Ukrainiečių dainininkė, įėjusi į Ukrainos nacionalinės žiuri sudėtį per 2022-ųjų „Euroviziją“, sulaukė kritikos dėl to, kaip pati įvertino dainų konkurso dalyvių pasirodymus, rašo unian.net. Jau kitą dieną po renginio internete įsiplieskė skandalas dėl to, kad Ukraina nė vieno balo neskyrė Lenkijai. Vis dėlto I. Fedišin patikino parašiusi Lenkijai 10. Kodėl paskelbė nulį, ji sako nežinanti. Asmeniniame „Instagram“ puslapyje dainininkė paragino nustoti tyčiotis ir priekaištauti ir nupasakojo situaciją iš savo perspektyvos.

„Nė vienas iš komisijos nevertino Lenkijos atsižvelgdamas į tai, kas, kam ir kiek turi padėti. Tokį nurodymą gavome iš „Eurovizijos“ organizacinio komiteto, kai atėjome, ir tai mane pačią šokiravo. Žiuri sudarė 5 žmonės, 3 iš jų – iš Lvivo. Mums perdavė informaciją ir įkalė į galvas, esą „bičiuliai, balsuokite vadovaudamiesi išskirtinai savo, kaip profesionalų, patirtimi“. Sėdėjome vienoje patalpoje. Su mumis buvo ir notaro atstovė, stebėjusi, ar paisome visų nuostatų. Juodu ryškiu šriftu buvos parašyta: „Šalis vertinkite objektyviai, sąžiningai, profesionaliai, nediskredituokite atlikėjų dėl išvaizdos, tautybės, lyties...“ Argi konkursas politinis?“ – aiškino I. Fedišin.

Neatsižvelgdama į pateiktą paaiškinimą, „Instagram“ auditorija ir toliau įžeidinėjo atlikėją.

„Suteikiau žmonėms galimybę, užleidau šią platformą, kurioje jie gali išlieti visą susikaupusį pyktį, visas emocijas, kadangi suprantu to pykčio priežastis. Pati apie tai buvau rašiusi: rašiau, kad Ukrainos balai mane taip pat nustebino. [Komentarai] man visiškai nė nerūpėjo. Taip, buvo nemalonu, kad plūstelėjo tokia neapykanta. Bet man pačiai ši situacija taip pat atrodo keista, kadangi nė vienas žiuri narys nenorėjo įžeisti Lenkijos“, – nurodo I. Fedišin.

Po „Eurovizijos“ finalo, nepraėjus nė parai, socialinių tinklų auditorija ėmė piktintis dėl to, kad komisijos nariai neva nepagrįstai neįvertino Lenkijos atstovo. Dėl šios priežasties Ukrainos nacionalinės komisijos nariai Vadimas Lisica, Andrejus Kapralis, Irina Fedišin, Andrejus Jackivas ir Lukjanas Galkinas tapo aršios konkurso žiūrovų ir atlikėjų kritikos taikiniu.

Komisijai vadovavęs Vadimas Lisica nutarė pateisinti savo poziciją. „Facebook“ žinutėje jis parašė, kad apie korupcines aplinkybes negali būti nė kalbos.

„Nė vienas žiuri narys neturėjo jokių galimybių padaryti įtakos vienas kito sprendimams, o vadovas – tuo labiau. Taigi, Lenkija ir kitos šalys gavo tokius balus, kokių, komisijos narių nuomone, buvo vertos. Pinigų už vertinimą niekas negavo. Nė vienas nesielgė šališkai ir nebuvo veikiamas kokių nors paskatų“, – pareiškė ukrainiečių prodiuseris.

Dainininkė I. Fedišin, taip pat įėjusi į žiuri sudėtį, paminėjo, kad puikiai supranta visuomenės nepasitenkinimą.

„Jei pati būčiau buvusi viena iš balsavusių žiūrovų, tai pat būčiau apimta panašaus siuto. Kadangi, nepaisant to, kad „Eurovizija“, šiaip ar taip, – nepolitinis konkursas, sunku likti nešališkam, kai gimtojoje šalyje vyksta karas ir tu žinai, kad daugiau pagalbos pavyksta gauti iš Lenkijos. Tie rezultatai šokiravo ir mane“, – sako I. Fedišin.

Dainininkė paviešino savo anketos nuotrauką. Lenkijos atstovui, kaip galima įsitikinti, ji skyrė 10 balų.

Būtina paminėti, kad „Eurovizijos“ dainų konkurso taisyklės draudžia viešinti savo įvertinimą ir kaip nors jį komentuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją