Galimi trikdžiai dėl koronaviruso krizės buvo vertinami jau nuo vasario mėnesio, tačiau tik dabar, įvertinus esamą situaciją, paskelbtos apmaudą keliančios naujienos.

„Apgailestaudami pranešame, kad 2020 m. „Eurovizijos“ dainų konkursas Roterdame atšaukiamas.

Kelias pastarąsias savaites apsvarstėme daugybę alternatyvų, kaip surengti „Eurovizijos“ konkursą. Deja, Europoje plintant COVID-19 virusui, o konkurso transliuotojų ir Nyderlandų vyriausybėms įvedus apribojimus, Europos transliuotojų sąjungai (ETS, angl. EBU) teko priimti sunkų sprendimą – neįmanoma rengti konkurso, kaip planuota.

Didžiuojamės, kad „Eurovizijos“ konkursas suvienydavo auditorijas kasmet, be pertraukos – 64-ius metus. Mums, kaip ir milijonams gerbėjų visame pasaulyje, be galo liūdna, kad šiemet gegužę konkursas neįvyks.

EBU, NPO, NOS, AVROTROS ir Roterdamo miesto valdžia tarsis dėl „Eurovizijos“ dainų konkurso organizavimo 2021 m. Prašome žmonių būti kantriems, kol mes tvarkomės su visais šio precedento neturinčio sprendimo padariniais, ir kantriai laukti tolimesnių naujienų ateinančiomis dienomis ir savaitėmis.

Norime padėkoti visai transliuotojų komandai Nyderlanduose ir mūsų 41-ai narei, kurie įdėjo šitiek pastangų, planuodami šių metų konkursą.

Mums, kaip ir jiems, skaudu, kad šią gegužę „Eurovizijos“ dainų konkursas negalės įvykti. Tikime, kad visa „Eurovizijos“ šeima visame pasaulyje dalinsis meile ir parama vieni kitiems šiuo sunkiu metu“, – pranešė organizatoriai.

„The Roop“: dainos kelias į žmonių širdis tik prasideda

Grupė „The Roop“ jaučiasi nusiminusi, tačiau supranta, kad esama situacija verčia priimti tokius sprendimus.

„Labai liūdna, to nenorime nuneigti. Bet sveikata yra pirmiau už visus konkursus. Mes nežadame nuleisti rankų ir toliau skleisime dainą ir jos šokį aplink pasaulį. Šiuo metu kūrinys pradeda pasiekti užsienio radijo stotis. Jau pamatėme, kad „On Fire“ daina yra labai mėgstama ir jos kelias į žmonių širdis tik prasideda“, – sako „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius.

Grupė kviečia ir toliau visus likti susivienijusius. Laikytis karantino, o namuose ir balkonuose skleisti gerą nuotaiką su „On Fire“ šokiu.

„Mums pavyko sukurti tai, kas jungia žmones ir skleidžia pozityvumą. To dabar mums visiems labai reikia. Ir prisiminkime, kad ne pats konkursas suteikia prasmę dainai, o dainos besiklausantys žmonės. Tad kiekvienas mūsų gali būti dainos ambasadorius ir ją populiarinti“, – sako „The Roop“ būgnininkas Robertas Baranauskas.

„Šiais metais Lietuva konkurse buvo vertinama labai aukštai ir tai jau yra didelis pasiekimas. Mes jau įrodėme, kad galime būti matomi, drąsūs, profesionalūs, galime būti lyderiai. Labai linkime toliau mums visiems tokiais ir likti savo gyvenimuose“, – sako „The Roop“ gitaristas Mantas Banišauskas.

Grupė tikisi, kad netolimoje ateityje paaiškės, kas bus toliau su konkursu – ar po metų teks jiems vykti, ar viskas bus rengiama iš naujo.

Šiuo metu „The Roop“ nariai laikosi karantino namuose ir išnaudoja šį laiką naujų dainų kūrybai. Grupė nežada lėtinti darbų tempo ir ruošiasi toliau skleisti savo muziką.

„The Roop“ linki visiems sveikatos ir vienybės šiuo visiems nelengvu etapu.

A. Giržadas: nedėkime taško šitoje „The Roop“ eurovizinėje istorijoje

„Kol kas paskelbta tik viena žinia, kad tikrai gegužės mėnesį „Eurovizija“ neįvyks ir, kad ji tikrai įvyks po metų. Kuriam mieste, kokiu formatu, ar dalyvaus tos pačios dainos, kurios buvo išrinktos dabar, ar tie patys atlikėjai, tik su kitomis dainomis, ar iš viso šiems bus tik padėkota ir vėl bus rengiamos naujos atrankos ir vėl ratas suksis iš naujo – niekas dar nėra nuspręsta. Visa tai toliau bus sprendžiama ir galvojama, ką daryti“, – Delfi komentavo Audrius Giržadas.

Šiemet išrinkti atstovai Lietuvai, grupė „The Roop“ plačiu mastu buvo vertinami, kaip itin stiprūs konkurentai, galintys užimti ir labai aukštą vietą. Kaip sako A.Giržadas, mums visiems tai – didelis praradimas.

„Mes tikrai labai tikėjomės labai aukštų vietų, jeigu ne pergalės. Deja, niekas negalėjo numatyti, kad pasaulį užgrius tokia pandemija. Manau, dabar svarbiausia yra susitvarkyti šioje situacijoje, ją išgyventi, o „The Roop“ talentas nuo to tikrai nesumažės. Mes jų nepamiršime, esame labai dėkingi ir už puikią dainą, ir už visas pastangas. Jie tikrai nebus pamiršti ir palikti. Tikiuosi, kad mes dar juos pamatysime didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje. Nedėkime taško šitoje „The Roop“ eurovizinėje istorijoje“, – su viltimi kalba A.Giržadas.

Jis sakė, kad EBU dar svarstys, kaip ir kur kitąmet rengti „Euroviziją“, o ir Lietuvai niekas nedraudžia vistiek į konkursą išsiųsti grupės „The Roop“. „Jeigu ir su kita daina, bilietą jiems galime gražinti. Ir mūsų, ir jų taisykles galima koreguoti“, – sakė A.Giržadas.

Apie sudėtingą situaciją Delfi komentavo ir „The Roop“ vadybininkas Lauras Lučiūnasstraipsnį apie tai galite skaityti paspaudę čia.

Tikėtasi, kad iš viso 65 tūkst. žmonių turėjo dalyvauti devyniuose skirtinguose šou, įskaitant finalą, turėjusį įvykti gegužės 16 dieną Roterdamo „Ahoy“ arenoje.

Nyderlandai iškovojo teisę rengti „Euroviziją“ po to, kai praėjusių metų konkurse Izraelio Tel Avivo mieste triumfavo olandų dainininkas Duncanas Laurence'as.

Rugpjūčio mėnesį buvo paskelbta, kad 2020-ųjų „Eurovizija“ vyks Roterdame. Deja, taip neįvyks.

Mokslininkas: būtų kvaila rengti konkursą

Kadangi Europoje sparčiai kyla koronaviruso infekcijos atvejų skaičius, žinomas Nyderlandų mokslininkas dar vasarį pareiškė, kad būtų kvaila surengti dainų konkursą, jeigu viruso plitimas nebus suvaldytas. Vienas garsiausių šalies virusologų ir gripo ekspertų Abas Osterhausas Nyderlandų laikraščiui „AD“ sakė abejojantis, ar verta leisti į Roterdamą atvykti tūkstančiams žmonių iš viso pasaulio.

„Būtina atsižvelgti į tokį scenarijų, kai tam tikri renginiai, pavyzdžiui, „Eurovizijos“ dainų konkursas, tiesiog nebegalės įvykti, – kalbėjo jis. – Tačiau viskas priklauso nuo koronaviruso protrūkio eigos artimiausiu laikotarpiu.“

Dėl naujojo viruso jau buvo atšaukti arba atidėti begalė kitų svarbių renginių. Pavyzdžiui, garsusis Venecijos karnavalas nutrauktas dviem dienomis anksčiau, Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas Barselonoje atšauktas, balandžio mėnesio „Formulės-1“ etapas Kinijoje buvo atidėtas, o galutinis sprendimas dėl 2020 m. Tokijo olimpinių žaidynių gali būti nukeltas iki gegužės mėnesio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)