Europietei ar kitos tautybės merginai tapti pirmąja ir vienintele šeicho žmona praktiškai neįmanoma. Tiesa, teisiškai tai yra įmanoma, bet gauti sutikimą iš tėvų ir kitų šeimos narių – tikimybė menka. Įsivaizduokite net ir ne šeicho šeimą, bet vidutinę turtingą giminę JAE – šeima šioje šalyje yra aukščiau visko, o tai reiškia, kad jokia atvykėlė nebus priimta į ją, jeigu neturės „vietinio kraujo“, geros reputacijos ir pinigų.

Dauguma vyrų veda tos pačios giminės moteris (pusbroliai – pusseseres), kad tik pinigai „nenutekėtų“ iš jų giminės, ką jau bekalbėti apie pinigų iškeliavimą į kitą šalį… Nebent tai susiję su verslu. Konservatyvios šeimos tėvai, broliai ar seserys niekada nepritartų santuokai su kitataute moterimi, todėl geriausiu atveju gali pasisekti tapti antrąja ar trečiąja žmona, gyvenančia šešėlyje.

Pramogos ir lengvi pinigai

Be abejo, yra ir kita istorijos pusė. Nepamanykite, kad turtingi vietiniai vyrai ištikimai leidžia pinigus vien tik lepindami savo vietinių moterų užgaidas. Anaiptol.

Emyratų vyrai ypač mėgsta pasijausti „mačo“ ir šios šalies šeimininkais bendraudami su kitatautėmis merginomis, ieškančiomis lengvų pinigų. Vietiniai vyrai itin mielai linksminasi, leidžia pinigus, perka prabangius daiktus, vedasi į prabangias vietas ir vežioja geriausiais automobiliais išvaizdžias ir to norinčias merginas, bet jie niekada nežiūrės į tai kaip į rimtą ateitį. Tai yra tik pramoga, prilygstanti bet kokiai kitai brangiai pramogai.

O ką apie tai mano vietinės Emyratų moterys? Čia tikroji nuomonė į viešumą niekada neiškils.

Reputacija šioje šalyje yra aukščiau visko: kas vyksta šeimos rate, už uždarų durų, tas ir lieka už jų. Viešumoje vietinės Emyratų moterys niekada neapkalbės, bus išdidžios ir viskuo patenkintos. Tai atsispindi jų eisenoje, laikysenoje, nedengiamose stiliaus detalėse, aksesuaruose. Net jeigu moteris dengia absoliučiai viską, iš akių su tobulu makiažu žvilgsnio kita moteris gali būti nuginkluota akimirksniu.

Ne dirbti, o gražintis

Dauguma vietinių Emyratų moterų ir merginų nedirba. Netekėjusias moteris išlaiko tėvas ir broliai, o ištekėjusias – jų vyrai. Netgi skyrybų atveju valdžia suteikia gyvenamąją vietą, o buvęs vyras toliau išlaiko moterį. Todėl savaime suprantama, kad vietinės arabės turi marias laiko, kurį skiria savo grožiui puoselėti. Grožio salonai, įvairios estetinės procedūros, prekybos centrai – tai dalis dienos užsiėmimų. Moterys čia ypač skiria dėmesio ne tik savo išvaizdai, bet tam, kaip kvepia.

Namuose atliekami kvėpinimosi ritualai kartais gali užtrukti iki kelių valandų. Kambarys specialiai smilkomas rytietiškais prabangiais kvapais, kad rūbai, oda ir plaukai įsigertų šio kvapo. Dažniausiai po tokios procedūros kvėpinamasi mažiausiai dviem skirtingų rūšių kvepalais. Ir iš tiesų, prasilenkiant su arabėmis, puoselėjančiomis savo grožį, gali pajausti kvapų šleifą, sklindantį nuo plazdančios abajos*.
Nuo seno įprasta, kad abaja – tik juodos spalvos, reiškiančios konservatyvumą, taip neišsiskiriant iš minios ir neatkreipiant į save dėmesio. Šiais laikais, moterys atviresnės naujovėms, renkasi stilingas įvairių spalvų abajas. „Dolce & Gabbana“ abajos čia – vienos populiariausių.

Dėmesys – prabangiems aksesuarams

Moterys Emyratuose didžiausią dėmesį skiria prabangioms, naujausių kolekcijų rankinėms, avalynei ir aksesuarams – trys labiausiai matomos įvaizdžio detalės, leidžiančios įrodyti stiliaus pojūtį ir intriguojantys klausimu: ar jie dera su apranga, slypinčia po abaja?..

Labiau atviro požiūrio merginų ir moterų abajos dažniausiai būna pusiau praviros, taigi užuomina, ką ji vilki, gali būti lengvai pastebima joms elegantiškai žingsniuojant. Galiu teigti, kad moterys tikrai mėgaujasi šia intriga. Kiek man teko matyti moterų, nusivilkusių abajas, po jomis dažniausiai slypi kasdieniškas stilius. „Zara“, „Mango“, „Massimo Dutti“ ir kiti pasaulyje populiarūs prekių ženklai puošia dauguma merginų. Vyresnio amžiaus moterys, kurios vis dar laikosi papročių ir tradicijų, vilki įvairiais rytietiškais raštais puoštas ilgas tiesaus kirpimo medvilnines suknias. Vestuvėms, sužadėtuvių vakarėliams ar kitoms ypatingoms progoms merginos ir moterys renkasi itin puošnias, spalvingas, žemę siekiančias sukneles, primenančias holivudiškumą, o dar dažniau – bolivudiškumą.

Viena ypač mėgstama stiliaus detalė – akiniai nuo saulės, kurie čia dėvimi tiek lauke, tiek patalpoje. Pirmasis įspūdis – gana keista matyti restorane sėdinčią merginą su akiniais nuo saulės, bet laikui bėgant pripranti, tai tampa įprasta ir net pati nepastebi, kaip, įėjusi į parduotuvę, pamiršti pakelti akinius nuo nosies.

Kyla klausimas: kam tos visos grožio procedūros, naujausios mados ir tendencijos, jeigu moterys Emyratuose dengia visą kūną ir plaukus, o dalis moterų – ir veidą, palikdamos tik atviras akis. Vietinės moterys čia puošiasi ir puoselėja savo grožį ne dėl vyrų, o dėl vienintelio vyro – savo vyro, ir, be abejo, dėl kitų moterų. Nuo mažumės mergaitės pripratusios būti vien tik mergaičių apsuptyje, konkuruoti savo išvaizda ir ištekėti pirmiau nei artimiausios draugės ar giminaitės.

Svarbiausia – ištekėti

Vestuvių tema šioje šalyje yra itin populiari: kiekviena netekėjusi mergina tikisi, kad tėvai išrinks patį geriausią – jai skirtą „princą“, o vestuvių dieną ji taps pati laimingiausia ir gražiausia nuotaka.

Konkurencija tarp vietinių moterų išties yra didelė, ir netgi vestuvių metu nepaisoma etiketo, kad negali būti labiau išsipuošusi nei nuotaka. Vestuvės Emyratuose absoliučiai skiriasi nuo visų kitų pasaulio šalių vestuvių tuo, kad čia vyrai ir moterys švenčia… atskirai, atskirose patalpose. Kartais nutinka taip, kad švenčiama skirtingomis dienomis.

Vestuvės moterų salėje – tai tikras grožio konkursas! Ryškus makiažas, didžiulė šukuosena ir suknelė, siekianti žemę. Tai privaloma. Netekėjusios merginos ypač skiria didelį dėmesį ne tik savo išvaizdai, bet ir laikysenai, elgesiui, kad įtiktų savo galbūt būsimai uošvienei. Kvepia viduramžiais, tiesa?

Visą straipsnį skaitykite IKONA.TV portale ČIA.