Saviraiška – geriausias būdas nuvyti problemas šalin

Po vasaros į sostinę sugrįžusį jaunimą pasitinkantis renginys „Atgal į miestą” siekia plačiau pažvelgti į saviraišką per muziką, sportą, šokį, meną ir judėjimą – visą tai, kas augina kūrybišką, konkurencingą ir veiklų jaunimą. Čia be įvairių pasirodymų, lankytojų lauks paskaitos, sporto varžybos bei parodomosios programos ir įvairios dirbtuvės.

Būsimas renginys – ne tik puiki galimybė su draugais ir artimaisiais praleisti šeštadienio popietę, bet ir nemokamai išmėginti daug įvairių veiklų, o gal net atrasti naują pomėgį. “Per patyrimą ateina kitas suvokimas”, - įsitikinusi Vaikų ir jaunimo psichologų asociacijos prezidentė Ramunė Dobrovolskienė. „Vienaip gali atrodyti klausantis ir stebint kitus, bet būtent per veiklą, praktiškai pasibandę jaunuoliai randa tai, kas jiems patinka ir kas nepatinka”.

Dažnai paauglystė tampa sunkių psichologinių išgyvenimų etapu vaikams ir vienu didžiausių išbandymų jų tėvams. „Atgal į miestą” siekia suvienyti vaikus, paauglius, suaugusiuosius ir sudominti gatvės kultūra, o pasakpsichologės R. Dobrovolskienės, būtent įvairūs saviraiškos būdai gali padėti išgyventi sunkų periodą: „Paaugliams itin svarbu bendrauti, į kažką lygiuotis, tokio amžiaus vaikai renkasi prie ko gretintis, kiti net išsikelia tikslus prie kažko pritapti”, - sako psichologė.

Nuomonei, kad mėgiamas užsiėmimas gali padėti lengviau išgyventi paauglystės kančias pritaria žinoma aktorė ir mama Ineta Stasiulytė: „Saviraiška vaikams, o ypač paaugliams, yra tarsi išsivadavimas iš vidinių prieštaravimų pasaulio, kur susikerta daug aplinkinių nuomonių, kur esi pats sau nefainas, o galvoje sukasi daug klausimų. Taigi, suradus būdą išreikšti save, būna daug lengviau”.

Aktorei antrina ir psichologė R. Dobrovolskienė: „Paauglystėje žmogus panyra į vidinius ieškojimus, kurie sukelia prieštaravimus. Nuo to ir prasideda paauglystės krizė. Tėvai turėtų susirūpinti, jei vaikui niekas neįdomu – gal jo vidų užvaldę kompleksai? Gali būti, kad jį kankina depresija arba bendravimo problemos – gal jam sunku pritapti?”.

Paauglystėje įgyti įgūdžiai gali nulemti likusį gyvenimą

Aktorė I. Stasiulytė sako, jog šiuo metu kaip tik svarsto, kur nuo rudens leisti savo dešimtmetę dukrą Upę, tad renginiai, kuriuose ji gali išmėginti daug veiklų – itin aktualūs: „Man labai pasisekė, nes ji pati – labai išraiškinga, labai didžiulė kūrėja. Ji namuose ir šoka, ir dainuoja, ir visokius pasirodymus rengia. Aš matau, kad jai tos išraiškos labai reikia. Netgi, jei ji kurį laiką savęs neišreiškia, aš matau, kad ji tampa blogesnės nuotaikos, suirzusi”.

Tai, kad paaugliams ir jaunimui itin svarbu išreikšti save, pabrėžia ir R. Dobrovolskienė: „Ką vaikai išbando iki 14-15 metų amžiaus, tai ir suformuoja jų įgūdžių bazę. Iki šio amžiaus realizuoti gebėjimai vystosi geriausiai, vėliau vaikas ar jaunuolis gali juos tik tobulinti. Dėl to žmonės, kurie jauname amžiuje neieško saviraiškos būdų– labai daug praranda. To amžiaus jau nesugrąžinsi, o kertinių įgūdžių ateityje trūks”, - sako psichologė.

Viena didžiausių tėvų daromų klaidų – bandymas padiktuoti, ką turėtų veikti jų atžalos – vaikai neturėtų tapti neišsipildžiusių tėvų svajonių įkaitais. I. Stasiulytė sako savo dukrai leisianti išbandyti viską, tačiau prižiūrės, kad tai nebūtų tuščias užgaidų pildymas: „Tai turi būti daroma sistemingai. Negalima keisti veiklų kas savaitę ar kas mėnesį, o reikia palankyti bent metus. Kad ji iš tikrųjų suprastų, kas tai yra, įsigilintų į tą veiklą ir tuo pačiu ugdytų savo valią”.

Psichologė R. Dobrovolskienė sako, kad vieni vaikai yra orientuoti į procesą, tuo tarpu kiti – į rezultatą, tad jei jie nemato rezultato, nematys reikalo ir užsiimti tam tikra veikla. „Taip pat, labai svarbu palaikyti vaikus nesėkmės atveju. Reikia kalbėtis, sakyti, kad kitą kartąlabiau pasistengs irpasiseks. Taip ugdomos vienos svarbiausių savybių: atsakingumas, valia ir kantrybė”, - teigia R. Dobrovolskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)