Tėvai neišmokė, vyrai patirties nebeperduoda ir savo sūnums

„Tai, kad šiais laikais tenka kalbėti apie vyriškumo ugdymą – joks oksimoronas. Gali pasirodyti keista, bet šiais laikais vyrams kaip niekada svarbu išgirsti ir suprasti savo unikalią vyrišką tapatybę. Šiuolaikiniams vyrams labai dažnai trūksta žinojimo, ko jie nori iš gyvenimo, todėl apsiribojama materialais dalykais, dėmesio nebeskiriant vidiniams – santykių kūrimui ir gyvenimo prasmės paieškai. Apmaudu, tačiau net ir šiais laikais, kai tėčiai savo sūnumis rūpinasi šiek tiek daugiau nei jų tėvai rūpinosi jais prieš dvidešimt metų, užmegzti artimą emocinį ryšį pavyksta ne visiems. O tai labai atsispindi vėlesniame vaiko gyvenime – jeigu vyras nuo mažų dienų turi problemų bendraudamas su tėvu, juo nepasitiki, kitų vyrų patirčių jis taip pat nelaikys vertingomis ir negebės užmegzti tvirtos draugystės. Didžiausia skriauda yra patiems sau – nepažindami kitų vyrų, mes užkertame kelią iš esmės pažinti pačius save“, – pranešime spaudai teigia „Gentys“ bendraįkūrėjas, psichologas Antanas Grižas.

Pasak jo, mūsų visuomenėje istoriškai taip susiklostė, kad už santykių puoselėjimą yra atsakingos moterys, todėl ši sritis vyrams tapo apleistąja žeme. Kadangi jų tėvai neišmokė rodyti meilės ir megzti emocinio ryšio, suaugę bendraudami su kitais vyrais jie griebiasi metodų, kuriuos moka geriausiai – kritikuoti ir konkuruoti.

„Statistika nedžiugina: kas trečias vyras nebendrauja su savo tėvu, trečdalio jų santykiai yra sudėtingi ir skausmingi, dar trečdalis kartais su tėvu susitinka, tačiau jų pokalbiai yra paviršutiniški ir buitiški. Ir tik 10 proc. vyrų myli, gerbia bei vertina savo tėvą, kuris jiems – tam tikra prasme herojus ir pavyzdys, paklojęs pamatus būsimoms savo sūnaus herojinėms kelionėms. Būtent todėl nusprendėme šių metų „Genčių Festas ‘22“ dedikuoti visiems herojams, pastrigusiems artimo santykio ir gyvenimo tikslų kūrimo kelionėje. Visa programa sudaryta vadovaujantis amerikiečių mitologijos eksperto Joseph Campbell įžvalgomis ir psichologų metodika, kad vyrų tobulėjime per tris dienas, kiek truks festivalis, įvyktų proveržis ir jie galėtų užmegzti vertingų draugysčių, pagilinti ryšį su savo sūnumi ar tėvu, ir įsivertintų, kur toliau nori judėti gyvenime. Būtent todėl kviečiame suaugusius sūnus į renginį atsivežti savo tėvus, o tėvus atvykti su savo atžalomis – nepilnamečiams dalyvavimas festivalyje nemokamas“, – festivalio privalumus vardija A. Grižas.

Festivalyje vyrams „Genčių Festas ‘22“ septyniose skirtingose erdvėse vyks beveik 100 skirtingų sporto, jėgos, socialinių žaidimų, muzikos, terapijos ir savęs pažinimo užsiėmimų. Savo žiniomis ir patirtimi dalinsis beveik 40 savo srities specialistų, kurie padės šią kelionę sėkmingai įveikti.

Kodėl herojaus kelionė?

Amerikietis literatūros profesorius ir mitologijos ekspertas J. Campbell praleido penkerius metus kasdien po devynias valandas apsikrovęs knygomis nuomojamoje lūšnelėje. To rezultatas – jo knygoje „Herojus su tūkstančiu veidų“ aprašyta ir į bendrą struktūrą susisteminta daugumos žinomų mitinių ir pasakų herojų kelionė.

Pasak jo, dažniausiai tokia istorija prasideda nuo to, kad iš herojaus kažkas buvo atimta arba jis nejaučia pasitenkinimo įprastu visuomenėje priimtinu gyvenimu. Tada jis leidžiasi į kelionę, patirdamas daugybę nuotykių ir bandydamas susigrąžinti tai, kas iš jo buvo atimta arba atrasti gyvybę suteikiantį eleksyrą. Tokia istorija – uždaras išėjimo ir sugrįžimo ciklas.

J. Campbell herojaus kelionę suskirsto į 12 žingsnių:

1. Įprastas gyvenimas

Tai ramybė prieš audrą, kai herojus užsiima savo kasdieniais reikalais, gyvena daugiau ar mažiau komfortišką gyvenimą ir net neįsivaizduoja, kokie nuotykiai jo laukia. Tai – pabudimo stadija, nes esamas gyvenimas nebeteikia pasitenkinimo.

2. Kvietimas patirtį nuotykius

Dažniausiai tai – kažkoks reikšmingas įvykis, kuris kelia grėsmę sugriauti viską, kas buvo, nes herojus nesąmoningai žino, kad ėmęsis veiksmų, patirs transformaciją ir „viskas, kaip buvo“, išgaruos. Būtent šiame žingsnyje jis turi apsispręsti – pažadinti jėgą savyje ir žengti į nepatirtą pasaulį ar grįžti prie įprastų darbų. „Daugelis mūsų leidžiasi į tokias vidines keliones po rimtų sukrėtimų – mylimo žmogaus mirties, darbo praradimo, fizinės ar psichinės ligos, santykių baigties. Šis etapas yra tada, kai tampa akivaizdu, kad, norint įveikti šią kančią, reikia daryti, ko nedarius – pažvelgti į savo esmę“, – sako psichologas A. Grižas.

3. Abejonė

Jokia istorija neapsieitų be dramos – herojus gali atsisakyti patirti nuotykių, nes baimė ir nepasitikėjimas savimi iškyla visa jėga. Ar šis naujas pasaulis, į kurį esu kviečiamas – tikrai man skirtas?

4. Susitikimas su mentoriumi

Kai herojus susiduria su abejonėmis, visada pasirodo išmintingas mentorius, kuris siūlo patarimus ir visais būdais skatina herojų pasitikėti savimi. Šis asmuo atspindi šios misijos svarbą, primindamas herojui, kad jo pašaukimas viršija jo baimę. „Dažniausiai toks mentorius į mūsų gyvenimą ateina tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje, kad nukreiptų tinkama linkme. Tai gali būti artimas draugas, tėvas, kokios nors srities profesionalas, pavyzdžiui, treneris ar terapeutas, arba net išgalvotas filmo ar knygos veikėjas. Daugeliu atvejų tai yra atsitiktiniai susitikimai, tačiau labai svarbūs prieš pradedant tobulėjimo kelionę – ne vienas tokių situacijų savo gyvenime tikrai esame turėję“, – pastebi „Gentys“ bendraįkūrėjas.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Mindaugas Gasparaitis

5. Slenksčio peržengimas

Tai yra esminis herojaus kelionės momentas, kai prasideda iniciacija – herojus dvasiškai, emociškai ir fiziškai įsipareigoja kelionės tikslui. Tai taškas, nuo kurio sugrįžimo atgal nebebus.

6. Išbandymai, sąjungininkai ir priešai

Kai herojus išdrįsta išeiti iš savo komforto zonos, prasideda tikrasis išbandymas. Prieš jį veikia nežinomos jėgos, jis susiranda naujų draugų ir pagalbininkų, kurie prie jo prisijungia kelyje ir pan. – visos kelionės metu herojus keičiasi ir vis labiau atranda gilesnę savo gyvenimo prasmę. Pasak A. Grižo, prasidėjus tokiai transformacijos kelionei, pradinis entuziazmas gali nuslūgti, nes užduotis pasirodo per sudėtinga, tačiau pakelėje visada atsiras žmonių, kurie patars ir nukreips tinkama linkme.

7. Slibino urvas

Dar vienas slenkstis ir herojaus drąsos išbandymas – ar šis naujas žmogus yra tikrai toks, kokiu norėjau tapti?

8. Išbandymas

Tai gyvenimo ar mirties momentas, kai susiduriama su didžiausia herojaus baime – jeigu jam nepavyks, naujas pasaulis gali būti sunaikintas. „Tai virsmo metas, kai visos herojaus išmoktos pamokos, visi jo prieš tai užslėpti įgūdžiai ir potencialas turi būti panaudoti, kad jis šią kovą laimėtų. Bet kuriuo atveju herojaus laukia tam tikra prasme mirtis, nes išbandymas jį pakeis amžiams“, – įžvalgomis dalijasi „Genčių Festas ‘22“ organizatorius.

9. Atlygis

Susidūręs su didžiausia baime ir išgyvenęs susinaikinimą, herojus išmoksta vertingą pamoką ir visiškai transformuojasi už atlygį – prizą. Jis dažnai vaizduojamas kaip lobis, slaptos žinios, seno draugo ar gyvenimo meilės sugrįžimas. Gyvenime tai gali būti ir suvokimas, kad už kančios ir skausmo slypi laisvė bei vidinė ramybė.

10. Kelionė namo

Iškeliavus į tolimus, svetimus kraštus ir nužudžius drakoną, herojui laikas grįžti atgal. „Sunkus darbas atliktas, didžiausia baimė įveikta, įgyta naujų žinių – kas dabar? Daugeliui pradiniai augimo etapai yra neišvengiami be išsižadėjimo – pažįstamų žmonių, mėgstamų vietų ar įprasto elgesio, tačiau ateina etapas, kai prie šių mylimų dalykų vėl galima sugrįžti. Tai – kelionė atgal, tačiau – su prizu rankoje“, – pasakoja A. Grižas.

11. Prisikėlimas

Kai atrodo, herojus visus sunkumus įveikė, jis susiduria su paskutine akistata – mirtimi. Tai apsivalymas ir pokyčio įtvirtinimas, kuris įvyksta herojui sugrįžus į įprasta pasaulį.

12. Grįžimas namo su prizu

Po paskutinio mūšio herojus pagaliau grįžta namo visai kitu žmogumi nei iš jų išvyko – asmens transformacija baigta. Kad ir koks būtų šios kelionės prizas, visada yra trys elementai – pokyčiai, sėkmė ir kelionės įrodymas. Ir, nors „paprastame pasaulyje“ daug elementų liko tų pačių, herojus supranta, kad, jam pasikeitus, keičiasi ir jį supanti tikrovė.

„J. Campbell įžvelgė mito galią mumyse uždegti norą per patirtį paaugti, kad galėtume gyventi prasmingą gyvenimą, todėl, sudarydamas tokių pasakojimų sistemą, jis siūlo transformacijos įrankį ir suteikia būdą į tokią herojaus kelionę išsiruošti. Tai priminimas, kad kiekvienas mūsų turime savo asmeninį tikslą, misiją ir drakoną, kurį privalome nugalėti. Į „Genčių Festas ‘22“ kviečiame visus herojus, kurie jaučia, kad jų gyvenimo kompasas yra nusimušęs, tačiau savarankiškai šios pokyčių kelionės pradėti nedrįsta – niekas nežino, koks prizas lauks jos pabaigoje“, – šypsosi psichologas A. Grižas.

Festivalis š. m. liepos 1-3 d. vyks Trakų raj., Pusiasalio poilsiavietėje ant Skaisčio ežero kranto.