Po pirmojo pusfinalio į finalą jau pateko Kroatija, Moldova, Šveicarija, Suomija, Čekija, Izraelis, Portugalija, Švedija, Serbija, Norvegija.

Po antrojo pusfinalio kelialapį į finalą iškovojo Albanija, Kipras, Estija, Belgija, Austrija, Lietuva, Lenkija, Australija, Armėnija, Slovėnija.

Ant antrojo pusfinalio scenos dar kartą išvydome dainų konkurso vedėjas – Julia Sanina, Alesha Dixon ir Hannah Waddingham.

Konkursą šiais metais organizuojanti Didžioji Britanija kartu su dar keturiomis vadinamojo „Didžiojo penketo“ šalimis (Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Italija) pusfinaliuose nedalyvavo, jų atstovai keliauja tiesiai į finalą.

Kviečiame „Euroviziją“ stebėti kartu ir visas naujienas sekti Delfi portale.

Antrojo pusfinalio akimirkos – galerijoje:

DANIJA. Reiley su daina „Breaking My Heart“

Danijai 67-ajame „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovaus dainininkas Reiley su daina „Breaking My Heart“.

Nors gimė ir augo atokiose Farerų salose, Reiley tai nesutrukdė užmegzti ryšį su visu pasauliu. Gerbėjų jaunas dainininkas jau turi Pietų Korėjoje, Jungtinėje Karalystėje, Jungtinėse Valstijose ir, žinoma, Danijoje. Vaikinas moka išnaudoti visas socialinių tinklų galimybes, vien „TikTok“ platformoje turi daugiau nei 10 mln. sekėjų.

Antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis: paaiškėjo pusė dalyvių, kurie keliauja į didįjį finalą

ARMĖNIJA. Brunette ir kūrinys „Future Lover“

Armėnija pirmą kartą „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvavo 2006 metais. Debiutinę šalies dainą „Without Your Love“ atliko dainininkas Andre, tada jis užėmė aštuntą vietą.

Nors dainų konkurso šalis dar nė karto nelaimėjo, tačiau be Armėnijos dalyvavimo „Eurovizijos“ finalai buvo tapę sunkiai įsivaizduojami. Be to, 2011 metais šalyje vyko vaikų „Eurovizija“. Tokią garbę iškovojo Armėnijos atstovas Vladimiras Arzumanjanas su jausminga daina „Mama“.

Prieš 2017 metų „Eurovizijos“ dainų konkursą Armėnijos nacionalinis transliuotojas surengė atranką, pavadintą „Link „Eurovizijos“. Tas pats formatas panaudotas 2018 metais, o tada ir 2020 metais.

2021 metais Armėnija iš „Eurovizijos“ dainų konkurso pasitraukė dėl Kalnų Karabacho konflikto, tačiau po metų sugrįžo.

2023 metais konkurse Armijai atstovaus dainininkė Brunette su daina „Future Lover“. Atlikėja dar tik pradeda savo muzikinę karjerą, tačiau pirmosios dainos jau sulaukė nemenko dėmesio.

Pavyzdžiui, kūrinys „Smoke Break“ platformoje „YouTube“ peržiūrėtas 3,5 mln. kartų. Kai buvo pranešta apie sprendimą teisę atstovauti Armėnijai konkurse suteikti būtent Brunette, Armėnijos transliuotojo AMPTV vykdomasis vadovas Hovhannesas Movsisyanas sakė, kad pasiųsti jauną ir mažai kam žinomą dainininkę yra sąmoningas pasirinkimas, kuris, esą, negali nepasiteisi.

Brunette „Future Lover“ (Armėnija)

RUMUNIJA. Theodor Andrei su kūriniu „D.G.T. (Off and On)“

Bukarešte gimęs Teodoras į „Euroviziją“ vyksta su įžūlia roko daina „D.G.T. (Off And On)“, kuri jam padėjo laimėti Rumunijos nacionalinę atranką „Selectia Nationala“.

Jis yra dainininkas, kompozitorius ir aktorius, galintis pasigirti įspūdingai ilgu teatro ir įgarsinimo vaidmenų sąrašu, nes vaidinti ir dainuoti pradėjo labai jaunas.

Vienas pirmųjų Teodoro pasiekimų – patekimas į „Vocea Romaniei Junior“ („Rumunijos vaikų balso“) pusfinalį, o po kelerių metų jis apsuko galvas teisėjams Rumunijos „X faktoriaus“ konkurse. Abiem atvejais jis demonstravo savitą roko vokalą, kuris dabar yra tapęs jo profesiniu ženklu.

Teodoro židinio atbraila apstatyta daugybe trofėjų, tarp kurių yra didieji prizai iš „Teleorman Pop Fest 2022“ ir „Mihaela Runceanu Festival 2022“ konkursų. Ar jam teks padaryti vietos dar vienam trofėjui?

Theodor Andrei „D.G.T. (Off and On)“ (Rumunija)

ESTIJA. Alika ir daina „Bridges“

Estijai „Eurovizijos“ dainų konkurse šiais metais, įveikusi vienuolika konkurentų, atstovaus dainininkė Alika.

Alika gimė Estijos Narvos mieste 2002 metų rugsėjo 5 dieną. Mergina dainuoja nuo ketverių, dalyvavo daugybėje televizijos šou, o išgarsėjo po sėkmingo pasirodymo aštuntajame „Estonian Idol“ sezone, kur finale gavo 70 proc. balsų.

Jos eurovizinis kūrinys – jausminga baladė „Bridges“, kurią mergina sukūrė ir įrašė vos per tris valandas.

Alika ne tik dainuoja, bet yra ir talentinga breiko šokėja, reperė ir boksininkė, tik šį kartą šių savo talentų Liverpulyje parodys.

Estija Alika „Bridges“ (Estija)

BELGIJA. Gustaph su kūriniu „Because of You“

„Eurovizijos“ sceną gerai pažįstantis, nes du kartus ant jos lipo kaip pritariantysis vokalistas, Belgijai šiais metais atstovausiantis Gustaphas muziką kuria jau daugiau nei dvidešimt metų, o pirmą sutartį su įrašų studija pasirašė vos sulaukęs pilnametystės. Debiutas buvo sėkmingas, jo pirmasis singlas sulaukė kritikų liaupsių. Tik prodiuserių jam brukta kūrybos ir gyvenimo kryptis nepatiko, tad karjeroje padarė pertrauką, nors studijuoti muziką ir kurti nesiliovė, netgi kartu su grupe „Pointer Sisters“ leidosi į gastroles.

Vertas paminėjimo ir bendras darbas su šokių muzikos projektu „Hercules & Love Affair“, pelnęs Gustaphui pripažinimą ir įvertinimą.

„Eurovizijos“ scenoje Liverpulyje Gustaphas atliks dainą „Because of You“.

Belgija Gustaph „Because of You“ (Belgija)

KIPRAS. Andrew Lambrou ir jo kūrinys „Break a Broken Heart“

Kiprui 2023 metų „Eurovizijoje“ atstovaus atlikėjas Andrew. Australijoje gimęs, tačiau iš Kipro ir Graikijos kilęs dainininkas – pirmasis Kipro diasporos atstovas, atstovausiantis šaliai po ilgos pertraukos (po 2004 metais dainų konkurse dalyvavusios Lisos Andreas).

Andrew Lambrou savo debiutinį singlą pristatė prieš dvejus metus, nuo tada stabiliai augino gerbėjų minią, taip pat dalyvavo „X Factor“ projekte. 2022 metais Andrew buvo atrinktas dalyvauti dainų konkurse „Australia Decides“ su daina „Electrify“, kur užėmė septintą vietą.

Liverpulyje Andrew atliks dainą „Break a Broken Heart“.

Andrew Lambrou „Break a Broken Heart“ (Kipras)

ISLANDIJA. Diljá ir daina „Power“

Islandijos muzikos scenoje Dilja pasirodė tiktai 2023 metų pradžioje ir tasai pasirodymas buvo lemtingas. Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankoje jos sudainuotas kūrinys „Power“ buvo pripažintas vertu atstovauti šaliai Liverpulyje vyksiančioje „Eurovizijoje“.

Žingsnis į didžiąją sceną naujokui gali būti tikras iššūkis, tačiau ši aplinkybė netrikdo jaunos ir savo jėgomis pasitikinčios atlikėjos iš Islandijos. Dilja be galo greitai pelnė gimtosios šalies auditorijos simpatijas, o jos daina perduodama žinutė apie asmeninį tobulėjimą sukėlė atgarsį daugelio islandų širdyse.

Islandijos „Eurovizijoje“ pristatomą dainą parašė Palmi Ragnaras Asgeirssonas. Jo vardas gana gerai pažįstamas Islandijos populiariosios muzikos gerbėjams. Jis buvo vienas iš Marios Olafs 2015 metais „Eurovizijoje“ atlikto kūrinio „Unbroken“ autorių.

Dilja karjera neapsiriboja muzika. Jauna moteris šiuo metu studijuoja fizioterapiją ir uoliai sportuoja pagal „CrossFit“ programą. „Eurovizijos“ maniake save vadinanti atlikėja seniai svajojo atstovauti gimtajai šaliai tarptautiniame dainų konkurse.

Diljá „Power“ (Islandija)

GRAIKIJA. Victor Vernicos su daina „What They Say“

Victoras Vernicos, nors ir jaunyvo amžiaus (iš tikro tai pats jauniausias kada nors Graikijai „Eurovizijoje“ atstovavęs dainininkas), jau gali pasigirti konkrečiais pasiekimais ir yra išsikėlęs grandiozines ambicijas.

Vaikinas užaugo muzikavimo tradicijas puoselėjančioje šeimoje. Iš Graikijos kilusi jo motina – pianistė, o danas tėvas groja trimitu. Victoras, reikia pasakyti, labai didžiuojasi, kad turi graikiškų ir skandinaviškų šaknų.

Victoras Vernicos – ne tik puikus dainininkas, bet ir talentingas pianistas bei gitaristas. Visgi be muzikos, vaikinas domisi ir konditerija, o savo kepamas cinamonines bandeles vadina tiesiog tobulomis.

Jaunojo talento iš Graikijos stiliui didžiausią įtaką padarė tokie atlikėjai kaip Edas Sheeranas, Johnas Mayeris ir grupė „Coldplay“.

Victor Vernicos „What They Say“ (Graikija)

LENKIJA. Blanka ir jos kūrinys „Solo“

Blanka yra pusiau lenkų, pusiau bulgarų atlikėja, kuri šlovę pasiekė tarptautiniu keliu.

Pirmąją dainą ji parašė būdama 14 metų ir gyvendama Lenkijos Ščecino mieste. Blanka žinojo, kad nori tapti popmuzikos žvaigžde, todėl kartu su mama išvyko į JAV ir ten ketveriems metams įleido savo šaknis.

Dainininkė tobulino savo dainavimo įgūdžius, su gitara po pažastimi dalyvaudama „atvirų mikrofonų“ sesijose Los Andžele bei Niujorke. Viena iš tokių vietų buvo „The Bitter End“ – klubas, kuriame savo karjerą pradėjo Lady Gaga.

Mėgstamiausias Blankos vaizdo žaidimų personažas yra... Blanka (iš „Street Fighter II“)!

Lenkija Blanka „Solo“

SLOVĖNIJA. „Joker Out“ su kūriniu „Carpe Diem“

Grupė „Joker Out“ (jos nariai – Bojanas, Jure, Krisas, Janas ir Nace) – viena populiariausių muzikos grupių Slovėnijoje. Pastaraisiais metais grupės dainos patekdavo į populiariausių dainų sąrašus, ją ne kartą gyrė muzikos kritikai.

Įvairiaspalvės grupės narių asmenybės (nuo metodiškų, įžvalgių iki visiškai spontaniškų) drauge kuria muziką, kurią patys vadina „šagadeliniu rokenrolu“.

Energingas, tuo pačiu gundomai melodingas rokas pavergė Balkanus, o kritikų pripažintas debiutinis studijinis albumas „Umazane Misli“ („Nepadorios mintys“) pasiekė pardavimų rekordus šalyje, o į šios grupės koncertus tėvynėje išperka visus bilietus.

Grupė vyksta į „Euroviziją“ su daina „Carpe Diem“, kurią sukūrė patys, kaip ir kitas savo atliekamas dainas. Grupės nariai teigia esantys dideli „Eurovizijos“ gerbėjai.

„Joker Out“ „Carpe Diem“ (Slovėnija)

SAKARTVELAS. Iru ir daina „Echo“

22-ejų metų Iru, Sakartvelo sostinėje Tbilisyje gimusi ir užaugusi dainininkė, teigia nuo mažumės skendinti muzikoje, o vienu įsimintiniausių savo gyvenimo įvykių ji laiko dalyvavimą ir pergalę vaikų „Eurovizijoje“ 2011-aisiais kartu su grupe „Candy“.

Dabar Iru nė iš tolo nebeprimena vaikų konkurso dalyvės rožine suknele. Šiais metais ji triumfavo gimtojoje šalyje surengtame šou „Sakartvelo balsas“, kuriame itin paveikiai ir jausmingai perdainavo Loreen „Euphoria“.

Konkurse iškovota pergalė suteikė Iru galimybę tapti Sakartvelo atstove didžioje „Eurovizijoje“. Taigi, pasitaikė proga, kurios praleisti atlikėja tiesiog negalėjo.

Kam patikėti Sakarvelą pristatančios dainos sukūrimą, ilgai svarstyti neteko. Iru dainos autorius – Giga Kuchianidzė – žmogus, parašęs visas tris Sakartvelui vaikų „Eurovizijoje“ atstovavusias dainas, įskaitant ir „Candy Music“.

Iru „Echo“ (Sakartvelas)

SAN MARINAS. Piqued Jacks ir kūrinys „Like An Animal“

„Piqued Jacks“ mažo miestelio vibracijas atneša į dideles scenas visame pasaulyje.

Ši alternatyvaus roko grupė yra kilusi iš mažo Toskanos miestelio, tačiau tai netrukdo jiems atidaryti „The Boomtown Rats“, „Interpol“ ir „Chevelle“ koncertus bei leisti savo hitus tarptautinėse radijo stotyse. Dabar jie atstovaus San Marinui didžiausiame pasaulyje muzikos konkurse.

Savo naujausio albumo „Synchronizer“ išleidimo proga grupės nariai šoko su parašiutais iš 4300 metrų aukščio stratosferoje, o nusileidę ant lėktuvų tūpimo tako sugrojo visus šio albumo kūrinius.

„Piqued Jacks“ svajoja, kad ateityje atliks kokį nors kūrinį su Stingu, ir sako, kad mainais mielai padirbėtų jo vynuogyne Toskanoje. O kai kalbama apie britų dievaičius, jų herojus yra Ponas Bynas.

Piqued Jacks „Like An Animal“ (San Marinas)

AUSTRIJA. Teya ir Salena su daina „Who The Hell Is Edgar“

Austrija du kartus laimėjo „Eurovizijos“ dainų konkursą: 1966 metais ir 2014 metais, o tai reiškia, kad šaliai priklauso didžiausio du laimėjimus skiriančio laiko tarpo – net 48 metų – rekordas.

1964 metais šalis liko šešta, o 1965 metais ketvirta, bet trečias kartas nemelavo, ir Udo Jurgensas Austrijai atnešė pergalę su daina „Merci Cherie“. Už pergalę 2014 metais austrai turi būti dėkingi charizmatiškajai Conchitai Wurst ir jos įkvepiančiam kūriniui „Rise Like a Phoenix“.

Šiais metais šaliai Austrijos nacionalinis transliuotojas pareigą ir garbę atstovauti šaliai patikėjo duetui „Teya & Salina“ su daina „Who the Hell is Edgar?“. Austrijos atstovės pasirodys antrajame pusfinalyje gegužės 11 dieną. Jau dabar aišku, kad pasirodymo lauksime antroje šou pusėje. Tai jau ne pirmasis kartas, kai merginos dirba kartu – dainininkės susipažino prieš dvejus metus projekte „Starmania“.

Talentingų merginų duetas satyrinę dainą „Who the Hell is Edgar?“ parašė apie savo patirtį muzikos industrijoje, kur neretai moterys vis dar deramai neįvertinamos už sunkų darbą ir turimą kompetenciją.

Teya ir Salena „Who The Hell Is Edgar“ (Austrija)

ALBANIJA. Familja Kelmendi su kūriniu „Duje“

Albina Kelmendi – vienas energingiausių balsų Albanijos popmuzikos scenoje. Būdama vos šešiolikos, ji pasiekė „Albanijos balso“ finalą – per akląsias perklausas jai atsisuko visi keturi laidos teisėjai. Nuo tada mergina aktyviai dalyvauja įvairiuose dainavimo konkursuose visoje Europoje.

Talentinga vokalistė neįsivaizduoja savo gyvenimo be muzikos, o tai nestebina, nes užaugo profesionalių muzikantų šeimoje. Albina labai laiminga, nes „Eurovizijos“ scenoje Liverpulyje pasirodys su visa šeima.

Albinos motina Albana ir jos tėtis Bujaras vienas kitą pamilo būtent per muziką. „Eurovizijos“ scenoje jie pasirodys ne tik kartu su Albina, bet ir su dar trimis atžalomis: sūnumi Albinu ir dukromis Vesa ir Sidorela. Tai reiškia, kad konkurse dalyvaus visa šeima, išskyrus Albinos numylėtus šunis.
Albinos ir Kelmedi šeimos daina „Duje“, skambėsianti Liverpulyje, yra šeimos svarbą žmogaus gyvenime ir iššūkius, kuriuos visiems kartu įveikti žymiai lengviau.

Familja Kelmendi „Duje“ (Albanija)

LIETUVA. Monika Linkytė ir daina „Stay“

Monika Linkytė savo laimę bandys antrą kartą, nes 2015 metais kartu su Vaidu Baumila ji jau dalyvavo „Eurovizijoje“, kur atliko dainą „This Time“.

Šiemet dainininkė dar vieną progą pasirodyti šiame konkurse užsitikrino per Lietuvos nacionalinę atranką „Pabandom iš naujo!“, ir jos naujasis kūrinys „Stay“ papildys konkursą aukštomis melodijomis.

Jos daina yra paremta vietos folkloru, ir dainoje skambantys žodžiai „Čiūto Tūto“ dažnai naudojami lietuvių liaudies šokiuose kaip magiški pakartojimai.

Muzika yra Monikos gyvenimo dalis nuo pat vaikystės, ir nuo tos akimirkos, kai ji pirmą kartą pirštais palietė pianino klavišus, jai tapo aišku, kad muzika bus nuolatinė jos gyvenimo palydovė.

Monikos Linkytės pasirodymas per antrojo „Eurovizijos“ pusfinalio repeticiją

AUSTRALIJA. „Voyager“ ir jų kūrinys „Promise“

Penkių narių grupė iš Australijos Perto miesto „Voyager“ kartu koncertuoja nuo 1999 metų, tad visą pasaulį su savo koncertais išmaišė po kelis kartus.

Grupė teigia esantys užkietėję „Eurovizijos“ konkurso fanai, ir nuo 2015 metų, kai Australija panoro dalyvauti konkurse, ne kartą bandė iškovoti teisę atstovauti savo šaliai. Arčiausiai tikslo buvo praeitais metais, kai atrankoje „Australia Decides“ liko antri.

Šiais metais, atsižvelgęs į grupės entuziazmą, žinomumą ir aktualų skambesį, Australijos transliuotojas SBS be konkurso nusprendė, kad šalį Liverpulyje atstovaus būtent „Voyager“ su daina „Promise“.

Grupės gitaristė Simone Dow nekantriausiai laukia kelionės į Jungtinę Karalystę, nes gimė Škotijoje. Likę grupės nariai save įvardija kaip didelius britiškų situacijų komedijų gerbėjus, taigi, jeigu jų nerasime Žaliajame kambaryje, greičiausiai kur nors žiūrės „The Young Ones“.

„Voyager“ „Promise“ (Australija)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)