1. Vienas iš Alberto Einšteino ranka rašytų laiškų

Pradinė kaina: 3 milijonai JAV dolerių (2,73 mln. eurų)

Parduota už: 3 mln. 100 tūkst. JAV dolerių (2,83 mln. eurų)

1954 metais didysis fizikas parašė atvirą laišką žydų filosofui Erikui Gutkindui, kuriame išdėstė savo požiūrį į etiką, religiją ir žmogaus prigimtį. Beveik po šešių dešimtmečių pasirodęs „eBay“ aukcione šis laiškas sukėlė sensaciją žiniasklaidoje.

Albertas Einsteinas

2. Originalus užrašas „Hollywood“

Pradinė kaina: 300 000 JAV dolerių (apie 273 tūkst. eurų)

Parduota už: 450 400 JAV dolerių (apie 410 tūkst. eurų)

„Tikiuosi, kad aukciono laimėtojas turi gražių planų šiam užrašui“, – pasakė ankstesnis užrašo savininkas Danas Blissas.

Originalus užrašas iš didžiulių raidžių, sudarančių žodį „Hollywood“, buvo sukurtas 1923 m. kaip nekilnojamojo turto rinkos gudrybė. 1978 metais jis buvo pakeistas naujesnėmis raidėmis. Senasis užrašas aukcione buvo parduotas 2005 metais ir galiausiai rado naujus namus.

3. Marso gabalas

Pradinė kaina: 450 000 JAV dolerių (apie 410 tūkst. eurų)

Parduota už: 450 000 JAV dolerių (apie 410 tūkst. eurų)

Kas yra Marso meteoritas, paklausite. Tai gabalas uolienos, susiformavusios Raudonojoje planetoje, kuris į kosmosą buvo išsviestas nuo asteroido ar kometos smūgio, ir kuris kažkokiu būdu sugebėjo nukristi į Žemę. Kaip jau galite įsivaizduoti, tikimybė, kad taip gali nutikti, yra nepaprastai maža!

Tiesą sakant, iš 60 tūkst. mokslui žinomų meteoritų pavyzdžių, tik 132 nukrito iš Marso. Vieno iš jų fragmentas 2003 metais ir buvo parduotas „eBay“ aukcione.

4. Naujos rūšies jūrų ežys

Pradinė kaina: 9,5 JAV dolerių (8,66 eurų)

Parduota už: 138 JAV doleriai (apie 126 eurus)

Šiltų kreminės ir purpurinės atspalvių jūrų ežys Coelopleurus exquisitus – tai iš tiesų įspūdingas gyvūnas. Neįtikėtina, tačiau jūrų biologai šio gyvūno neaptiko tyrinėdami vandenynus – jis buvo rastas „eBay“.

Simonas Coppardas iš Londono nacionalinio istorijos muziejaus kartu su kolega išsiaiškino, kad ši internete parduodamo gyvūno rūšis iki šiol mokslininkams nebuvo žinoma.

5. Prataricijos kaimelis Toskanoje

Pradinė kaina: 5 mln. JAV dolerių (4,56 mln. eurų)

Parduota už: 3,1 mln. JAV dolerių (2,83 mln. eurų)

35 km į Rytus nuo Florencijos esantį Prataricijos kaimelį sudaro vos 25 namai. Kaimyninės gyvenvietės mero teigimu, ne vienerius metus mėginta parduoti šiuos namus, tačiau nepavyko, todėl nuspręsta pasinaudoti „eBay“ sistema. Ši priemonė pateisino lūkesčius, tačiau suma, kurią galiausiai pavyko gauti, buvo 1,9 mln. JAV dolerių (1,73 mln. eurų) mažesnė nei pradinė.

6. Bridžvilio miestelis Kalifornijoje

Pradinė kaina: 750 tūkst. JAV dolerių (beveik 684 tūkst. eurų) (iš pradžių).

Statusas: Parduota – du kartus!

„Gaunate visą kaimą su parduotuvėmis, medžio apdirbimo dirbtuvėmis, vandentiekiu, dujotiekiu ir elektros tiekimu“, - teigiama 2002 m. skelbime. Tinkamai vystant Bridžvilio miestelis gali tapti tikru ekonomikos centru, pasižyminčiu didelių pinigų srautų generavimo potencialu. Didžiausią kainą pasiūlysiančiam pirkėjui buvo netgi žadama įteikti atskirą pašto kodą – 95526.

Pasiūlęs įspūdingą 1,77 mln. JAV dolerių (1,61 mln. eurų) sumą miestelį ketino įsigyti anonimiškumą išsaugojęs verslininkas, tačiau apsilankęs miestelyje ir įvertinęs situaciją jis sandorio atsisakė. Vis dėlto naujas miestelio savininkas atsirado dar tais pačiais metais, o jau 2006 m. miestelį buvo siūloma ir vėl įsigyti, tačiau jau už 1,25 mln. JAV dolerių (1,14 mln. eurų). Vėliau šis pirkinys ir vėl pakeitė šeimininkus, tačiau jau be „eBay“ pagalbos.

Josemičio nacionalinis parkas, Kalifornija (JAV)

7. Gyvenimo prasmė

Pradinė kaina: 0,01 JAV dolerio (0,01 euro)

Parduota už: 3,26 JAV dolerio (2,97 euro)

Paslaptingas asmuo iš Šiaurės Karolinos 2000 metais nusprendė parduoti gyvenimo prasmę.
„Atradau gyvenimo prasmę, mielai pasidalinsiu šia informacija su tuo, kuris pasiūlys didžiausią kainą“, - rašo pardavėjas. Nuo to laiko nei pirkėjas, nei pardavėjas taip ir neatskleidė viešai, kokia gi tai buvo išmintis.

Beje, „eBay“ šiuo metu vis dar galima įsigyti 2500 metų senumo statulą iš senovės Graikijos

Pradinė kaina: 500 tūkst. JAV dolerių (beveik 456 tūkst. eurų)

Statusas: neparduota.

Įsivaizduokite, kad atidarę duris pamatote pusę tonos sveriančią, tobulai žmogaus anatomiją atitinkančią skulptūrą. Plaukiodamas su vamzdeliu šalia Gazos Ruožo krantų palestiniečių žvejys Jwdatas Abu Ghrbas pastebėjo dugne gulintį keistą objektą.

Paaiškėjo, kad tai – 2500 metų senumo senovės graikų dievo Apolono statula. Nieko keisto, kad beveik visiškai vietos vaizduotei nepaliekančios nepridengtos Apolono grožybės nustebino statulą radusio žvejo motiną, kai jis parsinešė laimikį namo.

Neilgai trukus vietos valdžia radinį pasiėmė, tada šią statulą buvo siūloma įsigyti sistemoje „eBay“, tačiau archeologų prašymu šios minties atsisakyta.