„Sugrįžimai ir duetai“ – tokia šių metų festivalio tema. Muzikines istorijas kurs duetai pačiomis plačiausiomis prasmėmis. „Duetai“ – tai dviejų muzikantų, dviejų skirtingų meno sričių, dviejų muzikos žanrų, dviejų šalių skambesys. „Sugrįžimai“ – Lietuvos muzikantai ir menininkai sėkmingai kuriantys visame pasaulyje sugrįžę į Lietuvą festivalyje pristatys savo atlikėjiškąjį meną ir kūrybą, rašoma pranešime spaudai.

Festivalyje skambės aukšto meninio lygio koncertai: rugpjūčio 24 d. festivalį atidarys unikalus ir vienintelis toks Lietuvoje – kontrabosų orkestras (vadovas Donatas Bagurskas) kartu su dainininke Ieva Prudnikovaite ir programa „Romanas su kontrabosu“; rugpjūčio 26 d. girdėsime Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ (vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas) ir grupės „Merope“: Indrė Jurgelevičiūtė (vokalas, kanklės), Bert Cools (gitara, elektronika/Belgija) projektą „Naktės“; rugpjūčio 27 d. „Džiazo naktyje“ klausysimės džiazo kvarteto iš Paryžiaus „Vik & The Vibe Tribe“ – ir tai bus vienintelis Lietuvoje šio kvarteto koncertas.

Kvartete dainuoja viena ryškiausių Lietuvos džiazo vokalisčių Viktorija Gečytė, pristatoma ir sceniniu Vik vardu. Ji jau 14 metų gyvena ir kuria Paryžiuje, ją studijų metais išaugino JAV Niujorko džiazo scenos, tad Vik yra verta Amerikos džiazo tradicijų puoselėtojos vardo. Jos atlikimas yra laisvas, o laikysena užburianti. Ir gerbėjai, ir kritikai žavisi elegantiška ekspresija, gebėjimu paliesti klausytojo širdį.

Istorinis žvilgsnis ir dedikacija Sūduvos 600 metų jubiliejui


Šiais metais Marijampolė mini dvi gražias sukaktis – tai Sūduvos sugrąžinimo į Lietuvos valstybę 600 m. jubiliejų ir Magdeburgo teisės suteikimo Marijampolei 230 metų jubiliejų.



Festivalis sukūrė ir skyrė du projektus šioms dviems progoms, tai rugpjūčio 28 d. istoriko Algimanto Kasparavičiaus pasakojimai „Tikros istorijos: Sūduva 600“ bei dainininkės Joanos Gedmintaitės atliekamos lietuvių kompozitorių dainos ir festivalio uždarymo koncertas rugpjūčio 31 d. su projektu „Aš Būsiu Čia“: Raminta Naujanytė-Bjelle (vokalas, gitara, elektroninės pirštinės), Adas Gecevičius (kompozitorius, aranžuotojas, mušamieji, elektronika), Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas).

„Kaip visuomet festivalio uždarymui – kažkas ypatingo ir kažkas skirto tik Marijampolei!“ – sako festivalio meno vadovė ir organizatorė pianistė Eglė Kasteckaitė ir tęsia: „koncerto idėja, muzikos pasirinkimo bei plėtojimo vystymas gimė iš Bjelles ir Peru dainos „Aš būsiu čia“, šiuo laikmečiu tai tokie svarbūs ir reikalingi žodžiai! Taip, aš būsiu čia, savo žemėje, su savo muzika, kas benutiktų! Koncerte skambės tik lietuvių kūrėjų muzika. Specialiai šiam projektui paruoštos M.K.Čiurlionio muzikos, V.Kernagio dainų bei pačios Ramintos Naujanytės-Bjelle dainų aranžuotės pinsis su splavingomis orkestro bei elektroninės muzikos interpretacijomis. Prie profesionalių muzikantų komandos, kaip jau tapo festivalio tradicija, dviems dainoms prisijungs ir Marijampolės meno mokyklos vaikai.

Netikėtos festivalio koncertų erdvės

Festivalis „Marijampolė Music Park“ nuolatos ieško naujų patyrimų, originalių ir netikėtų erdvių koncertams. Praėjusiais metais vienas festivalio koncertas skambėjo ant „Spindulio“ kino teatro stogo, o šiais metais šokio ir muzikos performansą surengs Marijampolės geležinkelio stoties perone.

Marijampolės geležinkelio stoties pastatas yra išskirtinis savo architektūriniu grožiu, baigtas statyti 1924 m., tai vienas iš retų moderinzmo pavyzdžių, originaliai dekoruotas ir turintis vandentiekio bokštą. „Kitos tokios gražios geležinkelio stoties Lietuvoje nerasite!“, – sako E.Kasteckaitė ir tęsia, – „seniai svajojau šį pastatą vienam vakarui paversti festivalio koncerto scenografijos lauku ir koncerto scena. Ilgai derinau visus techninius klausimus ir galimybes, ir atrodo, kad sumanymas pavyks – Marijampolės geležinkelio stoties pastato langai atsivers tiesiai į sceną, o peronas virs skambančiu muzikos ir šokio performansu „Arti_Toli“! Keliausime ramiai ir neskubant, mėgausimės tik šio vakaro muzikos ir šokio kelionės būsena.“

Performansą kurs ir atliks legendinis choreografas ir režisierius Petras Skirmantas, LNOBT baleto solistai prima balerina Olga Konošenko, Edvinas Jakonis, Voicechas Žuromskas, Kotryna Rudych, Paulina Čistovaitė, violončelininkė Elena Daunytė ir pianistė Eglė Kasteckaitė.

Kaip visuomet festivalio koncertai vyks Poezijos ir Vytauto parkuose, Marijampolės kultūros centro salėje, B.Kleizaitės-Vasaris menų galerijoje, šiais metais pakviesime ir į evangelikų liuteronų bažnyčią.
Visi koncertai nemokami, esant blogam orui parkuose ir perone vyksiantys koncertai gali būti keliami į Marijampolės kultūros centrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją