Interviu „Lilith Magazine“ R. Handler sakė: „Supratau, kad mergaitės nori matyti save savo svajonėse. Faktas, kad Barbė tokia populiari, kalba pats už save“.

O štai įdomūs dalykai, kurių veikiausiai nepastebėjote, kol nenustojote žaisti su Barbėmis.

Barbė – paauglė su mamos vardu

Vaikystėje tikriausiai nesusimąstydavote apie lėlės vardą – Barbė. Vaikai bendrauja tik su kaimynais, draugais, giminaičiais, tad greičiausiai daugiau Barbių nė nepažinojote. O galbūt manėte, kad Barbe vadinasi tik lėlė, o tokio vardo nėra.

Žaislų gamybos kompanijos „Mattel“ įkūrėja, Barbės sumanytoja Ruth Handler pasakojo interviu: „Norėjau pavadinti lėlę dukters, kurį kvėpė visą šį projektą, vardu. Taigi pavadinome lėlę Barbe.

Barbė – Barbaros vardo trumpinys. Tuo metu, kai atsirado lėlė, Barbara buvo labai populiarus vardas. Statistiniais duomenimis, nuo 1930 iki 1949 m. Barbara buvo trečias pagal populiarumą mergaičių vardas. 1959 m., kai sukūrė lėlę Barbę, Barbara tebebuvo populiariausių mergaičių vardų dešimtuke.

Jeigu žaidėte su lėlėmis praėjusio amžiaus dešimtą dešimtmetį, turėjote sutikti ne vieną savo amžiaus Barbę ar Barbarą.

Barbė – amžina paauglė, bet jos vardas darosi vis senamadiškesnis, tad lėlė tampa jauna moterimi su mamos ar senelės vardu – keistokas derinys.

Jai buvo padaryta daugybė plastinių operacijų

Barbei – beveik 59 metai. Kokia jos jaunystės paslaptis? Plastinės operacijos, daugybė.
Kalbant rimtai, interviu leidiniui „San Francisco Chronicle“, kompanijos „Mattel“ vienas iš lyderių Seanas Fitzgeraldas pasakojo, kaip keitėsi lėlė. Nuo 1959 iki 1997 m. buvo sukurti trys nauji veidai, sulenkiamos alkūnės ir keliai, net rankų nykštys.

1998 m. rudenį buvo atlikta dar radikalesnė plastinė operacija: pamažintos lūpos, krūtinė, paplatintas liemuo ir pridėtos plokščios pėdos. Pro Barbės šypseną nebesimatė dantų, garbanos buvo patiesintos, pridėta daugiau atspalvių.

Kam buvo reikalingi šie pokyčiai? Kaip aiškino S. Fitzgeraldas, Barbės gerbėjos, 3–11 m. mergaitės norėjo, kad Barbė būtų labiau panaši į jas pačias. Jo teigimu, Barbės evoliucija – lėlės istorijos dalis.

Barbė siaubingai neproporcinga

Tiek prieš, tiek po plastinių operacijų dešimtą dešimtmetį Barbės kūnas mažai panašus į žmogaus kūną. Straipsnio „Šiurpi realybė apie gyvą Barbę“ leidinyje „The HuffPost“ autorė Galia Slayen pagamino natūralaus dydžio Barbės kopiją.

Viskas prasidėjo nuo dviejų medžio gabalų. Iš jų buvo sudėtas 1,80 cm dydžio karkasas, ant jo, pasitelkus balionus ir papjė mašė, suformavo moteriškas formas ir proporcijas, kurias idealizuoja paauglės – išraiškingą krūtinę, plonytį liemenį ir siaurus klubus.

G. Slayen Barbės kopija tilptų į mažiausios dydžio mini sijoną, o suaugusios amerikietės nešioja 16–18 dydžio sijonus (žurnalo „Journal of Fashion Design, Technology and Education“ tyrimo duomenimis).

Straipsnyje Slayen atskleidė ir daugiau bauginančių faktų. Barbės labai mažas kūno masės indeksas, taigi gyvenime ji tikrai būtų anoreksikė. Be to, dėl visiškai neproporcingų bruožų ji turėtų vaikščioti keturiomis.

Barbė ir Kenas iš pradžių nebuvo susituokę

Barbė nebeįsivaizduojama be Keno. Keną sukūrė praėjus dvejiems metams po Barbės pasirodymo. Kodėl Kenas?

„Lėlės pavadintos mano vaikų vardais – Barbe ir Kenu“, – interviu žurnalui „Lilith Magazine“ sakė R. Handler. Vadinasi, jie – brolis ir sesuo? Realūs Barbė ir Kenas – taip, o lėlės – ne, taigi būkite ramūs – lėlių gyvenime neįvyko kraujomaiša.

Kaip viename interviu sakė „Mattel“ marketingo viceprezidentas Russelis Aronsas, Barbė ir Kenas draugavo 43-ejus metus. Galbūt manote, kad visą tą laiką jie buvo susituokę? Ne. 2004 m. buvo priimtas šokiruojantis sprendimas išsiskirti. R. Aronsas paaiškino, kad jie panori pabūti atskirai

Straipsnyje R. Aronsas užsiminė, kad išsiskyrimo priežastis galėjo būti Keno nenoras vesti Barbės. Įtakos galėjo turėti ir besikeičiančios Barbės profesijos. Nesijaudinkite – 2014 m. Barbė su Kenu vėl susiėjo 2014 m.

Ji – visada su makiažu

Barbė graži, bet ar kada susimąstėte, kaip ji atrodytų be makiažo?

Tyrėjas iš Pitsburgo (Pensilvanija) Nickolay Lammas pakomentavo Barbės makiažą: „Manau, jis truputį per daug seksualizuotas, o žmonės nieko nesako, nes lėlės seniai gaminamos su makiažu.“
N. Lammas kartu su vienu menininku nufotografavo keturias Barbes ir skaitmeniniu būdu nuėmė makiažą. Rezultatas? Anot N. Lammo, Barbės vis tiek buvo gražios, netgi gražesnės be makiažo. Jis net nusistebėjo, kodėl negaminama Barbių be makiažo. Tikėtina, kad vieną dieną kompanija „Mattel“ atsakys į šį klausimą.

Ji ilgai buvo tik vienos rasės atstovė

Labai ilgai Barbės buvo gaminamos tik vienos rasės – baltosios.

„Mattel“ prezidentas Richardas Dicksonas interviu „Times“ aiškino: „Mūsų lėlė įkūnia moterų išsilaisvinimą. <...> Barbė turėjo darbą tuo metu, kai moterys iš esmės buvo tik namų šeimininkės.“
Tai tiesa, kita vertus, Barbė neatstovauja visoms moterims, ji įkūnijo tik įtakingą baltąją moterį. Pirma Barbė afroamerikietė pasirodė parduotuvėje tik praėjusio amžiaus devintą dešimtmetį, rašo historycollective.org. 1968 m. „Mattel“ pagamino lėlę Christie, tačiau jos afroamerikiete nelaikė, nes, kaip rašyta straipsnyje, tai buvo baltoji lėlė, nudažyta rudai.

„Mattel“ suvokė šią savo klaidą ir palaipsniui ėmė didinti Barbių įvairovę. 2016 m. pradėtos gaminti dar kelios naujos Barbės – apvalesnės figūros, aukšta ir mažo ūgio lėlė, be to, septynių odos spalvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)