Pirmoje atrankinėje laidoje iš viso pasirodė 11 dalyvių: Elonas Pokanevič, Voldemars Petersons, Joseph June, Erica Jennings, Augustė Vedrickaitė, Urtė Šilagalytė, „Sun Francisco“, Aldegunda, Gabrielė Goštautaitė, Mary Mo, Viktorija Faith (visų pasirodymai ir komisijos komentarai aprašyti šiek tiek žemiau).

Šeštadienio laidoje turėjo pasirodyti ir grupė „Basas Pegasas“, tačiau dėl nenumatytų aplinkybių šios grupės pasirodymas buvo nukeltas į kitą atrankos laidą.

Dalyvius scenoje palaikė ir kalbino žavus vedėjų trejetukas – Ieva Stasiulevičiūtė, Giedrius Masalskis ir Richardas Jonaitis.

Iš atrankinių laidų į pusfinalį kaskart keliauja po 6 dalyvius. Kiekviename pusfinalyje pasirodo po 9 atlikėjus ir grupes, o į finalą, vyksiantį vasario 12 d., pateks 8 pretendentai atstovauti Lietuvai didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje.

Balsavimų rezultatai

Pasibaigus tiesioginiam balsavimui paaiškėjo žiūrovų, komisijos ir bendroji balsų lentelė.

Komisijos balsai: Erica Jennings – 52, Augustė Vedrickaitė – 52, Joseph June – 39, Mary Mo – 35, „Sun Francisco“ – 31, Viktorija Faith – 18, Urtė Šilagalytė – 15, Aldegunda – 14, Gabrielė Goštautaitė – 12, Elonas Pokanevič – 11, Voldemars Petersons – 11.

Žiūrovų balsai: Urtė Šilagalytė – 824, Elonas Pokanevič – 477, Mary Mo – 400, Joseph June – 363, Erica Jennings – 338, Voldemars Petersons – 328, Augustė Vedrickaitė – 317, „Sun Francisco“ – 257, Aldegunda – 231, Gabrielė Goštautaitė – 138, Viktorija Faith – 92.

Bendri balai: Erica Jennings – 12, Augustė Vedrickaitė – 10, Urtė Šilagalytė – 8, Joseph June – 7, Mary Mo – 6, Elonas Pokanevič – 5, „Sun Francisco“ – 4, Voldemars Petersons – 3, Viktorija Faith – 2, Aldegunda – 1, Gabrielė Goštautaitė – 0.

Toliau savo laimę projekte bando: Erica Jennings, Augustė Vedrickaitė, Urtė Šilagalytė, Joseph June, Mary Mo ir Elonas Pokanevič.

Atsisveikinti turėjo: „Sun Francisco“, Voldemars Petersons, Viktorija Faith, Aldegunda ir Gabrielė Goštautaitė.

Augustė Vedrickaitė

Ši atlikėja tikrai nėra naujokė scenoje, „Eurovizijos“ atrankose Augustė laimę bando nuo 2006-ųjų ir tą darė jau šešis kartus. Tačiau šiemet dainininkė su savo daina „Before You’re 6ft Under“ jaučiasi visiškai savimi.

„Dainą parašiau negalvodama apie „Euroviziją“, bet kažkada pasakiau sau, kad jei dar kada nors dalyvausiu „Eurovizijos“ atrankų konkurse, tai tik jei turėsiu dainą, kuri atitiks mane. Ir taip nutiko. Šįkart – jokių baladžių. Šįkart – tik savimi – energingai, seksualiai, su žinute, kuria tvirtai tikiu ir be jokios vaidybos ar baimės“, – sakė atlikėja.

Augustė pasakojo, kad jos dainos negimsta iš niekur, jos gimsta iš asmeninio gyvenimo. Šiuo kūriniu dainininkė siekia priminti, kad nustotume būti tuo, kuo nesame.

„Kartą vienas žmogus protingai pasakė, kad jei nebėra jaudulio prieš lipant į sceną, nebėra ko ten lipti. Aš tuo labai tikiu“, – pridūrė dalyvė.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Gabrielė Goštautaitė

„Over“ – su tokia savo kūrybos daina į sceną žengė Gabrielė, kuri šių metų „Eurovizijos“ atrankose po pernai įvykusio debiuto atrodo gerokai pasikeitusi.

„Šiais metais į „Eurovizijos“ atrankų konkursą einu kaip Loca. Išvažiavau į Ispaniją viena ir mane pradėjo vadinti Loca, žodžiu, kuris reiškia pašėlusią, moterišką. Ta ispaniška dvasia mane visada traukė. Po truputį ėjau ten, kur mane traukė ir su muzika norisi pasiekti daugiau žmonių. O „Eurovizija“ – tam puiki proga“, – sako ji.

„Aš atėjau pasikeitusi ir tai, manau, labai aiškiai matysis. Jūs tiesiog pajusite“, – pridūrė Gabrielė.

G. Goštautaitės gyvenime muzika užima svarbią vietą nuo pat mokyklos laikų.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

„Voldemars and The Breakhearters“

Kartais kuri, lauki įkvėpimo ir jo kaip nėra, taip nėra. Tada atsipalaiduoji ir geriausia idėja apsireiškia visiškai netikėtai, pačiomis keisčiausiomis aplinkybėmis. Taip atsitiko ir šių metų „Eurovizijos“ atrankos dalyviui, dainų autoriui ir atlikėjui V. Petersons. Dainininkas šiame projekte pasirodo jau ne pirmą ir ne antrą kartą.

„Pernai metais nacionalinės „Eurovizijos“ atrankoje pasiekus gerų rezultatų nesinorėjo visko taip paleisti vėjais, tad su filmavimuose susibūrusia grupe „Voldemars and The Breakhearters“ paruošėme mano autorinių dainų gyvo garso programą ir ėmėmės koncertinės veiklos. Aš nebūčiau aš, jei vieną dieną nesumąstyčiau pasiūlyti grupei ir vėl kartu sudalyvauti 2022-ųjų metų atrankoje, nes turiu naują, ir, mano manymu, dar geresnę dainos idėją“, – apie apsisprendimą ir vėl dalyvauti projekte „Pabandom iš naujo“ kalbėjo Voldemars.

Atlikėjas sako, kad „Up“ idėja gimė dar nespėjus ataušti aistroms po gero pasirodymo pernykščiame projekte. Naujienų yra ir daugiau – šiemet grupę papildė ir žavioji smuikininkė Urtė, kuri šiam kartui savo grakštųjį instrumentą padėjo į šalį ir scenoje pasirodė su elektroninės muzikos įrenginiu, mat naujausia daina turi daug šokių elementų ir kartais primena kompiuterinių žaidimų skambesį.

Kaip teigia Voldemars, dainos pavadinimas „Up“ simbolizuoja išsilaisvinimą iš sistemos gniaužtų ir pakilimą virš visų neigiamų dalykų, skatinančių globalinį atšilimą.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Joseph June

Neo-soulo muzikos atlikėjas ir autorius Joseph June į atrankos sceną žengė su kūriniu „Deadly“, kuriame pasakoja apie opią nūdenos problemą, buvimą aklu toksiškuose santykiuose.

„Kūrinyje pasakoju apie aklumą santykiuose, realybės nematymą. Rožinių akinių metafora puikiai nusako tą toksiškumo ir išnaudojimo ignoravimą. Turbūt daug kam yra tekę susidurti su tokia situacija, kai viena pusė naudojasi kita, todėl norėjau tai panagrinėti naujausiame kūrinyje“, – dalinosi kūrinio autorius.

Per praėjusius metus Joseph June tapo vis girdimesniu vardu Lietuvos scenoje. Vienas populiariausių atlikėjo kūrinių – „Cepelininis dangus“ – „Spotify“ platformoje turi virš 30 tūkst. perklausų.

Joseph June kūrinys – nestandartinis „eurovizinis“ kandidatas, kadangi jis stipriai išsiskiria savo žanru bei struktūra.

„Eurovizija“ tapo puikia proga išlipti iš komforto zonos ir taip parodyti savo įgūdžius platesnei auditorijai. Nežinome, kaip „Eurovizijos“ klausytojai reaguos į mūsų kūrinį, bet žinome tiek, kad norisi įnešti naujų vėjų, žanrų ir taip parodyti, kad ir mažiau tradiciški kūriniai turi potencialo atstovauti Lietuvai Italijoje“, – sako atlikėjas.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Komisijos vertinimų intarpas

Trečdaliui kūrinių nuskambėjus atėjo metas komisijos komentarams. Šiemet dalyvius vertina praėjusiais metais Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavusios grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius, kompozitorius Vytautas Bikus, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, atlikėja Ieva Narkutė ir televizijos bei radijo laidų vedėja Gerūta Griniūtė.

„Viskas atrodė skirtingai, tas man patiko. Pradėsiu nuo Augustės. Man gera matyti ją sugrįžus, atrodo, kad „Maneskin“ ją įkvėpė. Ne tik drąsu, bet ir saugu jos klausytis. Gabrielė Goštautaitei norėtųsi pasakyti, kad dainoje kartais norisi ne tik druskos ir pipirų, bet ir kitų prieskonių, daugiau drąsos, kitokio išpildymo“, – pastebėjo G. Griniūtė.

„Iš pirmojo ketvertuko man labiausiai patiko Augustė, ko jai dabar norėtųsi palinkėti, tai to, kad ji būtų dar drąsesnė. Atrodo, kad ji šiek tiek taupėsi“, – vertino V. Valiukevičius.

„Keturi labai skirtingi pasirodymai, bet daugiausiai laisvumo pastebėjau Augustės ir Joseph June pasirodymuose. Įsijaučiau šias dainas klausydama“, – šyptelėjo I. Narkutė.

Aldegunda

Šią atlikėją nacionalinės „Eurovizijos“ scenoje žiūrovai išvysta jau trečią kartą. Ji pasakoja, kiek visgi laiko, energijos ir jėgų atlikėjai paaukoja, kad tris minutes galėtų pasirodyti scenoje.

„Nepamenu, kada paskutinį kartą, dėl šiuo metu suprantamų priežasčių, buvau atostogauti. Todėl nusprendžiau atostogų „vaibą“ perkelti į sceną, atsipalaiduoti ir patirti karštus jausmus dainoje, sužadinti gerą nuotaiką ir pasilinksminti. Viskas iš tikrųjų šį kartą pakankamai paprasta ir aišku. Manau, pakaks man savo muzikoje gvildenti pasaulio problemas – laikas atsipalaiduoti“, – sako Aldegunda.

Kalbėdama apie savo naujų metų tikslus ir iššūkius, ji sako, kad svarbiausi du pasižadėjimai sau yra nesinervinti dėl smulkmenų ir nešvaistyti laiko vėjais.

„Jaučiuosi, jog mėnesį nebuvau namuose, – juokiasi ji. – Visą tą laiką pasiruošimo konkursui darbai vyko visu pajėgumu. Pradedant pačios dainos ir jos vaizdo klipo kūrimu, montavimu, pamokomis šokių studijoje, baigiant įvaizdžio kūrimu valandų valandas stoviniuojant medžiagų parduotuvėse. Esu dėkinga už šią patirtį, nes kaskart prasiplėčia profesionalių pažinčių ratas, kaskart bandai save pastumt vis toliau, padaryt vis geriau. Todėl noriu pasveikinti visus atlikėjus, kurie stengiasi, ruošiasi, dalyvauja ir atiduoda žiūrovams didelę dalį savęs.“

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Viktorija Faith

Viktorija į „eurovizinę“ atrankų sceną žengė su daina „Walk Through the Water“. Kūriniui atlikėja žodžius parašė pati, o muziką kūrė drauge su kompozitoriumi.

„Eurovizijos“ atrankose dalyvauju pirmą kartą. Aš labai jaudinuosi. Iš tikrųjų yra labai didelė garbė dalyvauti tokiame konkurse. Čia atėjau su savo autorine daina, tai yra baladė“, – pasakojo ji.

„Sakyčiau, kad ši daina yra apie didelį tikėjimą, norint pasiekti neįmanomo. Vanduo, šiuo atveju, man asocijuojasi su kažkuo neįmanomo. Ši daina yra skirta tiems žmonėms, kurie atsiduria situacijose, kai, regis, nebėra išeities“, – pridūrė atlikėja.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Elonas Pokanevič

Elonas „Eurovizijos“ atrankose dalyvauja pirmą kartą. Atlikėjas juokauja, kad jo muzikinė karjera prasidėjo karaokės bare. Sėkmę jis bando su daina „Someday“.

„Sugalvojau, kad reikia kažką daryti su muzika. Vieną dieną parašiau dainą „Someday“, kuri, maniau, kad nebus gera daina. Pradžioje aš ją numečiau į šoną, bet netrukus grįžau prie jos, supratus, kad ji man vis grįžta mintyse“, – pasakojo dalyvis.

„Kodėl ne? Kodėl nepabandyti? Į kitus projektus nesu ėjęs, bet „Eurovizijos“ atranka man pasirodė kaip tinkamas projektas. Kol kas esu IT specialistas, bet gal būsiu ir atlikėjas“, – šypteli vaikinas.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

„Sun Francisco“

Šeimos pagausėjimo laukiantys alternatyvios popmuzikos dueto „Sun Francisco“ nariai Giedrė ir Maksas iki paskutinės minutės dvejojo, ar dalyvauti nacionalinės „Eurovizijos“ konkurse, tačiau didžiulis noras, tikėjimas savo daina ir vienas kito palaikymas nugalėjo.

Anot atlikėjų, daina nebuvo kurta specialiai „Eurovizijos“ konkursui, bet būtent dėl šios priežasties ji jam puikiai tinka.

„Tai minimalistinė, bet užburianti kompozicija, kurioje žaismingai dera gyvų instrumentų skambesys, džiazo klasikos ir populiariosios muzikos kūrinių citatos, asmeninės patirties atspindžiai bei, žinoma, sodrus ir įtaigus Giedrės vokalas. Kalbant apie dainos žinutę, „Dream Again“ yra muzikinis raginimas atsiriboti nuo visko, kas trukdo mums atsiskleisti, svajoti ir būti savimi“, – pasakoja antrasis „Sun Francisco“ narys Maksas, kuriantis dueto kūriniams muziką bei vaizdo klipus, o anksčiau dirbęs muzikos apžvalgininku viename šalies naujienų portalų.

„Labai tikimės, kad mūsų melodija prasibraus į žiūrovų širdis ir ten pasiliks kiek ilgiau, pavyzdžiui, iki pat konkurso finalo“, – svajoja „Sun Francisco“.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Komisijos vertinimų intarpas

Įpusėjus laidai komisija ir vėl turėjo įžvalgų.

„Man labai patiko paskutinis šio ketvertuko pasirodymas, po jo jaučiausi jaukiai, tarsi išglostyta“, – šypsojosi I. Narkutė.

„Norėjau pasisakyti apie Viktorijos Faith dainą, viskas gerai, vokalas puikus, bet kai ateina priedainis, norėtųsi, kad tos jėgos būtų daugiau, jog pats vokalistės balsas viską išneštų“, – pastebėjo V. Bikus.

„Labiausiai pasirodymu scenoje atrodo mėgavosi paskutinė ketvertuko dalyvė, ji mėgavosi daina, todėl, atrodo, tuo gali mėgautis ir tu“, – sakė G. Griniūtė.

Urtė Šilagalytė

Šiuo metu gyvenimą matanti per tapybos ir muzikos spalvas, Urtė Šilagalytė šį šeštadienį žiūrovus nustebino savo kūrybos daina „Running Chords“. Tiesa, dar prieš šou ji žadėjo, kad reginį bus ne standartinis – pasirodymo metu susipynė daugiau nei 2000 gėlių jūra ir gamtos stichijos. Idėją sceniniams, režisūriniams sprendimams sugalvojo Egmontas Bžeskas.

„Man visada gyvenime patinka kontrastai. Jie savyje turi daug žavesio bei galios, o kaip visą tai suvaldysime priklauso tik nuo mūsų. Kartais renkamės juodą, kartais baltą, o kartais galime sumaišyti jas abi ir atrasti viduriuką. Nežinomybė, paslaptis, meilė – apie tai ir daina“, – sako atlikėja.

„Muzika – tai mano vidinė išraiška. Noriu papasakoti žiūrovams, ką jaučiu ir kaip gyvenu dabar. Dalyvavimas „Eurovizijoje“ – tai mano galimybė susilieti su klausytoju ir leisti drauge pajusti mano kūrybos spalvas“, – pridūrė ji.

Urtė viliasi, kad ši daina ir jos pasirodymas leis pajusti melodiją spalvomis.

„Gal vieniems tai tamsiai mėlynos spalvos etapas, kitiems ryškiai geltonos, bet labai tikiu, kad galiausiai visi atras tą savo tikrąją spalvą – meilės spalvą“, – pristatydama savo dainą pasakojo dainininkė.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Mary Mo

Į „Eurovizijos“ atrankas Mary Mo atvyko su daina „Get up“.

„Šis kūrinys gimė patyrus liūdną įvykį, kai draugas buvo priėmęs blogų sprendimų. Ačiū Dievui, viskas baigėsi gerai“, – dabar su šypsena pasakoja atlikėja.

Mary Mo yra dėstytoja, mokanti vokalo. Dalyvė sako, kad būtent tokia aplinka ją įkvepia, mat šalia jos visada sukasi talentingi bei kūrybingi žmonės.

„Daina turi žinutę, kad aš tave palaikau, galiu tau padėti, jog reikia stotis, keltis, net jei būna sunku, viskas ištveriama. Gyvenkime ir džiaukimės gyvenimu“, – linki ji.

„Svajoti reikia drąsiai. Gal net ir į Italiją išvykti pavyks“, – pridurdama šyptelėjo atrankos dalyvė.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Erica Jennings

Viena žymiausių šalies atlikėjų Erica Jennings po pertraukos pristato naują dainą „Back To Myself“, su kuria nusprendė dalyvauti šių metų nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje.

„Man tai yra ypatingai brangus kūrinys, kuriame įamžinau grįžimą į tikrąją save“, – sako dainininkė.

Ericos daina yra apie saviraišką, meilę gyvenimui ir gebėjimą patirtas gyvenimo nuoskaudas dėvėti su pasididžiavimu tarsi karūną. Dainos idėja ir melodija gimė spontaniškai, tačiau baigiamieji „Back To Myself“ darbai užtruko iki pat paskutinės dienos, kai ją reikėjo priduoti nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos kūrybinei komandai.

„Visų mano geriausių dainų, kaip pavyzdžiui, „Leading Me Home“, „You Got Style“, „Coming Home for Christmas“ motyvai gimė be jokių kūrybinių kančių – šios dainos tarsi jau seniai tūnojo viduje ir laukė, kada galės prasiveržti. Taip nutiko ir su „Back To Myself“. Tačiau tam, kad tos dainos būtų paleistos į pasaulį, reikia įdėti nemažai darbo“ – apie kūrybinį procesą kalbėjo E. Jennings.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Komisijos vertinimų intarpas

Peržiūrėjus visus laidos pasirodymus atėjo laikas komisijos vertinimams. Bene daugiausiai liaupsių pelnė šeštadienio laidą savo daina uždariusi E. Jennings.

„Be abejo, matosi, kad Erica yra profesionalė, nes jos balse nėra jaudulio. Bet norėjosi, kad ji būtų kaip karalienė. Man gal kažkiek pritrūko tos jėgos. Nesupratau, ar ten reikia šokėjų. Man užteko Ericos, norėtųsi, kad ji parodytų, jog ji yra karalienė“, – kalbėjo V. Valiukevičius.

„Eurovizinio“ baliaus karalienė šiandien vienareikšmiškai yra Erica Jennings. Sutinku su Vaidotu, kad nereikia tų šokėjų. <...> Gera ta daina. Tai buvo tikrai vakarėlis“, – antrino I. Narkutė.

„Erica žino, ką daro. Daina skamba puikiai, ką čia ir bepridursi“, – sutiko G. Griniūtė.

„Man patiko Ericos dainos skambesys, kurioje yra tam tikrų „eurovizinių“ standartų, pavyzdžiui, kaip moduliacija pabaigoje, kas yra laikoma „Eurovizijos“ taisyklių ir tuo pačiu – nuodėmių“, – vertino R. Zilnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)