Speciali programa „Šiaulių naktims“

Šiuo metu ansamblis ruošia pristatyti visiškai naują, specialiai „Šiaulių naktims“ paruoštą programą „Shimmering“. Jūs galite tapti pirmaisiais Lietuvoje ir pasaulyje išgirdę bei pamatę šį naują projektą. Jame pasirodys ir gerai žinomi Lietuvos muzikos scenos kūrėjai, atlikėjai ir kompozitoriai Monika Zenkevičiūtė (Monikaze), Maximilianas Opriška (Fume), Jūra Elena Šedytė ir Andrius Šiūrius.

„Pavadinimas „Shimmering“ metaforiškai perteikia elektroakustinę programos prigimtį, kurioje akustinė ir elektroninė medžiagos, persipindamos, kuria nuolat pulsuojančius originalius garsinius audinius. Jie hipnotizuoja ir įtraukia į skambesių jūrą, kviesdami klausytojus plaukti per šias keistas ir malonias muzikos bangas“, – projektą pristato ansamblio meno vadovė Marta Finkelštein.

Vasarinis garso ir vaizdų kokteilis

„Shimmering“ taps trigubu debiutiniu pasirodymu ansambliui „Synaesthesis“: pirmą kartą pristatoma muzikinė programa, pirmas ansamblio koncertas festivalyje „Šiaulių naktys“ ir pirmas koncertas Šiauliuose apskritai.

Ansmablio meno vadovė Marta pasakoja, jog šiuo pasirodymu siekia nustebinti tiek klausytojus, tiek patys save: „Mes dažnai atliekame pakankamai sudėtingas šiuolaikinės muzikos programas. Tačiau „Šiaulių naktų“ svečiams norėjome paruošti kažką išskirtinio, ypatingo ir labai vasariško bei subtilaus“, – atskleidžia M. Finkelštein. Ji priduria, kad po pirmųjų repeticijų kūrėjai suprato „pagavę“ naktiniam festivaliui reikalingą nuotaiką – muzika bus ideali jaukiam, gražiam vasaros vakarui.

Ansamblyje atsiskleidžia ir kūrėjai, ir kūriniai

Ansamblis „Synaesthesis“ ir festivalis „Šiaulių naktys“ turi šį tą bendro. Abu projektai siekia atskleisti ir supažindinti visuomenę su lietuvių kūrėjais.

„Labai stengiamės, kad mūsų kūryboje instrumentinė muzika skambėtų ne tik per kanoninius kompozitorius. Ieškome įdomiausių lietuvių autorių, kompozitorių, kurie į muzikos raiškos priemones žvelgia originaliai. Jie neapsiriboja akustinių instrumentų raiška. Šie kūrėjai geba išmaniai į muziką įntegruoti elektroninę medžiagą. Tai įdomu ir mums kaip atlikėjams, taigi nuolatos kaupiame naujas patirtis“, – teigia Marta Finkelštein.

Kaip pasakoja ansamblio muzikantai, jų muzikos vizija peržengia garso ribas, keliaudama į kosmosą, apčiuopdama šviesą, judesį ir pasakojimą – viską, kas leidžia profesionaliai atliekamai muzikai tapti daugiamačiu kūriniu ir ištrinti ribas tarp žanrų.

Pelnė daugybę apdovanojimų

2019 m. Vilniaus miesto savivaldybė įvertino muzikantus ir suteikė jiems Vilniaus miesto ansamblio vardą, 2020 m. „Synaesthesis“ gavo prestižinį Ernst vos Siemens apdovanojimą, o 2021 m. šv. Kristoforo apdovanojimą už nuopelnus šiuolaikinei muzikai. Su savo pasirodymais ansamblis dalyvauja įvairiuose Lietuvos muzikos festivaliuose, keliauja pasirodyti užsienyje, jau ne kartą buvo pastebėti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Rugpjūčio 23 dieną, 21:00 val. projekto „Shimmering“ premjera įvyks Šiaulių dramos teatre, festivalyje „Šiaulių naktys“. Kartu su žinomais Lietuvos atlikėjais pasirodys septyni ansamblio „Synaesthesis“ nariai Arminas Bižys (saksofonas), Simonas Kaupinis (tuba), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Simas Tankevičius (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Arnas Kmieliauskas (violančelė), Pranas Kentra (el. gitara).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją