– Kaip pradėjote vesti zumbos treniruotes?

– Šoku jau 22 metus. Mano šokio karjera labai ilga, bet zumba viena pirmųjų šoku jau 5-6 metus. Su zumba susipažinau Londone, kuomet šokau Lotynų šokių grupėje. Pati pradėjau labai domėtis, mažai medžiagos buvo Lietuvoje, tad teko informacijos ieškoti savarankiškai. Po intensyvaus domėjimosi, pamėginau tai pritaikyti Lietuvoje. Labai daug žmonių buvo prieš zumbą, nes atliekami judesiai visiškai nepanašūs į standartinės aerobikos, vyrauja absoliuti judesių laisvė.

– Šokate prie Baltojo tilto. Ar sudėtinga įkalbėti moteris laisvai šokti viešoje vietoje, kur jos stebimos aplinkinių?

– Beveik kiekvieną gegužės 1 dieną, nepriklausomai nuo to, ar šalta ir lyja, moterys manęs prašo eiti šokti į lauką. Tai, sakyčiau, priešingai, didelis spaudimas į mano pusę, o ne jų. Kartais prisibijau, nes visgi sportas gryname ore turi būti tam tikroje temperatūroje, kad būtų komfortas. Taip pat padidėjusi traumų tikimybė ir panašiai. Bet iš esmės merginos jau prašo, klausia, kada treniruotės vyks lauke – viskas jų iniciatyva.

– Gal turite patarimų toms, kurios kompleksuoja ir bijo ateiti į zumbą, nes galvoja, jog tai labai sudėtinga?

– Kiekviena naujokė tai išgyvena. Diskomfortas yra normali būsena, kol iš to išeini. Visada leidžiu pradžioje jausti ir tiesiog girdėti muziką bei judėti, kaip patinka. Nereikia bijoti, svarbiausia yra pirmiausia atpalaiduoti protą, antra turi labai patikti lotynų muzika, o trečia – reikia nepersistengiant bandyti sugaudyti tik žingsnelius, o 3-4 pamokoje prijungisite ir rankas.

– Ar galima pradėti mokytis zumbos namuose, tarkime, žiūrint vaizdo įrašus?

– Be abejo, galima, bet namų sąlygos yra prasčiausios, kokios tik įmanomos. Net ir neįgalūs žmonės vis tiek eina ir sportuoja gryname ore. Zumbos energija, kuri sklinda iš žmonių aplink jus, tai yra kažkas tokio, tad jei tik yra galimybė nedaryti to namų sąlygomis, tai aš visada patariu nedaryti. Trenerė gali ir pagelbėti, paaiškinti, parodyti lėčiau ar daugiau kartų.

Kitas merginas motyvuoja sportas lauke: jos mato, kad yra žmonių ir labai stengiasi, nes į jas žiūri, tuomet daugiau pavargsta ir sudegina daugiau kalorijų. O kai tu namie, tai prieš ką tu stengsiesi? Prieš televizorių? Na, nejauti tokios atsakomybės ir motyvacijos.

– Iš kur pasisemti motyvacijos sportui?

– Pirma reikia nuspręsti, ko nori. Jei nusprendi, kad nori, padarysi ir būsi sportiška bei aktyvi, ir veikli, tai reikia susidėlioti kažkokį planą ir tada jo laikytis. Iš esmės reikia derinti sveiką mitybą ir sportą. Rezultatas tikrai nuvils, jei nederinsite maisto.

Moterims, jei jos nusprendžia pradėti sportuoti, tai tą reikia daryti ne pirmadienį ar kitais metais, o nusprendi – tai dabar jau iškart ir daryk, o kai darai – laikytis disciplinos. Reikia susidaryti mėnesio grafiką: kada ir kur sportuoji ir stengtis nenuklysti. Kai susiformuoja įprotis, tai vėliau labai paprasta – kaip dantis valyti. Bet turi nuspręsti ir būti labai stipria motyvatore pati sau viduje.

Pirmiausia reikia turėti tikslą. Taip pat dabar atsirado labai daug lietuviškų knygų apie sportą ir sveiką mitybą, tad tik imk ir skaityk. O trečia – reikalingas profesionalus treneris. Nesvarbu, ar tai grupinės treniruotės, ar ne. Geriausia derinti gal net skirtingas treniruotes. O siekiant rezultato turi palaikyti ir šeima ar draugai.

– Su kokiu tikslu dažniausiai į zumbą ateina moterys?

– Nuo akmens amžiaus moterys šokdavo aplink ugnį, viliojo, o šokiai būtent ir gimė iš civilizacijos paskatų. Zumboje net kai kurie judesiai yra išlikę iš tų laikų, kaip, pavyzdžiui, tokie kaip viliojimo ar šokio dievams. Moteriai būtina išsišokti. Jau nuo senų laikų moteris taip atsipalaiduoja ir save išreiškia.

Į zumbą ateina tos moterys, kurios nori ateiti po sunkios darbo dienos ir išeiti neatsimindamos, nei ką dirbo, nei kokia diena buvo, nei kur toliau eis. Būna, kad jos išeina ir pamiršta rūbus ar artėjantį susitikimą. Labai daug moterų dirba sėdimą darbą ir patiria didelę įtampą, ateina susirūpinusios, o išeina besišypsančios.

Labai nemaža dalis Lietuvoje mano, kad sportuoti yra būtina. Vien jau kiek sporto klubų atsidarė per praėjusius dvejus metus. Dabar žmonės jau linkę sportuoti ištisus metus ir kiekvienas atranda, kuo užsiimti. Pas mane ateina moterys, kurios nori ir sportuoti, ir atsipalaiduoti, o dažnai užsiėmimuose susiranda ir artimų draugių.

– Kaip patartumėte atsikratyti antsvorio?

– Zumba yra kardio treniruotė, ji iš esmės stipriai treniruoja širdies raumenį ir stiprina ištvermę. Merginos, kurios lanko 4 treniruotes per savaitę gali be problemų nubėgti 8 kilometrus. Tai reiškia, jog riebalinis sluoksnis tirpsta. Bet tai yra tik kardio treniruotė, papildomai rekomenduoju sportuoti su svarmenimis ir pati tą darau. Zumba man pakeičia bėgimą ar dviratį, nes nemėgstu monotonijos. Jei norite rezultato – lankykite zumbą 2-3 kartus per savaitę ir papildomai darykite treniruotes su svoriais.

Aišku, reikia nusistatyti ilgalaikius tikslus. Dabar moterys vos ne gegužės mėnesį susigriebia dėl vasaros. O per mėnesį nieko nepadarysi, nebent daugiau žalos. Anksčiau dar sausio mėnesį susigriebdavo, o dabar moterys į sporto klubą ateina ir balandžio ar gegužės mėnesį. Iš esmės trumpalaikiai tikslai duoda trumpą rezultatą, o vėliau baigiasi dar liūdniau ir priaugama dar daugiau svorio. Per mėnesį neįmanoma sutvarkyti kūno. Rezultatas turėtų būti ilgalaikis.

Aišku, yra merginų tobulomis figūromis nuo pat gimimo, bet jei yra didesnis antsvoris, tai labai pavojinga greitai mesti svorį. Mano merginos treniruotes lanko ištisus metus. Be abejo, svarbu mityba, kuriai duočiau 50 procentų rezultato. 50 procentų sportas ir 50 procentų mityba, nes jei tu daug šoki ir daug bėgi, bet grįžęs batoną su pienu valgai, tai nepavyks (juokiasi).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)