Vadinasi, Baltarusijos atstovų neišvysime 2022 m. Italijoje, o šalies sugrįžimas į „Euroviziją“ yra vargiai įmanomas, skelbia wiwibloggs.com.

Kaip trečiadienį, birželio 30 d., pranešė nepriklausoma Baltarusijos radijo stotis „Euroradio“, EBU surengė susirinkimą BTRC ateičiai aptarti.

Surinkimo metu EBU nusprendė, kad nuo ketvirtadienio, liepos 1 d., BTRC nebegalės naudotis EBU paslaugomis. Tarp šių paslaugų yra teisė keistis naujienomis ir muzikiniu turiniu, teisė transliuoti EBU sporto ir muzikinius renginius, taip pat teisinės ir techninės paslaugos bei interesų apsauga.

Baltarusija neteko ir teisės dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse bei „Vaikų Eurovizijoje“. Šaliai norint dalyvauti „Eurovizijoje“, bent vienas transliuotojas turi priklausyti EBU. Iš EBU pašalinus BTRC, Baltarusija nebeturi šiai sąjungai priklausančių transliuotojų.

Įdomu tai, kad Baltarusija yra viena iš vos dviejų valstybių, dalyvavusių visuose „Vaikų Eurovizijos“ dainų konkursuose nuo pat pirmojo 2003 m., bet Paryžiuje vyksiančiame dainų konkurse dalyvauti nebegalės.

Tai pirmas atvejis, kai šalis negali dalyvauti „Eurovizijoje“, nes jos transliuotojas buvo pašalintas iš EBU.

Kodėl EBU iš sąjungos pašalino BTRC?

Nors toks sprendimas buvo priimtas palyginti greitai, tačiau nėra netikėtas. 2021 m. gegužės mėnesį EBU vykdomoji valdyba laikinai sustabdė BTRC narystę sąjungoje, reaguodama į opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus suėmimą ir didžiausio Baltarusijos nepriklausomo naujienų portalo nutildymą.

Savo pareiškime EBU rašė: „EBU atidžiai stebi žiniasklaidos laisvę ribojančius veiksmus Baltarusijoje ir ne kartą ragino sąjungai priklausantį transliuotoją BTRC laikytis mūsų pagrindinių vertybių: saviraiškos laisvės, nepriklausomybės ir atskaitingumo. Nuo praėjusių metų vasarą įvykusių ginčytinų rinkimų raginame šalyje saugoti nepriklausomą žurnalistiką ir saviraiškos laisvę. Viešai rėmėme BTRC žurnalistus, protestuojančius prieš vyriausybės kišimąsi. Taip pat stebime BTRC pateikiamą medžiagą ir savo nuogąstavimus išsakėme vadovybei. Pastarosiomis savaitėmis itin didelį nerimą sukėlė parodyti interviu, kurie, regis, buvo paimti pasitelkiant prievartą. Taip pat stebėjome kitas BTRC transliacijas, kurios privertė mus dar labiau susirūpinti. Atsižvelgdama į šiuos išskirtinius įvykius, vykdomoji valdyba neturi kitos išeities kaip tik pasiūlyti laikinai sustabdyti BTRC narystę EBU.“

Po šio pareiškimo valstybinis transliuotojas galėjo per dvi savaites pateikti atsaką. Nors viešai to nepadarė, nėra žinoma, ar BTRC į EBU kreipėsi asmeniškai. Transliuotojas taip pat buvo priverstas pasitraukti iš 2021 „Eurovizijos“ dainų konkurso Roterdame, nes EBU pareiškė, kad „Galasy ZMesta“ daina „Ja naučiu tebia“ pažeidžia „Eurovizijos“ taisykles ir yra netinkama atlikti apolitiškumu pasižyminčiame dainų konkurse. Kita grupės daina „Pesnia pro zaicev“ tai pat buvo politizuota, todėl galiausiai šalis buvo diskvalifikuota.

Nors šis incidentas nėra įvardytas kaip oficiali priežastis, kodėl BTRC narystė buvo laikinai sustabdyta, o galiausiai visai nutraukta, jis yra susijęs su daugeliu problemų, nurodytų EBU pradiniame pareiškime.

EBU oficialiai dar nepakomentavo sprendimo iš sąjungos pašalinti BTRC.

Visgi toks sprendimas jau spėjo sulaukti reakcijų. Šį ėjimą tviteryje sveikina Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)