Televizijos žiūrovų bei komisijos sprendimu, šiemet didžiojoje konkurso scenoje, Švedijoje pasirodys atlikėjas Silvester Belt.

„Esu be galo laimingas. Dar nelabai orientuojuos, tiesiog išskridau kažkur. Jūs esate tiesiog vau“, – emocijas vos tvardė Silvester Belt.

LATGA nugalėtojui skyrė piniginį prizą, kurio vertė 5 tūkst. eurų.

Iš 40 atrankose pasirodžiusių dalyvių liko vos 10 geriausiųjų, kurie susikovė dėl galimybės pasirodyti didžiojoje konkurso scenoje Švedijoje, Malmėje.

Penkių pusfinalių metu konkurso komisija ir televizijos žiūrovai finalui atrinko šiuos dalyvius: grupę „VB gang“, atlikėją Silvester Belt, grupę „Žalvarinis“, atlikėją Aistè, grupę „Shower“, grupę „Pluie de Comètes“, atlikėją Moniką Mariją, grupę „Il Senso“, grupę „Queens of Roses“ ir grupę „The Roop“.

Šeštadienį finale pagal komisijos balsus dalyviai išsirikiavo šia tvarka: „Shower", Silvester Belt ir „The Roop" išsirikiavo pirmose vietose, tačiau eiliškumas eteryje nebuvo atskleistas, toliau sekė Monika Marija, „VB gang",„Pluie de Cometes", Aistė, „Žalvarinis", „Il Senso", „Queens of Roses".

Pagal žiūrovų balsus dalyviai išsirikiavo šia tvarka: „Shower", Silvester Belt ir „The Roop" išsirikiavo pirmose vietose, tačiau eiliškumas eteryje nebuvo atskleistas, toliau sekė „VB Gang“, „Il senso“, „Žalvarinis“, Aistė, Monika Marija, „Pluie de Cometes“, „Queens of roses“.

Tačiau galutinį sprendimą, kuris atlikėjas ar grupė pasirodys didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje, lėmė žiūrovai. Vadovaujantis naujomis taisyklėmis, superfinale susitiko trys daugiausiai komisijos ir žiūrovų balsų sukaupę atlikėjai.

Į geriausiųjų trejetą pateko šie atlikėjai: „Shower", Silvester Belt ir „The Roop". Kiekvienas dalyvis sykį pristatė savo pasirodymus. Po šių pasirodymų už juos balsuoti galėjo tik publika.

Paaiškėjo, kad daugiausia žiūrovų balsų surinko Silvester Belt.

Komisijos kėdėse šiemet - neįprastai daug žinomų muzikos pasaulio atstovų: kompozitorius, muzikos prodiuseris Vytautas Bikus, LRT POP muzikos redaktorius, Ramūnas Zilnys, dainų autorė ir atlikėja Ieva Narkutė, LRT laidos „Labas rytas Lietuva“ vedėjas Kristupas Naraškevičius, elektroninės muzikos vilkas, LATGA tarybos narys Leonas Somovas, muzikos prodiuseris Mindaugas Bendžius, didžiojoje „Eurovizijoje“ dalyvavę Jurijus Veklenko, Ieva Zasimauskaitė, Monika Linkytė, dainų autorė, atlikėja Giedrė Kilčiauskienė ir kostiumų dailininkė Olga Filatova-Kontrimienė.

Gabrielė Martirosian, Nombeko Augustė

Transliacijos metu komisijos nariai siuntė palaikymą Ukrainai - visi jie į drabužius įsisegė po sagę su saulėgrąžos simboliu.

LRT televizijoje transliuojamą renginį vedė moteriškas duetas - Gabrielė Martirosian ir Nombeko Augustė.

Iš žiūrovų balsavimo surinktų lėšų dalis, atitenkanti LRT, bus skirta nacionalinės atrankos nugalėtojo pasiruošimui atstovauti Lietuvai tarptautiniame „Eurovizijos“ dainų konkurse, vyksiančiame 2024 m. gegužės 7–11 d. Malmėje, Švedijoje. Tokią teisę Švedijai iškovojo Loreen, laimėjusi šį konkursą 2023 m. Pernai, renginį organizavo Didžioji Britanija, nugalėtojos Ukrainos vardu.

2024 metais tai bus 68-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas. Renginį ves Holivudo žvaigždė Malin Akerman ir legendinė šio konkurso veteranė Petra Mede. Duetas ves tris tiesiogines transliacijas iš Malmės, įvyksiančias gegužės 7, 9 ir 11 d.

Finalo eiga

Aistè – „We Will Rule The World“

Singlas „We Will Rule The World“ atsirado stebint ciniškų ir sarkastiškų žmonių elgesį.

„Jie kitiems kelia tiek daug baimių ir jeigu tiki gėriu, tave vadina naiviu. Esu įsitikinusi, kad pasaulis yra įvairus ir tu pats pasirenki, kurią jo pusę nori matyti. Daina yra apie meile tikinčius žmones, kurie valdys pasaulį“, – pranešime spaudai sako soul americana dainininkė Aistè.

Kuriant dainos vaizdo klipą Aistè turėjo vieną tikslą – dar geriau atskleisti kūrinio nuotaiką: „Tikiuosi, šis darbas padės pažinti mano pasaulį iš arčiau“.

Aistè pati prodiusuoja savo muziką, kuria choreografiją ir montuoja muzikinius vaizdo klipus. Taigi ir „We Will Rule The World“ vaizdo klipą ji montavo pati.

Po pasirodymo pirmajame atrankos etape Aistè buvo įvelta į skandalą, jog „We Will Rule The World“ primena kitą praeityje žinomą dainą: „Buvau šoke, tačiau tuo pačiu pamačiau, kiek aplink yra nuostabių ir palaikančių žmonių“.

Aistè gavo daugybę palaikymo žinučių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio: „Įdomu, kad vis dar gaunu ne vieną laišką iš Amerikos. Rodos, „Eurovizija“ ten nėra populiari, tačiau ši daina užsienio klausytojams patinka. Esu ne kartą girdėjusi, kad žmonės ją „suka“ po kelias valandas.“

Plagijavimo kalbos nuslopo, kai Aistè socialiniuose tinkluose papasakojo visą dainos „We Will Rule The World“ kūrimo procesą.

„Manau, kad žmonės suprato, kad kaltinimai nėra pagrįsti“, – sako Aistè.

„Žalvarinis“ – „Gaudė vėjai“

„Atlikėjas bręsta. Keičiasi dalykai ir pati „Eurovizija“. 2023 metais sau pasakiau, kad sekantys bus „Žalvarinio“ metai. Šalin solo, gitaros karjerą. Reikia susikoncentruoti ties grupe ir ėjimu į dainų konkursą.

Čia taip pat, kaip sausio pirmai išsikelti iššūkius, kuriuos reikia nuveikti šiais metais. Todėl man kaip muzikanto, „Žalvarinio“ lyderiui buvo mintis eiti į „Euroviziją“. Ir kai pasidalinau ta mintimi su merginomis, jos pritarė, sakė: „Let's go“, – paaiškino grupės „Žalvarinis“ narys Robertas Semeniukas.

Pasiteiravus, ar dainos žodžius pavyktų paaiškinti užsieniečiui, grupės narė pabrėžė, kad kai kurie tautosakos žodžiai nesiverčia. Tačiau neatmeta minties, kad reikėtų padirbėti su vertimu.

„Pirmiausiai labai gerai padirbėtume su vertimu. Nes ir „ūžė, ir „gaudė“ yra tokie žodeliai, apie kurie labiau reikėtų pagalvoti. Išsiaiškintume, kaip juos tiksliai apibūdinti anglų kalboje. Bet, pavyzdžiui, „lelijo“ ar „lylio“ mes niekada neišversime. Sigita yra minėjusi, kad tie žodžiai kaip burtažodžiai. Jie atėję iš senų laikų. Tai garsažodžiai, kurie nėra verčiami, bet visą tekstą jais būtų paprasčiau paaiškinti“, – kalbėjo Viltė Ambrazaitytė.

„Pluie de Comètes“ – „Be careful“

2018-aisiais susikūręs duetas paskutiniuosius kelerius metus kuria įkvėpti 70-ųjų ir 80-ųjų muzikos – disco, synth pop, prancūziškų ir itališkų pop muzikos skambesių, taip pat – jiems giminingų šiuolaikinių stilių – indie dance, nu-disco, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu „Pluie de Comètes“ ruošiasi išleisti naują albumą, kuriame atsiskleis grupės meilė šiltam, tirštam vintage skambesiui ir standartų nesuvaržytoms muzikinėms idėjoms. Kūrinys „Be Careful“, kuriuo duetas ketina užkariauti šių metų „Eurovizijos“ žiūrovų širdis tiek nacionalinėje atrankoje, tiek didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje Malmės mieste, yra vienas iš šio albumo kūrinių.

„Šiame kūrinyje yra labai ryški svajonių tema – tiek muzikoje, tiek vaizdo klipe lyg sapnuojamas gražus sapnas, skęstama šilumoje, spalvose, svajose, – pasakoja Justė. – O pats kūrinys kalba apie mūsų norų galią – jei pakankamai tvirtai kažko trokštame, tai būtinai išsipildo, vadinasi turime būti atsargūs svajodami“.

Silvester Belt „Luktelk“

Lietuvai atstovavusios atlikėjos Monika Liu ir Monika Linkytė jau įrodė, jog lietuviškumas gali sužavėti pasaulį, o lietuviški akcentai ir mūsų kalba Europoje sulaukia daug komplimentų.

„Kitos šalys jau seniai siunčia pasirodymus savo kalbomis, turime pavyzdžių kuomet tai padėjo laimėti. Tai – mūsų tautos pranašumas, mes vieninteliai visame pasaulyje tai turime, naudokime ir didžiuokimės“, – sako dainininkas, pristatęs itin ritmingą lietuvišką kūrinį.

Silvester Belt pasakojo, kad pasiruošimo procesas nebuvo lengvas: „Norime tikėti savo sėkme, bet pagrindinis tikslas yra parengti kuo stipriau išpildytą pasirodymą, kas reikalauja daug streso, nerimo bei pasiruošimo valandų".

Atlikėjas sakė, kad pasirodymui norėjo sukurti mistinį įspūdį, prie kurio prisidėjo talentingų žmonių būrys: „Prie mūsų pasirodymo dirba nuostabių šokėjų komanda, stilistas Vainotas Jakštas bei dizainerė Neringa Ulozaitė, kurie padėjo sukurti ryškų ir akį atkreipiantį pasirodymo įspūdį“.

Silvestro kūrinį išskyrė ir komisijos narys R. Zilnys, sakydamas, kad klausant šios dainos jam norisi šokti.

„Visiems žinoma, kad šis kūrinys šiuo metu yra pats populiariausias Lietuvoje“, – sakė muzikos ekspertas.

„VB gang“ - „Kaboom!!!“

Ryškų įvaizdį ir nuotaikingą dainą „Kaboom!!!“ pristačiusi „VB gang“ komanda su Vidu Bareikiu ir Gabija Lokyte priešakyje džiaugiasi ne tik tautiečių, bet ir užsieniečių palaikymu.

„Lietuva tokio linksmo, įsimintino ir spalvoto pasirodymo dar neturėjo. Kai pasirodėme internete, užsienio publika iškart užpylė mus reakcijomis. Jie nuskaito tą pasirodymą dar šiek tiek kitaip – be jokių išankstinių susipažinimų su mano kūryba ar komanda.

Sako, kad jaučia tą humorą, šokį, polėkį. Nuo pradžių mūsų tikslas buvo galvoti ne tik apie lietuvišką atranką, bet ir apie tai, kaip mūsų pasirodymas turėtų atrodyti pasauliniame kontekste. Juk „Eurovizija“ yra konteksto dalykas. Šiemet „Eurovizija“ bus tikra „frykovizija“, kadangi jau kelios šalys į konkursą išsiuntė kelis labai ryškius, įsimintinus pasirodymus. Taip kad mes nenublanktume“, – kalbėjo Vidas.

Išskirtinius akinius scenos įvaizdžiui panaudojęs V. Bareikis juokavo, kad, jeigu reikės, Švedijos scenoje pasirodys užsidėjęs visą akinių bokštą.

Taip pat komanda paatviravo, kad į savo išskirtinį šou investavo mažiausiai 30 tūkstančių eurų.

„Tai yra mūsų komandos, mūsų pačių kruvinai koncertų metu uždirbti pinigai. Mes neatėjome čia tik pasirodyti ar pritraukti pasiūlymų koncertams, mes atėjome labai rimtai nusiteikę. Atėjome bendradarbiauti su LRT, su visais žmonėmis. Tiesiog pasiūlyti savo variantą, kuriuo labai tikime“, – atskleidė Vidas.

Nulipęs nuo scenos V. Bareikis pasikėlė ypatinguosius akinius ir žiūrint tiesiai į kamerą kreipėsi į savo tėtį.

„Noriu padėkoti savo tėčiui, kuris yra didelis „Eurovizijos“ fanas. Jis po kiekvienos atrankos man skambino ir sakė, kad viskas bus gerai. Ačiū jam labai“, – pakėlęs ypatinguosius akinius, žiūrėdamas tiesiai į filmavimo kamerą sakė V. Bareikis.

„Il Senso“ – „Time“

Daugelio spektaklių, miuziklų, filmų bei kitų projektų muzikos autorius grupei „Il Senso“ sukūrė ypatingo skambesio dainą „Time“. Laiko motyvas skamba viso kūrinio metu, o dainos žodžiai sako, kad „mes vis dar turime laiko…“.

Tekstą šiai dainai sukūrė žinomas Lietuvos muzikas, būgnininkas Andrius Kairys.

„Nuoširdžiai dėkojame nuostabiai komandai, kuri buvo šalia ir padėjo įgyvendinti visus lūkesčius. Su nekantrumu laukiame mūsų pasirodymo ir tikimės, jog kiekvienas klausytojas dainoje „Time“ suras prasmę bei stiprią jos žinutę. Dovanodami savo balsus, padėsite mums nukeliauti į „Eurovizijos“ atrankų finalą“, – sakė „Il Senso“ nariai.

„Shower“ – „Impossible“

Grupė „Shower“ anksčiau alternatyvios muzikos mėgėjams žinoma kaip „John’s Shower Band“, šiais metais nusprendė save išbandyti „Eurovizijos“ atrankose su kūriniu „Impossible“.

„Atrankoje į „Euroviziją“ nusprendėme dalyvauti tam, kad galėtume pristatyti savo kūrybą platesnei auditorijai. Kūrinys gimė labai natūraliai ir ganėtinai greitai, tik vėliau nusprendėme su juo dalyvauti atrankose“, – pasakoja grupės bosistas Vainius Indriūnas.

Kūrinys „Impossible“ pasakoja apie žmogaus būvį įsikibus į jau nebeegzistuojančius jausmus, jų atsiminimus.

„Daina stipriai nesiskiria nuo mūsų praeitos kūrybos, tai labiau logiškas tęsinys to, į kurią pusę pastaruoju metu kaip grupė judame. „Impossible“ visų pirma užduoda klausimą, į kurį kiekvienas turime atsakyti patys sau. Koks tai klausimas ir koks mūsų atsakymas – viskas užkoduota kūrinyje“, – sako grupės klavišininkas Dominykas Kazimieras Krulikovskis.

Beje, prieš pat pasirodymą generalinėje konkurso repeticijoje, grupės nariai kardinaliai pakeitė savo įvaizdį ir pristatė patobulintą pasirodymą. Vyrai neslėpė sulaukę kritikos dėl aprangos pusfinalio scenoje.

Monika Marija – „Starting Tommorow“

„Eurovizijos“ atrankų scena – Monikai Marijai jau gerai pažįstama, o konkurso gerbėjai – tik ir laukė, kada mergina į ją sugrįš. Nors šiais metais sprendimas dalyvauti konkurse merginos galvoje gimė visai netikėtai, to rezultatas – džiugina ir ją pačią, ir jos muzikos gerbėjus.

„Man atrodo, kiekvienas atlikėjas norėtų pasiimti viską iš to konkurso, ką įmanoma: išvažiuoti, susipažinti su visais prodiuseriais, muzikantais, dainininkais ir taip toliau. Man atrodo, kad tai yra nereali galimybė. Tai yra tokia didžiausia metų muzikos šventė Europoje, tad smagu sugrįžti“, – dalijosi Monika Marija.

Tiesa, ji pripažino, kad „Eurovizijos“ atrankoje atliekama jos daina „Unlove You Starting Tomorrow“ nebuvo rašyta specialiai šiam konkursui.

„Iš tikrųjų, aš visada mėgstu kūrybą pradėti nuo savęs – atsisėsti namuose, kurti kažkokias idėjas. Turėjau labai konkrečią viziją, kaip aš noriu „Eurovizijos“ scenoje jaustis, kokia emocija dainos turėtų būti, kaip save scenoje įsivaizduoju – viską turėjau mintyse, bet kažkaip ta daina tokia iki galo nesigavo ir vis neįtikdavo man kažkas. Tada, likus porai dienų iki paraiškų teikimo, nusiunčiau dainą į mūsų bendrą susirašinėjimą. Sakau: pasiklausykite, gal galėsime išleisti tą dainą, o man sako: juk čia „Eurovizijai“, varom į „Euroviziją“, – apie komandos palaikymą pasakojo atlikėja.

„Queens of Roses“ – „Walk through fire“

Ne kartą „Eurovizijos“ scenoje su dainomis bei ryškiais pasirodymais dalyvavusios atlikėjos šiemet nusprendė konkurse dalyvauti tik tuo atveju, jeigu turės tikrai gerą ir stiprų kūrinį, kurio nereikės „gelbėti“.

„Juokiamės, kad žiūrovai bei klausytojai matyt ir vėl iš mūsų laukia kokio keisto, nestandartinio kūrinio. Juk ne kiekvienas atlikėjas išdrįs į didžiąją sceną lipti su daina apie žveją ar skalbimo mašiną. Bet tuomet rizika pasiteisino – prieš dvejus metus džiaugėmės žiūrovų įvertinimu ir galimybe varžytis atrankų finale. Šįkart buvome įsitikinusios, kad turime tokį kūrinį, kuriam nereikia nei specialių choreografijų, nei blizgučių, nes daina stipri, įsimenanti. Linksmiausia, kad ir tai, ir tai žiūrovai visgi išvys“, – dalinosi vokalistės.

„The Roop“ – „Simple Joy“

Kartą „Eurovizijoje“ Lietuvai jau atstovavusi grupė „The Roop“ vėl stoja į kovą dėl teisės dalyvauti didžiausiame Europos dainų konkurse su daina „Simple Joy“.

„Daina yra apie džiaugsmą kasdienybėje – momentus, kai mes jaučiamės pakankami ir užtektini sau. Ko mums reikia, kad save ir savo gyvenimą priimtume pilnai? Kiekvienoje dienoje yra ir šviesos, kuri praveda per sunkius etapus“, – pasakojo grupės vokalistas Vaidotas Valiukevičius.

Beje, po šeštadienį vykusios generalinės repeticijos „The Roop“ priminė, kad šiemet grupė švenčia savo 10-metį, o tai turėjo įtakos sprendimui dar kartą pasirodyti dainų konkurso scenoje.

„Pagaliau, nuvažiavimas į pilną, nekovidinę „Euroviziją“... Užsidėtumėme sau pliusą, žinome, kad galime Lietuvos vėliavą nešti žymiai toliau ir stipriau“, – šypsojosi V. Valiukevičius.

Paklausti, ką laiko savo didžiausiais konkurentais, vieno dalyvio jie neišskyrė.

„Sakytume, kad tai – nemiga ir jaudulys, o visiems dalyviams linkime sėkmes. Visi šaunuoliai, kaip ir sau, taip ir jiems linkime geriausio laiko. Žodis „konkurentai“ kelia nerimą, todėl saugomės to, negalvojame apie tai. Žinome, ką norime ir turime ištransliuoti“, – kalbėjo „The Roop“ nariai.

Taip pat kviečiame skaitytojus išreikšti nuomonę ir už savo favoritus balsuoti specialioje apklausoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)