Antrajame pusfinalyje pasirodė aštuoniolikos šalių atstovai: tarp jų – Suomija, Izraelis, Serbija, Azerbaidžanas, Sakartvelas, Malta, San Marinas, Australija, Kipras, Airija, Šiaurės Makedonija, Estija, Rumunija, Lenkija, Juodkalnija, Belgija, Švedija, Čekija.

Besibaigiant renginiui paaiškėjo, kad Monikos Liu konkurentais tapo ir į „Eurovizijos“ finalą pateko Belgija, Čekija, Azerbaidžanas, Lenkija, Suomija, Estija, Australija, Švedija, Rumunija ir Serbija.

Finale savo vietą be jau žinomo dešimtuko užtikrintai taip pat turi ir dar kelios šalys: Italija, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

Deja, bet už borto liko Izraelis, Sakartvelas, Malta, San Marinas, Kipras, Airija, Šiaurės Makedonija, Juodkalnija.

„Eurovizija“ šiais metais vyksta Turino mieste, esančiame šiaurinėje šalies dalyje, arenoje „PalaOlimpico“. Turinas buvo vienas iš kelių miestų pretendentų, tarp kurių – Milanas, Bolonija, Riminis ir Pesaras.

Konkurso metu su žiūrovais arenoje ir prie televizoriaus ekranų sveikinasi talentingasis trio: Laura Pausini, Alessandro Cattelanas ir Mika.

Konkursą vedanti L. Pausini – laikoma viena populiariausių Italijos atlikėjų pasaulyje. Ji yra pelniusi „Grammy“ apdovanojimą. Garsenybė taip pat buvo įvertinta ir Lotynų Amerikos „Grammy“, „Auksinio gaublio“ apdovanojimais, o pernai buvo nominuota „Oskarams“ ir juose surengė koncertą.

Drauge su Laura šou veda A. Cattelanas, kuris televizijos laidų vedėjo rolėje skaičiuoja bent du dešimtmečius.

Vedėjų trejetuką užbaigia britų popmuzikos žvaigždė Mika, išgarsėjęs hitais „Grace Kelly“ ir „Relax, Take It Easy“. Libaniečių kilmės atlikėjas yra labai mėgiamas Italijoje, ten jis dirbo ne viename televiziniame projekte.

ANTROJO PUSFINALIO DALYVIAI

SUOMIJA. „The Rasmus“ su kūriniu „Jezebel“

Jau beveik 30 metų „The Rasmus“ yra viena sėkmingiausių Suomijos grupių, išgarsėjusi ir gerokai už šalies ribų.

Didžiausias jų hitas „In the Shadows“ neseniai „Spotify“ perkopė 100 milijonų perklausų ribą, nors buvo išleistas daug metų anksčiau, nei buvo išrasta ši muzikos transliacijų platforma.

Minėtasis megahitas išlieka grupės vizitine kortele, bet nuo to laiko „The Rasmus“ išleido dar kelis platininius albumus, laimėjo daugybę muzikos industrijos apdovanojimų ir koncertavo visame pasaulyje.

Dalyvavimą „Eurovizijoje“ traktuoja kaip antrąją savo populiarumo bangą. Jie priėmė naują gitaristę Emppu, kuri savo karjerą pradėjo 90-ųjų pabaigoje suomių merginų grupėje „Tiktak“. Muzikantė prisijungė prie „The Rasmus“ senbuvių Lauri (grupės lyderis, dainininkas ir dainų autorius), Eero (bosinė gitara) ir Aki (gitara).

IZRAELIS. Michaelas Benas Davidas su daina „I.M“

Michaelas Benas Davidas yra naujausias Izraelio projekto „ X Faktorius“ nugalėtojas.

Gimęs Akshelon mieste, Michaelas mokėsi dainavimo ir vaidybos nuo 13 metų, įstojo į Beit Zvi scenos menų mokyklą.

Baigęs studijas, jis sėkmingai dalyvavo Izraelio rengiamo „X Faktoriaus“ atrankose, kur viena iš teisėjų buvo ne kas kitas, o 2018 m. „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja Netta.

„Eurovizijai“ skirtame kūrinyje „I.M“, kaip pasakoja pats atlikėjas, itin išryškėja jo atvirumas, savojo AŠ paieškos.

Kai nedainuoja ir nevaidina, Michaelas laisvalaikiu labai mėgsta gaminti ir ieškoti naujų patiekalų receptų.

SERBIJA. Konstrakta su daina „In Corpore Sano“

Konstrakta yra menininkė iš Serbijos, kurios tikrasis vardas – Ana Đurić. Ankstyvosiose karjeros stadijose dainininkė vokalinius įgūdžius tobulino grupėje „Zemlja Gruva“; jiems teko garbė būti toje pačioje scenoje su Amy Winehouse paskutiniame jos koncerte Belgrade 2011 metais.

Kaip solo atlikėja Konstrakta domisi šiuolaikiniais socialiniais ir emociniais reiškiniais. Jos „eurovizinę“ dainą „In Corpore Sano“ kai kas interpretavo kaip Serbijos sveikatos priežiūros sistemos kritiką ir satyrą apie nepasiekiamus grožio standartus.

Ana pati kuria savo vaizdo klipus, o be kūrybos jos gyvenime didelę dalį užima verslas ir architektūra.

AZERBAIDŽANAS. Nadiras Rustamli su kūriniu „Face to Black“

Gimtajame Azerbaidžane Nadiras kone akimirksniu šovė į populiarumo viršūnę. Iš Saljano miesto kilęs dainininkas sužinojo, kad šiais metais atstovaus savo šaliai „Eurovizijos“ dainų konkurse praėjus vos trims savaitėms nuo pergalės „Azerbaidžano balsas“, kur didžiajame finale sulaukė daugiau nei 40 proc. balsavusiųjų palaikymo.

Konkurse jo mokytoju buvo Eldaras Gasimovas, už šalies ribų geriausiai žinomas kaip 2011 metų „Eurovizijos“ nugalėtojas su daina „Running Scared“, kurią atliko duetu su Nikki. Nadiras pripažįsta, kad, pasirinkdamas Eldarą savo mokytoju, galvoje turėjo būtent „Euroviziją“, nes atstovauti savo šaliai šiame dainų konkurse buvo jo gyvenimo svajonė.

Svajonė užgimė dar vaikystėje. Nadiras septynerius metus mokėsi groti pianinu, mokėsi muzikos mokykloje, o studijuodamas universitete įsitraukė į grupės veiklą, kur ne tik dainavo, bet ir buvo jos meno vadovas.

SAKARTVELAS. „Circus Mirkus“ su daina „Lock Me In“

Kiek viešai žinoma, „Circus Mircus“ susikūrė Tbilisyje, Sakartvele, 2020 m. pabaigoje. Grupę sudaro 3 iš vietinės cirko akademijos pašalinti atlikėjai.

„Eurovizijos“ organizatoriams perduotame rašte grupė paaiškino: „Mes nebuvome pakankamai geri, turbūt patys blogiausi ten, todėl ir susidraugavome“.

Unikaliu vadinamas kolektyvas dainas atlieka pasitelkdami daugybę muzikos žanrų, įmantriai atspindinčių kiekvieno grupės nario vidinį pasaulį bei gyvenimo patirtį. Jų filosofijos kertinis akmuo yra visiškas muzikinių rėmų nepaisymas.

Nuo grupės įkūrimo 2020 m., grupė išleido 11 dainų.

MALTA. Emma Muscat su daina „I Am What I Am“

Emma Muscat vadinama viena sėkmingiausių pastarojo meto Maltos muzikos žvaigždžių, kurios muzika sklinda gerokai toliau, nei šalies sienos.

Muscat ne tik yra paklausi dainininkė, bet ir kuria muziką, rašo tekstus ir yra patyrusi pianistė.

Tai bus ne pirmas kartas, kai ji išbandys laimę Italijoje. 2018 metais ji dalyvavo populiaraus Italijos talentų šou „Amici di Maria De Filippi“ didžiajame finale.

Po pasirodymo laidoje Emma pasirašė sutartį su „Warner Music Italy“ ir buvo išleistas jos debiutinis albumas „Moments“. Jis buvo labai sėkmingas – pasiekė 3 geriausių Italijos albumų sąrašo vietą.

Po šios sėkmės E. Muscat dalyvavo koncertuose drauge su tokiomis garsenybėmis kaip Jason Derulo, Hailee Steinfeld, Sigala, Martin Garrix, Bebe Rexha ir Ava Max.

SAN MARINAS. Achille Lauro su kūriniu „Stripper“

Achille Lauro yra dainininkas, dainų autorius ir reperis iš Veronos, Italijos, tačiau šių metų „Eurovizijoje“ atstovaus San Marinui.

Negana to, šiais metais jis švęs 10-ąsias savo pirmojo kūrinio išleidimo metines. Nuo to laiko jis išleido 6 studijinius albumus, du kartus pakilo į Italijos albumų topų viršūnę.

Tačiau Achille skiria savo laiką ne tik muzikai. Šalia dainavimo jis domisi vaidyba, režisūra ir net yra apdovanojimų pelnęs filmų prodiuseris. Taip pat jis veda TV laidas, rengia meno parodas, parašė 3 knygas ir yra įrašų kompanijos kūrybos vadovas.

Į „Euroviziją“ jis vyksta laimėjęs dainų konkursą „Una Voce per San Marino“, o prieš tai 2019, 2020 ir 2022 m. dalyvavo trijuose prestižinio Sanremo festivaliuose gimtojoje Italijoje.

AUSTRALIJA. Sheldonas Riley su kūriniu „Not the Same“

Sheldonas Riley – kritikų liaupsinamas jaunasis Australijos atlikėjas, pagarsėjęs ne tik kerinčia muzika, bet ir abejingų nepaliekančia vizualine savo pasirodymų puse. Iš Sidnėjaus kilęs vaikinas įsitikinęs, kad scena, dainavimas, kūryba ir grojimas pianinu – neatsiejama jo asmenybės dalis. Dainininkas sako, kad muzika – pats tyriausias būdas išreikšti savo emocijas ir leisti sielai gyti. 2022 metų vasarį Sheldonas laimėjo Australijos „Eurovizijos“ atranką su daina „Not The Same“, tačiau tai nebuvo pirmasis jo bandymas konkurse. Prieš tai australas išmėgino savo jėgas Australijos „ X Faktoriuje “ ir netgi „America's Got Talent“.

Apie savo dalyvavimą „Eurovizijos“ dainų konkurse australas yra sakęs: „Tai istorija, kurios tikrai negalvojau kada nors papasakoti. Dainos pagrindą sudaro vaiko, kuriam šešerių diagnozavo Aspergerio sindromą, prisiminimai. Jis – augęs globos namuose, blaškęsis iš vienų namų į kitus, itin pamaldžioje šeimoje nesuvokęs savo seksualinės orientacijos.“

KIPRAS. Andromache su daina „Ela“

Tikrieji popmuzikos gerbėjai greičiausiai pastaraisiais metais jau tikrai yra girdėję apie Europoje sparčiai populiarėjančią dainininkę Andromache.

Vokietijoje gimusios, tačiau Graikijoje augusios dainininkės gyvenime muzika buvo nuo mažų dienų, visa jos šeima pametę galvas dėl šokių bei dainų. Pirmą kartą dėmesio centre Andromache atsidūrė sudalyvavusi talentų šou „Graikijos balsas “. Netrukus pradėjo bendradarbiauti su įrašų kompanija „Panik Records“.

Jos singlas „Na Soun Psema“ tapo tikru dainininkės proveržiu radijo stotyse ir muzikos platformose, o tai reiškia, kad ne veltui kritikai ją vertina kaip dėmesio vertą būsimąją popmuzikos pasaulio žvaigždę.

AIRIJA. Brooke su daina „That’s Rich“

Dainininkė ir dainų autorė Brooke pastaraisiais metais užkariauja vis daugiau scenų tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Airijoje.

Popžvaigždė sako, kad jos „Eurovizijos“ visų laikų favoritai – grupė „Maneskin“ ir atlikėja Loreen. Konkurso sceną ji laiko puikia platforma skleisti ne tik savo muzikai, bet ir svarbioms žinutėms visam pasauliui.

Kritikų pripažinta vokalistė išgarsėjo 2020 metais, kai tapo „The Voice UK“ finalininkė, patekusi į „Grammy“ laimėtojos Meghan Trainor komandą. Galiausiai ji projekte pelnė 3 vietą.

Brooke teigia, kad jos „euroviziniam“ kūriniui didžiausią įtaką padarė aštuntojo dešimtmečio legendos „Blondie“, o daina gimė perskaičius Debbie Harry autobiografiją. Atlikėja sako, kad konkurso scenai rengia įspūdingą ir įsimintiną pasirodymą.

ŠIAURĖS MAKEDONIJA. Andrea su kūriniu „Circles“

Andrea popmuzikos pasaulyje yra laikoma naujoke, tačiau perspektyvos – džiuginančios. Atlikėja anksčiau gyveno Niujorke, kur itin domėjosi gospel, soul ir R&B muzikos stiliais.

Kai jos šeima grįžo į Šiaurės Makedoniją, ji įstojo į Skopjė Muzikos menų fakultetą, kur tobulino savo dainų kūrimo įgūdžius, mokėsi groti gitara bei fortepijonu.

Nuo 2020 m. pabaigos Andrea užsidarė įrašų studijoje, kur per 6 mėnesius įrašė ir išleido daugiau nei pusšimtį singlų, o „Circles“ yra naujausia ir kol kas populiariausia atlikėjos daina.

ESTIJA. Stefanas su daina „Hope“

Stefanas yra dainininkas ir dainų autorius, kurio muzika per pastaruosius kelerius metus tapo neatskiriama Estijos scenos dalimi.

Stefano tėvai persikėlė iš Armėnijos į Viljandi (šalies pietuose), kur atidarė restoraną ir užaugino muzikai neabejingą sūnų.

Didysis lūžis jo karjeroje įvyko 2018 m., kai Estijos „Eurovizijos“ atrankose „Eesti Laul“ jis užėmė trečią vietą kartu su duetu VAJÉ ir daina „Laura (Walk with Me)“. Po to jis darkart liko trečias atrankose 2019 m., o 2020 m. vėl pateko į finalą.

Nepaisant to, kad nemažą 2020 metų dalį praleido vilkėdamas milžinišką avino kostiumą (dalyvavo TV projekte „Kaukės“ – „The Masked Singer“), populiarus žurnalas „Kroonika“ Stefaną paskelbė seksualiausiu tų metų šalies vyru.

RUMUNIJA. WRS su daina „Llámame“

Dainininkas ir dainų autorius WRS pasižymi kur kas daugiau talentų, nei tik muzikos kūrimas. Jis savo karjerą pradėjo kaip šokėjas, koncertavęs scenoje su Rumunijos popmuzikos ikonomis, tokiomis kaip Inna, ir buvo pasamdytas kaip šokėjas TV projektuose „Rumunijos talentai“ ir „Rumunijos balsas“.

2015 m. jis trumpam prisijungė prie vaikinų grupės SHOT, o vėliau persikėlė į Londoną patobulinti savo, kaip dainų autoriaus, amato.

Iš viso ši Rumunijos žvaigždė išleido 10 singlų, 3 dainas su kitais atlikėjas ir šiuo metu dirba prie būsimo debiutinio albumo „Mandala“.

LENKIJA. Ochman su daina „River“

Atlikėjas, pseudonimu Ochman, išgarsėjo laimėjęs TV projektą „Lenkijos balsas“.

Gimęs Masačusetse, JAV, Krystianas Ochmanas nuo paauglystės gyveno Lenkijoje; iš pradžių Katovicuose, kur studijavo Karolio Szymanovskio muzikos akademijoje, o dabar – Varšuvoje.

Po pergalės projekte „Lenkijos balsas“ dainininkas išleido debiutinį singlą „Światłocienie“. Daina akimirksniu tapo hitu – vien per pirmąją savaitę „Spotify“ ji sulaukė daugiau nei 300 tūkstančių perklausų. Vėliau pasirodė daugiau hitų, o 2021 m. lapkritį jis išleido debiutinį albumą.

Krystianas nėra vienintelis garsus atlikėjas šeimoje: jis tarptautiniu mastu žinomo lenkų tenoro Wiesławo Ochmano anūkas. Be jokios abejonės, įkvėptas senelio muzikinio meistriškumo, jis nuo pat vaikystės išmoko groti trimitu ir fortepijonu.

JUODKALNIJA. Vladana su daina „Breathe“

Vladana šiuo metu yra viena populiariausių Juodkalnijos menininkių ir atlikėjų. Taip pat ji baigusi žurnalistikos studijas.

2015 m. ji, pasinaudodama tuo, išleido internetinį mados žurnalą „Čiviluk“. Vladana yra ne tik įkūrėja ir vyriausioji redaktorė, bet ir rašo rubriką bei darė interviu su dizaineriais, muzikantais bei politiniais veikėjais.

Vladana į Turiną atsiveš daugeliui „Eurovizijos“ gerbėjų pažįstamą kolegą – dainų autorių ir prodiuserį Darko Dimitrovą. Makedonijos kompozitorius prisidėjo prie ne mažiau kaip 11 kūrinių, skambėjusių „Eurovizijos“ scenoje, o „Breathe“ bus jau 12-asis jo darbas šiame konkurse.

BELGIJA. Jeremie Makiese su daina „Miss You“

Iš Belgijos Antverpeno miesto kilęs Jeremie – menininkas, kurio įstabus balsas padėjo 2021 metais jam laimėti TV projektą „Belgijos balsas“.

Jeremie talentą tėvai pastebėjo dar ankstyvoje vaikystėje, nes ir patys yra iš su muzika susijusio pasaulio. Berniukas pradėjo dainuoti vietos bažnyčios chore (ten gimė meilė gospelo muzikai), o netrukus pradėjo lankyti ir profesionalias vokalo pamokas.

Šiandien muzika Jeremie širdį priversta dalintis su dar viena jaunuolio aistra – futbolu. Talentingas vartininkas neseniai pasirašė sutartį su „Excelsior Virton FC“ klubu. Belgas viliasi, kad ateityje pavyks suderinti dainininko ir futbolininko karjerą.

Kai nelinksmina minių futbolo stadionuose ir koncertų arenose, Jeremie domisi geologija. Dėl šios priežasties kelionės į Turiną turėtų laukti dvigubai nekantriai – šis miestas yra nuostabi vieta petrografiniu ir mineraloginiu aspektais.

ŠVEDIJA. Cornelia Jacobs su daina „Hold Me Closer“

Šių metų Švedijos atstovė „Eurovizijoje“ – dainininkė bei dainų autorė Cornelia Jacobs, nugalėjusi vietos konkurse „Melodifestivalen“.

Savo karjerą ji pradėjo kaip „RedOne“ prodiusuojamos merginų grupės „Love Generation“ narė. Deja, grupė įrašė tik tris singlus ir išsiskyrė.

Tuomet Cornelia 2018 metais pradėjo solinę karjerą – leido singlus ir koncertavo kaip solo atlikėja, vėliau išleido ir savo pirmąjį albumą.

Muzika yra C. Jacobs kraujyje – tėtis Švedijoje išgarsėjo kaip roko muzikos žvaigždė, o jos močiutė – kaip daug pasiekusi kompozitorė.

ČEKIJOS RESPUBLIKA. „We Are Domi“ – „Lights Off“

Tai, kas prasidėjo kaip vienkartinis projektas Lidso muzikos koledže 2006 metais virto nuolatinėmis kūrybinėmis Dominikos, Benjamino ir Casperio pastangomis ir grupe, pavadinimu „We Are Domi“.

Pasibaigus studijoms, visi trys persikėlė į Prahą, kur bendrystė muzikoje tapo dar glaudesnė – taip gimė ši grupė, kovosianti dėl pergalės didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje.

Grupės muziką trumpai būtų galima pavadinti alternatyvia elektronine popmuzika su indie elementais. Šiai dienai atlikėjai yra išleidę šešis singlus, visi jie iliustruoja „We Are Domi“ pasirinktą muzikos kryptį. Po „Eurovizijos“ grupė ketina leistis į gastroles po Europą.

JAU NUAIDĖJO IR PIRMASIS PUSFINALIS

Pirmajame pusfinalyje, kuris vyko gegužės 10 dieną, iš viso pasirodė 17 šalių: Albanija, Latvija, Lietuva, Šveicarija, Slovėnija, Ukraina, Bulgarija, Nyderlandai, Moldova, Portugalija, Kroatija, Danija, Austrija, Islandija, Graikija, Norvegija, Armėnija.

Vakaro gale, susumavus visus balsus, paaiškėjo didžioji pusfinalio intriga – 10 šalių, patekusių į finalą. Tai: Šveicarija, Armėnija, Islandija, Lietuva, Portugalija, Norvegija, Ukraina, Graikija, Moldova, Nyderlandai.

Finale savo vietą be jau žinomo dešimtuko užtikrintai taip pat turi ir dar kelios šalys: Italija, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

„Tikrai labai noriu patekti į finalą, bet žinau, kad tai nuo manęs nepriklauso. Padarysiu viską, ką galiu geriausiai, o kaip bus taip bus, bet tikrai noriu patekti. Jei nepateksiu, neįsivaizduoju, kaip jausiuosi, galbūt nusivilsiu. Bet aš linkusi į tai žiūrėti filosofiškai. Jei taip atsitiks, kažkaip manau, kad neturėčiau labai liūdėti, bet nežinau, kaip bus, nes konkurse dalyvausiu pirmą kartą. Tikiu, kad tas vienas pasirodymas pusfinalyje bus labai greitas, tos trys minutės praeis, nesuprasiu, kas įvyko, norėsiu dar kartą į sceną.

Labai tikiuosi patekti į finalą, o kaip bus, žiūrėsime. Tai juk priklauso nuo to, kokios šalys balsuos, kokia mano eilė, kas prieš tai, kas po to, kaip kiti pasirodys. Niekas nežino, tai atrodo kaip loterija“, – Delfi anksčiau sakė Monika Liu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)