Cukrus – blogis

Turbūt jau ne kartą esate girdėję, kad riebus ir saldus maistas gali sukelti aknę. Ne vienas turbūt net esate patyrę tai savo kailiu. Kodėl taip yra? Kadangi cukrus susilpnina mūsų imuninę sistemą, į odą prasibrauna bakterijos. Galiausiai jos užkemša odos poras ir prasideda aknė, kuriai išgydyti prireikia savaičių. Tačiau tai tėra ledkalnio viršūnė. Cukrus veidui ir visam kūnui kenkia ir kitais būdais.

Cukrus – viena pagrindinių nutukimo priežasčių. Pasak Holivudo žvaigždžių dermatologo Haroldo Lancerio, cukrus skaido kolageną. Kolagenas – tai medžiaga po jūsų oda, suteikianti jai jaunatvišką elastingumą. Cukrus taip pat skatina dehidrataciją, dėl ko oda netenka gyvybiškai svarbaus vandens. Ar reikia dar daugiau įrodymų, kaip cukrus kenkia jūsų odai?

Kodėl mes nepajėgiame atsisakyti saldumynų?

Atsakymas labai paprastas – mes evoliucionavome taip, kad norėtume saldumo. Mūsų organizmams reikia energijos ir gauname ją iš cukraus. Praeityje mūsų aplinkoje nebuvo daug cukraus, todėl išsivystė potraukis jam ir norėdavome jo kaskart, kai tik galėdavome gauti.

Tačiau taip buvo praeityje. Dabar turime tūkstančius saldžių produktų ir net perdirbtą maistą, kuriame yra cukraus. Šiuolaikiniame pasaulyje turime prieigą prie cukraus visur ir visada. Tačiau jo troškimas niekur nedingo – kuo daugiau valgome, tuo labiau norime. Jeigu tai skamba tarsi priklausomybė, ką gi – taip ir yra! Priklausomybė nuo cukraus yra realus dalykas ir iš tikrųjų šis produktas veikia tarsi narkotikas – kai gauname jo, jaučiamės laimingi. Todėl trys picos visada atrodo geriau nei viena!

Įkvėpimas, kuris paskatins atsisakyti cukraus

Jei žmonija evoliucionavo taip, kad esame priversti norėti cukraus, kaip sustabdyti šį užburtą ratą? Septyniasdešimtmetė autorė bei buvęs modelis Carolyn Hartz iš Australijos metė iššūkį šiai konstantai.

Jeigu pamatytumėte ją su bikiniu, pamanytumėte, kad moteris baigia ketvirtąją dešimtį. Atrodo, jog ji įveikė normalaus senėjimo dėsnius ir pasiekė tai, kas atrodo neįmanoma. Kaip jai tai pavyko? Triukas labai paprastas – gyvenimas be cukraus. Ir taip jau beveik trisdešimt metų!

Mityba kaip gyvenimo būdas

Jei stebitės ir galvojate, kad C. Hartz nemėgsta cukraus, labai klystate. Ji buvo priklausoma nuo cukraus, kaip ir dauguma mūsų, tačiau moteris reikiamu metu priėmė reikiamą sprendimą. Su amžiumi medžiagų apykaita pradeda lėtėti, tai tiesiog gyvenimo faktas. Ką tuomet reikia daryti? Pradėti kontroliuoti savo mitybą – privalote pasirūpinti, kad organizmui netektų nuolat virškinti sunkų maistą.

Ir C. Hartz tai padarė – ji nusprendė sportuoti ir pakankamai miegoti (aštuonias valandas kiekvieną naktį). Taip pat ji ragina rinktis sąmoningą mitybą. Žinoma, tai nereiškia, kad privalote atsisakyti savo pamėgtų produktų! Tačiau kontroliuoti jų porcijas privalote. Ir dar australė pataria mėgautis kiekvienu kąsniu. Taip geriau pajausite skonį ir nereikės persivalgyti. Be to, jeigu labai norisi cukraus, verčiau pusryčiams suvalgykite šiek tiek baltymų. Tai padės atsikratyti cukraus troškimo.

Grožis priklauso nuo to, ką valgote, tačiau nereikia pamiršti ir fakto, kad oda yra toks organas, kuriuo privalu pasirūpinti. C. Hartz suprato šią paslaptį būdama septyniolikos ir nuo to laiko su odos priežiūros rutina neeksperimentuoja. Eidama miegoti visada nusivalo makiažą ir visą odą sudrėkina. Be to, kiekvieną dieną po makiažu tepa kremą nuo saulės. Taip pat niekada nesidegina saulėje. Nes žino, kad ji kenkia – būdama ketvirtoje dešimtyje susidūrė su odos vėžiu. Daugiau rizikuoti nenori. Taip pat ji tiki, kad padeda dėkingumas ir meditacija. Stresas jūsų organizmui kenkia ne mažiau nei cukrus.

Tapkite visaverte asmenybe

Kiekvienai moteriai C. Hartz turi svarbų patarimą – būkite malonios ir pozityvios. Nekonkuruokite ir nepavydėkite, nes tai išties neverta jūsų laiko. Tai sukelia stresą, o jis nieko gero neduoda. Verčiau gyvenime mokykitės iš kitų, nes kiekvienas žmogus kažkuo yra ypatingas. Žinokite tai ir mokykitės, tik taip tapsite visaverte asmenybe. Laikykite galvas aukštai iškėlę ir būkite saviti – galvokite apie save ir nepasiduokite beprasmiam kritiškumui.

Požiūris ir gerovė – didelis turtas kiekvienam žmogui. Pridėkite dar šiek tiek sąmoningo pasirinkimo mityboje ir būsite palaiminti amžino grožio. C. Hartz yra tikras įkvėpimas mums visiems, raginantis sveikai mąstyti ir sveikai maitintis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)