1. Kartą popiežius buvo išrinktas per šimtaprocentinį atsitiktinumą. Viduramžiais pirmosios konklavos metu kardinolai dažnai balsuodavo už visiškai atsitiktinai pasirinktą kandidatą. Taip darydavo, norėdami išsiaiškinti, kurį asmenį remia kiti. Vis dėlto 1334 metais tokia taktika davė visiškai netikėtą rezultatą, mat visi, kad ir rinkdamiesi atsitiktinai, nubalsavo už tą patį žmogų. Tąsyk popiežiumi tapo pats labai dėl to nustebęs Benediktas XII.

2. Vokietijos vienuoliai, per gavėnią maitinęsi, galima sakyti, vien alumi, jautėsi didžiai nuodėmingi, mat alus buvo labai skanus, todėl prilygo malonumų šaltiniui. Kiek pasvarstę, jie nutarė nugabenti alaus į Romą, kad popiežius jo gėrimą patvirtintų kaip tinkamą praktiką. Deja, keliaujant alus sugedo. Popiežius jo paragavo ir tiesiog pasibjaurėjo. Kaip tik todėl vienuoliams per gavėnią ir buvo leista gerti alų – juk anoks čia malonumas.

3. 1967 metais likus porai dienų iki Kalėdų Jungtinių Valstijų prezidentas Lyndonas B. Johnsonas apsilankė pas popiežių Paulių VI. Politikas ir pontifikas apsimainė išties originaliomis dovanomis. L. B. Johnsonas gavo įspūdingą XV a. paveikslą, o pats įteikė 0,3 metro aukščio savo paties bronzinį biustą.

4. 1951 metais popiežius Pijus XII pareiškė, kad Didžiojo sprogimo įvykis neprieštarauja katalikybei.
5. Katalikų kunigas, prasitariantis apie tai, ką išgirdo per išpažintį, automatiškai atskiriamas nuo Katalikų Bažnyčios, nesvarbu, kokios aplinkybės paskatino jį atskleisti išpažintus faktus. Dėl šios priežasties ekskomunikuotam kunigui atleisti gali tik popiežius.

6. Keletas katalikų ragino popiežių Klemensą VII uždrausti kavą kaip neva velnio sugalvotą gėrimą. Jos paragavęs, popiežius, esą, pareiškė, kad gėrimas toks puikus, jog būtų tikra nuodėmė leisti jį gerti vien eretikams.

7. Popiežius Pranciškus kitados dirbo naktinio klubo apsaugininku.

8. 2000 metais, pasklidus kalboms, kad „Pokemon" yra velnio pramanas, popiežius palaimino žaidimą ir pakomentavo, kad jis skatina kūrybinę vaizduotę ir neturi jokio pašalinio moralę žlugdančio poveikio.

9. Septintosios dienos adventistų bažnyčia moko, kad popiežiumi taps Antikristas, o Katalikų Bažnyčia sukels apokalipsę.

10. 1950 metais popiežius Pijus XII patvirtino, kad krikščionybė ir evoliucijos teorija viena kitai neprieštarauja ir kad Bažnyčia remia teistinės evoliucijos idėją.

11. Benediktas XVI, būdamas popiežiumi, noriai pilotuodavo nuosavą sraigtasparnį, tačiau nemokėjo vairuoti automobilio.

12. Popiežius Paulius VI 1969 metų naktį iš liepos 20-osios į 21-ąją praleido pro teleskopą stebėdamas pirmąjį išsilaipinimą Mėnulyje. Įvykis tiek pakerėjo pontifiką, kad vėliau šį pasiekimą jis išsamiai aprašė viename iš savo veikalų.

13. Į paprastą žurnalisto klausimą, kiek žmonių dirba Vatikane, popiežius Jonas XXIII atsakė „Maždaug pusė iš jų visų".

14. Popiežius Pijus XII, dažnai kritikuotas dėl vengimo pasmerkti Adolfo Hitlerio veiksmus, kuravo gelbėjimo tinklą, per kurį buvo išgelbėta 860 tūkst. žydų. Tai yra daugiau nei pavyko visoms tarptautinėms agentūroms kartu.

15. Benediktas IX popiežiumi buvo perrinktas net tris kartus. Tai ypač prieštaringai vertinta asmenybė. Jis pardavė pontifikatą, be to, buvo pirmasis atsistatydinęs popiežius. Persikėlęs į Laterano rūmus jis rengė homoseksualų orgijas.

16. Viduramžiais Bažnyčiai vadovavęs popiežius Grigalius IX kates laikė šėtono įsikūnijimu. Dėl šios priežastys jis įsakė naikinti kates. Netrukus ypač pagausėjo žiurkių populiacija, o tai atitinkamai atsiliepė maro plitimo tempams.

17. Trečiajame praeito amžiaus dešimtmetyje Kukluksklano vadovaujama antikatalikiška gauja užsipuolė viename iš Indijos traukinių sėdintį žmogų, mat manė, kad tai popiežius. Vargšui korsetų pardavėjui teko pusvalandį įtikinėti, kad jis – ne popiežius.

18. 1269 metais popiežiaus rinkimai tiek užsitęsė (net 3 metus), kad į miestą, kuriame vyko konklava, būtent – Viterbą, buvo nuspręsta negabenti nieko, išskyrus duoną ir vandenį. Kai net tokios priemonės nepasiteisino siekiant paskubinti popiežiaus rinkimo procesą, kaimo gyventojai nukėlė pastato, kuriame buvo apsistoję kardinolai, stogą.

19. 1537 metais popiežius turėjo išleisti dekretą, kuriuo nurodė, kad Amerikos indėnai yra dvasingos ir racionaliai mąstančios būtybės, kurių negalima paversti vergais.

20. Popiežius Benediktas XVI buvo apkaltintas bendrininkavimu dangstant seksualinės prievartos Jungtinėse Valstijose atvejį, tačiau Vatikano prašymu, tuometinis Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W. Bushas suteikė jam neliečiamumo statusą ir paskelbė, kad jis negali būti persekiojamas baudžiamąja tvarka.

21. Popiežius Jonas Paulius II kartą patarė anglų fizikui Stephenui Hawkingui nesiaiškinti visatos pradžios aplinkybių, nes visata yra Dievo kūrinys.

22. Naują kardinolą popiežius kartais gali skirti niekam – net pačiam kardinolui – apie tai nesakydamas. Pasitaiko, kad šią niekam taip ir neatskleistą paslaptį popiežius nusineša į kapus.

23. Tam, kuriam popiežius suteikia vieną iš penkių riterių ordinų, į Šv. Petro baziliką Romoje leidžiama įjoti ant žirgo.

24. Kai naciai Lenkijoje uždarė universitetus ir išžudė didžiąją dalį profesūros, gyvi likę akademikai įsteigė nelegaliai pogrindyje veikusius universitetus. Vienas iš tokio universiteto absolventų – būsimas popiežius Jonas Paulius II.

25. Į 1440 metais sudarytą žemės pardavimo sutartį tarp popiežiaus ir Florencijos visiškai atsitiktinai nebuvo įtrauktas nedidelis žemės ruožas netoli Cospaia. Šios teritorijos žmonės skubiai paskelbė nepriklausomybę ir beveik 400 metų sugebėjo gyventi kaip suverenios valstybės piliečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)