Lietuvoje pirmoji „Restoranų diena“ buvo surengta 2012 meais įmonės „Menai Renginiai“ ir jos vadovės Erikos Purauskytės iniciatyva. Čia vienos dienos restoranas buvo atidarytas tiesiog įmonės biure. Kiekvienas norintis galėjo prisijungti su savo pagamintu maistu ar tiesiog ateiti ir paragauti siūlomų patiekalų.

E. Purauskytė susižavėjo šiuo visame pasaulyje vykstančiu renginiu ir spontaniškai sugalvojo jį padaryti ir Lietuvoje „Daugybė žmonių norėtų atidaryti savo restoraną, tačiau bijo. Vieni bijo, kad jų verslas nepasiseks, kiti bijo palikti dabartinius darbus. Šis renginys yra puiki galimybė įgyvendinti savo svajonę nerizikuojant – atidaryti restoraną, nors ir vienai dienai!“, – pasakojo E. Puraukystė.
Ji teiravosi restoranų kritiko A. Užkalnio, ką reikia daryti, norint turėti sėkmingą restoraną?
Erika Purauskytė

A. Užkalnis pasidalijo patarimais, ką reikia daryti, norint turėti sėkmingą restoraną ar kavinę. „Restoranas gyvuos ilgai, kai keisis ir nuolatos norės džiuginti. Čia kaip draugystė ar santuoka. Kai žmonės vienas kitą priima kaip savaime suprantamus dalykus ir nustoja stengtis vienas dėl kito, jų santykiai pavirsta tinkline picerija su pavargusiomis padavėjomis surauktais snukiais ir laminuotais desertų pasiūlymais ant stalų.

Blogų atsiliepimų visada kažkiek bus. Įsivaizduokite vidutinio protinio lygio žmogų. Pusė žmonių yra kvailesni už tą lygį. Kokie 5 procentai lankytojų yra visiški idiotai, kurie skųsis, kad jiems sriuba per karšta, o jei atneši karštą, sakys, kad per šalta, o jei ne, tai pasakys, kad sriuboje neturi būti pipirų, nes jie jų nemėgsta. Tačiau debilų atsiliepimus dažniausiai skaito tik kiti debilai, o jų, kaip lankytojų, niekam nereikia. Tai tegu sau komentuoja tie prietrankos“, – pasakojo A. Užkalnis.

Kas galėtų geriau už patį A. Užkalnį pasakyti, kodėl nesiseka kai kuriems restoranams? Jis teigia, kad reikia turėti idėją, viziją ir siekį.

„Dažniausiai nesiseka tiems restoranams, kurie neturi vizijos ir supratimo, ką jie daro ir kam. Kai perskaitau „šiaip skanus maistas iš kokybiškų produktų“, aš noriu, kad tas restoranas kuo greičiau užsidarytų, kad jo savininkai netektų visko, ką investavę, ir kad stovėtų užkaltais langais kaip paminklas nevykėliams. Ir dar kad pas juos kiltų gaisras (jie rašytų „gaistras“).

Kiekvienas restoranas PRIVALO turėti idėją, aiškiai suprasti, ką jie nori pasiekti. Kas pas juos eis. Kodėl, kokio maisto norėdami. Kokių potyrių ieškodami.

Supraskit, niekas niekada nesako apie muzikos kūrinį – „šiaip visokios smagios natos, tonacija teisinga, turim muziką su žodžiais, sugrojam be klaidų“. Niekam tokio nereikėtų. Niekas nesigiria, kad parašė knygą be gramatinių klaidų ir su teisingais kableliais. Tokios niekas neskaitytų. Kam tada restoranas, kuris nieko nenori, nieko nesiekia ir nieko neįsivaizduoja?“ – sakė jis.

„Restoranų diena“ – tai viena didžiausių tarptautinių maisto švenčių, kuomet kiekvienas gali atsidaryti vienos dienos restoraną ar kavinę ir taip įgyvendinti savo ilgai brandintą svajonę! Mes kviečiame Jus prisijungti ir kartu skleidžiant šią iniciatyvą tapti tarptautinės šventės dalimi.
Norėdami įgyvendinti savo svajonę ir vienai dienai atidaryti savo restoraną – nebijokite! Jei, vis dėlto, dvejojate – ne bėda. Kviečiame dalyvauti „Restoranų dienoje“ jau šį sekmadienį ir pamatyti iš arti, kaip kai kuriems pavyko eiti svajonės link.

Kviečiame susipažinti su jau šį sekmadienį atsidarysiančiais vienos dienos restoranais ir jų siūlomais meniu:

KARKLĖ : LEDO ŠERBETŲ BARAS „MENAI RENGINIAI“

„Restoranų dienos“ organizatorių Restoranas atgaivins visus festivalio dalyvius su spalvingais, pačių restorano lankytojų pasigamintais ledų šerbetais. Šiame restorane kiekvienas taps ir kulinaru, nes bus kviečiamas pats sau susikurti pagal unikalią technoligiją – iš ledo luito gaminamu lediniu šerbetu.

Lokacija: Karklės festivalis
Darbo laikas: 11- 13 val.

VILNIUS: Vegan Restoranas „MORKA“.

Happy food for happy people“ – toks šio restorano šūkis! Praeitą vasarą aš, Paulina Kaikarienė, su broliu Edvardu Stalioniu sumąstėme, jog reikia siūlyti žmonėms veganišką mitybą, kuri myli gyvūnus dar labiau nei vegetariška!

Sekmadienio meniu bus paprastas, vos iš kelių punktų: veganiški suvožtiniai (su daržo daržovėmis), skanutėlis vegan šokoladinis pyragas ir koks nors gardus naminis limonadas. Bet visa pagaminta su meile ir visiškai neišnaudojant gyvūnų. 

Lokacija: pievelė šalia Katedros aikštės (ten kur didelis suolas iš nuvirtusio medžio), Šventaragio, B.Radvilaitės ir Pilies gatvių sankirtoje.
Laikas: 15 – 20 val.

Kiekvieno dalyvio lauksime nedidelėje palapinėje, siūlysime veiklos vaikams, pagirdysime ištroškusius keturkojus, klausysimės smagios muzikos ir, tikiu, daug šypsosimės.

VILNIUS: Nuodėmingųjų malonumų puota „Swedbank“ terasoje.

„Maisto gaminimu susižavėjau dar vaikystėje, kai prašydavau draugių žaisti restoraną – aš, Vitalija Kolisova, gamindavau, o jos apsimetinėdavo klientėmis. Nuo to laiko praėjo nemažai laiko, pasirinkau kiek kitokią gyvenimą kryptį, tačiau kartas nuo karto manyje ir vėl užgimsta noras žaisti restoraną. Tiesa, ne su žolėmis ir žemėmis, o su tikrais maisto produktais, tikromis skonių kombinacijomis ir tikrais klientais, kurie neapsimetinėtų, o iš tiesų ragautų mano maistą.

„Restoranų diena“ kaip tik ir yra ta proga, kai galiu įgyvendinti šį savo troškimą. Ką gali žinoti, gal vieną dieną jis virs kažkuo daugiau nei tik vienkartiniu troškimo išsipildymu. Savo vienos dienos restoranėlį „Nuodėmingų malonumų puota“ atsidarau Vilniuje, visai šalia Baltojo tilto, „Swedbank“ terasoje. Svečius vaišinsiu vegetariškais patiekalais iš sezoninių produktų. Gaminu tiek vegetarišką, tiek visaėdžiams pritaikytą maistą, bet atsižvelgiant į oro sąlygas bei gaminimo vietoje galimybes, nusprendžiau rinktis daržoves. Juk iš jų galima pagaminti tiek daug skanėstų! Į restoranėlį užsukę svečiai galės skanauti baklažanų suktinukų, tarto su moliūgu ir cukinija, kukurūzinių krepšelių su grybais, morkų keksiukų bei slyvų limonado.
Laikas: nuo 15.30 val.

VILNIUS: PASAULIO SUMUŠTINIAI LEU SKVERE

Nerijus Žeronas ir Lietuvos edukologijos universiteto lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų studentai, atvykę iš penkiolikos pasaulio šalių: Argentinos, Kinijos, Peru, Šri Lankos, Ukrainos, Gruzijos, Rusijos, Latvijos, Vokietijos, Maroko, Turkijos ir kitų, gamins savo šalių sumuštinius. Restorane galėsite pasivaišinti įvairių šalių studentiškais sumuštiniais, pabendrauti, praleisti gerai laiką, susirasti naujų draugų ir įgyti naujos patirties. Restorane skambės gyva muzika, kurią atliks užsieniečiai studentai.
Restoranas veiks T. Ševčenkos g.31, antruose LEU rūmuose, universiteto skvere.
Laikas: nuo 14 val.
Maloniai kviečiame apsilankyti, paragauti ir pabendrauti.

VILNIUS: NEPRIKLAUSOMAS ŠEFAS JONAS JONUŠAS

Vienos dienos restorano renginyje Bernardinų sode dalyvaus ir buvęs muzikantas, buvęs B’Avarija gupės narys Jonas Jonušas. Mikrofoną į grilių iškeitęs žemaitis vaišins sostinės gyventojus ir svečius savo autoriniu, populiarumą tarp gurmanų jau spėjusiu pelnyti receptu – buko dūmuose šviežiai rukyta lašiša su medaus ir garstyčių padažu. Receptas išbandytas ir įvertintas Beatos grilio kovose, dažnai pageidaujamas kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ renginiuose bei privačiuose vakarėliuose. Jonas tikina, kad nors ir lengvai padaromas, patiekalas vis dar naujoviškas lietuviškam skrandžiui pripratusiam labiau prie kaukazietišku grilio tradicijų. Šviežia lašiša bus rūkoma šį sekmadienį Bernardinų sode amerikietišku stiliumi. Jonas propaguoja sveiko ir skanaus maisto ruošimą geriausiomis world cuisine tradicijomis.
Laikas: nuo 15 val.

VILNIUS: Downtown Forest Hostel & Camping

Šį sekmadienį – restoranų diena ir „Downtown Forest Hostel & Camping“ griliuose bus veiksmo: choripanai ir dar kažkas daugiau. Ateikit pavalgyt ar nepavalgyt!
Gamins Andrius Bagdzevičius, ir jis sako taip: „Aš esu Andrius ir aš tikiu, kad geriausias maistas yra tas, kuris buvo ant karštų arba nelabai karštų grotelių, jį glostė dūmai ir liepsnos flairai. Šį sekmadienį su Egle gaminsime Downtown forest'o griliuose.

Pradžiai atskleisim, jog bus Choripan – sultinga dešra bandelėje su daržovių ir žolelių padažo chebra. O vėliau ir kitus gastronominius džiaugsmus.
Veiksmas prasideda: 14:00
Eina į pabaigą: 20:00 (arba iki soldout)
Vieta: Paupio g. 31A

VILNIUS: VASAROS PIKNIKAS ANTAKALNIEČIŲ SODE

Vasaros piknikas ir vienos dienos restoranas Antakalniečių sode – Sapiegų parke Antakalnio g. Jau keletą metų Sapiegų parke veikiantis Antakalnio bendruomenės daržas kviečia visus antakalniečius ir ne tik užsukti į vienos dienos restoraną darže. Restorano šefai – Mindaugas Danys ir miesto daržininkai, gaminsiantys žinomus ir ne visai daržovių patiekalus. Restorano šefai prižada, kad visuose patiekaluose bus bent viena jų darže užauginta daržovė, prieskonis ar vaisius!
Laikas: nuo 14 iki 18 val.

VILNIUS: KAIMYNAS KEPA SALIONE

Nors įprastai „Salionas“ sekmadieniais nedirba, tokiai progai – duris atveria 15 val. Žmonėmis bei grill maisto kvapais bus pildomas žavus kiemelis K. Sirvydo g. 6. Į jį kviečia Gabija Milašiūtė.

VILNIUS: LEDI TOBULYBĖ

Mes – Justė Jakštienė ir Monika Šliupienė – sekmadienį įkuriame 13-16 val. Katedros Aikštėje Vilniuje restoraną „Ledi Tobulybė“, kurio idėja tokia: moterys ateina pasidaryti grožio procedūrų, tokių kaip lūpų spa, rankų spa, atsigaivina kūno dulksna, pasipuošia express makiažu) ir tuo pat metu šnekučiuojasi su bičiulėmis, gurkšnoja gaiviuosius gėrimus ir skanauja desertus. Čia aptarnauja ne tik padavėjos, bet ir grožio specialistai!

VILNIUS: GARAŽAS

„Garage Stage“ – tai naujos kartos kiauliškas restoranas. Meniu vyrauja kiauliena ir bulbos, žinoma nepamiršta ir kitų subkultūrų asmenų ir siūlo tokius patiekalus kaip: „Žydiškas kiaulienos troškinys“ ar „Vegetariškas vištienos troškinys“. Kadangi viską gamina kareiviškoje dvasioje, restorano vinis – „Kareiviška grikių košė“

Vieta: Apkasų g. 4
Laikas: nuo 13 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)