Nors dauguma festivalio atlikėjų jau ketvirtadienį viešai išsakė savo poziciją ir savo koncertus Naisiuose vis tik surengs, grupė „jautì“ tai daryti atsisakė, teigdama, kad nepritaria Ramūno Karbauskio ir jo partijos remiamai ideologijai.

„Penktadienį vyks „Naisių vasara 2022“ festivalis, kuriame prieš kurį laiką neapdairiai sutikome groti. Istorija tokia, kad gavome pasiūlymą, žiūrėjome į jį kaip į dar vieną eilinį užsakomąjį renginį, neįsigilinome. Naivu ir kvaila, sužinojus renginio politines gaires ir atspalvius. Mes visiškai nepritariame R. Karbauskio ir jo partijos ideologijai, politinei šio renginio pusei, ir nenorime su tuo asocijuotis, bet kokiomis aplinkybėmis. Nuo šiol renginių užklausas pažadame vertinti daug dėmesingiau ir atsargiau. jautì pasirodymo Naisių festivalyje vienareikšmiškai nebus. Atsiprašom visų“, – skelbė grupė.

Dėl komentaro apie iš „Naisių vasara 2022” besitraukiančią grupę ir festivalio organizavimo principus Delfi ketvirtadienį kreipėsi ir į organizatorius. Vakarop atstovai pateikė trumpą atsakymą – dalis jo nesutapo su prieš tai grupės „jautì“ viešai išsakyta pozicija.

„Ši grupė, likus dviem dienoms iki festivalio, informavo mus, kad koronavirusu susirgo vienas iš jų muzikantų. Vėliau gavome kitą informaciją, kad jie dėl savų, asmeninių priežasčių nusprendė nebedalyvauti.

Festivalis „Naisių vasara“ – jau vienuoliktasis festivalis, yra pamėgtas šeimų dėl saugios ir jaukios aplinkos. Jame nėra prekiaujama alkoholiu. Nemanome, kad tai yra ideologija, veikiau – tai susiję su sveiku gyvenimo būdu ir saugia aplinka šeimoms su mažyliais. Lietuvos atlikėjai kviečiami taip pat, kaip juos kviečia ir kitų festivalių organizatoriai“, – rašoma komentare.

Apie atšauktą grupės pasirodymą organizatoriai pranešė ir socialiniuose tinkluose.

„Vakar grupė jautì pranešė, kad nedalyvaus festivalyje. Atsiprašome visų, kad grupė paskutinę minutę priėmė tokį sprendimą. Mes jį gerbiame, kaip ir visus žmones, apsilankančius mūsų renginiuose, juose pasirodančius, dalinančius šypsenas ir geras emocijas.

Šio renginio organizatorė yra Naisių bendruomenė, kurios renginiai buria žmones. Mūsų bendruomenė vienija Naisių ir aplinkinių gyvenviečių žmones, tad, galima sakyti, renginiais ir jų sėkme rūpinasi kiekvienas bendruomenės narys. Šiomis dienomis gražėja net kiemai. Visi puošiasi ir laukia festivalio lankytojų!“, – pranešė „Naisių vasara 2022” atstovai.

Išplito viešas klausimas atlikėjams

Bene pirmasis šią temą socialiniuose tinkluose užvedė Tolerantiško jaunimo asociacijos narys ir LGBTQ+ teisių naujienų portalo Lietuvoje redaktorius, korespondentas Jonas Valaitis.

„Vieną mėnesį palaikai LGBTQ+ bendruomenę, keli į instagramą ir feisbuką įrašus, kaip stipriai nori, kad ji būtų lygiateisiška. Kitą mėnesį koncertuoji homofobiškiausios partijos visoje Lietuvoje lyderio remiamame festivalyje „šeimai“ (įdomu, o šiame festivalyje laukiamos LGBTQ+ šeimos?). Ne, aš neišsigalvoju. Va – plakatas. Vardijami atlikėjai.

Ką jie galvoja, kai viena ranka viešai deklaruoja palaikymą LGBTQ+ asmenims, o kita ranka pasiima atlygį iš homofobiškos partijos pirmininko R. K., kuris, na, tikrai šito festivalio neišnaudoja savo politiniams tikslams siekti? Man sau į šį klausimą atsakyti pakankamai sunku“, – neslėpė įrašo autorius.

Be to, J. Valaitis pasirūpino, kad jo klausimą išvystų visi, kam tai gali būti aktualu.

„Kaip įmanoma daugiau atlikėjų buvo išsiųstos užklausos žinute <...>, taip pat kreipiausi į „Agrokoncerną“ ir R. Karbauskį bei organizatorius“, – pridūrė jis.

Netrukus šiuo atviru sugėdinimu ėmė dalintis ir kiti internautai. Įrašu persidalino ir žinomi šalies žmonės, tarp kurių – aktyvi LGBTQ+ bendruomenės rėmėja, aktorė Elžbieta Latėnaitė.

Vieni atlikėjai traukiasi, kiti – lieka

Užvirus suirutei ir nepatogiems klausimams iš festivalio pirmieji ėmė trauktis alternatyvaus roko grupė „jautì“.

Grupės „Graži ir ta galinga“ atsiųstame atsakyme taip pat dėstoma, kad sutikimas dalyvauti festivalyje buvo labai neapgalvotas sprendimas.

„Turime pripažinti, sutikimas dalyvauti festivalyje neįsigilinus, kas yra pagrindinis festivalio mecenatas – mūsų kaltė ir klaida. Nepasidomėjome, priėmėme tai kaip dar vieną užsakomąjį pasiūlymą, o visų ryšių – nesužiūrėjome, sutartis buvo pasirašyta kovo mėnesį. Visa grupė tiek kūrybine veikla, tiek asmeninėmis pozicijomis – palaiko LGBTQ+ bendruomenę, lygias žmogaus teises, apie tai kalbame ir savo gyvuose pasirodymuose, dainose, kūryboje. Šiuo metu sprendžiame, ar atsisakyti dalyvauti renginyje, ar priešingai – pripažinus, kad buvo suklysta sutinkant koncertuoti, bet dalyvauti jame tik dar aštriau išsakant savo poziciją scenoje klausimais, į kuriuos, greičiausiai, R. Karbauskio ir mūsų požiūris skiriasi. Dalyvavimo atveju, mūsų teatrinė-koncertinė forma leistų mums kaip menininkams išsakyti savo nuomonę ir požiūrį ne atšaukiant savo pasirodymą, bet nuo scenos, gyvai. Visą uždirbtą honorarą, dalyvavimo atveju, planuotume skirti Ukrainos paramai. Taigi šiuo metu su visa kūrybine komanda svarstome, kaip elgtis“, – rašoma portalui jarmo.net atsiųstame atsakyme.

Festivalyje, pagrindiniame koncerte, matyti ir kiti ryškūs vardai: Saulius Prūsaitis, grupė „The Roop“, Donatas Montvydas ir kt.

Delfi susisiekė su kitais sąraše esančiais atlikėjais ir pasiteiravo jų nuomonės.

S. Prūsaitis šio klausimo sulaukia jau ne pirmą kartą, todėl jo atstovė patikino, kad dainininko požiūris ir pozicija dėl „Naisių vasaros“ renginio per kelerius metus nepakito – ateinantį šeštadienį festivalyje jis vis tik linksmins susirinkusius žiūrovus savo dainomis.

„Aš ne politinis atlikėjas, mano muzika – ne apie politiką. Kuriu muziką žmonėms, tokiems, kaip aš. Tokia mano pozicija, – dar 2017-aisiais metais tikino garsus atlikėjas. – Neturiu jokių interesų. Nesikuriu ir ekstra taškų palaikydamas tam tikrą politinę poziciją arba nepalaikydamas. Nesikuriu taip sau reklamos. Aš tiesiog kuriu muziką. Esu žmonių draugas, ne politikos“.

„The Roop“ taip pat lieka festivalio koncerto sudėtyje. Muzikos prodiuseris Lauras Lučiūnas paaiškino, kodėl grupės dalyvavimas šiame renginyje nesikerta su jų vertybėmis.

„Man atrodo, kad grupė labai aiškiai rodo savo poziciją LGBTQ+ klausimais. Jei stebėjote „Baltic Pride“ renginį, „The Roop“ ten koncertavo. Negana to, atstovaudami Lietuvai Roterdame taip pat siuntė žinią, kvietė žmones į eitynes, filmavosi bendruomenę palaikančiuose klipuose ir t.t. Net nėra klausimo, kokios jų pažiūros.

O kalbant apie šį festivalį, tai kodėl jame nedalyvauti? Juolab, kai grupė turi aiškią savo poziciją. Kodėl nedalyvauti? Dėl to, kad rėmėjas – R. Karbauskis? Tai su Karbauskiu pozicijos nesutampa labai dažnai. Ko gero, niekas tiek nėra susiriejęs su Karbauskiu, kiek aš, – nusijuokė pašnekovas. – Bet tai nereiškia, kad festivalis dėl to turi nukentėti. Be to, ten nuvažiavus galima nuvežti žinią, išreikšti savo poziciją. Apie tai su žmonėmis reikia kalbėtis, bendrauti, o ne bėgti į krūmus, kad, neduok, Dieve, apie mane taip nepagalvotų.“

Pasak L. Lučiūno, prieš pasirašant sutartį su renginio organizatoriais, būtina žinoti, kur ir kam koncertuoji, todėl pasišalinti iš koncerto paskutinę minutę jam atrodo nebrandu.

„Turi apie tai galvoti iš anksto. Mes esame iš anksčiau pasidarę šias išvadas – dalyvauti ar nedalyvauti. Visi spontaniški bėgiojimai yra nebrandumo požymis. Nežinau, kas atsisakė dalyvauti, o kas – ne, bet jeigu kažkas atsisako, nors prieš tai buvo sutikęs, tarsi nežinotų, kur dalyvautų ir kodėl dalyvautų, tai reiškia tokie žmonės yra be stuburo ir negali elementariai pasakyti savo nuomonės. O mūsų nuomonė paprasta – mes labai palaikome LGBT bendruomenę, prisidėjome prie „Baltic Pride“ organizavimo <...>, esame labai daug kartų už tai pasisakę, mūsų rate visi žino, kas yra tolerancija, vienas kito priėmimas, kad mes visi esame lygūs, todėl bijoti važiuoti ten ir išreikšti savo poziciją – nematome reikalo. <...>

Mano galva, tas dalyvavimas yra svarbus. Festivalis yra labai didelis, jis peraugo visus politikus seniausiai. Ten žmonės, kurie susirenka, jie žino tuos atlikėjus ir kokia yra jų pozicija visuomenei svarbiais klausimais. Negalvokime, kad Naisiai yra lygu „Šeimų maršas“. „Šeimų marše“ mes nedalyvautume, bet nedalyvauti festivalyje, kuris yra skirtas to krašto žmonėms ir svečiams, mano galva, yra nesąmonė. Joks politikas negali spręsti, kaip žmogui reikia gyventi – kaip nori, taip ir gyvena. Tai lygiai taip pat mes nepasiduodame šitoms provokacijoms iš kitos pusės. Niekas negali tau aiškinti, kur groti, kur gyventi ar ką veikti. Juolab, kad dėl to tu savo vertybių neišsižadi“, – grupės vardu kalbėjo žinomas prodiuseris.

Lygiai tokios pat pozicijos laikosi ir D. Montvydas, kuris Delfi paaiškino, kodėl jo dalyvavimas šiame renginyje yra ne silpnumo požymis, o priešingai – sąmoningas ir gerai apgalvotas sprendimas. Prieš atsakydamas į šį klausimą, atlikėjas skyrė laiko savianalizei ir išklausė LGBT bendruomenės narių mintis tam, kad jo sprendimas nebūtų impulsyvus.

„Pasikalbėjau su žmonėmis, kuriems tai labiausiai aktualu, norėjau suprasti jų poziciją, nes jie yra labiausiai susiję ir stengiausi atsiriboti nuo tų, kurie renkasi komentuoti. Kalbant apie LGBT ir vertybes, tai nuo pat savo karjeros pradžios esu tas žmogus, kuris apie tai kalba. Buvau, esu ir būsiu šalia“, – tikino jis.

Norėdamas įsitikinti, ar jo dalyvavimas nesukels neigiamų jausmų, D. Montvydas susisiekė ir su pačiu Lietuvos gėjų lygos (LGL) pirmininku, festivalio „Baltic Pride“ organizatoriumi Vladimiru Simonko.

„Aš jam paskambinau, o jis išreiškė palaikymą. Jis aiškiai pasakė, kad visą laiką atsiras vienas ar kitas komentatorius, bet jis patvirtino, jog aš visą laiką juos palaikiau, kaip ir „The Roop“. Jis taip pat sutiko, kad jei mes galime būti šioje vietoje naudingi, tai tik scenoje. Jis pasakė labai gerą mintį, kad tokio tipo renginiuose LGBT palaikytojai gali būti vienodai vertingi, kaip ir eitynėse. Pačiuose LGBT renginiuose žmonės ir taip vieni kitus palaiko, bet dalyvauti ten, kur reikia skleisti šią žinutę – geresnės nišos nėra.

Kalbant apie Naisių festivalį, iš to ką skaičiau komentaruose ar socialinių tinklų įrašuose, tai dažniausiai kalbama apie vatnikų politiką ir jų požiūrį į LGBT. Aš tikrai sutinku, kad reikia keisti požiūrį į šią bendruomenę ir jos problemas, bet geresnės progos už buvimą scenoje ir tiesioginį bendravimą su žmonėmis – aš neįsivaizduoju. Mano akimis, tai yra daug efektyviau, nei pasitraukti iš paties festivalio. Kalbėti, skirti laiko, susirinkusiems tūkstančiams žmonių tarti žodį – yra daug naudingiau bendruomenei, nei sėdėti namuose. Tai yra didesnė tikimybė pokyčiams, nei pasakyti, kad nedalyvausiu. Kam tai naudinga?

Mano akimis, R. Karbauskis yra vienas pilietis, bet ten bus tūkstančiai žmonių, daug vaikų, šeimų – ir tradicinių ir, tiesą sakant, netradicinių. Ten bus mano gerbėjai, kurie ateis pasiklausyti manęs. Nematau preteksto ir noro įžeisti žmones, kurie ten susirinks, nes aš juos labai myliu, jie yra mano klausytojai, žinau, kad jie atvyks ir dėl manęs. Aš nelipu į sceną su politinėmis vertybėmis, aš toli nuo to pasaulio, aš esu Donatas Montvydas ir manęs niekas kitas neatstovauja.

Dėl to siūlyčiau atlikėjams nebijoti, drąsiai išsakyti savo nuomonę, nes juk mūsų rankose yra mikrofonas. Galbūt jau po kelerių metų pamatysime dar ryškesnius pokyčius, gal net pats R. Karbauskis pakeis savo nuomonę. Norisi mąstyti pozityviai ir kovoti už vertybes, kuriomis tiki, o ne impulsyviai reaguoti“, – komentavo atlikėjas ir dainų autorius.

Situacija kartojasi

Delfi primena, kad šis festivalis jau ne pirmą kartą patenka į panašią situaciją. 2017-aisiais metais garsiai nuvilnijo „Bix“ lyderio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo pareiškimas, kad jo grupė nedalyvaus R. Karbauskio sumanytame festivalyje. Tuomet jo pėdomis pasekė ir Vaidas Baumila, kuris taip pat patvirtino, kad „Naisių vasaros“ renginyje jo nebus.

Tiesa, kitaip nei kolegos elgėsi S. Prūsaitis, kuris anuomet teigė, kad muziką jis kuria žmonėms, tad būtent dėl jų savo pasirodymo ir neatšaukė.

Į kilusį sujudimą tuomet sureagavo ir pats R. Karbauskis.

„Naisių vasaros“ festivalis rengiamas jau aštuntus metus. Tai festivalis, kuris nuo pat pradžių turėjo labai aiškias vertybes ir taisykles, nepriklausomai nuo šalyje veikiančių įstatymų ar politikos. Nuo pat festivalio pradžios tai buvo blaivybę propaguojantis renginys.

Jei festivalio vertybės ir taisyklės kažkam gali asocijuotis su cenzūra, o atskiri atlikėjai nori festivalio vertybes politizuoti, skirtingai nuo jų, aš šiame žaidime nedalyvausiu“, – socialiniuose tinkluose rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)