Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2021 metų kovo 17-23 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų.

Lietuvių buvo klausiama, ar apskritai domisi „Eurovizija“, kaip, jų manymu, šiemet konkurse seksis mūsų šalies atstovams „The Roop“ ir ar grupė sugebės pagerinti geriausią visų laikų Lietuvos rezultatą, kurį dar 2006-aisiais metais pelnė „LT United“. Taip pat respondentų klausta ir kuri „The Roop“ daina – praėjusių metų „On Fire“ ar šiųmetinė „Discoteque“ – turėjo/turi geresnius šansus tarptautiniame konkurse.

Tyrimo metu taikytas kombinuotas apklausos metodas: 50 proc. telefoninės apklausos būdu, 50 proc. internetu. Tiesioginio interviu atveju apklausą atlieka profesionalus apklausėjas. Jis veda pokalbį su respondentu pagal parengtus klausimus, atsakymus fiksuodamas klausimyne. Internetinėje apklausoje respondentui siunčiama nuoroda į apklausą, kurią respondentas užpildo savarankiškai jam/jai patogiu metu. Nuoroda yra unikali t.y. klausimyno negalima užpildyti kelis kartus.

Tyrimo metu buvo apklausta 1011 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas pagal lytį, amžių ir gyvenamąją vietą yra proporcingas gyventojų pasiskirstymui Lietuvoje.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1%.

Pasirodys pirmieji

Kovo 30 dieną paaiškėjo, kokia tvarka pusfinaliuose pasirodys „Eurovizijos“ dalyviai. „The Roop“ atidarys konkursą – pasirodymą surengs pirmajame pusfinalyje pirmuoju numeriu.

Oficialiai paskelbus, kad Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovaujantys „The Roop“ pusfinalyje pasirodys pirmieji, atlikėjai suskubo pasidžiaugti šia žinia.

„OFICIALU! Mums didelė garbė atidaryti Euroviziją 2021! Mūsų pasirodymo numeris pirmąjame pusfinalyje yra Nr. 1! Roterdame – mes atvykstame!”, – rašoma „The Roop“ oficialiame feisbuko puslapyje.

Kasmet į didžiąją „Euroviziją“ vykstantis LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas teigia suprantantis prodiuserių sprendimą Lietuvos atstovams pusfinalyje suteikti pirmąjį pasirodymo numerį.

„Taip jau yra nuo seno – niekas nenori būti pirmi. Tiesa, tai tikrai ne pirmasis kartas, kai pusfinalyje Lietuva pasirodo pirma. Nuojautą, kad „The Roop“ bus pirmi, aš turėjau. Juolab kai pasižiūrėjau, kokios dainos sugulė į pirmojo pusfinalio pirmą pusę. Suprantu prodiuserius – šou turi prasidėti įspūdingai. O ir tematiškai daina apie tai, kas vyksta visoje Europoje ir visame pasaulyje. Vizualiai ji – taip pat ryški, – sako A. Giržadas. – Tad būdamas prodiuserių vietoje galbūt pasielgčiau lygiai taip pat.“

Tačiau, pasak prodiuserio, yra ir kita medalio pusė – „Eurovizija“ yra ne tik šou, bet ir dainų konkursas, tad svarbi ne tik kiekviena pasirodymo detalė, bet ir pozicija. Nors A. Giržadas sako, kad ji išties nėra blogiausia.

„Iš vienos pusės suprantu, tačiau iš kitos pusės yra visų nenoras būti pirmiems – kyla baimė būti pamirštiems iki galo. Tačiau nepamirškime, kad tai tik pusfinalis, o ir dainų tik 16, dal didelio šanso būti pamirštiems nėra. Tuo labiau, kad „The Roop“ tikrai yra populiarūs. Didžioji auditorijos dalis dainas būna išklausiusi iki konkurso. Jos plačiai yra viešinamos. Tų trijų minučių pasirodymo efektas ne pats didžiausias, – tikina prodiuseris. – Trumpai reziumuojant – manau, ta pirmasis pasirodymo numeris pusfinalyje mums nepakenks, bent šiais metais. Bet štai būti finale pirmiems tikrai nesinorėtų. Dar skaudžiau būna, kai daina patenka iškart po reklaminės pauzės. Kas bėga į virtuvę arbatos, kas į tualetą – didelė dalis auditorijos ne visada suspėja grįžti. Tad mažesnis blogis būti pirmiems nei patekti po reklamos.“

Delfi pasidomėjo, ką apie „The Roop“ pasirodymo numerį pusfinalyje mano ištikimi „Eurovizijos“ dainų konkurso žiūrovai bei gerbėjai.

Iš grupės „Eurovizija 2021”, sukurtos feisbuke, sudarytos apklausos matyti, kad dauguma konkurso gerbėjų pirmąjį pasirodymo numerį pusfinalyje vertina teigiamai.

Gerbėjai po sukurta apklausa paliko ir ne vieną komentarą:

„Kai daina gera, nesvarbu, kelintas sąraše esi“; „Žinoma, kad pirmiems negerai būti. Bet kadangi tai pusfinalis, tai nėra blogai. Be to, tikrai pakliūsime į finalą, čia gatantuotas faktas”, „Labai gerai, vadinasi pasirodymas pakankamai stiprus, kad deda pirmu numeriu, juk Eurovizijos atidarymas turi stiprus būti”, „Mūsų daina ir šokis įsimintini, nemanau, kad pamirš. O ir šiaip, gal patiems atlikėjams mažiau jaudulio, nei ilgai laukti savo pasirodymo”.

Primename šalių pasirodymų pirmajame ir antrajame pusfinaliuose eiliškumą.

Pirmojo pusfinalio dalyvių pasirodymo tvarka:

1. Lietuva
2. Slovėnija
3. Rusija
4. Švedija
5. Australija
6. Šiaurės Makedonija
7. Airija
8. Kipras
9. Norvegija
10. Kroatija
11. Belgija
12. Izraelis
13. Rumunija
14. Azerbaidžanas
15. Ukraina
16. Malta

Antrojo pusfinalio dalyvių pasirodymo tvarka:

1. San Marinas
2. Estija
3. Čekija
4. Graikija
5. Austrija
6. Lenkija
7. Moldova
8. Islandija
9. Serbija
10. Sakartvelas
11. Albanija
12. Portugalija
13. Bulgarija
14. Suomija
15. Latvija
16. Šveicarija
17. Danija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)