Kantri muzika yra labai įvairi ir skirtinga: blue grass, old time music, amerikana, cajun, zydeco, country rock, country pops, honky tonk, neshville sound, hillbilly, western, gospel,outlaw country, rockabilly,... Tai ta pati kantri muzika, tik skamba ji vis kitaip. Dažnai neįgudęs klausytojas, žinodamas senąsias kantri muzikos žvaigždes – Jimmie Rodgers, Carter Family, Doly Parton, Willie Nelson ir kt., išgirdę amerikana, rockabilly ar zydeco stiliumi atliekamas dainas, sako, kad tai ne kantri muzika.

Per beveik tris dešimtmečius vykstantį festivalį siekiame supažindinti klausytoją su pačiais įvairiausiais stiliais. Žinoma, visada festivalyje norime matyti jau pripažintas žvaigždes, bet tuo pačiu sceną atveriame ir jauniems, pradedantiems muzikantams.

Trumpai apžvelkime, ką išgirsime ir pamatysime šių metų festivalyje.

Kantri muzikos tėvynę – Jungtines Amerikos Valstijas atstovaus Liane Edwards, kuri šiuo metu gyvena Prancūzijoje, tad jai ir pritars grupė iš Prancūzijos „The Dust Raisers“. Liane jau yra buvusi mūsų festivalyje, tik tąkart ją lydėjo kita grupė. Jai taip patiko „Visagino country“ festivalis, kad grįžusi iš karto pradėjo prašytis pakviečiama ir vėl. Organizatoriams tai didžiulis įvertinimas.

Kitas JAV atlikėjas Denny Kensy. Tai gerai JAV ir Europoje žinomas muzikantas. Kas dar gali lipti ant scenos ir groti 4 valandas iš eilės kiekvieną vakarą? Žinoma Denny Kensy. Jis yra vienas užimčiausių ir darbščiausių kantri muzikos vaikinų ir jo pasirodymai tai įrodo. Nesvarbu, ar tai solo, trio ar penkių dalių pasirodymas su savo grupe „Cedar Creek“ Danny kasmet surengia daugiau nei 200 pasirodymų. Kviečiame atvykti į festivalį gyvai pamatyti ir išgirsti šį vaikiną.

Be JAV, turbūt, labiausiai kantri muzika paplitusi Skandinavijos šalyse ir Olandijoje. „Visagino country“ festivalyje šiemet taip pat išgirsime Švedijos, Norvegijos, Olandijos atlikėjus.

Jake Lindholm iš Švedijos yra jaunas talentingas dainininkas ir dainų autorius. Savo balsu, kuris skamba kaip Johnny Cash ir Jason Mraz mišinys, jis sujungia kantri, folk ir pop muziką į šiuolaikišką ir unikalų skambesį. Jake visada stengiasi vienaip ar kitaip paliesti klausytoją. Tam reikia dainų su istorija ir prasmėmis, kurias jis visada stengiasi sukurti. Ir jam tikrai tai gerai sekasi.

Norvegijos kantri muziką šiemet pristato taip pat jaunas ir daug žadantis kantri muzikos atlikėjas Arthur Stulien. Didžiausias susidomėjimas Arthur Stulien Norvegijoje buvo inspiruotas jo pasirodymu gerai žinomame projekte „Norvegijos dievaitis“ (Norwegian idol) 2016 ir 2020 m. Jo muzika, jo pasirodymai sužavėjo šalį. Tada jis pradėjo kurti savo ir grupės debiutinį albumą, kuriame yra 10 originalių dainų.

Olandų grupė „Ramblin boots“ – jauna jaunų žmonių grupė. Ji sužavėjo savo muzika, stiliumi, ekspresija scenoje. Šiuo metu „Ramblin' Boots“ yra populiariausia ir sėkmingiausia kantri grupė Europoje. Su nuostabia polifonija, steel gitara ir smuiko virtuoziškumu „Ramblin' Boots“ atgaivina kantri muziką.

Didelėje ir įvairialypėje Vokietijoje kantri muzika taip pat labai populiari. Šiemet Vokietiją atstovauja vyrukų kompanija „Old Johny's crew“. Grupė susikūrė vos 2013 m. Greitai juos pasiekė ir Muzikos apdovanojimas Pullman City Bavarijoje. Nepaisant to, ar jie koncertuoja jaukioje, dūminėje užeigoje, ar didelėje festivalio scenoje, šios grupės išskirtinumas - instrumentų įvairovė, kuri linksmai sukasi ratu, bei pagrindinio vokalo pasiskirstymas tarp trijų dainininkų. Kviečiame tuo įsitikinti jus pačius.

Atiduodami didžiąja festivalio programos dalį užsienio šalių atstovams, niekada nepamirštame savų lietuviškų grupių. Turbūt nieko nenustebins tai, kad festivalyje vėl dalyvaus kantri tėvas Virgis Stakėnas. Sutarta, kad festivalyje jis gros tol, kol to norės. Tokią išimti iš visų muzikantų Virgis turi pirmiausia todėl, kad jis yra festivalio signataras, daug prisidėjęs prie „Visagino country“ atsiradimo. Antra - pirmus keletą metų, kol festivalis įgavo savo vardą, Virgis buvo jo prodiuseris. O trečia - todėl, kad jis yra Virgis...

Šiemet scena priklauso jauniems atlikėjams ar grupėms, ne išimtis ir lietuviška grupė „Midnight Special“. Šią grupę 2014 m. liepą įkūrė susirinkę trys senų laikų muziką mėgstantys vaikinai. Grupė groja tradicinę Amerikos kantri muziką, dainuoja dainas, kuriose pasakojama apie žmonių gyvenimus.

Festivalyje negali būti vien jaunimas, paprastai jaunystė turi koreliuoti su patirtimi, o tokią skleidžia grupė „Elektra Band“. Atiduodama duoklę savo mėgstamai muzikai, grupė „Elektra Band“ jau antrą kartą atvyksta į „Visagino country“ festivalį.

Kiti Lietuvos atstovai – „Julijos Ritčik Trio“. Pagrindinis šios grupės akcentas – Julija Ritčik. Ilgametė atlikėja, pateikdama save per įvairaus žanro muziką, yra nuolat greta kantri muzikos. Julija atvyksta su dviem savo bičiuliais. Gera žinoti, kad kantri virusas, kurį su Virgiu Stakėnu dar 1991 m. pradėję pirmąjį „Visagino country“ festivalį pažadėjome paskleisti, tvirtai apsigyveno kai kurių lietuvių širdyse, „Julijos Ritčik Trio“ to pavyzdys.

Kaip visada, žiūrovai, ateidami į festivalį, nori ne tik muzikos, bet ir klausia - o kas dar įdomaus bus. Šiemet atgaivinsime tradicinį motorizuotą dalyvių ir svečių paradą. Tad jau pats laikas susirasti retro transporto priemonę, užsiregistruoti el. p. info@visaginocountry.lt ir, gavus patvirtinimą, ruoštis startui, kuris numatytas rugpjūčio 19 d. 17 val. prie p/c „Domino“.

Kartu su KTU Pirmą kartą į festivalį atvyks televizijos laidos „Mokslo sriuba“ komanda. Jie ne tik demonstruos įvairius eksperimentus, bet ir suteiks galimybę norintiems patiems juos atlikti, pamatysite kosmines svarstykles, kosminių raketų modelių, lavos iš Islandijos ir Italijos bei kitų įdomybių.

Šiais metais, minint Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100 – metį, šiai progai bus pagaminti specialūs festivalio marškinėliai. Tradiciškai festivalyje įsikurs ir JAV ambasados palapinė, kurioje rasite kaubojiškų žaidimų, foto būdelę, kur bus galima užfiksuoti faktą, kad buvote festivalyje.

Tradiciškai festivalio teritorijoje šurmuliuos mugė, kur abi dienas visų lauks tautodailininkai, amatininkai, prekybininkai maistu, kurie žada pasiūlyti vienas už kitą skanesnių ir įvairesnių patiekalų. O kur dar atrakcionas „Korida“, žaidimų aikštelė vaikams, Kantri klubų akcijos ir atrakcijos! Festivalio rengėjai įsitikinę, kad kiekvienas ras kažką sau, svarbiausia - gera nuotaika ir noras ateiti bei dalyvauti, o visa kita atsiranda savaime...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją