Šiemet konkurso favoritai, atrodo, ilgą laiką buvo akivaizdūs – manyta, kad į trejetuką finale pateks Italijos ir Švedijos atstovai, o Ukrainai prognozuojama pergalė.

Dalis konkurso gerbėjų įsitikinę, kad šiuos rezultatus lėmė Rusijos sukeltas karas Ukrainoje. „Kalush Orchestra“ Europos širdis bandys pavergti su daina „Stefania“, kuri, nors ir buvo sukurta grupės lyderio mamai, dabar virto Ukrainos simboliu. „Tai – simbolis visoms Ukrainos motinoms, visiems Ukrainos žmonėms. Tikiuosi, kad daina siųs stiprią žinią apie ukrainiečių muziką visai Europai ir visam pasauliui“, – sako grupės narys Olegas Psyukas.

„Kalush Orchestra“ – „Stefania“:

Ir nors jau ilgą laiką ukrainiečių repo grupė „Kalush Orchestra“ nesitraukia iš lyderės pozicijų, keitėsi kitų šalių vietos apklausų lentelėse. Tam įtakos galėjo turėti vykusios repeticijos, kurių metų atlikėjus vertina komisija bei žiniasklaida.

Vos Italija prieš kelis mėnesius išrinko savo atstovus – Mahmood ir Blanco, „Eurovizijoje“ jiems iš karto buvo prognozuojama pirmoji vieta, tačiau dabar konkurso gerbėjai spėja, kad jų tikimybė laimėti yra gerokai sumažėjusi. Italai, manoma, šiemet liks antrieji.

„Mahmood & BLANCO“ – „Brividi“:

O ilgą laiką trečioje vietoje buvusi Švedijai atstovausianti Cornelia Jacobs, likus vos kelioms valandoms iki pirmojo pusfinalio, užleido vietą Didžiosios Britanijos atstovui Samui Ryderiui.

„Sam Ryder“ – „Space Man“:

Prieš metus šalies garbę konkurse gynęs Jamesas Newmanas su daina „Embers“ buvo vienintelis, kuris negavo nė taško nei iš nacionalinių komisijų, nei iš žiūrovų. Komisijos balsus gana santūriai išklausęs atlikėjas vylėsi, kad jo daina sudomino bent Europos gyventojus. Visgi skelbiant ir kitus balsus J. Newmanui teko nusivilti – jis užėmė paskutinę vietą ir nepelnė nė vieno taško.

Deja, šiemet prognozės Lietuvai nėra tokios palankios, kaip pernai. Šalies atstovė Monika Liu su daina „Sentimentai“, ilgą laiką vertinimų lentelėse buvusi paskutinėse vietose, artėjant pusfinaliui pakilo beveik per 10 pozicijų vėliau vėl nusileido. Lažybininkai pirmajame dešimtuke nemato ne tik Monikos Liu, o ir Latvijos bei Estijos.

Guodžia tai, kad gerbėjai apklausose Moniką Liu vertina bene geriausiai iš visų Baltijos šalių. Populiariausio „Eurovizijos“ tinklaraščio „Wiwibloggs“ duomenimis, Lietuva yra ryški lyderė, lyginant su Latvija ir Estija.

Prieš pat pirmąjį pusfinalį „Delfi“ taip pat kvietė pasidalinti savo nuomone specialioje apklausoje. Skaitytojų klausta, ar Monika Liu pateks į finalą? Balsai pasiskirstė stebėtinai lygiai. Tai, kad Lietuvą išvysime finale mano 49 proc. apklaustųjų, tačiau kiek didesnė – 51 proc. – dalis mano, jog šiemet perlipti pusfinalio ribos nepavyks. Savo nuomonę „Delfi“ balsavime išreiškė beveik 16 tūkst. žmonių.

Tiesa, verta nepamiršti, kad išankstiniai vertinimai ne visada sutampa su tikraisiais lyderiais, todėl atlikėjų pozicijos dar gali keistis. Kaip bus šiemet – sužinosime jau netrukus.