Galimybę rengti dainų konkursą Italija pelnė dėl praėjusių metų pergalės, kuomet „Eurovizijoje“ triumfavo ekstravagantiškieji rokeriai „Måneskin“ su daina „Zitti E Buoni“.

Tris vakarus – pirmojo, antrojo pusfinalių ir finalo metu – su žiūrovais arenoje ir prie televizoriaus ekranų sveikinasi talentingasis vedėjų trio: Laura Pausini, Alessandro Cattelanas ir Mika.

Mamma mia. Kokia jaudinanti akimirka!“ – pirmosiomis šou akimirkomis sušuko renginio šeimininkai.

L. Pausini laikoma viena populiariausių Italijos atlikėjų pasaulyje. Ji yra pelniusi „Grammy“ apdovanojimą. Garsenybė taip pat buvo įvertinta ir Lotynų Amerikos „Grammy“, „Auksinio gaublio“ apdovanojimais, o pernai buvo nominuota „Oskarams“ ir juose surengė koncertą. Drauge su Laura šou veda A. Cattelanas, kuris televizijos laidų vedėjo rolėje skaičiuoja bent du dešimtmečius. Vedėjų trejetuką užbaigia britų popmuzikos žvaigždė Mika, išgarsėjęs hitais „Grace Kelly“ ir „Relax, Take It Easy“. Libaniečių kilmės atlikėjas yra labai mėgiamas Italijoje, ten jis dirbo ne viename televiziniame projekte.

Akivaizdu, kad Italija kartelę iškėlė aukštai, kadangi pirmajame pusfinalyje pasirodė tikros scenos žvaigždės, tarp kurių – Diodato, Dardust, Benny Benassi ir „Sophie & The Giants“.

Prodiuseriai paruošė ir unikalų atidarymą su drono choreografija bei įspūdingu šviesų šou. Pastaraisiais metais dronai tapo mėgstamu didelio masto renginių elementu. Vakaro vedėjai patikino, kad šių metų „Eurovizija“ siunčia laisvės, meilės ir taikos žinutę pasauliui.

Netrukus po to visi leidosi į magišką kelionę, kurios metu pasirodė šokėjai, o netrukus ir muzikos šventės žvaigždės – skirtingų šalių dalyviai. Pastarieji kovėsi dėl dešimties vietų finale.

Transliacijos gale paaiškėjo, kad į finalą pateko: Šveicarija, Armėnija, Islandija, Lietuva, Portugalija, Norvegija, Graikija, Ukraina, Moldova ir Nyderlandai.

10 šalių, patekusių į Eurovizijos finalą

Konkursą šiais metais organizuojanti Italija kartu su dar keturiomis vadinamojo „Didžiojo penketo“ šalimis (Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Jungtine Karalyste) pusfinaliuose nedalyvauja, jų atstovai keliauja tiesiai į finalą.

Kviečiame „Euroviziją“ stebėti kartu ir visas naujienas sekti Delfi portale.

ALBANIJA. Ronela Hajati su daina „Sekret“

Savo namais Tiraną vadinanti atlikėja Ronela sako, kad dainuoti scenoje jai didžiausias gyvenimo malonumas. Tad nieko keisto, jog pastarąjį dešimtmetį ji dalyvavo daugybėje festivalių, konkursų ir televizijos talentų šou, tarp kurių „Kënga Magjike“, „Poleposition“, „Star Academy Albania“, „Kerkohet Një Yll“ ir „Ethet e Së Premtes Mbrëma“. Ji netgi išbandė savo jėgas šokių projekte „Šok su žvaigžde. Albanija“.

Naujausia jos pergalė – 60-ajame „Festivali i Këngës“ festivalyje. Šis dainų konkursas Albanijoje vyksta kiekvienais metais, žmonės labai jį mėgsta, o pastaraisiais metais jo nugalėtojui atitenka garbė atstovauti šaliai „Eurovizijos“ dainų konkurse. Ronela įveikė devyniolika konkurentų, tarp kurių buvo ir šalyje labai gerai žinomų vardų.

Popmuzikos princesė labiausiai mėgsta leisti laiką įrašų studijoje, kur arba kuria, ar įrašinėja savo kūrybą (dainas ji rašo ne tik sau, bet ir kitiems atlikėjams).

LATVIJA. „Citi Zeni“ su kūriniu „Eat Your Salad“

„Citi Zēni“ yra ne vieną apdovanojimą Latvijoje pelniusi šešių žmonių grupė iš Rygos, susikūrusi 2020 m. pradžioje.

Save jie drąsiai vadina „repo princais“ ir „XXI amžiaus popmuzikos divomis“, garsėja savo energingais pasirodymais, ekscentrišku stiliumi, įžūliais dainų tekstais.

Grupė išleido savo debiutinį albumą „Suņi Iziet Ielās“ ir netrukus, sulaukusi itin teigiamų muzikos kritikų įvertinimų, iškart ėmė kurti dar vieną. Jį ketina išleisti iškart po „Eurovizijos“ konkurso.

„Citi Zeni“ neslepia savo ekologiško gyvenimo būdo, apie tai yra ir jų „eurovizinė“ daina „Eat Your Salad“. Grupę sudaro vokalistas Jānis, saksofonu grojantis Dagnis, klavišiniais – Reinis, gitara grojantis Krišjānis, bosine gitara grojantis Robertsas ir būgnininkas Tomas.

LIETUVA. Monika Liu su daina „Sentimentai“

Monika Liu yra viena populiariausių ir geriausiai vertinamų šių dienų lietuviškos scenos atlikėjų.

Baigusi Klaipėdos universitetą, kur studijavo džiazą, Monika išvyko studijuoti į JAV, gyveno Londone, o vėliau grįžo į Vilnių.

Nuo debiuto 2015 m. Monika Liu išleido tris albumus ir dar daug singlų. Neseniai ji itin daug darbavosi televizijoje – buvo pakviesta dalyvauti dviejų Lietuvos talentų šou – „Lietuvos Balsas“ ir „Kaukės“ – komisijoje.

Anot atlikėjos, apie dalyvavimą „Eurovizijoje“ ji svarstė jau daug metų, o laikas jai pasirodė tinkamiausias dabar – jos daina „Sentimentai“ tapo po ilgo laiko lietuviškai „Eurovizijoje“ suskambusia daina.

Panašu, kad Europai stilingas Monikos Liu pasirodymas patiko. Jau pirmosiomis dainos sekundėmis arenoje netilo susirinkusiųjų plojimai. Tą akivaizdžiai pastebėjo ir pati atlikėja, kuri plačiai šyptelėjo. Dar daugiau ovacijų lietuvių atstovės laukė jau atlikus kūrinį. Pasirodymą Monika atliko be menkiausios klaidelės ir besimėgaudama buvimu scenoje.

ŠVEICARIJA. Marius Bear su kūriniu „Boys Do Cry“

Marius yra talentingas muzikantas iš Apenzelio Šveicarijoje.

2016 m. M. Bear atsisakė plano tapti statybinių mašinų mechaniku, kad galėtų keliauti po Vokietiją ir Šveicariją kaip gatvės muzikantas. Viename festivalyje jis susipažino su žinomu prodiuseriu, kuris pakvietė jį į Niujorką, ir greitai tapo Šveicarijos muzikos scenos dalimi.

2017 m. jis persikėlė į Jungtinę Karalystę, kur studijavo muzikos prodiusavimą prestižiniame BIMM institute Londone.

Būtent ši savęs atradimo kelionė galiausiai paskatino jo pirmojo albumo „Not Loud Enough“ išleidimą. Albumas sulaukė sėkmės ir pakilo į Šveicarijos albumų topų dvidešimtuką.

SLOVĖNIJA. LPS su daina „Disko“

LPS, kurių pavadinimas šifruojamas kaip „Last Pizza Slice“, yra paauglių popmuzikos grupė, kurią sudaro Filipas (vokalas), Gašperas (būgnai), Markas (elektrinė gitara), Zala (bosinė gitara, tenoras, saksofonas) ir Žiga (klavišiniai).

Grupė susikūrė 2018 metais, kai susipažino savo mokyklos muzikos kabinete. Nepaisant gana trumpo gyvavimo, LPS jau spėjo surengti įspūdingą skaičių koncertų, pasirodyti festivaliuose visoje Slovėnijoje.

Manoma, kad jų „eurovizinio“ kūrinio pavadinimas „Disko“ reiškia nerūpestingą pasakojimą apie šokius, tačiau dainos žodžiai pasakoja liūdną (ir tikrą) istoriją apie grupės vokalistą Filipą, kurį jo mergina metė būtent vienos iš diskotekų metu.

Slovėnija / Foto: EBU, Andres Putting

UKRAINA. „Kalush Orchestra“ su daina „Stefania“

„Kalush Orchestra“ – tai ukrainiečių hiphopo grupė, derinanti etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais, naudojant skirtingus liaudies instrumentus.

Grupė buvo pavadinta Ukrainos miesto Kalušo vardu. Įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje, mietas tapo savotišku grupės talismanu, skatinančiu į muziką įtraukti įvairius liaudies elementus ir autentišką ukrainietišką muziką. Be to, Kalušas yra grupės nario Oleho Psiuko gimtasis miestas.

Jų pasirodymas „Eurovizijoje“ su daina „Stefania“ yra duoklė Oleho motinai, kurią ji pirmą kartą išgirdo tik pamačiusi grupę konkuruojančią Ukrainos „Eurovizijos“ atrankos šou „Vidbir“. Netrukus, Rusijai užpuolus Ukrainą, kūrinys virto ukrainiečių tautos ir laisvės simboliu.

Vienas iš grupės narių jau turi „eurovizinės“ patirties: Ihoras pernai vyko į Roterdamą varžytis scenoje su kita savo grupe „Go_A“.

Ukrainos atstovų pasirodymas buvo pasitiktas audringai. Arenoje netilo plojimai, dalis žmonių savo simpatijas išreiškė atsistoję. Po savo numerio grupės lyderis viešai padėkojo visiems, kurie palaiko Ukrainą.

BULGARIJA. „Intelligent Music Project“ su kūriniu „Intention“

„Intelligent Music Project“ – grupė, turinti didžiulę darbo scenoje patirtį: tiek kartu, tiek kitų projektų sudėtyje. Grupė taiko atvirų durų politiką – ji laukia visų talentingų muzikantų. Projektas labai sėkmingas ir puikiai žinomas tiek šalies viduje, tiek užsienyje.

Šiais metais minimos 10-osios grupės debiutinio albumo „The Power of Mind“ metinės, tad proga švęsti yra nepriklausomai nuo to, kaip pasiseks „Eurovizijoje“ Turine.

Be to, grupės būgnininkas Stojanas Jankoulovas veikiausiai pasinaudojo šiame konkurse jau anksčiau įgyta patirtimi – jis „Eurovizijoje“ dalyvavo jau du kartus: 2007 metais kartu su dainininke Elitsa atliko dainą „Voda“, o 2013 metais pristatė solinį kūrinį „Samo Šampioni“.

NYDERLANDAI. S10 su daina „De Diepte“

S10 yra Stien den Hollander, olandų dainininkės, reperės ir dainų autorės, sceninis pseudonimas.

Būdama vos 21 metų atlikėja išgarsėjo kaip Nyderlandų alternatyvios popmuzikos scenos numylėtinė, užkariavusi kritikų simpatijas, subūrusi ištikimų gerbėjų armiją ir triumfavusi prestižinėse apdovanojimų ceremonijose.

2016 m. S10 ėmėsi pati sukurti ir išleisti savo pirmąjį mini albumą „Antipsychotica“. Po to užklupo dar didesnė sėkmė – pasirašyta sutartis su įrašų kompanija.

Jos dainos muzikos platformoje perklausytos milijonus kartų, o bendradarbiavimai su įvairiais šalies menininkais sulaukė didžiulio pasisekimo.

MOLDOVA. „Zdob şi Zdub“ ir Fraţii Advahov su daina „Trenulețul“

„Zdob şi Zdub“ yra grupė, kuri išgarsėjo tiek įspūdingais gyvais pasirodymais, tiek skambiomis melodijomis.

Grupė gyvuoja nuo 1994 metų. Nuo susikūrimo pradžios ji koncertavo koncertuose, gastrolėse ir pasirodymuose festivaliuose. Šalia to sugebėjo išleisti net 10 albumų.

Jų debiutas „Eurovizijoje“ taip pat buvo pirmasis Moldovos pasirodymas konkurse, kuriame „Zdob și Zdub“ su daina „Boonika Bate Toba“ užėmė 6 vietą. 2011 m. jie vėl sugrįžo su kūriniu „So Lucky“, dar kartą žengė į didįjį finalą ir Moldovai laimėjo 12-ą vietą.

Prie grupės Turine prisijungė Frații Advahov: du Moldovoje populiarūs muzikantai, kurie net turi savo folklorinį kolektyvą ir dažnai groja sausakimšuose koncertuose visoje šalyje.

„Zdob şi Zdub“ ir Frații Advahov planuoja kartu išleisti ir bendrą albumą. Tai greičiausiai jie padarys po pasirodymo šių metų „Eurovizijoje“ Turine.

PORTUGALIJA. MARO su daina „Saudade, Saudade“

Tik sulaukusi 19-kos metų MARO suprato, kad nori užsiimti muzika ir tai gali būti pagrindinis jos uždarbio šaltinis.

2017 m. baigusi Berklio muzikos koledžą dainininkė priėmė sunkų sprendimą persikelti į Los Andželą, o ne grįžti namo į Portugaliją.

Pirmaisiais metais Los Andžele atlikėja išleido šešis pačios parašytus ir prodiusuotus albumus. Per tą laiką jos „Instagram“ paskyroje dainininkę atrado „Grammy“ laureatas Jacobas Collieris, kuris pakvietė ją prisijungti prie savo grupės. MARO tapo jo įkurto kolektyvo vokaliste.

MARO jau yra pasirodžiusi toje pačioje scenoje su Jessie J ir šiuo metu gastroliuoja su Charlotte Cardin ture po Europą.

KROATIJA. Mia Dimšič su kūriniu „Guilty Pleasure“

Mia – visame pasaulyje žinoma atlikėja iš Kroatijos, kurios sąskaitoje – ne vienas išleistas hitas. Osijeko mieste gimusi dainininkė pradėjo karjerą, kai ją kartu važiuoti į gastroles po Jungtines Valstijas ir Kanadą pasikvietė viena grupė. Turui pasibaigus, Mia pradėjo kurti muziką pati, o įkvėpimo šaltiniais įvardija Norah Jones, Kacey Musgraves ir Taylor Swift.

Dainininkė įrašė du itin didelės sėkmės sulaukusius albumus, gali didžiuotis ne vienu išleistu hitu. Ir nors dar yra gana jauna, jos muzikiniai pasiekimai tokie nemenki, jog neseniai netgi pasirodė jos atsiminimų knyga „Cesta Do Sna“ (Kelias į svajonę).

DANIJA. REDDI su daina „The Show“

Grupę REDDI, kuri šiais metais „Eurovizijoje“ atstovauja Danijai, sudaro Siggy (vokalas), Ida (bosinė gitara), Agnes (gitara) ir Ihan (būgnai).

Grupė teigia, kad jaučią aistrą daugybei skirtingų muzikinių stilių, todėl jų kūryboje dažnai persipina skirtingi žanrai.

Jų „eurovizinis“ įrašas „The Show“ yra skirtas paskatinti išdrįsti daryti tai, ko nori, nepaisant žmonių lyčių bei kitų skirtumų.

„Savo daina norime pasakyti pasauliui, jog neturėtumėte leisti, kad išorinis pasaulis trukdytų jums daryti tai, ką darote. Ypač – apie tai svajoti. Norime parodyti pasauliui, kad moterys viską gali padaryti pačios. Visi stebėjosi, kodėl Danijoje yra tiek mažai moterų grupių, tad dabar parodysime savo jėgą“, – sako REDDI.

Būgnininkei Ihan tai – jau antras kartas, kai ji lipa į „Eurovizijos“ sceną. 2012-aisiais ji konkurse dalyvavo kartu su atlikėja Soluna Samay.

AUSTRIJA. LUM!X ir Pia Maria su daina „Halo“

Austrų ir italų kilmės muzikos kūrėjas LUM!X, kurio tikrasis vardas Luca Michlmayras – vienas iš šiuo metu populiariausių vardų pasaulinėje elektroninės muzikos scenoje. Dar būdamas labai jaunas Luca išmoko groti gitara, tačiau neilgai trukus susidomėjo šokių muzika.

2017 metais jis suvienijo jėgas su hitų kūrėju iš Italijos (jis ir vienas iš „Halo“ bendraautorių) Gabry Ponte, kuris geriausiai žinomas kaip grupės „Eiffel 65“ narys.

Rezultatas? Didžiulio populiarumo sulaukusi daina „Monster“, kuri vien „Spotify“ platformoje perklausyta daugiau nei 200 mln. kartų. Pretenduodamas lipti į „Eurovizijos“ sceną, LUM!X į pagalbą pasikvietė dainininkę Pią Marią. Ji ne tik puiki atlikėja, bet ir turi daug patirties muzikiniame teatre. Be to, trejus metus mokėsi scenos vizažo ir specialiųjų efektų paslapčių.

ISLANDIJA. „Systur“ su daina „Með Hækkandi Sól“

Grupė „Systur“, kurią sudaro seserys Sigga, Beta ir Elín, dainuoja nuo pat vaikystės – tiek, kiek save pamena.

Merginos anksčiau subūrė grupę, pavadintą jų mylimos močiutės „Sísí Ey“ vardu ir sukūrė Islandijoje didžiuliu hitu tapusį kūrinį „Ain't Got Nobody“.

Merginų tėvas Eythoras buvo legendinės jazz-funk grupės „Mezzoforte“ narys, 1983 m. su daina „Garden Party“ užkariavęs net ir Jungtinės Karalystės grojamiausių kūrinių topus. Jų motina Ellen taip pat yra dainininkė, o brolis (taip pat vardu Eythoras) kartu su seserimis „Eurovizijos“ scenoje grojo būgnais.

Visi šeimos nariai tvirtai tiki gydomąja muzikos galia ir didžiąją laiko dalį praleidžia remdami tuos, kurie yra atskirti nuo visuomenės. Pastaraisiais metais jie daugiausia dėmesio skyrė translyčių vaikų teisėms ir glaudžiai bendradarbiauja kurdami įvairius projektus vietos bendruomenėje.

Islandija / Foto: EBU, Nathan Reinds

GRAIKIJA. Amanda Georgiadi Tenfjord su daina „Die Together“

Amanda Georgiadi Tenfjord yra kritikų pripažinta ir nuolat giriama tarptautinėje scenoje išgarsėjusi dainininkė, dainų autorė.

Pirmuosius savo gyvenimo metus ji praleido gyvendama Graikijoje, o vėliau su šeima persikėlė į Norvegiją, kur atsidūrė toje pačioje mokyklos klasėje su vietos popmuzikos atlikėja Sigrid.

Jos kūryba, įvertinta tokių garsių leidinių kaip „The Fader“ ir „NME“, išplito visame pasaulyje.

Kai nekuria muzikos, Amanda studijuoja mediciną ir dirba ligoninėje, skirtoje COVID-19 pacientų gydymui.

Graikija / Foto: EBU, Nathan Reinds

NORVEGIJA. „Subwoolfer“ su kūriniu „Give That Wolf A Banana“

Paslaptingieji savo veidus slepiantys „Subwoolfer“ teigia susibūrę prieš 4,5 milijardo metų savo gimtojoje planetoje... Mėnulyje.

Nuo tada Keithas ir Jimas sako užkariavę muzikos sceną visose kitose planetose, todėl jie tapo sėkmingiausia visų laikų popmuzikos grupe.

Legenda byloja, kad 1969 m. liepos 20 d., sekmadienį, jiems pasirodė pranašas, vardu Neilas, kuris netrukus buvo paskelbtas „vyru, turinčiu stipriausias rankas“. Jis pažadėjo grįžti, sakydamas, kad padės „Subwoolfer“ tapti didingiausia grupe planetoje!

Tiesa, Neilas niekada taip ir negrįžo. Tačiau veidus slepiantys grupės nariai rado DJ Astronaut. Ir dabar, apsiginklavę, kaip patys sako, geriausia kada nors egzistavusia daina „Give That Wolf a Banana“, jie atvyko į Žemę siekti savo muzikinio tikslo – pagrindinio „Eurovizijos“ trofėjaus.

Norvegija / Foto: EBU, Nathan Reinds

ARMĖNIJA. Rosa Linn su daina „Snap“

Armėnijos Vanadzoro mieste gimusi ir augusi atlikėja bei dainų kūrėja Rosa Linn – šių metų šalies šansas „Eurovizijos“ dainų konkurse Turine.

„Iš šono atrodė, kad visi man kiša koja – buvau niekam nežinoma mergina iš nedidelio Armėnijos miestelio. Tik begalinis noras kartu su sunkiu darbu, atkaklumu ir didžiulės pastangos duoda rezultatų. Labai džiaugiuosi galėdama per muziką į savo vidinį pasaulį pakviesti ir kitus žmones“, – sako pati atlikėja.

Rosa norėtų pasekti Armėnijos atstovės vaikų „Eurovizijoje“ Malenos pėdomis – praeitą gruodį Paryžiuje ji tapo nugalėtoja.

Armėnija / Foto: EBU, Nathan Reinds
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)