„Kalush Orchestra“ Europos širdis bandys pavergti su daina „Stefania“, kuri, nors ir buvo sukurta grupės lyderio mamai, dabar virto Ukrainos simboliu.

„Tai – simbolis visoms Ukrainos motinoms, visiems Ukrainos žmonėms. Tikiuosi, kad daina siųs stiprią žinią apie ukrainiečių muziką visai Europai ir visam pasauliui“, – sako grupės narys O. Psiukas.

Belaukiant „Eurovizijos“ starto, dainų konkurso gerbėjai savo nuomonę apie galimą laimėtoją reiškia įvairiuose balsavimuose ar apklausose. Prognozes rodo ir lažybininkai. Panašu, kad šiemet favoritai akivaizdūs – pergalė prognozuojama būtent šiai ukrainiečių repo grupei, kuri jau ilgą laiką nesitraukia iš lyderės pozicijų.

Kalush Orchestra / Foto: EBU, Corinne Cumming

Dalis konkurso gerbėjų įsitikinę, kad šiuos rezultatus lėmė Rusijos sukeltas karas Ukrainoje. Palaikymą šiems muzikantams ir Ukrainai aktyviai reiškia ir šių metų Lietuvos atstovė Monika Liu.

„Atsibudau ir pirmas dalykas, kurį padariau, buvo tas, kad pervedžiau į Ukrainos fondą pinigų. Ten vyksta karas. Ukrainą reikia palaikyti. Sakiau visuose interviu, kad yra daug žmonių, kurie norėtų, jog „Kalush Orchestra“ šiandien čia nebūtų, kad jie būtų rūsiuose ir slėptųsi nuo bombų. Yra daug žmonių, kurie to norėtų. Bet jie yra čia, jie stovi, o kai jie dainuoja, jų žodžiai sminga į širdį, eina šiurpas, visi nori verkti.

Man jų pasirodymas yra absoliučiai geriausias. Jie nukonkuruoja viską, nes jie turi tikrumo faktorių, tai yra tikra. Jų dainavimas yra tarsi aimana, imi iškart galvoti apie mamas. Tai yra tikra, stilinga, gerai atrodo, o daina – labai stipri. Man labai įdomu, kas bus antroje vietoje, nes neįsivaizduoju, kadangi Ukraina turi laimėti“, – kalbėjo atlikėja.

Palaikymą tiek sau, tiek savo šaliai jaučia ir patys „Kalush Orchestra“. Grupės lyderis Delfi interviu metu kalbėjo, kad dėl to yra be galo dėkingi.

Kalush Orchestra

„Sulaukiame daug paramos ir empatijos iš kitų šalių atlikėjų, esame labai dėkingi, jei jie stoja Ukrainos pusėn. Tam, kad galėtume dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse, mes gavome specialų leidimą išvykti iš Ukrainos. Po konkurso turėsime iškart grįžti. Mes tęsime savo misiją, bet jau Ukrainoje. Aš subūriau 35 savanorių būrį, padedame žmonėms organizuodami humanitarinę pagalbą, medikamentų tiekimą, turime savo „Telegram“ kanalą, kur žmonės gali tiesiog kreiptis ir parašyti, kokios pagalbos jiems reikia, o mes padėsime“, – pasakojo pašnekovas.

Grupės lyderis taip pat teigė, kad jis jaučia dėkingumą kiekvienam žmogui, pasiryžusiam karo metu aplankyti Ukrainą ar skleisti žinią apie tai, kas ten vyksta, raginant įtakingus politikus imtis atitinkamu veiksmų.

„Taip, dabar vertinimų lentelėse esame pirmi, bet mes ir prieš karą užėmėme penktąją vietą. Tai rodo, kad žmonės mėgaujasi mūsų daina. Aš labai viliuosi, kad po mūsų pasirodymo dar daugiau žmonių sužinos apie ukrainietišką muziką“, – kalbėjo O. Psiukas.

Delfi primena, kad „Kalush Orchestra“ – tai ukrainiečių hiphopo grupė, derinanti etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais, naudojant skirtingus liaudies instrumentus.

Kalush Orchestra / Foto: EBU, Corinne Cumming

Grupė buvo pavadinta Ukrainos miesto Kalušo vardu. Įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje, miestas tapo savotišku grupės talismanu, skatinančiu į muziką įtraukti įvairius liaudies elementus ir autentišką ukrainietišką muziką. Be to, Kalušas yra grupės nario O. Psiuko gimtasis miestas.

Jų pasirodymas „Eurovizijoje“ su daina „Stefania“ yra duoklė lyderio motinai, kūrinį ji pirmą kartą išgirdo tik pamačiusi grupę konkuruojančią Ukrainos „Eurovizijos“ atrankos šou „Vidbir“.

Vienas iš grupės narių jau turi „eurovizinės“ patirties: Ihoras pernai vyko į Roterdamą varžytis scenoje su kita savo grupe „Go_A“.

Pirmasis pusfinalis – jau antradienį, gegužės 10 d. Jame pasirodo ne tik Ukrainos atstovai, o ir Monika Liu, kuri į sceną žengs trečiuoju numeriu. Jeigu pateks į finalą, jos pasirodymą išvysime ir gegužės 14-osios vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)