Peržiūrėjus „Eurovizijos“ dainų konkurso duomenis, šešių šalių rezultatuose buvo nustatyti tam tikri netikslumai.

Siekiant laikytis konkurso balsavimo taisyklių, EBU bendradarbiavo su balsavimo partneriu, kad kiekvienai šaliai apskaičiuotų pakaitinį rezultatą tiek antrojo pusfinalio, tiek didžiojo finalo metu (apskaičiuotas remiantis kitų šalių, kurių balsavimas buvo panašus, rezultatais).

Šį procesą pripažino Nepriklausomas balsavimo stebėtojas. EBU labai rimtai žiūri į bet kokius įtariamus bandymus manipuliuoti balsavimu „Eurovizijos“ dainų konkurse ir turi teisę pašalinti tokius balsus pagal oficialias balsavimo instrukcijas, neatsižvelgiant į tai, ar tokie balsai gali turėti įtakos rezultatams, rašoma EBU išplatintame pranešime.

Ketvirtadienį, gegužės 19 d., informacija kiek patikslinta.

„Eurovizijos“ rengėjai teigia, kad antrajame pusfinalyje buvo pastebėta, jog keturios iš šešių minėtų komisijų į geriausiųjų penketuką įtraukė kitas penkias šalis (atsižvelgiant į tai, kad jos negalėjo balsuoti už save). „Viena žiuri į geriausiųjų šešetuką įtraukė tas pačias penkias šalis, paskutinė iš šešių žiuri į geriausiųjų ketvertuką įtraukė keturias kitas šalis, o penktąją – į geriausiųjų septintuką. Keturios iš šešių komisijų gavo bent vieną 12 taškų rinkinį, o tai yra didžiausias balas, kokį galima skirti“, – priduriama pareiškime.

Aptariamą modelį visos Europos balsavimo partneris nustatė kaip netaisyklingą.

Tokio masto žiuri balsavimo modelio pažeidimas yra precedento neturintis dalykas, tikina eurovision.tv.

Įtarimus keliančius sutapimus užfiksavę nepriklausomi stebėtojai pripažino, kad penkios iš minėtų šalių, kitų pusfinalio komisijų vertinimu, neturėjo patekti tarp aštuonių aukščiausius balus gavusių pasirodymų.

Kaip nurodyta „Eurovizijos“ dainų konkurso taisyklėse ir Oficialiose konkurso balsavimo instrukcijose, jei nacionalinės komisijos balsavimas rodo netaisyklingus balsavimo būdus (ką gali nustatyti visos Europos balsavimo partneris), konkurso Vykdomasis prižiūrėtojas turi teisę pašalinti balsus.

Atsižvelgdamas į precedento neturintį antrajame pusfinalyje aptikto pažeidimo pobūdį, EBU, pasikonsultavęs su visos Europos balsavimo partneriu ir nepriklausomu balsavimo stebėtoju, nusprendė, vadovaudamasis konkurso balsavimo instrukcijomis, pasinaudoti savo teise pašalinti balsus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją