Putinišką propagandą palaikanti grupė „Killnet“ mėgina užsiminti apie internetinio balsavimo serverių imobilizavimą – ukrainiečiams „Kalush Orchestra“ skirtų balsų blokavimą.

Folkrepo stiliaus grupės populiarumas Europoje tolydžio auga. Matyt, tai reikia sieti ir su vasarį pradėta Rusijos invazija į Ukrainą, dėl kurios Rusijai buvo uždrausta dalyvauti šių metų dainų konkurse, primena „Daily Mail“.

„Telegram“ žinutėje su „Eurovizijos“ logotipu „Killnet“ parašė: „Negalite balsuoti internetu.“

„Galbūt dėl visko kalta mūsų DDOS ataka“, – remiantis „The Sun“ pranešimu, nurodė „Killnet“.

Antradienį „Kalush Orchestra“ sėkmingai pasirodė Turine, Italijoje, įvykusiame „Eurovizijos“ konkurso pusfinalyje ir pateko į finalą.

Grupės įkūrėjas Olehas Psiukas paminėjo, kad pergalė dainų konkurse tikrai pakeltų ukrainiečių ūpą ir nusiteikimą.

„Mūsų šaliai dabar svarbios visokios pergalės“, – pridūrė jis.
Turint omenyje beatodairišką destrukciją, kuria užsiima Rusijos pajėgos Ukrainoje, „Kalush Orchestra“ daina „Stefania“ (joje, be kita ko, yra ir štai tokie žodžiai: „Visada pas tave eisiu net ir suniokotais keliais“) sulaukė išskirtinio dėmesio.

„Kiekvienais metais „Eurovizijos“ dainų konkurso balsavimo sistema aprūpinama kuo įvairiausiomis saugos priemonėmis, kad jokie išoriniai veiksniai nesutrikdytų publikos dalyvavimo“, – patikino „Eurovizijos“ atstovas spaudai.

„Lygiai tas pats padaryta ir šiemet“, – pridūrė jis.

Remiantis „The Sun“ pranešimu, vakar vakare „Killnet“ išplatino žinutę, kurioje nurodė, kad dar vienai atakai neverta gaišti laiko.

Žinutė pasirodė po to, kai prorusiškai nusiteikę programišiai atakavo kelių Italijos institucijų, įskaitant Senatą, internetines svetaines, pranešė naujienų agentūra ANSA.

ANSA nurodė, kad „Killnet“ prisiėmė atsakomybę dėl atakos, kurios taikiniais taip pat tapo Italijos nacionalinis sveikatos institutas (ISS) ir automobilininkų klubas „d‘Italia“.

Senato (Italijos parlamento aukštųjų rūmų) ir ISS interneto svetainės vėl veikia ir prie jų vėl galima prisijungti.

Italijos Senato pirmininkė Elisabetta Casellati savo „Twitter“ paskyroje paminėjo, kad programišių ataka jokios žalos nepadarė.

„Tai rimtas incidentas, kurio negalima nepaisyti“, – parašė ji.

Gynybos ministerijos svetainė taip pat kurį laiką neveikė, tačiau taip, esą, nutiko dėl ilgai planuotų techninės priežiūros darbų.

Italijos kibernetinės saugos agentūroje dirbantis asmuo nurodė, kad su nukentėjusiomis institucijos susisiekta, vyksta bendradarbiavimas ir jau pasiūlytos atitinkamos techninės priemonės.

Anot policijos, šiuo metu vyksta tyrimas, taigi, plačiau komentuoti situacijos kol kas neįmanoma.

Nuo tada, kai vasario 24 d. Rusija įsiveržė į Ukrainą, daugelis Vakarų šalių vyriausybių, pajutę realesnę kibernetinių atakų grėsmę, pasirūpino didesniu IT sistemų ir infrastruktūrų saugumu.

Kovo pabaigoje Italijos geležinkelių bendrovė „Ferrovie dello Stato Italiane“ (FS), pabūgusi galimos kibernetinės atakos, buvo pristabdžiusi bilietų pardavimą.

Balandį dėl išorinių grėsmių visas savo IT sistemas pranešė išjungianti Ekologinės pertvarkos ministerija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)