„Mačiau, kaip šešiolikmetė manekenė vos nepaaukojo gyvybės, – pasakojo 27 metų manekenė Sannie Pedersen, 2012 metais persikėlusi į Niujorką iš Danijos. – Ji valgė vatos kamuoliukus, kad vos išgyventų.“

Vata skrandyje išbrinksta, ir žmogus jaučiasi sotus. Ir tai yra tik vienas iš būdų, kuriuos naudoja manekenės. Konkurencija mados pasaulyje yra siaubinga, ir manekenės imasi pačių įvairiausių būdų, kad patektų ant podiumo.

„Manekenės išgyvena tikrą pragarą, kad išliktų lieknos“, – sakė S. Pedersen, dalyvavusi ne viename pasirodyme Niujorko mados savaitėje, kuri prasidėjo ketvirtadienį. Ji yra gyvenusi kartu su ne viena manekene. Ji papasakojo, kaip kartą jos kambariokė suvartojo tiek daug laisvinamųjų, kad išsėdėjo tualete 12 valandų šaukdama iš skausmo. S. Pedersen sakė nežinojusi, ką daryti: laužti duris ar kviesti greitąją.

„Labai dėl jos bijojau. Ji buvo tiesiog apsėsta dėl savo svorio, – pasakojo manekenė. – Ji net rašydavosi, kiek vandens geria. Tai buvo baisu.“

Kai S. Pedersen pirmą kartą atvyko į Niujorką, ji beprotiškai troško būti pasamdyta, todėl jos dietą sudarė 20 cigarečių, puodelis kavos ir dar kai kas. Mergina 2012 metais svėrė vos 45 kilogramus ir jai net skaudėjo sėdėti. „Ant kaulų nebuvo pakankamai mėsos“, – sakė ji.

Dabar beveik 55 kilogramus sverianti S. Pedersen gyvena su savo asmeniniu treneriu vyru Kvinse ir sako, kad dažnai modelių atrankų metu išgirsta, kad yra stora, nors visuomet vilkėjo amerikietiško 0-2 dydžio drabužius.

Pasak S. Pedersen, praėjusį rugsėjį vykusios mados savaitės metu „vienas iš dizainerių pavadino ją nutukusia“. Kitą kartą vienoje pasaulinėje modelių agentūroje vieno skyriaus vadovei patiko S. Pedersen išvaizda, tačiau agentūros įkūrėja buvo nepatenkinta. „Tai mano agentūra, o man patinka anoreksikės“, – merginos akivaizdoje pareiškė ji.

24 metų buvusi prancūzų manekenė Victoire Dauxerre demonstravo „Prada“, „Céline“ ir „Alexander McQueen“ kolekcijas ir neseniai pristatė savo atvirą knygą „Nulinis dydis: mano, kaip nykstančios manekenės, gyvenimas“. Joje ji pasakojo apie savo mitybos sutrikimą, kuris privedė ją prie savižudybės, kai jai tebuvo 18 metų.

Vienos Niujorko mados savaitės metu kitos manekenės ją vadino „podiumo sniego žmogumi“ dėl ant jos rankų ir kojų atsiradusių pūkus primenančių plaukų, o tai buvo anoreksijos požymis. „Tarsi kūnas pakeistų riebalus plaukais, kad apsisaugotų nuo šalčio“, – ji rašo savo knygoje.

Mergina pamena, kaip Niujorke nualpo savo agentės akivaizdoje, o ši sugebėjo ją atgaivinti. „Ji davė man gabalėlį vištienos, ir aš atsigavau. Neduok Dieve, duosi manekenei cukraus“, – pasakojo ji.

Kita, savo tapatybės nenorėjusi atskleisti manekenė sakė, jog kartą jai dingo mėnesinės, nes ji tiesiogine to žodžio prasme save marino badu. Jos teigimu, dizaineriams reikia konkrečių kūno matmenų manekenių, ir šios daro viską, kad nenukryptų nuo tų matmenų.

S. Pedersen sakė, kad standartinė manekenių dieta – vienas obuolys per dieną, kuris būna supjaustomas į kelias dalis. Be to, kai kurie dizaineriai nori tokių išsekusių manekenių, kad net neleidžia joms gerti vandens visą dieną, kad neišsipūstų pilvas.

„Mums kartą teko paslapčia sliūkinti į tualetą, kad galėtume atsigerti“, – apie vieną mados savaitės renginį pasakojo S. Pedersen.

Ir įvairūs ekstremalūs svorio mažinimo būdai nėra vienintelis manekenių kankinimo būdas. Viena manekenė pasakojo, kad jos draugei teko visą dieną avėti keturiais dydžiais per mažus batus, nes prieš niekas iš anksto nepaklausė, koks tos merginos batų dydis.

„Tai dar vienas pavyzdys, kaip nesirūpinama modeliais“, – sakė mergina.
Ir gera tavo išvaizda ne visuomet garantuos darbą. Labai dažnai tavo pavardė turi būti Jenner ar Hadid, ar jau turi būti nusifotografavusi madingiems žurnalams, kad gautum darbą. O jeigu ir gauni darbą, tai dažnai tau nesumoka.

„Po kai kurių pasirodymų mums nesumokėdavo, – sakė S. Pedersen. – Esu ne kartą gavusi užmokestį drabužiais.“

Tačiau kadangi konkurencija yra arši, manekenės dažnai taikstosi su tokiu elgesiu.

„Esi tik graži pakaba ir niekas daugiau“, – sakė S. Pedersen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)