Kaip visi žinome, kanistras yra stačiakampio gretasienio formos, hermetiškai uždaromas bakas su rankena ir siauru kakleliu, skirtas skysčiams laikyti ir gabenti. Artistas, išbandęs save dizainerio kailyje, pasakoja, jog plieninių bakų pas jį buvo apstu garaže. „Pas mane tuo metu buvo prisikaupę tų kanistrų ir pamaniau, kad jie yra estetiškai patrauklūs ir juos gaila išmesti. Juolab, šiuos kanistrus mažai kas naudoja pagal paskirtį, nes jiems pakeisti atsirado plastikiniai“, – pasakoja V.Mickevičius.

Naujai gimęs dizaineris savo išradimą grindžia ekologiškumu ir praktiškumu. „Pastebėjau, kad daugelis savo namo užmestuose kampuose, po dulkių sluoksniais, laiko paslėpę tuščius kanistrus. O kiti plieninius kanistrus tiesiog išmeta į metalo laužą. Kadangi save laikau „žaliuoju“, stipriai palaikau perdirbimo idėją. Tad ilgai žiūrėjau į plieninius kanistrus godžiom akim ir stengdavausi išmąstyti, kaip prikelti šį daiktą naujam, visai kitokiam gyvenimui“, – mintimis dalinasi artistas.

V. Mickevičius pasakoja, jog ieškodamas naujo potencialo metaliniuose bakuose, tiesiog pradėjo eksperimentuoti. „Iš vieno padariau daiktadėžę, iš kito – pašto dėžutę. O tada pradėjo bręsti mintis apie šašlykinę“, – komentavo dizaineris.

V. Mickevičius atskleidė, jog jį visuomet žavėjo nanaudojamų daiktų pritaikymas šiuolaikiniam gyvenimui. Dizaineris pasakojo, jog šį sumanymą brandino jau šešerius metus, tačiau tik dabar nusprendė imtis veiksmų įgyvendinti seną svajonę. „Tenka pakeliauti ar apsilankyti kokiame festivalyje, tad tokioje gamtos aplinkoje norisi išsikepti gardaus maisto. Todėl mobili grilinė yra puiki išeitis. O ši dar pagaminta iš nenaudojamų kanistrų“, – teigė dizaineris.

Grilinę sukonstravęs V.Mickevičius, užpatentavo idėją kaip dizaino patentą. Viačeslavas atskleidė, jog toks dalykas yra orientuotas į žmones, kurie mėgsta keliauti motociklu ar automobiliu. Dizaineris bei artistas tikino, kad motociklinikams nesukeltų kėblumų tokį daiktą prisitvirtinti prie bagažinės ir rūkti į kelionę. Į tokią grilinę įeina iešmeliai, kepimo grotelės ir speciali skarda. O kad kelionėje tokia grilinė neišsibarstytų, Viačeslavas kūrė tokią šašlykinę, kuri susidėlioja ir užsidaro tik tam tikru principu – dėl neteisingai sudėliotų iešmelių ji net neužsidarytų.

„Pats dizainas kilo iš praktiškumo. Stengiausi konstruoti tokią grilinę, kuri būtų labai patogi ir mobili. Atsižvelgiau į tai, jog didžioji dauguma žmonių yra dešiniarankiai, tai dariau, jog būtų patogu naudotis šiam tipui žmonių, nors pats esu kairiarankis“, – apie patentą pasakojo Viačeslavas. O, kad tokią šašlykinę būtų patogu gabentis, dizaineris prie kiekvieno kanistro yra pasiuvęs kuprinę iš stiprios baldinės medžiagos, kuri idealiai atkartoja kanistro formas.
V. Mickevičius kūrybos procese

Šį inventorių Viačeslavas orientavo į pasaulinę rinką. Apeliuoja į tokius žmones, kurie mėgsta laisvą pinigą investuoti į savo motociklo ar automobilio tobulinimą, įdomesnių detalių pirkimą. Pasak Viačeslavo, jei žmogus domisi ir vairuoja vintažinį automobilį, tai jis, ko gero, norės automobilio salone turėti tokią daiktadėžę arba bagažinėje – grilinę.

Merginų vairuotojų dizaineris taip pat neužmiršta. Jei mergina keliauja į festivalį ar kažkur kitur, jai yra privalumas dėžė, kuri galėtų savyje talpinti visus reikiamus grožio reikmenis. „Mąstau padaryti specialius stalčiukus makiažo priemonėm susidėlioti, veidrodį prikabinti ir įmontuoti bateriją telefonui įkrauti“, – apie tolimesnes idėjas kalba V.Mickevičius.

Dizaineris teigia, jog dabar gyvename tokiame amžiuje, kai pasidarė labai aktualu ir net madinga iš perdirbtų, ar nenaudojamų atliekų, sukurti kažką naujo, kas žmogui tarnaus ir atliks kitokią paskirtį. Dėl to kanistrus Viačeslavas neperka parduotuvėse, o kapstosi metalo laužuose.

„Noriu plėsti ekologišką idėją ir tuo pačiu kurti akiai patrauklius ir praktiškus dalykus“, – pasakoja V. Mickevičius.

Kūrėjas labai džiaugiasi, jog tokiam sumanymui galima panaudoti įvairius stilistikos principus. Pavyzdžiui, vieną kanistrą specialiai tris dienas degino lauže, jog ugnies liežuviai išpaišytų plieną ir suteiktų originalų dizainą. „Stengiausi išgauti labai madingą „steampunk“ įvaizdį. Po to prie to kanistro pritvirtinau įvairius žalvarinius papuošimus ir įpūčiau į jį senovės dvasią. Kitą baką papuošiau žymiu „Burberry“ raštu – orientavau į stilingą merginą“, – apie neišsenkamas idėjas pasakojo kūrėjas.
Burberry rašto daiktadėžė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)