Per antradienį įvykusį pirmą „Eurovizijos“ pusfinalį į sceną žengė Norvegija, Malta, Serbija, Latvija, Portugalija, Airija, Kroatija, Šveicarija, Izraelis, Moldova, Švedija, Azerbaidžanas, Čekija, Nyderlandai, Suomija.

Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kurie 10 dalyvių iškeliavo į finalą. Jais tapo Kroatija, Moldova, Šveicarija, Suomija, Čekija, Izraelis, Portugalija, Švedija, Serbija, Norvegija.

Ceremonijos pradžia, kaip ir buvo galima tikėtis, buvo skirta Ukrainai – scenoje šokę vaikai priėjo prie veidrodžio, ant kurio buvo galima pamatyti Ukrainos vėliavos fragmentus.

Vaikai žingsniavo pagal legendinių muzikantų Philo Oakey ir Giorgio Moroder 1984 m. hitą „Together in Electric Dreams“. Prie jų po kurio laiko priėjo ir renginio vedėja Julia Sanina bei šokėjų grupė.

Netrukus įžengė ir kitos renginio vedėjos – Alesha Dixon, Hannah Waddingham.

A. Dixon padėkojo praėjusių metų dainų konkurso šeimininkams, o J. Sanina, atvirai užsiminusi apie karą, sakė, kad „gražusis Liverpulis“ priėmė ukrainiečius išskėstomis rankomis.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

Po visų atlikėjų pasirodymų į sceną žengė liverpulietė Rebecca Ferguson ir ukrainietė Alioša, kurios atliko sulėtintos „Duran Duran“ dainos „Ordinary World“ versiją. Pasirodymo metu įtraukti stingdantys karo sirenų garso efektai, ekrano fone buvo galima pamatyti širdį veriančias žinutes, primenančias invaziją į Ukrainą ir jos bombardavimą.

Netrukus pasirodė ir pasaulinio lygio atlikėja Rita Ora.

Konkursą šiais metais organizuojanti Didžioji Britanija kartu su dar keturiomis vadinamojo „Didžiojo penketo“ šalimis (Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Italija) pusfinaliuose nedalyvauja, jų atstovai keliauja tiesiai į finalą.

Kviečiame „Euroviziją“ stebėti kartu ir visas naujienas sekti Delfi portale.

Antrojo pusfinalio akimirkos – galerijoje:

NORVEGIJA. Alessandra su kūriniu „Queen of Kings“

Alessandra yra italų kraujo turinti norvegų dainininkė bei dainų autorė, sparčiai populiarėjanti dėl savo debiutinio singlo ir „Eurovizijos“ dainos „Queen of Kings“. Šis kūrinys šiuo metu jau yra surinkęs daugiau nei 25 mln. perklausų ir socialiniame tinkle „TikTok“ jau neša jai pinigus.

Ši daina pradėjo gyventi savo nuosavą gyvenimą, kai Alessandra su triumfu laimėjo Norvegijos nacionalinį atrankos finalą „Melodi Grand Prix“.

Dainą „Queen of Kings“ kūrė pati Alessandra, norvegų kompozitorius Henningas Olerudas, po pasaulį keliaujanti samdoma rašytoja Linda Dale ir rašytojas bei prodiuseris Stanley Fernandezas, išleidęs įrašus su 2021 metų „Eurovizijos“ žvaigždėmis TIX ir „Flo Rida“.

Alessandra sako, kad ši daina skleidžia žinią apie meilę sau, ir kad ji nori įkvėpti įvairaus amžiaus bei lyties klausytojus išreikšti savo vidinę karalių karalienę.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

MALTA. „The Busker“ su daina „Dance (Our Own Party)“

Kaip galima suprasti iš pavadinimo, grupė savo veiklą pradėjo nuo muzikavimo Maltos gatvėse.
Jeanas Paulas buvo vienas iš grupės įkūrėjų. Netrukus prie jo prisijungė Seanas, įnešęs retro stiliaus saksofono skambesių, o vėliau, pasikeitus įvairiems grupės nariams, atėjo Davas. Prieš trejus metus grupės komplektaciją užbaigė Jr. Nuo to laiko jie koncertavo festivaliuose, dalyvavo daugelyje stambių renginių ir surengė turą po kelias Europos šalis.

Šios grupės muzika – tai šiek tiek soulo, šiek tiek popmuzikos ir šiek tiek fanko. Jų firminis skambesys netgi pelnė jiems „Lovin Music Award“ apdovanojimą už geriausią metų albumą.

Nepriklausoma popmuzikos grupė laimėjo Maltos nacionalinį finalą su daina „Dance (Our Own Party)“. Tai kūrinys, kuriame analizuojamas socialinis nerimas, o jei tiksliau, jame dainuojama, kaip išeinama iš vakarėlio, kad būtų galima praleisti laiką su draugais jaukesnėje aplinkoje. Amen!

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

SERBIJA. Luke Black ir daina „Samo mi se spava“

Luke Black išsiskiria unikaliu stiliumi, kuriame dera indie, techno ir popmuzikos stilių elementai, serų žiniasklaida vadina jį Serbijos popalchemiku, užsienyje šis atlikėjas irgi garsėja.

Per pastaruosius metus jis buvo išvykęs į sėkmingą koncertinį turą po Kiniją, o Berlyne, garsiausiame elektroninės muzikos naktiniame klube sukūrė techno operos stiliaus pasirodymą.

Savo dainoms Luke pasirenka klasikinės popmuzikos melodiją ir įpina į ją eksperimentinėms, elektroninės indie stiliaus muzikos motyvų. Jo kūriniuose galima atpažinti „Queen“, Eltono Johno, „Stromae“, Lady Gaga, Maria Callas ir Eartha Kitt įtaką.

Luke nepailsdamas darbuojasi ir kuria autentišką, kūrybingą muziką.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

LATVIJA. „Sudden Lights“su kūriniu „Aijā“

Bilietą į 2023-iųjų „Euroviziją“ Latvijos grupė „Sudden Lights“ išsikovojo besivaržydama šalyje surengtame konkurse „Supernova“. Keturių bičiulių kolektyvas Liverpulio scenoje atliks kūrinį „Aija“.
Grupės nariai – tai vokalistas Andrejs Reinis Zitmanis, bosine gitara grojantis Karlis Vartinšas, gitaristas Karlis Matissas Zitmanis ir būgnininkas Martinšas Matissas Zemitis.

Latvių dainos tekstas toli gražu nėra paviršutiniškas.

„Eurovizijoje“ kūrinys bus atliktas angliškai, kad kuo daugiau žmonių suprastų dainos žodžių prasmę. „Matydami baisius įvykius ir blogio sužlugdytus žmonių gyvenimus, negalime likti abejingi“, dainuoja kolektyvas iš Latvijos.

Vis dėlto dainos pavadinimas paliktas latviškas, kadangi tai žodis, kurio, pasak grupės narių, tiesiog neįmanoma tiksliai išversti, be to, jis suteikia kūriniui latvių liaudies dainos prieskonį.

Grupės „Sudden Lights“ dainos Latvijoje ypač populiarios. Nuo susikūrimo 2012-aisiais šis indiroko žanrui ištikimas kolektyvas yra išleidęs tris studijinius albumus.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

PORTUGALIJA. Mimicat ir daina „Ai Coração“

Mimicat, dar žinoma kaip Marisa Mena, scenoje atrodo kaip įžūli akiplėša, tačiau savo dainose, kurias rašo, jausmingą balsą ji derina su įsimintinomis melodijomis.

Ji dainuoja ir savo muziką įrašinėja nuo devynerių metų, tačiau į scenas įsiveržė 2014 metais, kai pasirodė kritikų puikiai įvertintas debiutinis albumas „For You“.

Šiais metais dainininkės ir dainų autorės laukia nemažai reikšmingų įvykių: ji ne tik vyks į Liverpulį, bet ir išleis naują albumą, į kurį, be abejo, bus įtraukta ir „Ai Coracao“ – jos eurovizinė daina, kurią Mimicat parašė ir prodiusavo kartu su Luisu Pereira.

Jei kam įdomu, Mimicat iš tiesų turi katę. Jos vardas yra Brownie.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

AIRIJA. „Wild Youth“ ir daina „We Are One“

2018 metais Dubline susibūręs kolektyvas „Wild Youth“ – tai keturi bičiuliai, kuriantys dainas, kuriose melodingi roko pasažai persipina su pagaviais popstiliaus motyvais. Akivaizdu, kad gimtosios šalies publika teigiamai vertina energingus grupės pasirodymus: keletas „Wild Youth“ atliekamų dainų yra tapusios hitais ir net užkopusios iki aukščiausių topų vietų.

Grupei „Wild Youth“ teko „apšildyti“ ne vieną grupę ir atlikėją, galintį didžiuotis megažvaigždės statusu, kaip antai Niallas Horanas, Lewisas Capaldi ir Zara Larson.

Airijai šiais metais atstovausiančio kolektyvo lyderis Conoras O’Donohoe yra grupės vokalistas ir daugelio dainų autorius. Klavišinių partijas atlieka Davidas Whelanas. Edwardas Porteris groja gitara, o Callumas McAdamas – būgnais.

Teisę atstovauti gimtajai šaliai šių metų „Eurovizijos“ dainų konkurse grupė „Wild Youth“ išsikovojo dalyvaudama „Eurovizijai“ skirtose „Late Late Show“ laidose, kuriose teko stoti į aršią kovą su postpanko stilių propaguojančia legendine „Public Image Ltd“.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

KROATIJA. „Let 3“ su kūriniu „Mama ŠČ!“

Grupė „Let 3“ – Kroatijos pankroko scenos veteranai, savo pasirodymuose maišantis gyvo meno, socialinės kritikos, teatrališkumo ir išskirtinių kostiumų kokteilį.

Kroatijos atstovai „Eurovizijos“ dainų konkurso scenoje atliks drąsią dainą „Mama ŠČ!“. Savo gimtinėje grupė garsėja provokuojančiais pasirodymais, ne kartą koncertavo nuogi, tad Kroatijos nacionaliniam transliuotojui teks padaryti viską, kad Liverpulyje būtų apsieita be tokio masto iššūkių.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

ŠVEICARIJA. Remo Forrer su daina „Watergun“

Šis 21-erių metų atlikėjas labai jaunas, bet turi tvirtas balso stygas. Vaikystėje jis grojo liaudies muziką akordeonu savo mažame Šveicarijos Hembergo kaimelyje (apsuptame vaizdingų kalvų ir žalių pievų), vėliau perėjo prie fortepijono.

Laikui bėgant gal būtų tapęs puikiu akordeonistu, vis dėlto dainuodamas pelnė pergalę konkurse „Šveicarijos balsas 2020“. Vokietijos muzikiniame žaidimų šou „Matau tavo balsą“ jis irgi triumfavo.

Jei „Eurovizijos“ gerbėjai mano, kad daina „Watergun“ atlikėjas nori kažką pasakyti, jie neapsirinka. Remo sako: „Šiuo metu išgyvename pasaulines krizes ir karą. Tenka gyventi su sprendimų, kurių nepriėmėme, pasekmėmis. Tačiau aš vis dar tikiuosi, kad galime ką nors pakeisti.“

Remo Forreris – įspūdingai skambantis jaunas balsas, kurio dainos pasižymi išmintingais žodžiais.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

IZRAELIS. Noa Kirel ir kūrinys „Unicorn“

Prožektorių apšviestą sceną šių metų Izraelio atstovė, matyt, galėtų pavadinti natūralia savo stichija. Gimtojoje šalyje pripažinimo sulaukusi popmuzikos žvaigždė yra pasimatavusi ne tik dainininkės, bet ir aktorės, šokėjos taip pat laidų vedėjos amplua. Noa Kirel yra nusifilmavusi televizijos seriale ir teisėjavusi konkursuose „Music School“ bei „Israel’s Got Talent“. Per savo pačios pasirodymus Noa stengiasi pakerėti publiką spontaniškais sprendimais.

Akivaizdžiai nenorėdama švaistyti laiko ir nematydama jokio reikalo kažko laukti, debiutinį albumą Noa išleido dar būdama 14-os, na, o sulaukusi 18-os jau pasirašė sutartį su įrašų firma „Atlantic Records“. Per anksti prasidėjusią muzikinę karjerą Noa yra laimėjusi galybę apdovanojimų. Juos vardijant būtina paminėti Geriausio Izraelio atlikėjo titulą, pelnytą per MTV Europos muzikos apdovanojimus.

2022 metų vasarą Noa koncertavo 35 tūkst. žiūrovų akivaizdoje. Tada surengtas koncertas tapo pirmuoju jauno artisto iš Izraelio pasirodymu Tel Avive.

Izraelio nacionalinis transliuotojas taip tvirtai tikėjo, kad būtent Noa bus suteikta garbė atstovauti šaliai didžiojoje „Eurovizijoje“, jog išrinktos atstovės vardą vietos komisija paskelbė likus 8-iems mėnesiams iki oficialaus atstovų skelbimo termino.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

MOLDOVA. Pasha Parfeni su daina „Soarele și Luna“

„Eurovizija“ yra įaugusi į Pashos Parfeni kraują, nes jis dalyvavo kuriant ne vieną Moldovos nacionalinių finalų dainą, be to, 2012 metais pats yra atstovavęs savo šaliai „Eurovizijos“ dainų konkurse, kur užėmė 11 vietą.

Kitais metais jis suvienijo jėgas su savo žmona Yuliana ir sukūrė eurovizinę Moldovos dainą „O Mie“, skirtą Alionai Moon. Aliona 2012 metais buvo Pashos pritariančioji vokalistė, o tą kartą „Eurovizijos“ scenoje jis akompanavo jai fortepijonu.

Žodžius 2023 metų Pashos kūriniui „Soarele și Luna“ parašė jo žmona bei mūza Yuliana Scutaru.
Pasha taip pat garsėja savo aktyvizmu: savo muzika ir performansais jis pasisako už žmogaus laisves.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

ŠVEDIJA. Loreen ir kūrinys „Tattoo“

Nuo 2012 m., kai laimėjo „Euroviziją“ ir išleido didelio pasisekimo sulaukusį albumą „Heal“, Loreen žavi klausytojus savo balsu, unikalia menine išraiška ir užburiančiais tekstais.

Per dešimtmetį nuo konkurso Baku Loreen toliau tobulėjo meniniu požiūriu, ieškodama naujų kūrybiškumo išraiškos būdų: kūrė dainas švedų kalba, debiutavo kaip aktorė filme „Vinterviken“.
Pernai dainininkė grįžo prie įelektrinančios popmuzikos ir išleido kūrinį „Neon Lights“ – dainą apie šiuolaikinę Žaną d‘Ark. Loreen nori ir toliau nori mesti iššūkį klausytojams savo muzika, skatinti juos jausti, žvelgti plačiau.

Galbūt įdomu, kokią programėlę dažniausiai naudoja Loreen? „Keynote“, – sako ji. Taigi, jei kada nors skubiai prireiktų skaidrių prezentacijos...

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

AZERBAIDŽANAS. „TuralTuranX“ su kūriniu „Tell Me More“

Azerbaidžanui 2023 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovaus dvyniai Turalis ir Turanas Bagmanovai arba tiesiog „TuralTuranX“.

Broliai kuria muziką ir koncertuoja dar nuo pradinės mokyklos. Savo kūrybą yra pristatinėję tiek gatvėse, tiek grupėje „TheRedJungle“.

Brolius pasiųsti į „Eurovizijos“ dainų konkursą nusprendė Azerbaidžano nacionalinis transliuotojas ITV, kuris šiais metais rinkosi iš penkių variantų.

„TuralTuranX“ dainą „Tell Me More“ sukūrė patys broliai Bagmanovai. XX amžiaus septinto ir aštunto dešimtmečio muzikos ir stiliaus įkvėpti vaikinai sako į „Euroviziją“ einantys išbandyti save, nes „sėkmė šypsosi drąsiausiems“. Belieka tos sėkmės jiems ir palinkėti.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

ČEKIJA. „Vesna“ ir jų daina „My Sister's Crown“

Čekijos Respublikai 2023 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovaus čekų, slovėnų ir rusų merginų grupė VESNA.

Grupę išrinko specialioje programėlėje balsavę gerbėjai, Čekijos „Eurovizijos“ atrankų istorijoje toks atrankos formatas pasirinktas pirmą kartą.

Grupė, savo kūryboje naudojanti daug folkloro motyvų, kuriuos derina su šiuolaikiniu skambesiu, Liverpulyje atliks dainą „My Sister‘s Crown“.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

NYDERLANDAI. Mia Nicolai ir Dion Cooper su daina „Burning Daylight“

Šio olandų dueto potencialą pastebėjo „Arcade“ vokalistas ir 2019 metų „Eurovizijos“ nugalėtojas Duncanas Laurence`as bei jo partneris, dainų autorius Jordanas Garfieldas, suvedę šią porą.
Ketveriukė parašė dainą, kuri sužavėjo Nyderlandų atrankos komisiją, ir jie vienbalsiai buvo išrinkti atstovauti Nyderlandams 2023 metų konkurse.

Mia augo apsupta kūrybingos aplinkos ir lankė smuiko bei baleto pamokas, o tai padėjo jai sukurti popmuzikos hitą „Mutual Needs“. Ankstyvasis Diono gyvenimas taip pat buvo kupinas muzikos, ir tai atvedė jį prie sėkmingų hitų, pasižymėjusių įspūdingais transliavimo rodikliais. 2021 metais jis vyko į gastroles su Duncanu Laurence`u.

Mia Jungtinėje Karalystėje nesijaus svetima, nes ji yra gyvenusi Londone dvejus metus. Jai taip pat patiktų ištekėti už Harry Styleso. Tuo tarpu Dionas tvirtina, kad kiekvieną rytą medituoja priešais infraraudonųjų spindulių skydelį – nuogas.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija

SUOMIJA. Käärijä ir kūrinys „Cha Cha Cha“

Suomija į Liverpulį atveža atlikėją Käärijä su daina „Cha Cha Cha“.

Käärijä, kuris savo kūrybą pristato šūkiu „Metas pasilinksminti – juk tai vakarėlis“, kurti pradėjo dar 2014 metais. Paklaustas, kodėl mano, kad „Cha Cha Cha“ yra ideali daina „Eurovizijos“ dainų konkursui, jis atsakė: „Ši daina užkuria vakarėlį, o „Eurovizija“ ir yra vakarėlis. Visi čia nori pasilinksminti, tad „Cha Cha Cha“ puikiai tinka, nes tai daina apie gerą savijautą. Todėl tinka idealiai. Be to, manau, kad nieko panašaus „Eurovizijos“ scenoje iki dabar nebūta“.

Pirmojo Eurovizijos pusfinalio repeticija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)