21 metų kūrėja iš Ispanijos Cinta Tort Cartro kuria spalvingus meno kūrinius, kuriuos įkvepia menstruacijų krauju ištepti apatiniai ir strijos. Savo menu jauna kūrėja norėtų paskatinti moteris labiau save mylėti ir nelaikyti natūralių dalyku kažkuo pasidygėtinu.

Jauna moteris, kuri teigia ir pati turėjusi problemų dėl išvaizdos ir nemokėjusi priimti savęs tokios, kokia yra, nusprendė imtis šio projekto kaip priemonės, galinčios sulaužyti su menstruacijomis susijusį tabu: „Mano dėmės man nekelia pasišlykštėjimo“.

C. Tort Cartro, kurios profesinis slapyvardis yra Zintera, nori paskatinti žmones priimti savo kūną be išlygų.

Kvalifikuota mokytoja, kuri meną kuria laisvalaikiu, sako pradėjusi ryškiais dažais ir blizgučiais dėmes ant apatinių atkartoti prieš septynis mėnesius.

Keli jos darbai, sukurti ant modelių, vaizduoja moteriai per koją tekantį menstruacijų kraują. Kituose kūriniuose vaizduojama tai, ko moterys ir merginos bijo bene labiausiai – menstruacijų krauju ištepti drabužiai.

Štai ką menininkė sakė metro.co.uk: „Prisimenua, kad mokyklos laikais sunku buvo įsivaizduoti ką nors baisiau, nei dėmė ant kėdės. Apimdavo panika nuo minties, ką pagalvos kiti žmonės.

Nusprendžiau spalvingai ištapyti apatines kelnaites ir drabužius, norėdama duoti aiškiai suprasti, kad dėmių kartais išvengti nepavyks, ir tai ne pasaulio pabaiga“.

Drąsi kūrėja, kuri paauglystėje sirgo anoreksija, sako, kad šiuolaikinei visuomenei labai svarbu išsivaduoti iš realybės neatitinkančių estetikos standartų.

Zintera sako mananti, kad tie tikrąjį vaizdą iškreipiantys standartai, pavyzdžiui, moterys jokiais būdais negali turėti strijų, užkerta kelią laimei, nes skatina nereikalingą spaudimą.

„Bėgo metai, ir ėmiau supranti, kad jeigu nepriimsiu savo kūno tokio, koks jis yra – plaukų, strijų ir viso kito – nepriimsiu savęs, o tai reiškia, kad niekada nesugebėsiu savęs pažinti ir pamilti“, – pasakoja menininkė.

Menstruacijoms skirtam projektui menininkė panaudojo tamponus, kuriuos išdažė ryškiomis spalvomis ir sudėjo į ant sienos pakabintą instaliaciją. Anot Zinteros, tamponai – moters gyvenimo dalis, todėl nevertėtų jų gėdytis ar slėpti.

Abu jos projektai – tiek skirtas menstruacijoms, tiek strijoms – sulaukė labai teigiamos reakcijos socialinėje žiniasklaidoje, kur menininkė turi beveik 25 tūkst. sekėjų. Prie vieno iš įrašų apie strijas Zintera ispaniškai parašiusi: „Visi iki vieno kūnai neįsivaizduojami be (daugiau ar mažiau) strijų, plaukų, apgamų, randų, raukšlių, bet jie visi vienodai nuostabūs. Atėjo metas pamilti save. Mūsų kūnas – bendravimo su pasauliu įrankis. Jeigu mums jis nepatinka, tikrai nesijausime laisvai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)