Kavos pupelės. Pietų Amerikoje dar actekų laikais kavos gėrimas buvo laikomos magišku dėl energijos teikiančių ir atpalaiduojamųjų savybių. Ir nors senovės Afrikoje ir Rytuose tokiomis savybėmis abejota, Pietų Amerikoje kavos pupelės įgavo didelę vertę, dėl kurios galiausiai imtos naudoti kaip atsiskaitymo priemonė. Kakavmedžių regionus užėmę įsibrovėliai rado didelę klėtį, pilną stebuklingų pupelių. Ji priminė šiuolaikinį banką!

Kriauklelės. Dar prieš mūsų erą kriauklelės buvo laikomos turto ir galios simboliu, taigi ir atsiskaitymo priemone. Įdomu tai, kad kriaukleles galime vadinti vienomis pagrindinių šiuolaikinių monetų konkurenčių, nes jos buvo naudojamos net iki 20 amžiaus. Jų patrauklumo paslaptis – ilgaamžiškumas ir patogumas: jas lengva nešiotis, jos atpažįstamos praktiškai visuose regionuose. Be to, beveik visos kriauklelės yra vienodo svorio ir formos, todėl nereikėdavo jų skaičiuoti – pakakdavo nustatyti vertę.

Riterių žiedai. Viduramžiais riteriai stengdamiesi išvengti vagysčių nesinešiodavo grynųjų pinigų. Vietoj jų mūvėdavo specialius žiedus. Norėdami atsiskaityti riteriai ant sąskaitų padėdavo savo žiedo atspaudą, o toji sąskaita būdavo siunčiama apmokėti į riterių dvarus. Žmonės seniau buvo tikrai praktiški!