„Sunku paaiškinti trumpai ir paprastai, kas yra „Burning Man" ar „Baltic Burn", nes tai niekaip netelpa į įprasto renginio ar festivalio apibūdinimo rėmus. Man tai – tarsi socialinis eksperimentas apie tai, kokia kitokia galėtų būti visuomenė: atvira, draugiška, dovanojanti, kurioje kiekvienas gali būti savimi ir yra priimamas toks, koks yra", – sako vienas iš organizatorių Povilas Germanavičius.

Kaip ir „Burning Man", taip ir „Baltic Burn" vadovaujasi 10 principų, tokių kaip dovanojimas, anti-vartotojiškumas, radikali saviraiška, pilietinė atsakomybė ir kiti. Viena pamatinių vertybių yra įsitraukimas – renginio programą ir veiksmą kuria patys dalyviai, prisidėdami savo talentais, žiniomis ir noru dalintis. „Burning Man", originaliai vykstantis JAV, Nevadoje, bene labiausiai žinomas dėl įspūdingų meninių instaliacijų, todėl ir Lietuvoje labai laukiami norintys ir galintys kurti.

Tiesa, menininku būti visai neprivaloma – svarbiausias yra noras būti kūrybinio proceso dalimi.
Dar vienas „Burning Man" išskirtinumas – itin originalūs dalyvių kostiumai, tačiau organizatoriai pabrėžia, kad įvaizdis yra tik viena iš dalyvavimo renginyje dalių. „Nei „Burning Man", nei „Baltic Burn" nėra „instagraminis tūselis". „Burnerių" istorija yra labai spalvinga ir gili, o tikslas – sutraukti tuos žmones, kurie kuria, dalinasi ir įsitraukia į veiksmą užuot buvę pasyviais stebėtojais", – sako P. Germanavičius.

Renginyje necirkuliuoja pinigai, nesinaudojama išmaniaisiais prietaisais ir gerbiama gamta – po renginio siekiama nepalikti jokio pėdsako, jog čia buvo žmogus. „Baltic Burn" lokacija bus atskleista likus vos keletui dienų iki įvykio – apie ją bus informuoti tik renginio dalyviai.

„Baltic Burn" nėra pirmasis bandymas atnešti „Burning Man" kultūrą ir idėjas į Baltijos šalis: 2012-aisiais buvo organizuotas renginys „Degantis Jonas", 2014-aisias – drauge su latviais kurtas „Degošie Jani".
„Burning Man" renginys pirmąkart buvo surengtas dar 1986-aisiais San Francisko paplūdimyje, o jo organizatoriai buvo Kakofonijos bendruomenė, save apibūdinusi kaip „atsitiktinai susirinkę laisvamaniai, siekiantys ištrūkti iš pilkos masės ir praturtinti savo patirtį". Šiandien Nevados Black Rock dykumoje vykstantis renginys kasmet sutraukia arti 70 tūkst. žmonių iš viso pasaulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)