Jie teigė, kad EBU, priimdamas sprendimus, vadovaujasi tik Europos Sąjungos narių nuomone, nors pusė narių ten net nėra įtraukta, o paskutinis kantrybės lašas, anot jų, buvo sprendimas pašalinti Rusiją iš „Eurovizijos“.

Delfi primena, kad praėjusį penktadienį buvo paskelbta, jog Rusijos atstovai nedalyvaus „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Referencinės grupės rekomendacijai taip pat pritarė EBU televizijos komitetas. Šis sprendimas atspindi susirūpinimą, kad, atsižvelgiant į precedento neturinčią krizę Ukrainoje, Rusijos kandidato įtraukimas į šių metų konkursą sugadintų konkurencijos reputaciją. Prieš priimdamas šį sprendimą, EBU skyrė laiko pasikonsultuoti su savo nariais.

"EBU yra nepolitinė transliuotojų organizacija, įsipareigojusi puoselėti viešųjų paslaugų vertybes. Mes ir toliau esame pasiryžę saugoti kultūrinio konkurso vertybes, kurios skatina tarptautinius mainus ir supratimą, suburia publiką, švenčia įvairovę per muziką ir vienija Europą vienoje scenoje", - rašoma pranešime.

Tiesa, kiek anksčiau EBU buvo pareiškę, kad konkursas - ne politinis, todėl nedraus Rusijai dalyvauti konkurse. Suomijos visuomeninis transliuotojas YLE griežtai sureagavo į EBU sprendimą leisti Rusijai dalyvauti 2022 m. „Eurovizijoje“.

YLE Kūrybinio turinio ir žiniasklaidos skyriaus direktorius Ville Vilé teigė: "Rusijos puolimas prieš Ukrainą prieštarauja visoms vertybėms, kurioms atstovauja YLE ir kiti Europos transliuotojai. YLE visada gina vakarietišką demokratiją, teisinę valstybę, saviraiškos laisvę ir žmogaus orumą".

EBU ketvirtadienį pareiškė, kad karas neturės įtakos Rusijos ar Ukrainos dalyvavimui gegužę vyksiančiame 2022 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse, teigdamas, kad „Eurovizija“ yra „nepolitinis kultūros įvykis“. YLE pateikė ultimatumą: šalis pasiruošusi pasitraukti, jei EBU nepakeis savo sprendimo: „YLE negali dalyvauti renginyje, kuriame šias vertybes įžūliai atakavusi Rusija gali panaudoti vieną žinomiausių Europos prekių ženklų savo interesams ginti. Tikiuosi, kad EBU čia elgsis pagal vertybes“.

Suomijos atstovas „Eurovizijos 2022“ dainų konkurse bus išrinktas šeštadienį vakare „Uuden Musiikin Kilpailu 2022“ (UMK 2022).

Penktadienį paskelbta, kad Lietuvos nacionalinis transliuotojas LRT ragina Europos transliuotojų sąjungą šalinti Rusiją iš „Eurovizijos“, stebėti kanalų turinį dėl vėlesnių priemonių.

„Kol kas šiems pasiūlymams nebuvo pritarta, tačiau nuspręsta stebėti situaciją. Bet rankų nenuleidžiame. Šiandien išsiuntėme laišką „Eurovizijos“ patariamajai grupei (angl. „Eurovision Reference Group“), kuriame dar kartą išdėstėme savo argumentus kviesdami neleisti Rusijai dalyvauti „Eurovizijoje“, – įraše feisbuke penktadienį teigė ji.

Pasak LRT vadovės, negalima leisti, kad didžiausios Europos muzikos šventės scena būtų panaudota Rusijos nusikalstamam režimui atstovaujančio transliuotojo pasirodymui.

„Organizacijos ir „Eurovizijos“ konkurso taisyklės negali sukliudyti deramai reaguoti į nusikaltėlius. Kitą savaitę kviesime kitas šalis prisijungti prie bendro pareiškimo, raginančio palaikyti Rusijos pašalinimą iš „Eurovizijos“. Naudojame visas priemones, kad pasiektume savo tikslą“, – sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė. „Ir nors tai nebus paprasta, Lietuva rankų nenuleis“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės