33 metų šeichas Rashidas oficialiai mirė rugsėjo 19 d. nuo širdies smūgio. Naftos turtingo emyrato karališkoji šeima neabejotinai tikisi, kad gedulo pabaiga leis jai nuleisti uždangą. Daugelį metų sklido nemažai gandų, kad žavusis princas Rashidas, gyvenęs apsuptas lenktyninių žirgų, greitų automobilių ir gražių moterų, buvo narkomanas ir priklausomas nuo sekso.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose po jo mirties skelbti idealizuoti oficialūs nekrologai. Tačiau Vakaruose princo Rashido mirtis leido bent akies krašteliu pažvelgti į slaptą arabų pleibojų gyvenimą. Šie kiekvieną vasarą plūste plūsta į Vakarus bėgdami nuo karščio Artimuosiuose Rytuose ir leidžia krūvas pinigų savo linksmybėms.

Apie kai kurių iš šių arabų princų elgesį neseniai prisiminta po to, kai princas Majedas Abdulazizas al-Saudas, kaip skelbiama, buvo apkaltintas dėl to, kad mėgino priversti vieną darbuotoją patenkinti jį oraliniu būdu. Taip pat teigiama, kad jis seksualiai priekabiavo prie penkių moterų.

Apie visa tai pranešta praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Kataro valdančiosios šeimos atstovas šeichas Khalidas bin Hamadas al-Thani išvyko iš Jungtinių Valstijų. Tai jis padarė sulaukęs kaltinimų dėl lenktyniavimo Los Andžele nuosavu geltonu ferariu. Viešbutis, kuriame tada buvo apsistojęs – prabangusis „Beverly Wilshire".

#خالد_بن_حمد

A post shared by Khalid Bin Hamad (@khalid_bn_hamad) on Feb 14, 2016 at 7:02am PST

Londono gyventojai prie tokių incidentų jau gana pripratę. Turtuolių iš naftos turtingų šalių susibūrimas Londone kiekvieną vasarą jau tapo tikru vasaros ritualu, kurio pagrindiniu ženklu yra prie žymių miesto vietų – Dorchesterio ar „Claridge's" viešbučių ir „Harrods" parduotuvės – stovintys išskirtiniai pagal individualius užsakymus pagaminti automobiliai.

Pleibojai iš naftos turtingų šalių, kaip Kataras, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Kuveitas, atskraidina savo automobilius į Londoną visam sezonui. Tai jiems atsieina apie 30 tūkst. JAV dolerių (25,6 tūkst. eurų). Tikra tiesa, kad oro vežėjas „Qatar Airways" organizuoja specialius reisus vien prabangiems automobiliams iš Artimųjų Rytų transportuoti. Kai vasaros sezonas baigiasi, automobiliai tokiais pat skrydžiais parskraidinami atgal.

„Tai tikrai glumina, – sakė vienas Londone gyvenantis aristokratas. – Nors prisėsti prie staliuko viešbutyje „Claridge's" ir išgerti arbatos liepos mėnesį vis dar pavyksta, tačiau aplinkui sėdi arabai. Labai dažnai ten būnu vienintelis anglas."

Danielis Hallworthas, užsiimantis laikinu automobiliu transportavimu į Europą arabų klientams, sako, kad kiekvieną vasarą į Londoną sugūžantys pleibojai yra beprotiškai turtingi. Tačiau kad ir nori pasipuikuoti savo turtais, jie ypač saugo privatumą.

„Dauguma tų vyrukų yra 21–25 metų ir namuose turi be galo daug pinigų iš naftos verslo. Jie atvyksta į Londoną atsipalaiduoti, nes namuose jų gyvenimas iš tiesų yra labai griežtas ir gana nuobodus. Jiems neleidžiama skraidyti ir krėsti beprotiškiausių dalykų. Jie atvyksta čia vasarai, kad pasilinksmintų, o vėliau grįžtų namo ir vestų", – sakė jis.

„Mes atskraidiname jų automobilius į Hitrou oro uostą ir forminame laikiną importą. Į Londoną jie paprastai atvyksta liepą, o kiek jame prabūna, priklauso nuo oro. Jei daug lyja, tampa nuobodu, todėl po kelių savaičių jie išvyksta į Prancūzijos pietus", – sakė D. Hallworthas.

Jo teigimu, pleibojai yra labai reiklūs klientai. „Jeigu jie ko nors nori, tai turi būti padaryta dabar. Rytoj netinka. Labai daug jų apsistoja jiems patiems priklausančiuose investiciniuose nekilnojamojo turto objektuose. Būna, kad rezervuoja prabangius apartamentus dideliuose viešbučiuose. „The Dorchester" yra itin populiarus, nes priešais yra didelė automobilių stovėjimo aikštelė", – pasakojo D. Hallworthas.

„Iš tiesų daugelis jų labai saugosi. Jie nėra paranojikai, tačiau nori privatumo. Jie nori, kad niekas nežinotų, kas jie yra ar kuo užsiima. Į klausimus labai dažnai atsako vienu žodžiu. Jiems patinka, kai žmonės spokso į jų automobilius, tačiau jie ne visiems pasakys savo vardą", – sakė jis.

Dažnai Londono gyventojų kantrybės taurė dėl turtuolių elgesio persipildo. Kartą prieš teismą stojo šiaip ramaus būdo pensininkas, kuris buvo apkaltintas tyčiniu turto sugadinimu po to, kai raktu subraižė prabangų automobilį.

Londono centriniame Islingtono rajone gyvenantis Johnas MacGowanas teismui sakė: „Išgirdau siaubingą Sloane gatve lekiančių automobilių garsą. Mus su draugu tas garsas siaubingai erzino, todėl paprašiau policininko sustabdyti pirmąjį automobilį. Tačiau jo vairuotojas į policininką nekreipė dėmesio. Aš atsistojau priešais ir iš pykčio subraižiau tą automobilį."

Velionis šeichas Rashidas mokėsi Britanijos Sandhersto karo akademijoje ir reguliariai lankėsi Londone. Turint omeny jo tėvų ir jo paties asmeninį turtą, kuris „Forbes" duomenimis, siekė 1,9 mlrd. JAV dolerių (1,6 mlrd. eurų), tikrai nenuostabu, kad jo šėlionės buvo išskirtinės. Vis dar kalbama apie jo rengtus laukinius ir nesibaigiančius vakarėlius Londono centriniuose viešbučiuose.

Nors vyrai iš Artimųjų Rytų Vakaruose pašėlti nevengia, itin turtingos šių kraštų moterys taip tikrai nesielgia. Jos dažnai vyksta į Paryžių arba Londoną apsipirkti ir mėgsta apsistoti „George V" arba „Plaza Athenee" viešbutyje. Pastarasis priklauso Brunėjaus sultonui.

#خالد_بن_حمد

A post shared by Khalid Bin Hamad (@khalid_bn_hamad) on Aug 17, 2014 at 4:10am PDT

Kalbant apie sąskaitų apmokėjimą, tenka pripažinti, kad nutinka visaip.

Pavyzdžiui, velionio Saudo Arabijos karaliaus Abdullah svainė princesė Maha bint Mohammed bin Ahmad al-Sudairi, kaip teigiama, mėgino išvykti iš Paryžiaus penkių žvaigždučių viešbučio „Shangri-La Hotel", kur penkis mėnesius gyveno užėmusi 41 kambarį, neapmokėjusi daugiau nei 7 mln. JAV dolerių (6 mln. eurų) sąskaitos.

Teigiama, kad Saudo Arabijos karališkosios šeimos atstovai sąskaitą apmokėjo per 48 valandas, o princesė, esą, buvo nubausta: jai nebeleidžiama išvykti iš šalies.

Tėvo palankumo labai panašiai neteko šeichas Rashidas: 2008 metais iš jo buvo atimta pirmumo teisė į sostą. Ši privilegija atiteko jaunesniam broliui šeichui Hamdenui. Kalbama, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl to, jog šeichas Rashidas buvo siejamas su žmogžudyste. Šis faktas nurodytas konfidencialiame pranešime, kurį Vašingtonas gavo iš JAV konsulato Dubajuje. Kiek vėliau pranešimą paskelbė „Wikileaks".

„Įtariama, kad šeichas Rashidas nužudė asistentą valdovo biure, todėl neteko galimybės būti įpėdiniu", – pranešime rašė generalinio konsulo pareigas laikinai ėjęs Davidas Williamsas.

Vis dėlto šis nusikaltimas niekada nebuvo įrodytas.

Paskutiniais gyvenimo metais šeichui Rashidui labai retai buvo leidžiama išvykti iš Dubajaus. Jo kelionės į Londoną buvo apribotos. 2011 metais vienas darbuotojas teigė, kad šeima išsiuntė princą į reabilitacijos kliniką.

Keletą paskutinių gyvenimo metų šeichas Rashidas apskritai buvo slepiamas nuo viešumos. Iš interneto buvo pašalinti faktiškai visi skaitmeniniai su juo susiję įrašai: be kelių oficialių nuotraukų nebuvo galima rasti jokių jo egzistavimo įrodymų. Beje, daugelis pasaulinės žiniasklaidos pastarosiomis dienomis skelbtų jo nuotraukų – ne jo, o brolio Hamdeno atvaizdai.

Nors namuose šeichas ir buvo kritikuotas dėl to, kad atėmė iš sūnaus prigimtinę paveldėjimo teisę, visas kalbas dabar nutraukė šeicho Rashido mirtis.

Kaip ten bebūtų, pinigų, blizgučių, vakarėlių ir greitų automobilių karuselė ir toliau sukasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)