„Pabandom iš naujo!“ finale - 8 pasirodymai. Dėl garbės atstovauti Lietuvai didžiojoje „Eurovizijoje“ kovojo Monika Liu, Augustė Vedrickaitė, Rūta Loop, Ieva Zasimauskaitė, „Queens of Roses“, Justė Kraujelytė, Gebrasy ir Lolita Zero.

Po įtemptos kovos paaiškėjo, kad į Turine vyksiantį „Eurovizijos“ konkursą lydėsime Moniką Liu! Atlikėja į „Eurovizijos“ atranką pareiškė atėjusi norėdama Europai pristatyti lietuvių kalbą. Scenoje ji pristatė savo kūrybos dainą „Sentimentai“.

„Kur kitur aš tikčiau, jei ne Italijoje? Ten skanus vynas, gražūs žmonės. Jie į viską žiūri lengvai. Žinoma, viskas čia yra rimta. Noriu paprašyti visų reaguoti laisviau, kaip italai. Žinokite, Jeigu ten užimčiau paskutinę vietą, į Lietuvos oro uostą grįžčiau kaip karalienė. Mažiau pergyvenkite, kas bus. Pamatysim. Bet gi kentėsiu aš. Jeigu šiemet nepavyks, kitais metais išsiųsime anglišką dainą“, – dalindamasi emocijomis po pergalės atrankose, atviravo Monika.

Monika Liu iškovojo kelialapį į "Euroviziją" / Foto: Edvard Blaževič

Na, o paklausta, kaip reaguoja į tai, jog pasirodė įvairių komentarų dėl to, kad daina – lietuviška, M. Liu sakė: „Man lietuvių kalba gražiausia. Parašiau šią dainą taip, kad ji puikiai skambėtų lietuviškai“.

Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus, dalyviai išsirikiavo tokia tvarka: 1. Monika Liu, 2. Augustė Vedrickaitė, 3. Lolita Zero, 4. Rūta Loop, 5. Gebrasy, 6. Justė Kraujelytė, 7. Ieva Zasimauskaitė, 8. „Queens of Roses“.

Vakarą pradėjo ir magiška geltona spalva nutvieskė praėjusiais metų „Eurovizijos“ sceną šturmavę ir aukštą aštuntą vietą konkurse užėmę „The Roop“ su daina „Discoteque“. Taip pat vakarui grupė paruošė naują kūrinį „Let‘s get naked“ ir jau pamėgtą „On Fire“.

"The Roop" / Foto: Edvard Blaževič

Finalinėje „Pabandom iš naujo!“ laidoje dalyvių pasirodymus komentavo ir vertino LRT populiariosios muzikos vyriausiasis redaktorius Ramūnas Zilnys, LRT televizijos ir radijo laidų vedėja Gerūta Griniūtė, kompozitoriai ir muzikos prodiuseriai Vytautas Bikus ir Stanislavas Stavickis-Stano, dainininkai Aistė Smilgevičiūtė, Ieva Narkutė ir scenoje su grupe „The Roop“ šįvakar pasirodęs Vaidotas Valiukevičius.

„Visa kūrybinė komanda su užsidegimu spėlioja, kaip baigsis šių metų nacionalinės atrankos į „Euroviziją“ finalas. O intriga išties didelė – finale susitinka ypač stiprūs dalyviai, todėl nuspėti, kas laimės yra labai sudėtinga. Šiemet neturime vieno aiškaus lyderio, laimėti gali bet kas, o laimėjimo verti visi finalininkai. Žiūrovams siūlau nepraleisti tiesioginės transliacijos, nes laukia įtemptas ir karštas vakaras“, – prieš transliaciją komentavo LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas.

Atrankų vedėjų mikrofonai šiemet patikėti Giedriui Masalskiui ir Ievai Stasiulevičiūtei.

Giedrius Masalskis, Ieva Stasiulevičiūtė / Foto: Edvard Blaževič

Po tiesioginės transliacijos portale LRT.lt ir LRT feisbuko paskyroje - tiesioginis interviu su nugalėtoju, kurį ves Richardas Jonaitis.

Balsuoti už labiausiai patikusią dainą žiūrovai galėjo skambindami arba siųsdami trumpąsias žinutes telefono numeriu 1669 (vieno skambučio ar žinutės kaina – 0,60 euro). Iš vieno mobilaus telefono numerio per vakarą buvo galima atiduoti daugiausia penkis balsus. Žiūrovų balsavimo rezultatai, kaip ir komisijos balai, paskelbti laidos pabaigoje.

Už žiūrovų skambučius ir trumpąsias žinutes surinktų lėšų dalis, kuri tenka LRT, bus skirta nacionalinę atranką laimėjusiam atlikėjui ar grupei. Asociacija LATGA dainos nugalėtojos autoriui skirs 5000 eurų dydžio piniginį prizą.

„Eurovizijos“ konkurse, kuris gegužės 10-14 dienomis vyks Italijos mieste Turine, susirungs 41 šalies atlikėjai. Tai – dviem valstybėmis daugiau nei praėjusių metų gegužę, kai „Eurovizija“ įvyko Roterdame. Po pertraukos į konkursą grįžo Armėnija ir Juodkalnija.

Komisijos vertinimaipo nuotraukų galerija.

Dalyviai ir komisijos komentarai

Lolita Zero

Lolita Zero / Foto: Edvard Blaževič

Finalinį vakarą pradėjo efektingai atrodanti Lolita Zero, į atrankas sugrįžusi su daina „Not Your Mother“. Aktoriaus Gyčio Ivanausko personažas nepalieka abejingų – tai ekstravagantiškas šou, kuriame atlikėjas švyti baltos spalvos kostiumu, ryškiu makiažu, o jo galvą puošia tradiciniai ragai. Scenoje G. Ivanauskas pasirodo stovėdamas ant aukštų platformų.

„Noriu, kad žmonės matytų, kas vyksta pasaulyje, kas vyksta Lietuvoje. Norisi išsivaduoti iš savo kompleksų. Norisi, kad kiekvienas išsivaduotų iš savo pykčio, neapykantos ir kažkokių demonų“, – savo dainą pristato G. Ivanauskas ir neslepia mėgstantis provokuoti žiūrovą.

Tiesa, toks šou, nors ir atrodo „eurovizinis“, sulaukė ir abejonių, kurias išreiškė ne tik komisija.

Laidoje „Delfi Rytas“ tinklaraščio apie šį dainų konkursą „Dūzė Pua“ autorius Tadas Paškevičius sakė, kad tokio tipo pasirodymai šiais laikais jau nebėra vertinami palankiai.

„Visi labai ryškūs, arti parodijos tipo pasirodymai – tai jau užpraeitas dešimtmetis, mes tokius labiau matydavome maždaug 2006-2007 metais. 2008 metais buvo sugrąžintos komisijos, kurios dažniausiai labai prastai vertindavo tuos ryškius pasirodymus, todėl jų pasirodymų skaičius „Eurovizijoje“ labai sumažėjo. Bet dabar taip griežtai pasakyti, kad negalima nieko tikėtis, turbūt būtų kvaila, nes paims kada nors ir toks pasirodymas iššaus. Bendravau su vienu žmogumi, kuris įsliūkino į laidos filmavimą, tai jis man sakė, kad Lolitos Zero pasirodymas labai įdomus“, – šypsojosi T. Paškevičius.

Komisijai ankstesniuose atrankų etapuose užkliuvo tai, jog pasirodyme trūksta dainavimo. Esą tik stilingo techno muzikos skambesio nepakanka.

Na, o finaliniame atrankų etape komisija Lolitai Zero negailėjo liaupsių.

„Žaviuosi Lolitos Zero drąsa ir džiaugiuosi, kad ji stumia mūsų estetinio suvokimo ribas. Neabejotinai toks pasirodymas atkreiptų dėmesį į Lietuvą Turine“, – komentavo Aistė Smilgevičiūtė.

„Nuostabus, teatrinis pasirodymas. Gytis yra tikras profesionalas teatre, jis turi daug patirties ir tai puikiai jaučiasi“, – kalbėjo Vaidotas Valiukevičius.

Ieva Zasimauskaitė

Ieva Zasimauskaitė / Foto: Edvard Blaževič

Antroji finale pasirodė jau kartą į didžiąją „Eurovizijos“ sceną Portugalijoje lipusi Ieva Zasimauskaitė. Šiemet ji nusprendė savo jėgas išbandyti ir vėl. Šįkart – su ne ką mažiau jaudinančia, itin jautrią temą paliečiančia daina „I’ll be there“.

Atlikėja pristato ir šiam kūriniui nufilmuotą klipą, kuris, kaip pati sako, ir ją pačią nukėlė į laikus, kai ji išgyveno tamsiausią gyvenimo etapą.

„Ši daina gimė, kai sužinojau, jog mano viena artimiausių draugių bandė pasitraukti iš gyvenimo. Man buvo labai sunku tai išgirsti, todėl aš tiesiog sėdau prie pianino, kad išdainuočiau visą minčių chaosą, – pranešime spaudai prisimena Ieva. – Grodama susimąsčiau, kad kartais turbūt daugeliui pasitaiko nepakeliamų situacijų, kai pasijaučiame tokie vieni ir vieniši prieš visą pasaulį, nebeturime jokių vilčių, apima toks skausmas, kad vienintelė išeitis tuo metu atrodo pabėgti, pasitraukti. Tačiau aš pati perėjus per visa tai galiu pasakyti, kad vienintelis žmogus, kuris gali padėti išlipti iš tokios duobės – esi pats sau.“

I.Zasimauskaitė sako norinti, kad jos kūrinys „I’ll be there“ nusiųstų vilties žinutę kiekvienam žmogui, kuris šiuo metu išgyvena kažką sunkaus. O tiems, kurių kelyje nepasitaikė skausmingų kliūčių, būtų lyg priminimas apsidairyti aplink, ar šalia nėra artimųjų, kuriems kaip reikia mūsų palaikymo.

Po finalinio pasirodymo komisija neslėpė susižavėjimo.

„Mane nustebino, kad Ieva iš karto išstojo su gera energija. Manau, kad tai pasiteisino“, – komentavo Aistė Smilgevičiūtė.

„Gražus pateikimas. Ieva puikiai žino, kaip pateikti save intymiais į žiūrovą žvilgsniais“, - kalbėjo Vaidotas Valiukevičius.

Rūta Loop

Rūta Loop / Foto: Edvard Blaževič

Turbūt kiekvienas „Eurovizijos” konkurso gerbėjas Rūtą Loop atsimena dėl jos 2020 metais išpopuliarėjusios dainos „We came from the Sun”. Trečiuoju numeriu finale pasirodžiusi Rūta nusiteikusi kaip niekada stipriai ir mano, kad tai viena gražiausių jos parašytų dainų.

„Daina „Call me from the Cold" man ypač svarbi. Manau, jog radau skambesį, kuris mane tikrai gerai atspindi,” – dalinasi atlikėja.

Dar visai neseniai, pristačiusi savo naująsias dainas iš artėjančio mini albumo, Rūta interviu metu kalbėjo, kad „Eurovizijoje” dalyvauti neplanuoja, tačiau nepraėjus nei dviems savaitėms – persigalvojo.

„Žinot, pasirodo būna ir taip, kad daina tiesiog ateina pas tave. Taip man nutiko su šia daina. Kartu su prodiuseriais Kasparu Meginiu bei Edgaru Žaltausku kūrėme ir įrašinėjome mano artėjančio albumo dainas, kai netikėtai Kasparui pradėjus groti pianinu, o man kuriant dainos melodiją, buvo tas nepaaiškinamas jausmas, kada jauti, jog daina turi kažką stebuklingo. Taip bendru sutarimu nusprendėme, kad šiais metais aš dalyvausiu „Eurovizijos" konkurse," – užtikrintai pasakoja Rūta.

„Aš jaučiu, kad tai tik pradžia ir su nekantrumu laukiu, kas bus toliau. Atiduodu savo naująją dainą „Call me from the Cold", kuri tikiuosi atneš vilties ir šviesos į kiekvieno namus," – šypsosi Rūta.

Po pasirodymo atrankų finale Rūta Loop sulaukė komisijos komplimentų dėl puikaus vokalo.

„Sakyčiau, kad tai yra geriausiai išdirbtas pasirodymas. Konkrečiai kiekviena smulkmena. Rūta Loop – unikalaus balso savininkė“, - kalbėjo Vaidotas Valiukevičius.

Gebrasy

Gebrasy / Foto: Edvard Blaževič

Vienas praėjusių metų atrankų favoritų, atlikėjas Gebrasy, į sceną žengė su daina „Into Your Arms“. Atrankų finale jis pasirodė ketvirtas.

„Nesugrįžti ir nepabandyti sudalyvauti „Eurovizijoje“ šiemet būtų buvus mažų mažiausiai nuodėmė, ir to man neleido pamiršti ir visi žmonės, kurių žinutės, kad privalau dar kartą pabandyti užplūdo visus mano socialinius tinklus. Nemeluosiu, labai smagus jausmas, kai tavęs laukia sugrįžtančio“, – pripažįsta atlikėjas.

Gebrasy neslepia savo ambicijų šių metų „Eurovizijos“ atrankose nuveikti kažką reikšmingo. „Daina yra apie išsiskyrimą, kuris dar yra labai šviežias. Tu bandai save apgauti, kad viskas yra gerai ir nori žengti į kitą savo gyvenimo etapą, tačiau vis galvoji apie tai, ką praradai, neužmiegi naktimis galvodamas kodėl nepavyko. Galop net bandai įtikinti save, kad niekada neturėjot jokių problemų ir nostalgiškai prisimeni tik pačius geriausius momentus iš draugystės, nes tau trūksta tos šilumos ir saugumo jausmo, kurį jautei, kai dar buvot kartu.

Manau, kad tai yra ta tematika su kuria gali susitapatinti daugelis, išgyvenę šiuos jausmus, ir tai yra mano misija kaip kūrėjo – skatinti jausti, nes užsidaryti savyje ir bijoti savo paties emocijų yra žalinga, niekur nenuvedanti praktika“, – teigia dainos autorius.

Anot finale pasisakiusių komisijos narių, Gebrasy šįkart sukūrė geriausią savo pasirodymą atrankų metu.

„Šįkart, kaip ir priklauso tikram profesionalui, jam pavyko padainuoti kokybiškiausiai. Gera klausytis švarios intonacijos“, – Gebrasy pasirodymu žavėjosi Gerūta Griniūtė.

„Kai daina yra tokia gera, kartais pamiršti, ką atlikėjas nori ta daina pasakyti ir pats sau susikuri tam tikrus vaidmenis. Valio dainos kūrėjams“, – sakė Vytautas Bikus.

Justė Kraujelytė

Justė Kraujelytė / Foto: Edvard Blaževič

Penktuoju numeriu pasirodžiusi atlikėja ir dainų autorė Justė Kraujelytė, prieš metus pristačiusi solinį albumą „Therapy“. Ji žengia dar vieną svarbų žingsnį savo muzikiniame kelyje – debiutuoja nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje ir dalinasi konkursui skirtu kūriniu „How to get my life back“.

„Ne paslaptis, kad savo muzika dažnai ieškau nepatogumo, mane traukia tai, kas neturi vienareikšmiškų atsakymų, – pasakoja dainininkė. – Rutuliodama dainos muzikinę mintį ir po truputį ruošdamasi savo antrojo albumo pristatymui, daug mąsčiau apie socialinį nerimą, medijų ir fake news keliamą chaosą, naują virtualų gyvenimą ir supratau, kokį siaubą man tai kelia.“

„Eurovizijos“ dainų konkursas Justei buvo svarbus įvykis nuo pat vaikystės – net gimtadieniai su draugėmis vykdavo pagal „Eurovizijos“ tematiką.

2015 metais dainininkės svajonė išsipildė – kartu su Vaidu Baumila ir Monika Linkyte ji lipo į sceną Austrijoje vykusiame konkurse kaip pritariantysis vokalas.

Atrankų finalo komisija pasidalijo įspūdžiais ir apie J. Kraujelytės pasirodymą.

„Justės žvilgsnis nudurtų daugelį „Eurovizijos“ žiūrovų“, – kalbėjo Gerūta Griniūtė.

„Labai svarbu, kai artistas ant scenos ateina kažką pasakyti“, – pasidžiaugė Vytautas Bikus.

„Queens of Roses“

"Queens of roses" / Foto: Edvard Blaževič
Šiemet merginų grupė į „Eurovizijos“ atrankos sceną žengia su drąsiu, žaismingu ir intriguojančiu kūriniu – „Washing Machine“ (liet. „Skalbimo Mašina“). Grupės narės atrankų finale pasirodė šeštosios.

Išskirtinės dainos, sulaukiančios įvairių nuomonių bei vertinimų, atlikėjoms ne naujiena.

2017 metais grupė „Eurovizijos“ atrankose dalyvavo su daina „Fisherman”, su kuria įveikė ne vieną atrankos etapą, o daina net gi tapo savotišku žvejų himnu.

Šiemet atlikėjos juokiasi, kad nors daina „Washing Mashine” tiesioginės prasmės su skalbimo mašinomis neturi, bet nenustebtų, jeigu kokia buitinės technikos įmonė išreikštų grupei savo simpatijas.

„Tai daina apie nesusišnekėjimą. Kai lyg ir kalbame viena kalba, bet vienas kito jau nebesuprantame. O santykiuose būna visko – kol sutinki tikrąją meilę ne visada nueitas kelias būna toks lengvas – kartais įsimylime plevėsas, džiaugiamės paviršutiniškais santykiais, ir ne visada skaudančia širdimi juos nutraukiame.

Šį kartą apie nesėkmingai susiklosčiusius santykius dainuojame su lengva ironija ir šypsena, kuri ir gyvenime į viską leidžia pažvelgti lengviau”, – sako atlikėjos.

Atrankų finalo komisija grupei dėkojo už ant scenos sukurtą šventę.

„Aš irgi labai mėgstu greitakalbę. Šaunuolės. Kvepia kramtoma guma“, – šypsojosi Gerūta Griniūtė.

„Ačiū jums už muzikinę šventę. Ši daina tikrai geresnė nei ta, kurią pristatėte pirmoje laidoje“, – komentavo Vytautas Bikus.

Monika Liu

Monika Liu / Foto: Edvard Blaževič

Pusfinalio lydere pagal balų skaičių tapusi Monika Liu į „Eurovizijos“ atranką pareiškė atėjusi norėdama Europai pristatyti lietuvių kalbą. Scenoje ji pristatė savo kūrybos dainą „Sentimentai“ ir tapo nugalėtoja! Būtent Moniką Liu išvysime gegužę Turine vysiančiame didžiausiame dainų konkurse.

„Aš ir esu ta moteris, apie kurią dainuoju“, – prisipažįsta Monika Liu.

Tinklaraščio apie „Euroviziją“ „Dūzė Pua“ autorius Tadas Paškevičius laidoje „Delfi Rytas“ sakė, kad būtent lietuvių kalba, naudojama Monikos Liu dainoje, šiemet gali tapti raktu į sėkmę.

„Visada bandome gaudyti „Eurovizijos“ madas ir ne visada tai pasiseka. Šiuo atveju, manau, viena iš madų 2022 metais bus dainuoti gimtąja kalba, todėl, kad praėjusių metų „Eurovizijoje“ net keturios dainos iš geriausiųjų penketuko buvo atliekamos ne anglų kalba. Natūralu, kad daug šalių ėmė žiūrėti į savo gimtąsias kalbas.

Pavyzdžiui, tokia valstybė kaip Nyderlandai, kurie labai seniai nedainavo olandų kalba, paskelbė, kad jų paraiška bus olandiška. Kiek seku užsienio atrankas – pavyzdžiui, Estijos atrankose estų kalba atliekamų dainų visada būna nemažai, bet šiemet jų buvo labai daug. Tad manau, kad Monika Liu būtų apskritai geras pasirinkimas, o ar pataikytume į tą madą – laikas parodys“, – sakė „Delfi rytas“ svečias.

Na, o atrankos komisijos narė Ieva Narkutė dainoje įžvelgė svarbius raktinius žodžius.

„Ačiū Monikai Liu už tai, ką patyriau jos klausydama. Jeigu į „Euroviziją“ einame su lietuviška daina, tai tarptautiniai žodžiai – milijonas, momentai, sentimentai, – gali būti tas raktas“, – Monikos pasirodymą komentavo I. Narkutė.

Tuo tarpu atlikėja patikino, kad bet kokiu atveju gegužę žada skristi į Italiją.

„Aš už savo pinigus nusipirkau bilietą į „Euroviziją“, nes kai perki iš anksto, būna šiek tiek pigiau“, – šmaikštavo Monika Liu.

Tuo tarpu finalinį pasirodymą stebėję komisijos nariai Moniką vadino favorite.

„Monikos pasirodymas yra vienas stipriausių visoje atrankų istorijoje. Monika niekam nieko neįrodinėja, ji džiaugiasi būdama scenoje“, – komentavo Stanislavas Stavickis-Stano.

Augustė Vedrickaitė

Augustė Vedrickaitė / Foto: Edvard Blaževič

Paskutinė scenoje pasirodė Augustė Vedrickaitė. Ši atlikėja tikrai nėra naujokė scenoje, „Eurovizijos“ atrankose. Ji laimę bando nuo 2006-ųjų ir tą darė jau šešis kartus. Tačiau šiemet Augustė su savo daina „Before You’re 6ft Under“ jaučiasi visiškai savimi.

„Dainą parašiau negalvodama apie „Euroviziją“, bet kažkada pasakiau sau, kad jei dar kada nors dalyvausiu „Eurovizijos“ atrankų konkurse, tai tik jei turėsiu dainą, kuri atitiks mane. Ir taip nutiko. Šįkart – jokių baladžių. Šįkart – tik savimi – energingai, seksualiai, su žinute, kuria tvirtai tikiu ir be jokios vaidybos ar baimės“, – sakė atlikėja.

Augustė pasakojo, kad jos dainos negimsta iš niekur, jos gimsta iš asmeninio gyvenimo. Šiuo kūriniu dainininkė siekia priminti, kad nustotume būti tuo, kuo nesame.

„Kartą vienas žmogus protingai pasakė, kad jei nebėra jaudulio prieš lipant į sceną, nebėra ko ten lipti. Aš tuo labai tikiu“, – pridūrė dalyvė.

Atrankų finale komisijos nariai palaikė ir Augustę.

„Mano širdis dainuoja kartu su ja. Įsivaizduokite, kokio stiprumo yra pasirodymas, kad „Eurovizijoje“ Augustės pritariančiaisiais vokalais norėtų tapti kitos atrankų dalyvės, „Queens of Roses“, – komentavo Stanislavas Stavickis-Stano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)