Skatina nepamiršti padėti ukrainiečiams

Artėjantis Vilniaus 700 metų jubiliejus tik dar kartą primena, kokia brangi yra laisvė. Karu Ukrainoje gyvename jau beveik 5 mėnesius ir nors šiandien karas tapo mūsų kasdienybės dalimi, negalime pavargti ir sustoti palaikyti ukrainiečius, kaip ir liautis tikėję taika bei demokratija, rašoma spaudos pranešime.

„Per visą šį nelengvą laikotarpį lietuviai ne kartą parodė savo vienybę, susitelkimą ir pilietiškas vertybes, todėl norisi tikėti, kad tai niekur nedings ir mes toliau sugebėsime būti drąsiais bei empatiškais. Diskusijoje su herojais, padedančiais kovojančiai Ukrainai ir karo pabėgėliams kalbėsime ne tik apie suteiktą ar reikalingą pagalbą, bet ir tai, kokių pamokų išmokome šiuo laikotarpiu bei kaip jas pritaikyti tolesniam karo etapui“, – Katedros aikštėje organizuojamą diskusiją pristato jos moderatorė, organizacijos „Raudonasis kryžius“ komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė.

Diskusijoje dalyvaus ir Aistė Ulubey, vadovaujanti VšĮ menų agentūrai „Artscape“, organizuojančiai įvairias su menu ir kultūra susijusias veiklas pabėgėliams Lietuvoje: Pasaulinę pabėgėlių dieną, neformalų ugdymą vaikams, vasaros stovyklas. „Pasaulinėje pabėgėlių dienoje dalyvavo Lietuvoje jau gyvenančios pabėgėlių bendruomenės ir neseniai į Lietuvą atvykusios ukrainiečių šeimos. Atvykėliams tai padeda susipažinti tiek tarpusavyje, tiek ir su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios vykdo integraciją bei kuria priėmimo kultūrą. Žmonėms reikia ne tik stogo ir duonos, bet ir kultūros, socialinių jungčių su vietos žmonių bendruomene. Per meną, per galimybes žmonėms kartu kurti, bendrauti, tuos ryšius palengviname. Taigi, integracija į kultūros organizacijas, visuomenę yra tokia pat svarbi, kaip ir humanitarinių poreikių užtikrinimas. Matome didelį susidomėjimą tokiomis minkštosiomis integracijos į naują bendruomenę veiklomis“, – pastebi A. Ulubey.

Savanorystė sumaišė jausmus

Šioje diskusijoje, skirtoje Ukrainos herojams Lietuvoje, dalyvaus ir atlikėja Gabrielė Vilkickytė. Į ją dainininkė pakviesta neatsitiktinai – kartu su mama ji savanoriavo ukrainiečių pabėgėlių centre.

„Įsimintiniausia akimirka iš šios patirties buvo labai trumpa ir, gal kam atrodytų, mažai reikšminga, tačiau man pasakė tiek daug… Ukrainietis senelis vos įžengęs į centrą gailiai pravirko, o kai mano mama paklausė, kodėl, jis atsakė: „Nes čia... šilta“. Po tokio paprasto atsakymo mano krūtinėje mainėsi tiek jausmų – apie neteisybę, žmogiškumą, didžiulę empatiją, psichologines traumas, kurios tik pradeda skleistis arba atsinaujina to senelio pasąmonėje, karo pabėgėlio gyvenimą kelyje, užuot gyvenus ramią senatvę gimtojoje žemėje“, – patirtimi dalijasi G. Vilkickytė.

Dėmesį šiai tema atlikėja skiria ir kiekvieno koncerto metu, stengiasi priminti gerbėjams apie nuolatinį ukrainiečių pagalbos šauksmą: „Visus šios vasaros koncertus pradedu ta pačia daina – ukrainietiška „Chervona Ruta“. Taip tiek sau, tiek auditorijai primenu, kam mes esame dėkingi, kol tykiai sėdime koncertų salėje ir mėgaujamės kultūra. Per dainą išjudinamos emocijos, kurios dažnam nuslūgo, kai prie karo sugebėjome priprasti. Būdama scenoje visada jaučiau vedimą atgręžti žmones į jų vidinį pasaulį, o dabar jaučiu atsakomybę priminti ir apie taip arti vykstantį karą bei galimybes padėti Ukrainos žmonėms.“

Diskusijoje apie Ukrainos herojus taip pat dalyvaus įvairių organizacijų atstovai. G. Vilkickytė primena, kad karui tęsiantis, itin svarbu nepamiršti aukoti ir dalintis informacija: „Karas vis dar vyksta ir nekalti žmonės miršta kiekvieną dieną. Kol restorane laukiame savo patiekalo, kažkas laukia skambučio iš artimo, kad sužinotų, ar išgyveno dar vieną bombardavimo naktį. Tad kiekvienas turėtume pagalvoti, kaip galėtume prisidėti prie to, jog padėtumėme savo broliams ir sesėms.“

Festivalio „Jaunas kaip Vilnius“ programa Katedros aikštėje:

14:00 val. Festivalio „Jaunas kaip Vilnius“ pristatymas su Ignu Krupavičiumi ir specialus Jurgio Didžiulio muzikinis pasirodymas.

15:00 val. Kitoks pokalbis. Vaikai kalbina amžinai jauną kaip pats Vilnius kūrėją Algirdą Kaušpėdą, Vilniaus garbės pilietį, architektą, visuomenininką, kuris save laiko miesto žmogumi – čia gimusiu, augusiu ir brendusiu, o savo Vilnių laikančiu vienu gražiausių miestų Europoje.

15:30 val. Ukrainos herojai Lietuvoje. Artėjantis Vilniaus 700 metų jubiliejus dar kartą primena, kokia brangi yra laisvė. Organizacijų, aktyviai remiančių ukrainiečių pasipriešinimą Rusijos agresijai, atstovai kalbės apie tai, kaip padėjome kovojančiai Ukrainai ir kuo jai dar gali padėti Vilnius. Pokalbį moderuos Raudonojo Kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė, diskusijoje dalyvaus su pabėgėlių integracija dirbanti ​​menų agentūros „Artscape“ vadovė Aistė Ulubey, nuo pat karo Ukrainoje pradžios pabėgėlių centre su mama savanoriaujanti atlikėja Gabrielė Vilkickytė, Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Ieva Dirmaitė ir kiti.

17:00 val. Ateities Vilnius, kur link judame ir kaip tai atsiliepia mūsų aplinkai. Žinomi visuomenininkai festivalio atidaryme gvildens temas įvairiais tvarumo aspektais: socialiniu, kultūriniu, verslo bei aplinkos. Diskusijoje dalyvaus produkto dizaineris Aurimas Kadzevičius, tvarius sprendimus savivaldoje apžvelgs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją