„Žodžius „sveikatingumas“ bei „sveikata“ suprantu holistiškai – tai ne tik fizinė, bet ir psichologinė gerovė. Šis renginys skirtas tiems, kurie nori save tobulinti, gyventi sveikiau ir laimingiau“, – pranešime spaudai sakė „Mandalos“ organizatorė, Turkijoje, Stambulo mieste gyvenanti psichologė, šokio terapeutė ir keliautoja Sigita Dabulskytė.

Pirmą kartą „Mandala“ buvo suorganizuota 2011 m. ir buvo pirmasis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje. Idėja jį organizuoti moteriai kilo apsilankius Latvijoje vykstančiame dvasinių praktikų festivalyje „Gara vasara“.

„Jame apsilankiau neplanuotai – pakvietė vienas draugas ir nusprendžiau prisijungti. Jame viskas labai patiko – atmosfera, sutikti žmonės, programa. Užsidegiau noru panašų renginį organizuoti ir Lietuvoje“, – pasakojo ji.

Tiesa, programa gerokai išsiplėtė – be dvasinių užsiėmimų jame vyksta paskaitos ir apie sveikatą, psichologiją, rengiami meninius gebėjimus, kūrybingumą lavinantys užsiėmimai.

Pagal temas suskirstytos ir renginio erdvės, kurių yra keturios: Žemės (kūno), Vandens (psichologijos), Oro (dvasinė) ir Ugnies (kūrybinė). Pasak Sigitos, festivalio suskirstymas erdvėmis simbolizuoja ir jo pavadinimą: mandala – tai iš skirtingų, tačiau vienodos vertės elementų sudarytas piešinys, darni visuma. Tai – svarbus simbolis ir budizme, ir hinduizme.

„Atvykusieji į renginį galės rinktis net iš kelių vienu metu vykstančių užsiėmimų, eiti į tą, kuris jiems įdomiausias, – paaiškino organizatorė. – Išbandę įvairias praktikas, patikusias vėliau galės tęsti namuose ar lankydami grupinius užsiėmimus. Lankytojams tai – proga sužinoti naujų dalykų, o mokytojams – skleisti savo žinias.“

Renginys prasidės penktadienio pavakarę ir tęsis iki sekmadienio vakaro. Dienotvarkė įtempta – rytas prasidės 8 val. joga ir meditacija, vėliau paskaitos ir užsiėmimai vyks iki pat vakaro, o sutemus laukia gyvos muzikos koncertai. Iš viso suplanuota daugiau nei pusšimtis paskaitų ir užsiėmimų, keturi muzikiniai pasirodymai.

Kaip vieną iš įdomiausių užsiėmimų Žemės erdvėje, Sigita išskyrė optometrės-iridologės Jūratės Aleškevičiūtės-Kisielės vedamą akių jogos treniruotę, skirtą regėjimui gerinti. Rytų medicinos žinovė Edita Šimkutė-Esenku skaitys paskaitą „Dao praktikos palengvinti menstruacijas“, o aromaterepautas bei masažuotojas Robertas Gorskis pakvies patyrinėti kaip įvairūs kvapai keičia vidinę būseną, jis t.p. mokys masažo subtilybių.

Vandens erdvėje festivalio lankytojai galės pasiklausyti garsios psichologės-psichoterapeutės Genovaitės Petronienės paskaitos „Meilė ir aistra“, psichologė-psichoterapeutė Karolina Puzinaitė patars kaip padėti krizinėje situacijoje atsidūrusiam artimajam, o vyrų emocinės sveikatos aktyvistas Antanas Grižas pasakos kaip ugdyti pozityvų vyriškumą.

Oro erdvėje meditacijos mokytoja Justina Sajė supažindins su pasaulyje sparčiai populiarėjančia „Innerdance“ praktika, tantros mokytoja Danguolė Petrikaitė patars kaip puoselėti poros ryšį, o dėkingumo dėžutės išradėja Aistė Jonauskienė papasakos apie dėkingumo svarbą kasdienybėje. Dvasinėje erdvėje paskaitą skaitys ir svečias iš Indijos – ajurvedos žinovas Vaidya Sohanas. Jo paskaita „Kaip sumažinti nerimą, stresą, baimę ir atstatyti ramybę“, anot S. Dabulskytės, aktuali kiekvienam šiuolaikiniam žmogui.

Ugnies erdvėje keramikė Neringa Zakarauskaitė kvies iš molio nulipdyti savo jausmų skulptūrą, liaudies menų žinovė Ieva Stonytė rodys kaip pasigaminti žvakidės iš nebereikalingų stiklainių, dailininkė Eligija Suchockienė mokys kaip patiems pasigaminti muilo ir piešti mandalas iš taškelių, o japonų kultūros puoselėtoja Ieva Šimanskaitė mokys tradicinės japonų tapybos tušu ant ryžių popieriaus.

Šiemet festivalyje itin daug dėmesio bus skirta šokiui. Profesionalus šokėjas Raimondas Milašius penktadienį mokys braziliškojo zouk šokio, ir ši pamoka vėliau peraugs į vakarėlį. Šeštadienį žmonės galės net tris valandas šėlti ekstatinių šokių užsiėmime, kurį ves šokėjai Agnė Doveikaitė ir Rimvydas Židžiūnas. Šeštadienį t.p. moterys galės pasimokyti aistringų šokių šokėjos Dianos Vonzodaitės-Wind pamokoje „Moterų plastika”, o mėgstantys dvasines praktikas – atsipalaiduoti sufijų šokio meditacijos užsiėmime „Be dimensijos”.

Renginyje, kaip ir kasmet, veiks Vaikų erdvė. „Kol tėveliai klausysis paskaitų ar dalyvaus užsiėmimuose, vaikai galės dalyvauti jiems skirtoje programoje“, – teigė organizatorė.

Vaikai žais sportinius žaidimus, užsiims joga ir meditacija, jiems bus surengta įvairių kūrybinių užsiėmimų.

Netoliese taip pat įsikurs turgelis ir asmeninių paslaugų erdvė, kurioje bus galima įsigyti įvairių gaminių, suvenyrų, užsisakyti diagnostiką biorezonanso metodu, asmeninį horoskopą ar masažą.

Beje, šiemet festivalyje atsiras ir nauja – Moterų erdvė, į kurią bus įleidžiamos tik moterys. Šioje erdvėje t.p. vyks įvairūs užsiėmimai, meditacija, pasidalinimų ratai. Joje moterys galės pailsėti, žindyti, pasišnekučiuoti, užmegzti naujų pažinčių. Šios erdvės idėja gimė, mat konsultuodama moteris Sigita pastebėjo, kad daugelis jų jaučiasi vienišos, skundžiasi, jog neturi artimų draugių.

Penktadienio ir šeštadienio vakare bus rengiami muzikos koncertai. Lankytojai išgirs garsų popmuzikos duetą „Baltos varnos“, „Lietuvos balse“ išgarsėjusią atlikėją Godo Yorke, pasiklausyti žymiausio Lietuvoje gongų muzikanto Raimondo Binkausko, indiškos muzikos atlikėjų Kristės Elenos Šlajės ir Adomo Šimkūno.

S. Dabulskytė į festivalį kviečia atvykti su visa šeima, galima pasiimti ir taikius augintinius, tačiau jie neturėtų būti paliekami be priežiūros. Apsigyventi renginio dalyviai galės tiek palapinėse, tiek poilsio namų kambariuose (juos rezervuoti patartina iš anksto). Maistą bus galima gamintis ir ant laužo, ir nusipirkti iš stovykloje veiksiančių kavinių. Jose bus teikiamas tik vegetariškas ir veganiškas maistas.

Renginys skirtas populiarinti sveiką gyvenimo būdą, tad jame draudžiama ne tik vartoti alkoholį ar narkotikus, bet ir rūkyti. „Šie dalykai neturi nieko bendro nei su sveikata, nei su laime. Todėl net tuos, kurie tai vartoja, kviečiame bent vieną savaitgalį praleisti be priklausomybių“, – kvietė Sigita. Tie, kas apsieiti be rūkalų nesugebės, galės paėjėti iki tolėliau nuo poilsiavietės įrengtos rūkymo erdvės, kad dūmai netrikdytų kitų dalyvių.

Vieta, kurioje vyks renginys, apsupta itin gražios gamtos. Norintys pabūti su savimi, galės eiti maudytis, irstytis valtimi, rinkti vaistažoles, uogauti, grybauti. „Tai – puiki proga ištrūkti iš miesto: ir pasisemti naujų žinių, ir pailsėti. Be to tai – puiki galimybė susirasti bendraminčių, bičiulių“, – tikino „Mandalos“ iniciatorė.

Pasak jos, nuo atsiradimo iki dabar festivalis išaugo, jo programa išsiplėtė, o didžioji dalis atvažiuojančių pirmą kartą, tampa nuolatiniais dalyviais. „Organizuoti šį renginį atima labai daug laiko ir energijos, kartais norisi viską mesti, bet sulaukiu tiek daug padėkų ir palaikymo, kad kasmet ir vėl imuosi...“, – šypsojosi Sigita. Ji netgi pažįsta sutuoktinių porą, kurie susipažino per jos festivalį, o ant vestuvinių žiedų išsigraviravo žodį „Mandala“.

Beje, pastaruosius 2 metus lankytojų ženkliai padaugėjo, matyt, pandemijos metu žmonėms labiau parūpo jų sveikata ir emocinė būklė. Būtent dėl to renginiui buvo parinkta erdvesnė poilsiavietė, nei ankstesniais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją