Rugpjūčio 2-ąją feisbuko puslapyje paskelbta, kad scenoje „Naisių vasaros“ metu pasirodys prieštaringų nuomonių dėl pozicijos karo tema sulaukęs dainininkas Gytis Paškevičius.

Festivalis visai šeimai „Naisių vasara“ 2022: ŽOLINĖ skelbia, kad gražiausių dainų koncertą rugpjūčio 15 d. surengs Gytis Paškevičius“, – rašoma pranešime.

Netrukus, rugpjūčio 8-ąją, atlikėjų sąrašas pasipildė ir kitais žinomais vardais. Kaip praneša organizatoriai, žiūrovai galės mėgautis Violetos ir Viliaus Tarasovų, Edgaro Lubio-Amberlife, Aistės Pilvelytės, Stepono Januškos su grupe „Studija“, Liudo Mikalausko ir kitais pasirodymais.

„Rugpjūčio 15 d. susitikime Naisiuose!“ – socialiniuose tinkluose kvietė renginio sumanytojai.

Tais pačiais metais – jau antras „Naisių vasaros“ festivalis

„Naisių vasaros“ šventės dieną politikas R. Karbauskis buvo pakviestas ant scenos tarti žodį. Savo kalbos metu šventės mecenatu renginio vedėjo pavadintas politikas teigė, kad surengs dar vieną tokį patį festivalį. Jei kas nors sutrukdytų, jis pasiryžęs tai padaryti ir trečią kartą.

„Labas vakaras visiems, noriu padėkoti, kad nepriklausomai nuo tokio oro ir aplinkybių, kurios visiems yra žinomos, jūs esate čia. Ačiū jums labai. Kitas dalykas, norėjau atsiprašyti, nes mes nenumatėme tokių provokacijų, kurios buvo padarytos šio festivalio atžvilgiu ir pranešti gerą naujieną. Kaip į provokacijas atsako žemaičiai?

Buvo vienas festivalis, nuo šiol bus du festivaliai. Šiais metais, rugpjūčio 15 dieną, kviečiame į antrą „Naisių vasaros“ festivalį. Ir tiems, kurie užsiiminėja provokacijomis – pasakysiu. Padarysite dar vieną, darysime trečią festivalį. Ačiū, gero vakaro visiems“, – „Naisių vasaros“ festivalyje ant scenos kalbėjo R. Karbauskis.

Renginio akimirkos:

Atlikėjai iš festivalio ėmė trauktis vienas po kito

Delfi jau anksčiau rašė, kad liepos 8-9 dienomis Naisiuose vyko vienuoliktasis „Naisių vasaros“ festivalis. Organizatoriai žadėjo pramogų gausą, pavyzdžiui, koncertą su ryškiausiomis šalies muzikos žvaigždėmis.

Dalis pasirodyti planavusių atlikėjų yra atviri LGBTQ+ bendruomenės rėmėjai, o minimo festivalio sumanytojas ir mecenatas – R. Karbauskis – apie vienalytes santuokas ar šių žmonių grupės eitynes yra ne kartą pasisakęs iš nepritariančiosios pusės. Dėl to visuomenėje atsirado dviprasmiškų vertinimų atlikėjų, kurie sutiko pasirodyti festivalyje, atžvilgiu.

Kilus sujudimui pirmieji iš renginio pasišalino grupė „jautì“, šiuo pavyzdžiu po truputį ėmė sekti ir kiti. Kaip vėliau teigė „The Roop“ ir Donatas Montvydas, žinia ir R. Karbauskio pasisakymas, kad žada kreiptis į KT dėl Vytautui Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, atlikėjams buvo paskutinis lašas, jie taip pat nusprendė nepasirodyti Naisiuose.

Netrukus paaiškėjo, kad šeštadienį renginio organizatoriai ir svečiai nepamatys ukrainiečių grupės „TaRūta“ narių. „Nenorime turėti nieko bendra su organizatoriais, kurie Rusijos agresijos prieš Ukrainą karo metu, palaiko net ir tarpininkavimo ryšį su šalimi agresore“, – rašė „TaRūta“.

Pagrindinę renginio dieną į kilusį skandalą sureagavo ir festivalio globėjas R. Karbauskis, teigdamas, kad atlikėjų pasitraukimas – kruopščiai suplanuota provokacija.

„Dabar neabejoju, kad tokia įvykių eiga yra iš anksto ir kruopščiai suplanuota provokacija, kurios tikslas – sužlugdyti festivalį ir pažeminti Naisių bendruomenę, mane bei visus tuos, kurie planavo ir tikiuosi atvyks į festivalį. Veikiama sistemingai, nuosekliai ir koordinuotai. Visa tai daroma puikiai suvokiant, kad likus mažiau nei dienai iki renginio, surasti naujus atlikėjus yra ypatingai sunku“, – savo nuomonę dėstė politikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)