Visą mėnesį portale DELFI galėjote skaityti žurnalisto Orijaus Gasanovo ir fotografo, įvairių projektų autoriaus Deivido Bendžiaus projekto „Ką vartojate?“ reportažus iš pasilinksminimo vietų.

Jie aplankė populiariausius Vilniaus barus, audringiausius naktinius klubus ir geriausius restoranus. O šį kartą visas dėmesys skirtas vakarėliams namuose. Ką žmonės veikia, apie ką kalbasi, ką valgo ir geria, kokios taisyklės galioja svečiams?

Labai įdomus atradimas: visuose trijuose, tarpusavyje niekaip nesusijusiuose vietose, kuriose teko vizituoti – alkoholis tikrai nebuvo pati svarbiausia pramoga. Žmonės žiūri krepšinį, žaidžia stalo žaidimus, klausosi muzikos, pasakojasi linksmas istorijas. Atrodo, kad po truputį einame į priekį – išmokstame, kad linksmybės tai nėra nusigėrimas. Bravo!

Visi visada sako, kad Vilnius stipriai skiriasi nuo likusios Lietuvos. Tad tikriausiai pagal Vilniaus vakarėlius apie visą šalį negalima spręsti. Bet visai būtų gerai, kad kitų miestų, miestelių ir kaimų gyventojai imtų pavyzdį iš blaivėjančių sostinės linksmybių.

Štai Socialinių mokslų kolegijoje studijuojančio antrakursio Arnoldo vakarėlyje penktadienio vakarą susirinko artimiausi jo bendramoksliai.

„Tam nereikia jokios ypatingos progos. Karts nuo karto reikia daryti tokius susiėjimus, norisi bendrauti ne vien tik paskaitų metu“, - sako iš Kaišiadorių kilęs vaikinas.

Studentiškas vakarėlis

Savo svečius Gvidą, Deimantę ir Dominyką šeimininkas pakvietė ant sofos, kompiuteryje įjungė Kauno „Žalgirio“ rungtynių tiesioginę transliaciją, ant stalo pridėjo užkandžių, ir vos vos papilstė 5 laipsnių stiprumo neturinčio alkoholio.

„Nusigerti mums tikrai nėra būtina, absoliučiai galime ir be alkoholio apsieiti, nes žinome, kad kitą dieną bus negera, šlubuos sveikata. Todėl stengiamės prisižiūrėti, normuoti save“, - šypsodamasis kalbėjo Arnoldas.

Jo nuomojamame dviejų kambarių bute nuolat būna svečių – tai vyksta filmų peržiūros, tai studentiško maisto gaminimas.

„Man atrodo, kad dabar esame kaip tik tokio amžiaus, kai reikia vieniems pas kitus lankytis. Mes iš pradžių pasėdime namuose, maždaug 3-4 valandas, o tada lekiame į miestą. Bent į porą barų užsukame, o tada vėl visi pas ką nors į namus. Savoje aplinkoje juk pigiau, nei centre“, - praktišką sprendimą paaiškina jis.

Arnoldas tiksliai yra suskaičiavęs ir savo linksmybių biudžetą, štai šiam vakarui keturiems asmenims jis su draugais išleido apie penkiolika eurų. Daug tai ar mažai, kiekvienas sprendžia pagal savo biudžetą. Bet studentai daugiau skirti nelabai gali. „Žinome, kad po to mėnesio pabaigoje pritrūks. O to labai nesinorėtų“, - juokavo ši kompanija.

Šie studentai puikiai žino, kad audringos naktys, nekokybiškas maistas, alkoholiniai gėrimai stipriai kenkia kepenims. Todėl ką nors organizuodami visada apsvarsto pasekmes. „Mes stengiamės kuo paprasčiau viską, nei kad patiems bloga būtų, nei kad kaimynai turėtų priežasčių skųstis“, - kalbėjo jie. Vietoj sienų griovimo jie verčiau renkasi pažaisti kortomis arba „Alias“.

Pardavimų srityje dirbantis Deivis Gvazdinskas praėjusią savaitę su bendraminčiais sostinėje organizavo „beatboxo“ (lietuviškai - vokalinės perkusijos) čempionatą, kuriame susirinko dalyviai iš Baltijos jūrą supančių šalių: Švedijos, Danijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir žinoma Lietuvos.

Vakarėlis hostelyje

Prieš didelį renginį Deivis čempionato svečiams ir artimiausiems savo draugams surengė „pre-party“ vakarėlį „Jamaika“ hostelyje Vilniaus senamiestyje. Hostelį jis pasirinko vietoj namų todėl, kad jame apsistojo visi „beatboxo“ čempionato dalyviai. Kaip sako pats, tai buvo tarsi tarpusavio susipažinimas, apsikeitimas kontaktais, naujų draugysčių užmezgimas.

„Šių žmonių niekas nesieja, išskyrus pomėgį „beatbox“ kultūrai. Norėjau, kad vienas kitame jie atrastų kažką daugiau, taip pat prisiėmiau misiją papasakoti jiems visiems apie mūsų Vilnių, pasiūlyti vietų, kur galėtų nueiti po čempionato“, - savo tikslą pristatė Deivis. Aštuonių žmonių linksmybės tęsėsi tris valandas.

Svečiams jis nupirko vaišių ir dėžutę apelsinų tiems, kurie nevartoja alkoholio. Vaisiai vakarėlių metu – labai populiaru Amerikoje ir Australijoje. „Pagrindas yra ne tai, kas ant stalo, o muzikinis fonas, kurį atsakingai rankiojau. Mes klausom neseniai išleistų gabalų, diskutuojam apie juos. Va toks vakarėlio turinys“, - aiškino jis.

Ir kaip dar vieną savo vakarėlio išskirtinumą paminėjo stalo futbolo stalą. Šis žaidimas niekada neišeina iš mados.

Ši kompanija planavo vykti į savo čempionatą, ten pasirodyti, o tada sugrįžti ir toliau taip, ramiai uotauti iki paryčių.

Trečiasis vakarėlis, kuriame apsilankėme, vėlų šeštadienio vakarą vyko sostinės Justiniškių rajone, naujuose namuose, pastatytuose tik šiemet. Čia anglų kalbos mokytoja Eglė nusipirko butą, viena pirmųjų visoje laiptinėje.

Vos nusipirko – įsirengė pagal savo norus ir štai, jau švenčia įkurtuves. Vyko net du vakarėliai – vienas, porą dienų anksčiau buvo skirtas artimiausiems draugams, o šis – mylimiems kolegoms iš anglų kalbos mokyklos.

Įkurtuvių vakarėlis

„Visi jie mokytojai, va kokie faini šiais laikais pedagogai“, - vos atvėrusi namų duris suriko 24 metų Eglė. Turėt i nuosavus namus buvo jos svajonė ir štai, šiek tiek pasitaupius tai pavyko. Dviejų kambarių, 37 kvadratinių metrų. „Kol planuoju gyventi viena – be vyro ir vaikų - man tikrai pakaks vietos. O vėliau bus matyt, juk visada galima kažką didesnio paieškoti“, - savo planus atskleidė ji.

Mokytojų kompanijoje garsiai skambėjo ritminga muzika. Vakarėlis atrodė ženkliai audringesnis, nei pas studentus. „Ir tai dar tik pradžia. Po to visi važiuosime į aludę. Jau keturias valandas siaučiame namuose, atsibodo būti tarp sienų. Norisi kažkur išlįsti“, - aiškino susirinkę kolegos.

Eglė ant stalo svečiams patiekė alyvuogių, kukurūzinių traškučių, pjaustytos mėsos, dešrytės, sūrio ir pomidorų. Įdomiausias jos patiekalas – džiovintos datulės.

„Nusprendžiau visus nustebinti, kažką sveikos ir įdomesnio bandžiau parinkti. Bet, kad beveik niekas jų nepalietė, matyt nelabai vakarėliams tinka“, - dūsavo ji.

Mergina džiaugėsi nuo draugų gavusi ir dovanų – desertinių šakučių rinkinį ir labai gražų puodelį. „Tai, ko labai norėjau“, - paaiškino.

Kai užsukome pasidairyti – visi įkurtuvių svečiai gurkšnojo kaimiškas obuolių sultis. „Alkoholis jau išgertas, dabar šiek tiek sulčių ir lėksim į miestą, darysime pratęsimą“, - paaiškino ji. Mokytoja ir jos kompanija svaigalus vartoja itin atsakingai. Stengiasi, kad kitą dieną nebūtų bloga.

„Mes čia triukšmingai sėdime, nes naudojamės situacija, kol nėra kaimynų. Kol kas namas toks tuščias, kad galima pasiautėt“, - vakarėliu džiaugėsi jo šeimininkė. Vakaro biudžetas buvo apie 50-60 eurų.

Daugiau reido nuotraukų:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)