„Eurovizijos“ finale iš viso dalyvauja 25 šalys. 12-uoju numeriu į sceną žengė ukrainiečių grupė „Kalush Orchestra“ su kūriniu „Stefania“.

Galingas vaikinų pasirodymas sužavėjo ne tik milijonus žiūrovų prie televizoriaus ekranų, bet ir gyvą minią arenoje.

Susirinkusieji jau nuo pat pirmųjų dainos sekundžių įsitraukė į įvairialypį pasirodymą: plojo, lingavo į ritmą, mosavo Ukrainos vėliavomis, savo susižavėjimą išreiškė šūksniais.

Palaikymas buvo jaučiamas viso dainos atlikimo metu, tačiau jai pasibaigus areną užliejo dar garsesnė ovacijų banga. Žmonės masiškai stojosi ant kojų ir scenoje stovintiems atlikėjams siuntė geriausias emocijas.

Ukraina Eurovizijoje / Foto: EBU / Sarah Louise Bennett

Ukrainiečiai neliko skolingi. Iškart po pasirodymo „Kalush Orchestra“ lyderis grupės ir savo šalies vardu padėkojo visiems, kurie palaiko Ukrainą. Negana to, jis pasinaudojo proga paskleisti politinę žinutę.

„Prašau, padėkite Ukrainai, Mariupoliui, gamyklos „Azovstal“ gynėjams. Dabar!“ – suriko vokalistas.

Verta pabrėžti, kad repeticijose grupė laikėsi konkurso taisyklių, kadangi panašią frazę ištarus grėsė diskvalifikacijos galimybė, tačiau esant finale muzikantai rėžė tai, ko jų širdis troško jau seniai.

Lažybų tarpininkai, su 60 proc. tikimybe, pergalę konkurse pranašauja būtent šiai ukrainiečių grupei, kuri tradicinius ukrainietiškus ritmus, kostiumus ir šokių judesius derina su šiuolaikiniu hiphopu.

Jų daina „Stefanija“ buvo parašyta kaip duoklė grupės lyderio motinai, tačiau vasario 24 dieną prasidėjus Rusijos invazijai kūrinys tapo himnu karo draskomai valstybei, o dainuojami žodžiai įgavo naują prasmę.

„Visada rasiu kelią namo, net jei visi keliai bus sunaikinti“, – teigė vokalistas Olehas Psiukas.

Šešis vyrus atlikėjus vienijanti grupė gavo specialų leidimą išvykti iš šalies ir atstovauti Ukrainai bei ukrainiečių kultūrai muzikos konkurse. Vienas iš narių pasiliko kariauti, o kiti planuoja grįžti, kai tik baigsis renginys.

Ukraina – Kalush Orhestra

Rusija šiemet buvo pašalinta iš „Eurovizijos“ dėl įsiveržimo į Ukrainą. Pasak organizatorių, toks sprendimas priimtas, kad konkurso, skirtą skatinti tautų įvairovė ir draugystę, neaptemdytų politika.

Nugalėtoją lygiomis dalimis išrenka kiekvienos konkurse dalyvaujančios šalies muzikos ekspertų komisijos ir balsuojantys žiūrovai.

Laureatas namo parsiveš trofėjų – stiklinį mikrofoną, taip pat galės tikėtis postūmio savo muzikinei karjerai.

Renginys vyksta Italijoje, nes pernai Roterdame „Euroviziją“ laimėjo italų roko grupė „Maneskin“.

Palaikymo ukrainiečiams neslėpė ir Monika Liu

Anksčiau Monika Liu Delfi pasakojo, kad įvairių kelionių prieš „Euroviziją“ metu ji pastebėjo, jog ukrainiečiai ant vizualų turi QR kodą, leidžiantį žmonėms remti nuo karo kenčiančią šalį.

„Aš pati po kiekvieno pasirodymo visada pasakydavau trumpą kalbą apie šiuos įvykius ir sušukdavau „Слава Україні!“, Turine planuoju vaikščioti įsisegusi segę su Ukrainos vėliava, labai noriu kartu turėti saulėgrąžų. Šiemet „Eurovizija“ yra tokia“, – pasakojo Lietuvos atstovė.

Atlikėja neslėpė, kad „Kalush Orchestra yra jos favoritai, todėl tikisi, kad grupė užims pirmąją vietą finale.

„Ukraina dabar turi laimėti visur. Kai klausausi ukrainiečių „Eurovizijos“ dainos, jos melodija ir žodžiai pasiekia mano širdį, o tame karo kontekste ji dar labiau paveikesnė“, – sakė atlikėja.

Tiesa, ji pastebėjo, kad yra daug žmonių, kurie nenorėjo, jog „Kalush Orchestra“ apskritai dalyvautų „Eurovizijoje“.

„Bet jie yra čia, jie stovi, o kai jie dainuoja, jų žodžiai sminga į širdį, eina šiurpas, visi nori verkti. Tai yra tikra, stilinga, gerai atrodo, o daina – labai stipri“, – savo palaikymo „Kalush Orchestra“ neslėpė Monika Liu.

Ukraina - Kalush Orchestra / Foto: EBU, Nathan Reinds

Apie „Kalush Orchestra“

„Kalush Orchestra“ – tai ukrainiečių hiphopo grupė, derinanti etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais, naudojant skirtingus liaudies instrumentus.

Grupė buvo pavadinta Ukrainos miesto Kalušo vardu. Įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje, miestas tapo savotišku grupės talismanu, skatinančiu į muziką įtraukti įvairius liaudies elementus ir autentišką ukrainietišką muziką.

Be to, Kalušas yra grupės nario O. Psiuko gimtasis miestas. Jų pasirodymas „Eurovizijoje“ su daina „Stefania“ yra duoklė lyderio motinai, kūrinį ji pirmą kartą išgirdo tik pamačiusi grupę konkuruojančią Ukrainos „Eurovizijos“ atrankos šou „Vidbir“.

Vienas iš grupės narių jau turi „eurovizinės“ patirties: Ihoras pernai vyko į Roterdamą varžytis scenoje su kita savo grupe „Go_A“.

„Kalush Orchestra“ – „Stefania“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)