O pastaroji nuo pat ryto intensyviai treniruojasi: vieni laiką leidžia specialiai įrengtoje treniruoklių salėje, kiti išbando sceną, treti ilsisi ar laukia repeticijos – tokiame šurmulyje artistų grupė pasitiko DELFI žurnalistus.

Už mistinio miško, kurį susirinkusieji pamatys scenos gilumoje, įrengta muzikinės grupės erdvė. Iš šešių narių sudaryta grupė spektaklį nuspalvins muzika ir išgalvota kalba dainuojamomis eilėmis. „Mūsų trupėje daugybė skirtingų tautybių žmonių“, – šyptelėjo žurnalistus po užkulisius vedžiojanti Julia, paaiškindama, kodėl atlikėjai nedainuoja angliškai, prancūziškai ar kita plačiai paplitusia kalba. Beje, išimčių būna.

Pravėrus juodas užuolaidas, skiriančias arenos salę nuo užkulisių, atsiveria magiškas cirko pasaulis. Kartu su visa trupe po pasaulį keliauja kelios dešimtys aptarnaujančio personalo, taip pat ir, rodos, visas jų pasaulis: virtuvė, drabužinės, sporto salė, skalbykla bei džiovykla, siuvykla.

Virtuvėje keturi trupės šefai kasdien pagamina po 200 patiekalų. Ne paslaptis, kad artistai bei akrobatai turi asmenines dietas, mitybos įpročius, juos skiria ne tik tautybės, bet ir kultūros – visiems jiems turi būti paruoštas skirtingas, tačiau visus poreikius atitinkantis maistas.

"Cirque su Soleil" užkulisiai

Žengiant toliau, maisto kvapas sklaidosi, o įrankių dunksėjimas tyla. Šiuos garsus ir kvapus persmelkia kiti. Specialiai įrengtoje siuvykloje moterys kasdien taiso, tobulina, siuva, skalbia, džiovina bei lygina artistų kostiumus. „Jei per dieną yra numatyti du pasirodymai, artistas nedėvi to pačio kostiumo per abu pasirodymus. Kiekvienas artistas turi po mažiausiai du identiškus kostiumus vienam spektakliui“, – paaiškino kostiumų bei apavo ūkį prižiūrinti trupės narė.

Įdomu tai, kad specialiai siūtus kostiumus galima skalbti ir skalbimo mašinose. Tiesa, nebent išvirkščius, suderinus kitų, kartu skalbiamų, kostiumų spalvas bei kruopščiai atsižvelgiant į medžiagos bei dekoracijų priežiūros rekomendacijas.

Kartu su savimi komanda nuolatos vežiojasi šešias skalbimo mašinas bei dvi džiovykles.

Beje, kiekvienas kostiumas yra siuvamas pagal asmeninius kiekvieno artisto išmatavimus, tad juos skalbiant, džiovinant ar lyginant, būtinas kruopštus atidumas – kostiumais besirūpinančios asistentės šiukštu negali sumaišyt kostiumų, kurie žymimi numeriais ir pavardėmis. „Mes žinome, kada kostiumas buvo tvarkytas, kada pasiūtas, kam jis priklauso“, – pasakojo asistentė.

"Cirque su Soleil" užkulisiai

Kiekvienas kostiumas turi būti paliekamas džiūti per naktį. Tik šiukštu ne džiovyklėje – net ir „Siemens“ arenoje trupė įsirengė atskirą patalpą, kurioje pristatyti keli ventiliatoriai: kostiumai turi džiūt natūraliai. Beje, ilgi sijonai, suknios ar kostiumai čia, užkulisiuose, įtempti ant virvių ir kabo palubėse. Pasidomėjus, kodėl? Po užkulisius žurnalistus vedžiojusi Julia tik šyptelėjo – kad nesusiglamžytų.

Ir nors rodos, kad užkulisiuose šurmuliuoja tiek pagalbininkų, jog artistams tereikia pasirūpinti geru pasirodymu – taip nėra. Kiekvienas artistas grimuojasi pats. Grimas trunka apie 45 minutes ir daugiau. Beje, specialūs dažai, reikalingi grimui, keliauja šaldytuve, kuriame nuolatos palaikoma penkių laipsnių temperatūra.

"Cirque su Soleil" spektaklio repeticija

Tris dienas iki ketvirtadienio poilsiavę artistai nuo ketvirtadineio ryto pradėjo intensyvias treniruotes. Vienas jų ir su DELFI bendravęs Francoisas Gravelis. „Kas kartą, kai pirmą kartą repetuojame naujoje vietoje, svarbu pajusti, kokiame aukštyje sėdi žiūrovai, kur pakilęs aš juos dar matau, kaip viskas atrodo“, – vos nuo scenos po repeticijos kalbėjo F. Gravelis.

Vienas svarbiausių dalykų artistams – saugumas. Jį užtikrina ne tik tinkama įranga, tačiau ir gerai bei patogiai paruošti kostiumai bei, žinoma, batai.

"Cirque su Soleil" užkulisiai

Ketvirtadienio vakarą spektaklį „Varekai“ Lietuvos publikai suregsiantys artistai šiuo pasirodymu pasaulio publiką stebina jau 15 metų.

„Šis pasirodymas bus visiškai kitoks: labiau teatrališkas, spalvingas, juokingas ir akrobatiškai labai sudėtingas. Spektaklis „Varekai“ labai įspūdingas, jame tiek vaikai, tiek saugusieji suras kažką savo“, – pasakojo Francoisas, lygindamas šį pasirodymą su artist ųvizitu Lietuvoje prieš dvejus metus.

Išgirdęs klausimą, ar tarp trupės artistų dažnai užsimezga meilės ryšiai, šis nusijuokė: „Ne, tačiau mes sutariame labai gerai. Mes praktiškai gyvename kartu: keliaujame, dirbame, repetuojame. Žinoma, nesakau, kad viskas visuomet yra tobula, tačiau esame profesionalūs artistai, žinome, kad turime būti vienas kitam nuolaidesni“.

"Cirque su Soleil" spektaklio repeticija

Ore sklandanti akrobatė Kerren Mckeeman pasakojo, kad jau spėjo akies krašteliu pamatyti Lietuvos sostinę Vilnių ir šiuo metu jos įspūdžiai labai geri. Tiesa, pasidžiaugusi nauja vieta 32-ejų akrobatė suskubo paklausti, ką gi Lietuvos žurnalistai jai rekomenduotų čia paragauti. Išgirdusi klausimą, ar ji nebijo ragauti keistų patiekalų prieš pasirodymus, Kerren šyptelėjo: „Būtų nuodėmė keliauti po pasaulį ir nieko neišbandyti“.

Užkulisiai ir repeticija:

Beje, prieš pasirodymą į Lietuvą atvykusi trupė trečiadienio vakarą pasileido į Vilniaus senamiestį ir čia džiugino praeivius spalvingais kostiumais bei akrobatikos triukais. Iš pradžių pasirodė prie Vilniaus katedros ir vėliau automobiliu nuvyko prie miesto rotušės. Tiesa, kaip juokavo patys aktoriai, lietus šiek tiek sujaukė jų planus. Iš pradžių norėta pasirodyti pačiose gatvėse, tačiau dėl lietingų ir vėjuotų orų, teko ieškoti priedangos ir tik prasisklaidžius pilkiems debesims pasirodymas persikėlė į aikštę.

33 metus gyvuojančio „Cirque du Soleil“ istorija prasidėjo mažame Kvebeko provincijos miestelyje, Kanadoje. 1980 m. čia susikūrė gatvės artistų trupė iš keliolikos žmonių, kurie rengdavo ugnies šou, vaikštinėdavo kelių metrų aukščio kojūkais, žongliruodavo, muzikuodavo ir kitaip linksmindavo mažo miestelio gyventojus, skelbiama pranešime spaudai.

„Daugelis buvo skeptiškai nusiteikę ir netikėjo, kad galime įgyvendinti šią idėją, – pasakojo Gilles Ste-Croix. – Todėl buvo labai sunku surasti žmones, norinčius paremti projektą. Kartą vienas pažįstamas man patarė nuveikti ką nors neįprasto ir taip susilaukti dėmesio. Sumąsčiau, kad su kojūkais galiu pasivaikščioti ir ilgesnius atstumus, tad nužygiavau beveik 100 kilometrų, nuo vieno miesto iki kito.“

Aktoriai pasakojo, kad iš pradžių ši trupė buvo suburta kaip laikinas projektas, tačiau vos tik žmonės pradėjo domėtis būsimais pasirodymais, o bankai suteikė reikalingas pinigų sumas, tai tapo nuolatiniu artistų darbu.

„Cirque du Soleil“ artistai Vilniaus senamiestyje:

Ketvirtadienio vakaro surengę magišką pasirodymą artistai pavergė Vilniaus auditoriją.

Kanadienčiai aktoriai žiūrovams dovanojo ne tik įspūdingą reginį, tačiau ir bendravo su jais viso pasirodymo metu salėje. Keletas aktorių vaikštinėjo tarp žiūrovų ir kalbino juos, sveikinosi su sausakimšoje salėje įdėmiai pasirodymą stebinčiais vaikais.

Renginyje sutikta žinoma choro dirigentė, kompozitorė ir muzikos mokytoja Danguolė Beinarytė į „Cirque du Soleil“ pasirodymą atėjo pirmąkart, tačiau liko sužavėta įspūdingų triukų.

„Atėjau atgaivinti sielą po darbų. Tiesa, pati žiūrėdama pasirodymus pagaunu save, kad seku įvairias detales, klausausi muzikos, stebiu tai, ko galbūt kitas žiūrovas ir nepastebi. Būna, kad pasirodymas užburia ir pagaunu save galvojant, jog esu viso to veiksmo viduje", - sakė žinoma moteris.

Chorvedei antrino ir vilniečiai Kotryna bei Mantas Mejerai sakė. Jauni menininkai norėjo dar kartą pamatyti tai, kas privertė aikčioti ankstesnių pasirodymų metu. Miestiečiai išdavė, kad artistų pasirodymą jau matė prieš keletą metų Paryžiuje, todėl nepraleido progos ir šįkart. „Prisimenu, kad tai buvo kažkas nepaprasto. Tie triukai ir aktorių meistriškumas ir tąkart, ir šiandien privertė visus aikčioti. Labiausiai turbūt vis dėlto sužavėjo šuoliai į aukštį", - įspūdžiais dalijosi M. Mejeras.

Tai jau ketvirtas „Cirque du Soleil" vizitas Lietuvoje. Pirmąkart į Vilnių artistai atvyko 2011 m.

Pasirodymo akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją