Konkursas gali didžiuotis įspūdingais skaičiais – šimtais valandų tiesioginio eterio, daugiau nei 1,5 tūkstančio dainų iš bene 50 šalių ir spalvinga istorija. Per daugiau kaip pusšimtį metų „Eurovizijoje“ buvo visko – kartą laimėjo net 4 šalys, vienas atlikėjas pergalę išplėšė 3 kartus, o pats konkursas jau įtrauktas į Gineso rekordų knygą.

Štai įdomiausi įvykiai, kurių daugelis nepamena arba net nežinojo:

- „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvavo daugiau nei tūkstantis dainų. Tūkstantoji daina nuskambėjo 2006 metais, ją atliko Airijai atstovavęs Brianas Kennedy. 2003 metais Kipras pristatė 900-ąją „Eurovizijos“ dainą. 1999 metų konkurse Ispanijos atlikėjos Lydios daina „No Quiero Escuchar“ buvo 800-oji „Eurovizijos“ daina. Šimtąją konkurso dainą, kuria tapo kūrinys „T'en Va Pas“, atliko Šveicarijos atstovė Esther Ofarim. Daina „De Troubadour“, kurią atliko 1969 metų konkurse Olandijai atstovavusi Lenny Kuhr, buvo dušimtoji. Maltai teko garbė atlikti 300-ąją „Eurovizijos“ dainą 1975 metais ir tai buvo kūrinys „Singing This Song“. „He, He M'sieurs Dames“ buvo 400-oji daina ir ją 1980 metais atliko Prancūzija.

- Kasmet „Eurovizijos“ dainų konkursą stebi maždaug 125 milijonai žiūrovų.

- Paskaičiuota, jog daugiausiai nugalėtojų scenoje vilkėjo baltos spalvos drabužius.

- Lenkijos debiutas 1994 metų konkurse buvo pats įspūdingiausias. Jos atlikėja Edyta Gorniak su kūriniu „To Nie Ja“ užėmė antrą vietą.

- Ne mažiau įspūdingas buvo Serbijos debiutas 2007 metais, kai jos atstovė laimėjo pirmąją vietą. Nors Serbija ir Juodkalnija jau prieš tai du kartus dalyvavo „Eurovizijoje“, tai buvo pirmas kartas, kai Serbija pasirodė dainų konkurse kaip nepriklausoma valstybė.

- Norvegija konkurse pasirodė 58 kartus, o sąrašo gale atsidūrė net dešimt kartų! Nesėkme šalies pasirodymai baigėsi 1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990, 1997, 2001 ir 2004 metais. Nepaisant to, Norvegijai pavyko tris kartus tapti „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja (1985, 1995 ir 2009 metais).

- Airija nugalėtoja tapo net septynis, Švedija šešis, o Liuksemburgas, Nyderlandai, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė – po penkis kartus.

- 2001 metais „Eurovizijos“ dainų konkurso stebėti susirinko daugiausiai žiūrovų. Kopenhagos „Parken“ stadione buvo beveik 38 tūkstančiai žmonių, tapusių Estijos pergalės liudininkais.

- 2008 ir 2011 metais užfiksuotas rekordinis dalyvių skaičius – 43 šalys, 2021-aisiais konkurse planuoja pasirodyti 41 valstybės atstovai.

- 2011 metais dainininkė Lena, nugalėjusi 2010 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse, nusprendė vėl ginti nugalėtojos vardą savo tėvynėje. Tai konkurso istorijoje darė tik du atlikėjai.

- Vokietijos kompozitoriaus ir žodžių autoriaus Ralpho Siegelio sukurtos dainos konkurse dalyvavo net 22 kartus.

- Daugiausiai nugalėjusių dainų buvo atliekamos anglų kalba. „Eurovizijoje“ populiari ir prancūzų kalba, surinkusi 14 pergalių.

- „ABBA“ yra daugiausiai pasiekusi „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja. Švedijos popmuzikos grupė šį konkursą laimėjo 1974 metais ir nuo to laiko mėgavosi fenomenaliu pasisekimu.

- Daugiausia muzikinių versijų turinti „Eurovizijos“ daina – Domenico Mudugno „Nel Blu Di Pinto Di Blu“, dar žinoma kaip „Volare“. Šį kūrinį perdainavo tokios garsios žvaigždės kaip Deanas Martinas, Cliffas Richardas, Davidas Bowie ir kiti.

- Marokas „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvavo tik kartą – 1980 metais. Deja, šalies debiutas nebuvo labai sėkmingas.

- „Eurovizijos“ dainų konkursas prasidėjo 1956-siais, o jame tuomet dalyvavo tik 7 šalys – Belgija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Šveicarija. Tai buvo vienas konkursas, kuriame kiekvienos šalies atstovai galėjo pristatyti po dvi dainas.

- Iširus Sovietų Sąjungai, konkurse nusprendė dalyvauti dar daugiau šalių. 1993 ir 1994 metais dalyvavo tuomet rekordinis skaičius dalyvių – 25 šalys. Vis didėjantis susidomėjimas lėmė pusfinalių formato atsiradimą ir 2008 metais konkurse dalyvavo jau 43 valstybių atstovai.

- Iki šiol „Eurovizijos“ scenoje jau nuskambėjo daugiau nei 1,5 tūkst. dainų. Jei norėtumėte iš karto paklausyti visų šių dainų, užtruktumėte apie 72 valandas.

- „Eurovizijos“ žiūrimumas ir reitingai bėgant dešimtmečiams smarkiai kito. Pavyzdžiui, 2016 metais bent vieną iš konkurso pusfinalių, finalą ar transliacijos dalį per televiziją stebėjo apie 204 milijonus žmonių visame pasaulyje.

- Nors „Eurovizija“ vyko 64 kartus, ji turi 67 laimėtojus. Taip yra todėl, kad 1969 metais net keturios šalys – Ispanija, Prancūzija, Nyderlandai ir Jungtinė Karalystė – surinko vienodai balsų ir atsidūrė balų lentelės viršuje. Kadangi tuomet nebuvo taisyklių, kurios leistų išspręsti tokią situaciją, nugalėtojomis paskelbtos visos keturios šalys, o kitąmet burtų keliu „Eurovizija“ vyko Nyderlanduose. Netrukus po to konkurso taisyklės buvo pakeistos ir lygiųjų daugiau būti negali.

- 2015 metais „Eurovizijos“ dainų konkursas įrašytas į Gineso rekordų knygą, kaip ilgiausiai trunkantis kasmetinis muzikinis televizijos konkursas.

- Dainininkas Johnny‘is Loganas „Euroviziją“ laimėjo net tris kartus. Jis pats Airijai atstovavo 1980-siais ir 1987-siais bei abu kartus laimėjo, o 1992-siais su jo parašyta daina vėl Airijai pergalę pelnė atlikėja Linda Martin.

- Dainininkė Valentina Monetta nykštukinei San Marino valstybei atstovavo tris kartus iš eilės, kol 2014 metais pagaliau pateko į konkurso finalą. Beje, ši dainininkė San Marinui taip pat atstovavo ir 2017-siais.

- Konkurse taip pat yra dalyvavusios tokios šalys kaip Monakas, Andora ir Marokas, o nuo 2015-ųjų „Eurovizijoje“ leista dalyvauti ir daugybę konkurso gerbėjų turinčiai Australijai.

- Iki 1998-ųjų „Eurovizijoje“ skambėjo gyva muzika – atlikėjams akomponavo orkestras. Orkestrui vadovauti kiekviena šalis turėdavo atsivežti dirigentą. Noelis Kelehanas dirigavo net penkioms pergalę laimėjusioms dainoms, o Dolfas van der Linde‘as – net septynių šalių atstovams.

- Dainų konkurso Vienoje organizatoriai nusprendė, kad šis konkursas bus itin draugiškas aplinkai. Tokią idėją pasufleravo faktas, kad Viena – vienas iš Europos miestų, kur geriausiai išvystyta viešojo transporto infrastruktūra, patogus susisiekimas su visu pasauliu. Tai reiškia, kad svečiams itin patogu atvykti.

- Įstabaus grožio konkurso scena – 100 proc. perdirbama. Tai įrodo ir specialus žaliasis sertifikatas.

- Konkurso organizatoriai teigia, kad renginys įkūnija bene svarbiausias vertybes – toleranciją, pagarbą, įvairovę, taiką ir kūrybiškumą.

- Vienoje organizuojant „Eurovizijos“ dainų konkursą dirbo daugiau nei 3 tūkst. žmonių. Į renginį atvyko 1800 žurnalistų iš viso pasaulio;

- Kasmet rengiant konkursą naudojama maždaug 3500 tonų moderniausios įrangos; Tam prireikia net 180 kilometrų laidų;

- Konkursas transliuojamas ne tik Europoje. Jis itin populiarius Ukrainoje, Kosove, Kinijoje, Kanadoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

- Konkurse galioja taisyklės, numatančios politinių ir komercinių žinučių draudimą. Šios taisyklės galioja tiek dainų tekstams, tiek plakatams, tiek oficialiai nepripažintoms valstybių vėliavoms. Tokiu būdu organizatoriai bando apsidrausti, kad konkursas nevirstų politiniu cirku.

- 2020 m. pirmą kartą per 64 metus konkursas turėjo būti atšauktas. Tai įvyko dėl COVID-19 pandemijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)