Konkurso žiūrovai bei kas savaitę besikeitusi komisija nusprendė, kad finalo verčiausi buvo Aistė Pilvelytė, Rūta Loop, KaYra, Monika Marija, MeandI, „The Roop“, „The Backs“, Monique.

Paaiškėjus nugalėtojui ir pasibaigus renginiui, surengta spaudos konferencija. Video apie tai, kaip V. Valiukevičius prakalbo angliškai, jo kolegos iš grupės jau mąsto apie neapmokamas atostogas ir kokiu keistu būdu gavo pinigų pasirodymui, žiūrėkite ČIA.

Tiiesa, finalo nuotaikas žiūrovams temdė trikdžiai balsuojant už savo favoritus. Pasipiktinimai užtvindė socialinius tinklus, daugybę skundų dėl galimai „lūžusios“ sistemos gavo atkeliavo iki „Delfi“. Apie tai plačiau skaitykite ČIA.

Prieš pat finalo pradžią „Delfi“ surengė tiesioginę transliaciją iš Kauno „Žalgirio“ arenos: klausėme žiūrovų, kas verčiausias atstovauti Lietuvai didžiojoje „Eurovizijoje“?


„Delfi“ vyko ir specialus balsavimas, kuriame savo simpatijas visi galėjo nemokamai atiduoti savo favoritui. Verčiausią kelialapio į Roterdamą buvo galima palaikyti ČIA.

Finalo dalyvius vertino komisija, kurią sudarė 11 populiariosios muzikos specialistų iš Lietuvos ir užsienio: LRT populiariosios muzikos vyriausiasis redaktorius, žurnalistas Ramūnas Zilnys, elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas, asociacijos LATGA atstovas Leonas Somov, muzikos agentūros „M.P.3“ vadovas, koncertų organizatorius, prodiuseris Vaidotas Stackevičius, dainininkas, prodiuseris, grupių „Skamp“ ir „KAnDIs“ bei projekto „LT United“ narys Viktoras Diawara, LRT laidų vedėja, kultūros žurnalistė, pianistė Gerūta Griniūtė, atlikėja, dainų autorė Justė Arlauskaitė-Jazzu, dainininkė Aistė Smilgevičiūtė, televizijos, radijo laidų ir renginių vedėja Simona Albavičiūtė-Bandita, TV režisierė, prodiuserė, Latvijos delegacijos vadovė Eurovizijoje Zita Kaminska (Latvija), muzikos agentas, pasaulio talentų agentūros „Echo Location Talent“ narys Myles Jessop (JK) ir dainų autorius, muzikantas, prodiuseris Anthony Marshall (JK).

Eurovizijos dainų konkurso finalas

„Šiemet „Eurovizijos“ gerbėjų laukia išties nenuspėjamas nacionalinės atrankos finalas – daug stiprių ir įdomių atlikėjų, skirtingi muzikos žanrai. Žiūrovai turės ką pasirinkti pagal savo muzikinį skonį. Finalo dalyvis, sulaukęs didžiausio komisijos įvertinimo ir žiūrovų palaikymo, ir bus tas, kuris atstovaus Lietuvai didžiosios „Eurovizijos“ scenoje“, – prieš finalą sakė LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas.

Lietuva savo atstovą į „Euroviziją“ siųs jau 21-ąjį kartą.

Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis

Konkurso finalą pradėjo praėjusių metų atrankų nugalėtojas Jurijus Veklenko. Jis scenoje atliko jam bilietą į „Euroviziją“ Izraelyje laimėjusią dainą „Run with the lions“. Dainininkui talkino finalo dalyvės grupė „The Backs“.

Tuomet renginio vedėjai Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis pristatė finalo dalyvius ir paskelbė balsavimo pradžią.

Aistė Pilvelytė – „Unbreakable“

Pirmoji scenoje iš dalyvių pasirodė Aistė Pilvelytė su daina „Unbreakable“.

Po pasirodymo A. Pilvelytė sakė, jog nuvykusi į Roterdamą pabandytų visiems papasakoti, kad Lietuvoje - gražiausios moterys, skaniausias maistas ir nuostabiausia gamta.

Būtent ši atlikėja neoficialiai yra tituluojama „Eurovizijos“ veterane, bet dėl to visiškai nesijaudina. Aistė Pilvelytė bando savo laimę „Eurovizijoje“ jau 12 kartą. Dėl šio fakto moteris susilaukia daug komentarų ir tokių epitetų kaip „rekordininkė“ ar „veteranė“.

„Visi sako, kad tai mano 12 kartas, tačiau tai yra dešimta, jubiliejinė, daina, kurią pati atsinešu į „Euroviziją“. Kažkada buvau diskvalifikuota iš konkurso. Tuo metu buvau labai jauna ir neturėjau savo dainos. Aš nepykstu ant žurnalistų, kad jie mini skaičių 12 – tebūnie“, – laidoje „DELFI Premjera“ sakė Aistė.

Aistės atliktą dainą puikiai įvertino tiek komisija, tiek ir žiūrovai. Komisijos nariai jau tuomet pripažino, kad šis jos pasirodymas yra vienas stipriausių. O dainininkė neslepia, kad atlikti tokį kūrinį įkvėpė meilė dukrai.

Aistė Pilvelytė

„Man visada labai patiko švedų kompozitoriaus Thomo G:son dainos. Viena iš jo dainų yra laimėjusi „Euroviziją“. Pagalvojau, kad man reikia jį susirasti, užmezgiau kontaktą labai paprastai ir pradėjome bendradarbiauti nuotoliniu būdu. Taip gimė dabartinė mano daina. Šios dainos žinutė yra labai graži: moters meilė vaikui, vyrui daro ją nepalaužiamą. Meilė nugali viską, nes ji stipriausia jėga pasaulyje“, – kūriniu džiaugiasi dainininkė.

Tiesa, po pasirodymo A. Pilvelytė nepraleido progos ir pajuokauti. Paklausta, ar prisimena, koks buvo jos pirmasis pasirodymas, ji atkirto, kad tai buvo dar prezidentu būnant Valdui Adamkui.

Rūta Loop – „We came from sun“

Antroji finale - Rūta Loop, kuri su savo pasirodymu patraukė net ir užsieniečių konkurso gerbėjų dėmesį. Rūta Žibaitytė, į konkursą atėjusi kaip Rūta Loop, scenoje pasirodė vilkėdama baltai, kaip ir jos šokėjos bei pritariantieji vokalistai. Aprangą ji konkurse pakeitė jau trečią kartą, be to, žiūrovams pademonstravo ir energingą šokį.

Dainininkė sakė, kad su savo komanda iki smulkiausių detalių išanalizavo pasirodymą ankstesniame filmavime, todėl ryžosi ir keistis.

"Rūta Loop"

„Šiemet mačiau daug stiprių pasirodymų ir džiaugiuosi, kad mes tobulėjame. Daug pasirodymų man patiko. Gal dabar atskirti būtų neetiška, bet daug kas man tikrai patiko“, – apie kolegas kalbėjo R. Žibaitytė.

KaYra – „Alligator“

Ryškų pasirodymą pristačiusi KaYra, arba Kristina Radžiukynaitė, sulaukė gausybės plojimų. „Tai tik dalis personažų, į kuriuos įsikūniju. Kalbu ne tik apie sceną. Tai, ką darau scenoje, stengiuosi tuo ir gyventi. Prieš eidama į sceną gyvenu tame liūdname klouno pasaulėlyje“, – po savo pasirodymo kalbėjo atlikėja.

Savo dainą parašiusi dainininkė siekia būti išgirsta, nes Europai parengė svarbią žinutę apie kaukes ir apsimetinėjimą, kurio šiandieniame pasaulyje netrūksta.

„Seniai norėjau parašyti dainą apie artisto gyvenimą, apie pastangas ir marionetės vaidmenį. Tikiuosi, jog klausytojas pajus dainos bei klipo ironiją ir tris minutes įsijaus į mano kailį – ką reiškia ant scenos kurti įvairiausius personažus, žiūrovui atiduoti save ir būti bet kuo, kuo jis panorėtų, o nulipus nuo scenos pajusti tuštumą.

Nors daina skamba smagiai ir lengvai, ji slepia ne visai linksmą mintį, ir aš tiesiog dievinu šį kontrastą. Dainą sukurti ir parašyti muziką man padėjo Marius Leskauskas, o žodžiai yra mano minčių srautas, apie tai, kaip tiek scenoje, tiek gyvenime yra sunku būti savimi ir mylėti save tokį, koks esi, be jokių personažų ir kaukių“, – yra sakiusi dainininkė.

Žiūrovai finalo metu išvydo gerokai pakeistą dainininkės pasirodymą. Scenoje atsirado dekoracijos - kėdė, dirbtinė palmė, pasikeitė atlikėjos įvaizdis, o pritariantys atlikėjai žavėjo havajietiškais marškinėliais.

"KaYra"

Monika Marija – „If I leave“

Ketvirtasis finalo numeris teko Monikai Marijai. Su savo kūrybos daina „If I leave“ į sceną žengianti Monika Marija praėjusiais metais tik per plauką neatstovavo Lietuvai didžiajame dainų konkurse. Šiemet atlikėja scenoje demonstruoja ne ką mažesnę jėgą. Kas ją įkvėpė naujausiai dainai?

„Šįkart tai buvo žmogus, nors įkvėpimą galima rasti bet kur“, – šyptelėjo ji.

Daug klausytojų turinti atlikėja, kuri taip pat laikoma viena rimčiausių projekto lyderių, šiam dainų konkursui jaučia silpnybę.

„Aš manau, kad „Eurovizija“ yra gera platforma pasirodyti ir pristatyti savo muziką. Ją stebi labai daug žmonių. Visi, kas mėgsta muziką, čia susirenka. Džiaugiuosi, kad galiu dalintis savo pasakojimu ir būti čia“, – kalbėjo ji.

Daug dėmesio, koncertų ir įspūdžių – kas Monika padeda nepalūžti, kai būna sunku?

„Gal labai banaliai nuskambės, bet man padeda kūryba. Ši daina yra būtent apie tai, kad kai būna sunku ir norisi išeiti – kūryba padeda judėti į priekį“, – po savo pasirodymo, kuris nepateikė siurprizų žiūrovams, kalbėjo ji.

Monika Marija

Po keturių pasirodymų žodis buvo suteiktas komisijai. V. Stackevičius sakė, kad iki pilnos laimės jam šiame finale trūksta alternatyvią muziką grojančių atlikėjų, tačiau visos dainos labai stiprios. Pirmiausia jis vertins dainos skambesį, pasirodymą ir kaip viskas nufilmuota. Pirmasis ketvertukas, jo nuomone, labai stiprus. A. Pilvelytės pradžia buvo silpnesnė, tačiau neabejojo, kad jei ji išvažiuotų į Roterdamą, Lietuva būtų laiminga. Vaidas labai gyrė Rūtą Loop ir sakė, kad tai stipriausias jos pasirodymas atrankose. Taip pat labai gyrė KaYrą ir Moniką Mariją.

V. Stackevičiui pritarė ir A. Smilgevičiūtė. Jai abejonių kėlė A. Pilvelytės „šlageris“, kurio daugelis motyvų jau girdėti „Eurovizijoje“. KaYros pasirodymas puikus, tik pabaigoje atsirado per daug naivumo. Rūta Loop savo kūrinį atliko nepriekaištingai, bet šio ketverto favoritė jai – Monika Marija.

V. Diawara taip pat paminėjo tai, jog A. Pilvelytės daina gali tokia būti ne vienintelė, jei ši atlikėja išvyktų į konkursą. Tačiau gyrė ją dėl tobulo vokalo.

S. Albavičiūtė A. Pilvelytės pasirodymą pavadino „saldainiu“ tradicinės „Eurovizijos“ gerbėjams. Rūta Loop gavo pagyrų už nenusaldintą pasirodymą, KaYra turėtų džiaugtis dėl įgytos patirties, o Monikai Marijai Bandita skyrė aplodismentus.

MeandI – „Drip“

Po komisijos pirmųjų vertinimų scenoje pasirodė Saulius Šemiotas-MeandI. Jis yra vadinamas vienu didžiausių eurovizinių atradimų šiemet. Atlikėjas kuriam laikui buvo pristabdęs savo muzikinį kelią, tačiau grįžo ir dabar yra ten, kur jam maloniausia – kartu su muzika.

Į sceną žengęs atlikėjas kartu su grupe pristatė šiuolaikišką kūrinį. Dalyvių trio išsiskyrė savo jaunatviška energija ir ryškiu įvaizdžiu. Be to, šių muzikantų gerbėjų laukia džiugi žinia – grupė netrukus pristatys šios dainos vaizdo klipą.

„Klipą montavome ilgai, beveik metus, kadangi viską filmavome su žaliuoju ekranu. <...> Galiausiai bus puikus produktas, kurio labai laukiame“, – po pasirodymo kalbėjo grupės lyderis.

Po pasirodymo jis Ievą Zasimauskaitę mokė šokio judesių ir teigė, jog ryškiai apsirengė ir pasirodymo nekeitė, nes tai jo mėgstamiausios spalvos.

"MEANDI"

„The Roop“ – „On fire“

Šeštieji į sceną lipo „The Roop“. Jie nuo pat atrankų pradžios vadinami favoritais. Pasak grupės, dainos pavadinimas „On Fire“ reiškia jaustis pakylėtai, aistringai, susidomėjusiai, būti pilnam jėgų. Nuotaikingą dainos vaizdo klipą kūrė režisierė Indrė Juškutė ir operatorius Adomas Jablonskis.

„Šių metų daina yra apie tai, ką jau kelerius metus savyje nešioju, stebiu aplinkoje. Tai – per greitas savęs „nurašymas“. Mes per dažnai save nuvertiname. Manome, kad neatitinkame standartų ar esame neįdomūs, per jauni, per seni,“ – yra sakęs grupės lyderis Vaidotas Valiukevičius.

Tam pusfinalyje pritarė ir komisijos nariai, kai gyrė už originalų pasirodymą, šokį bei įsimintinus dainos žodžius. „Jie vieni visos atrankos favoritų. Tai puikus kontaktas su publika, režisūra, atlikimas“, – komplimentų per pusfinalį negailėjo prodiuseris V. Stackevičius.

"The Roop"

Po pasirodymo visa sausakimša arena tiesiog pašėlo, o garsius aplodismentus I. Zasimauskaitė palygino su tais, kurie nuaidi didžiojoje „Eurovizijoje“. Tiesa, atlikėjai prisiminė, kad tais metais, kuomet atrankas laimėjo Ieva, per ją į konkursą ir neišvažiavo „The Roop“.

„The Backs“ – „Fully“

Grupė „The Backs“ – tai keturios scenos profesionalės: Silvija Pankūnaitė, Eglė Gadeikytė, Berta Timinskaitė ir Algė Matekūnaitė.

Jos ilgą laiką scenoje buvo matomos pritariančiųjų vokalisčių vaidmenyje šalia populiariausių Lietuvos atlikėjų, dalyvavo didžiausiuose šalies muzikiniuose, televizijos projektuose, o susiburti į savo grupę jas paskatino noras daugiau dėmesio skirti savo kūrybinėms idėjoms.

Koncertuodamos drauge keturios vokalistės atrado naują skambesį – dabar atlieka ne tik gospel muziką, bet ir autorinius kūrinius.

Merginoms yra tekę pažinti ir didžiąją eurovizinę sceną – kaip tąkart jautėsi pritariančiosios atlikėjos? „Jos bijo, tačiau jokiu būdu tos baimės negalima rodyti, nes mes nesame svarbiausios, svarbiausias – pagrindinis atlikėjas“, – sako merginos.

„The Backs“

„Emocijos būnant finale – pačios geriausios ir visų vardu norim padėkoti žiūrintiems, mes tai darome dėl jūsų“, – po pasirodymo sakė grupės narė Algė.

Monique – „Make me human“

Pirmą kartą eurovizinėse kovose besirungianti Monika Pundziūtė-Monique neslepia, kad šiam savo pasirodymui ji skyrė daug jėgų ir laiko. Ją scenoje žiūrovai išvydo paskutinę, aštuntąją.

„Aš esu panirusi į šitos dainos atskirą pasaulį. Ir kaip niekad stipriai tai jaučiu. Nukeliavau iki tolimiausių, jautriausių ir skaudžiausių sielos kampelių, kad tik tu išgirdęs dainą pasijustum lyg namie. Lyg ji tave supranta. Ir kad tu ne vienas“, – apie kūrinį jau anksčiau sakė Monique.

Kaip „Delfi TV“ eteryje pasakojo viena ryškiausių šių dienų Lietuvos popscenos atlikėjų, šis kūrinys gimė kartu su kompozitoriumi Vytautu Bikumi. Išgirdusi pirmuosius šios dainos akordus, Monika pravirko.

„Toks jausmas, kad jis įlindo į mano galvą, aprašė viską, kaip aš jaučiuosi ir sudėjo visa tai į dainą. Nuo pat pirmos akimirkos aš ėmiau tikėti šia daina. Netgi slapčia pagalvojau, kad čia yra tas žirgas, su kuriuo galėčiau joti net į karą. Nebijočiau nieko su šia daina“, – ryžtingai pasakojo dainininkė.

Monique šiam pasirodymui ruošėsi ypatingai daug – galbūt todėl dainininkė jau dabar laikoma viena realiausių pretendenčių nugalėti. Su tuo sutinka ir komisija, ir žiūrovų vertinimai ankstesnėse laidose.

Jausmingą kūrinį atlikusi Monika ir po pasirodymo išlaikė tą pačią nuotaiką. „Man atrodo, kad nuostabu gyvenant bet kurią dieną iš jos pasiimti kaip įmanoma daugiau. Reikia negalvoti, kad esi tobulas ir toks vienintelis pasaulyje. Tokiu būdu tu mokaisi“, – sako ji.

Monique

„Mano širdis dreba, bet žinau, kad ji dreba dėl gero dalyko“, – po pasirodymo sakė Monique.

Pasirodžius visiems aštuoniems finalo dalyviams, G. Martirosian vėl grįžo pas komisiją. Pirmiausiai savo nuomonę apie antrąjį dalyvių ketvertą išsakė Jazzu.

„Pasirodymai buvo labai skirtingi. MeandI buvo labai nuotaikingi, ryškūs ir kitokie. Man tai buvo nauja Lietuvos kontekste. Labai tokio gero vakarėlio scenoje trūksta. Mano šio vakaro absoliutūs favoritai – „The Roop“. Jiems dainuojant, mes čia visi buvome „On fire“ ir, manau, visa Europa būtų „On fire“. Tai buvo labai stabilus pasirodymas, labai sveikinu ir manau, kad tai būtų geras pasirinkimas. „The Backs“ turi nuostabius balsus ir platų diapazoną, bet nesupratau dainos. O Monique – man buvo gera stebėti jos augimą, nes mes ją atradome „X Faktoriuje“, ji buvo nuostabi ir noriu pasakyti viena – mažiau jaudinkis“, – paskutinius keturis dalyvius įvertino Justė Arlauskaitė.

Jai pritarė ir kitas komisijos narys Leonas Somovas: „MeandI daina yra urban stiliaus, išskirtinė ir ne tokia šabloniška daina. Puiku, kad laiko savo stilių nuo pradžių ir neklaidžioja kaitaliodami pasirodymus. Tikras vakarėlis scenoje. Čia svarbu ne tik daina ar pasirodymas, čia labai svarbu nuotaika. „The Roop“ turi labai stiprų publikos palaikymą, kas yra labai svarbu. Svarbu turėti ryšį su publika. Tai didžiulis pliusas. „The Backs“ daina turi euforinį jausmą, bet pasigedau vedančio vokalo. Vizualiai pasirodymas labai tamsus, o aš dainą girdžiu kaip šviesią. Monique kiek sukliudė jaudulys, vizualiai atrodė labai patraukliai, bet pasirodymas nebuvo itin sklandus. Tačiau visi pasirodymai tikrai labai stiprūs“, – finalistus gyrė L. Somovas.

Po jo žodis teko G. Griniūtei. Ji džiaugėsi, kad visi šios atrankos dalyviai labai ūgtelėjo ir nė vienas nenuleido kartelės.

„Jei norėtume Lietuvą pavaizduoti kaip atsipalaidavusią šalį, reikėtų siųsti MeandI. Prisidedu prie visų pagyrų grupei „The Roop“, man dar šiemet neteko apie juos pasisakyti, tai noriu pasveikinti juos už tą gražią žinutę, manau, ją visi perskaitys. Labai patiko ir šokis, kurį šoks ir visa Europa, jei juos išsiųsime į Roterdamą. „The Backs“ daina nėra labai įsimintina, bet atlikėjos labai stiprios, natos skambėjo skaidriai. Monique pasirodymą žiūrėjau kaip kompiuterinį žaidimą, norisi ir stebėti, ir klausytis, daina paveiki. Šiandien bus labai sunku balsuoti ir išrinkti geriausią“, – sakė ji.

„Mano širdis šiandien labai laiminga, nes šis finalas – kaip testas su 8 galimais atsakymais, kurie visi yra teisingi. Kad ir kas išvažiuotų į Nyderlandus, širdy bus ramu. MeandI labai tiktų šiai „Eurovizijai“, nes ji vyks Nyderlanduose, kur legalūs kai kurie dalykai. O jei rimtai, geras ir lengvas jausmas jį stebėti. MeandI jau laimėjo, nes apie juos išgirdo visa Lietuva. „The Roop“ noriu pagirti už tai, kad geriausiai mobilizavo visus savo gerbėjus. Tai žavinga, noriu padėkoti, kad jie parodė, jog keistai – nereiškia blogai. „The Backs“ žavesys – puikiai derantys balsai, kurie tiktų net orų prognozei išdainuoti. Daina nežinau apie ką, bet jos klausytis smagu. Monique geriausiai iš visų išnaudojo visą arenos sceną. Man nerėžė ausies atlikimas, bet žinau, kad Monique gali ir geriau“, – sakė R. Zilnys.

Jis sako beveik neabejojantis, jog finalą laimės kažkas iš antrojo ketverto dalyvių.

Nuolat pildoma.

Finalo akimirkos - nuotraukų albume (nuolat pildoma):

Finale - naujovė balsuojantiems

Naujovė konkurse: balsuoti iš vieno telefono numerio bus galima ne 5, kaip per kitas atrankų laidas, bet net 10 kartų!

Už žiūrovų skambučius ir trumpąsias žinutes surinktų lėšų dalis, kuri tenka LRT, bus skirta nacionalinę atranką laimėjusiam atlikėjui ar grupei. Nugalėtojų komandos taip pat lauks ir dvi piniginės premijos. Asociacija LATGA atranką laimėjusios dainos autoriams įsteigė 3 tūkst. eurų dydžio premiją, dar 2 tūkst. eurų ši autorius vienijanti organizacija skirs dainos aranžuotės tobulinimui ir kūrinio sklaidai užsienio šalyse.

„Eurovizijos“ nacionalinės atrankos laimėtojas paaiškės komisijos ir žiūrovų balsavimo rezultatus pavertus euroviziniais balais ir juos susumavus tokia tvarka:

- pagal žiūrovų balsavimo rezultatus dalyvis, užėmęs pirmą vietą, gauna 12 eurovizinių balų, antrą vietą – 10 balų, trečią – 8 balus, ketvirtą – 7 balus, penktą – 6 balus, šeštą vietą – 5 balus, septintą – 4 balus, aštuntą – 3 balus.

- kiekvienas komisijos narys įvertina pasirodžiusius dalyvius skirdamas atitinkamai 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 balus (komisijos narys negali skirti tiek pat balų keliems dalyviams). Visų komisijos narių balsai yra susumuojami, pirmą vietą pagal komisijos skirtus balus užėmęs dalyvis gauna 12 eurovizinių balų, antrą vietą – 10 balų, trečią – 8 balus ir t. t.

- tuomet susumuojami žiūrovų ir komisijos euroviziniai balai. Daugiausia balų surinkęs atlikėjas užima pirmąją vietą. Jei susumavus komisijos ir žiūrovų eurovizinius balus, atlikėjai surenka vienodą jų skaičių, aukštesnę vietą užima dalyvis, sulaukęs didesnio komisijos įvertinimo.

Šių metų „Eurovizijos“ nacionalinę atranką veda LRT laidų vedėjai Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis bei dainininkė Ieva Zasimauskaitė, Lietuvai atstovavusi „Eurovizijoje“ 2018 metais.

„Delfi“ primena, kad „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos „Pabandom iš naujo!“ scenoje šiemet iš viso pasirodė 36 muzikos atlikėjai ir grupės. Į finalą žiūrovų ir komisijos narių sprendimu pateko aštuoni.

Prieš lemiamą koncertą dalyviai su žurnalistais susitiko arenos koridoriuose ir atsakė į paskutinius dominusius klausimus.

„Šiemet „Eurovizijos“ gerbėjų laukia išties nenuspėjamas nacionalinės atrankos finalas – daug stiprių ir įdomių atlikėjų, skirtingi muzikos žanrai. Žiūrovai turės ką pasirinkti pagal savo muzikinį skonį. Finalo dalyvis, sulaukęs didžiausio komisijos įvertinimo ir žiūrovų palaikymo, ir bus tas, kuris atstovaus Lietuvai didžiosios „Eurovizijos“ scenoje“, – prieš finalą sakė LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas.

„Labai gerai jaučiuosi po repeticijos, energijos atsirado dar daugiau, palinkėčiau sau, kad kai vyks transliacija, dar geriau viskas būtų. Repeticija puikiai pavyko. Kaune esu gimusi ir augusi, todėl džiaugiuosi, kad finalas vyksta čia ir tikiuosi, kad kauniečiai mane palaikys. Žinoma, patobulinti pasirodymą ir dar pasitempti galima visada, tačiau truputį pritrūkome laiko. Bet jei laimėsime ir vyksime į Roterdamą, tuomet laiko dar labiau pasistengti ir su instrumentalu, ir su pasirodymu, ir su išvaizda tikrai dar turėsime. Iš patirties galiu pasakyti, kad pirmieji kartai yra geriausi ir vakar nusifilmavome repeticiją su kai kuriais pokyčiais ir jie mums nepavyko. Todėl jei ir norisi kažką keisti, tai daryti reikia labai atsargiai“, – prieš finalą arenoje kalbinta sakė A. Pilvelytė.

„Pirmąkart per visus tris etapus jaučiuosi laisva, užtikrinta ir tikrai mėgaujuosi. Miegojau normaliai, papusryčiavau viešbutyje kiaušinienės su dešrelėmis ir atvažiavau čia, į areną. Trečiąkart pakeitėme įvaizdį pasirodymui, o kodėl ne? Mes esame menininkai, aš pati parašiau dainą konkursui, pati kūriau performansą ir kaskart bandau vis geriau išpildyti pasirodymą, kad žmonėms kuo aiškiau perduočiau žinutę. Galiu pasakyti tik tiek, kad finalo pasirodymas bus labai pozityvus ir bus viskas visiškai kitaip, nei žmonės matė prieš tai atrankose“, – žada K. Radžiukynaitė-KaYra.

„Jei anksčiau šiame konkurse mes ieškojome ir bandėme kažką keisti, tai šiemt į jį atėjome apsisprendę. Žinojome, kas limpa tai dainai, kokios spalvos tinka, vizualai. Todėl jaučiuosi labai saugiai, žengiu į sceną rami, žinau, ką man reiškia ši daina, ką ji reiškia autoriui Mariui Leskauskui. Mes visiškai neturime ko prarasti, galime tik gerai praleisti laiką“, – teigia viena finalo favoričių Monika Marija.

Kiek kitaip jaučiasi Saulius Šemiotas-MeandI, papasakojęs, jog šiandien jam viską apsunkina sukilusi temperatūra.

„Jaučiuosi blogai, temperatūra 37,5, bet bandysim kažkaip išsigydyti ir pasirodyti gerai. Nežinau, kiek tai gali pakenkti. Prieš dvi dienas pakilo temperatūra, turbūt reikia visus pastatus uždaryti ir evakuoti žmones, nes koronavirusas atėjo į Lietuvą. O jei rimčiau, tai gali būti, jog čia pervargimas, nes buvo labai įtempta savaitė, turėjom daug interviu, repeticijų. Ar tai nenumušė tikėjimo pergale? Mano vienintelis tikėjimas yra kuo geriau pasirodyti šiandien finale. Norėčiau paraginti žmones balsuoti už tuos, kas jiems patinka, jei patinka pozityvi energetiška muzika, raginčiau balsuoti už mus“, – sako MeandI.


„Mes jaučiamės labai gerai, pasiruošusios, ramia širdimi lipsime į sceną su labai dideliu nekantrumu. Mums tai labai didelis žingsnis pasirodyti finale, šioje arenoje ir kad mūsų dainą išgirstų tiek daug žmonių. Pasirodymas bus be fejerverkų, ieškojome režisūrinių sprendimų, nes labai svarbi dainos emocija“, – teigė grupės „The Backs“ narės.

O kas vyksta Monique viduje prieš svarbų pasirodymą?

„Viduje dėliojuosi istoriją, kurią noriu papasakoti žmonėms ir aš labai laukiu, kada žmonės tą istoriją išgirs savaip. Tai reiškia, kad aš papasakosiu savąją, jie išgirs, kas jiems yra artima ir labai panašu. Jaudulys ir emocija buvo prieš tai, dabar yra ramybė, nusiteikimas, ryžtas, ir, žinoma, adrenalinas. Kiekviena daina yra su tam tikra žinute, o ši mano daina apie tai, kad mes labiau egzistuojame negu gyvenam ir tarp tų dalykų, kuriuos privalom daryti, neberandam to, kas mums iš tiesų teikia džiaugsmą ir spindesį akyse. Kas nutinka tada? Ttada mes atsisukam į tuos, kuriuos mylim ir prašome, kad jie padarytų mus žmogumi kita prasme, kad priverstų mus pasijusti gyvais vėl ir suteiktų kažkokią prasmę“, – pasakoja Monique.

Ji intriguoja, kad ruošia siurprizų žiūrovams: „Daina bus ta pati, tačiau vizualine prasme ruošiame naujovių. Tačiau negaliu atskleisti, kas tai bus, nes to neįmanoma nupasakoti, tai reikia pamatyti“.

O štai, ką apie pasiruošimą ir nuotaikas sakė Rūta Loop:


„Aš jau po generalinės repeticijos, Kaune šviečia saulė. Jaučiuos „On fire“. Šiandien viskas priklausys ne tik nuo mūsų, bet ir juo jūsų. Tiek, kiek jūs prabalsuosit. Nenurašykite visko komisijai, pirmiausia padarykime viską patys, ką galime, atiduokime savo balsus, o tada Visata sustatys viską į savo vietas“, – socialiniuose tinkluose sakė grupės „The Roop“ lyderis V. Valiukevičius.

Grupė 18 val. prie Kauno „Žalgirio“ arenos pagrindinio įėjimo surengė flashmobą, kur didžiulė minia susirinkusiųjų kartu su finalo dalyviais šoko „eurovizinio“ pasirodymo šokį.

Šių metų „Eurovizijos“ nacionalinę atranką veda LRT laidų vedėjai Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis bei dainininkė Ieva Zasimauskaitė, Lietuvai atstovavusi „Eurovizijoje“ 2018 metais.

Didžioji „Eurovizija“ šiemet vyks Roterdame (Nyderlanduose) gegužės 12–16 dienomis. Lietuvos atstovas pasirodys pirmajame didžiosios „Eurovizijos“ pusfinalyje gegužės 12 dieną. Pirmajame pusfinalyje taip pat pasirodys dar 16 šalių atstovai: Airijos, Australijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Belgijos, Izraelio, Kipro, Kroatijos, Norvegijos, Maltos, Rumunijos, Rusijos, Slovėnijos, Šiaurės Makedonijos, Švedijos, Ukrainos.

„Eurovizijos“ konkurse Lietuva dalyvauja nuo 1994-ųjų. Lietuvai yra atstovavę Ovidijus Vyšniauskas, Aistė Smilgevičiūtė, „Skamp“, Aivaras Stepukonis, Linas ir Simona, „Laura & The Lovers“, „LT United“, „4Fun“, Jeronimas Milius, Sasha Son, „InCulto“, Evelina Sašenko, Donatas Montvydas (du kartus), Andrius Pojavis, Vilija Matačiūnaitė, Monika Linkytė & Vaidas Baumila, „Fusedmarc“, Ieva Zasimauskaitė, Jurijus Veklenko. Aukščiausią vietą, šeštąją, iki šiol yra užėmę „LT United“ su daina „We Are The Winners“.

Žinomi muzikos autoriai „Eurovizijos“ finale tikisi įdomios kovos

Peržvelgus paskutiniųjų kelių nacionalinių „Eurovizijos“ atrankų finalų dainų autorių sąrašus, galima stebėti tendenciją, kad jame daugėja lietuviškų pavardžių. Tai pastebi ir šio dainų konkurso nacionalinės atrankos komisijoje Asociacijai LATGA atstovavę jos nariai, žinomi muzikos kūrėjai Leonas Somovas, Giedrė Kilčiauskienė ir Jievaras Jasinskis, kurie tikisi, kad vasario 15 d. „Žalgirio“ arenoje vyks įdomi kova dėl kelialapio į Roterdamą, o taip pat ir 5 tūkst. eurų dydžio Asociacijos LATGA premijos.

Lygiaverčiai varžovai

„Šiemetinė atranka nuo ankstesnių skiriasi ne tik tuo, kad finale skambės labai didelis procentas Lietuvoje sukurtų dainų. Mano galva, daugelis pasirodymų, kalbant tiek apie atlikimą, tiek apie pačias dainas, yra panašaus stiprumo, todėl laukia labai įdomi kova. Ankstesniais metais būdavo vos pora favoritų, todėl buvo nesunku atspėti, kas laimės. Šį kartą tai padaryti bus šiek tiek sudėtingiau. Labai tikiuosi, kad žiūrovų ir komisijos nuomonės pernelyg neišsiskirs, kaip buvo beveik visos atrankos metu, todėl išsirinksime patį geriausią pasirodymą“, – pranešime spaudai sako žinomas muzikos autorius ir prodiuseris L.Somovas.

Paklausta, kas svarbiau, – pats kūrinys, ar jo atlikimas, dalyvių pasirodymus atrankoje vertinusi muzikos autorė ir atlikėja G.Kilčiauskienė teigia, kad svarbi visuma: „Nors „Eurovizija“ vadinama dainų konkursu, vis dėl to čia svarbu viskas. Būna, kad geri atlikėjai pasirodo su nelabai tinkama daina. O būna ir taip, kai daina stipri, bet atlikėjas jos tiesiog nesugeba gerai ištransliuoti. Tiek komisija, tiek paprasti klausytojai pirmiausia vertina tai, ką girdi ir mato. Ir neužtenka gero priedainio, klausytojus turi užkabinti ir pats atlikėjas – nebūtinai tobulu balsu, bet geru atlikimu, vaizdu scenoje.“

Paklausti, ko trūksta, kad laimėtumėme didžiąją „Euroviziją“, visi autoriai vieningai sutaria, kad reikia tik Fortūnos šypsnio.

„Manau, kad reikia tiesiog labiau atsipalaiduoti visiems ir tiesiog mėgautis dalyvavimu. Ir ne tik didžiojoje scenoje, bet ir lietuviškoje atrankoje. O šiaip tai viskas yra loterija – labai svarbu, kokia auditorija žiūri, po ko scenoje pasirodome. Jeigu kuri šalis žinotų tą sėkmės receptą, tai ji nuolatos ir laimėtų“, – juokiasi G.Kilčiauskienė.

„Manau, kad dabar tai yra tik sėkmės dalykas. Mūsų muzikos scena pakankamai profesionali. Žinoma, tos kartelės nereikėtų nuleisti, jeigu norime laimėti“, – sako J.Jasinskis.

„Paprasčiau žiūrėkime, juk tai tik žaidimas, tad nereikia savęs nuvertinti dėl to, kad dar nė karto nelaimėjome. Be to, tendencijos vis keičiasi – jeigu ir išmoktumėm pamokas ir dar geriau pasirodytumėme, nebūtinai laimėtumėme. Asmeniškai man yra nemažai dainų, kurios man įsiminė geriau nei tos, kur laimėjo. Pavyzdžiui, visiškai neatsimenu dainos, kuri laimėjo pernai, bet galvoje dar skamba Salvadoro Sobralio daina, kuri pelnė pergalę prieš kelis metus“, – teigia L.Somovas.

Daugėja lietuvių autorių kūrinių

Vasario 15 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje nacionalinės Eurovizijos atrankoje dėl pergalės kausis 8 kūriniai, 7 iš jų yra sukurti mūsų šalies autorių.

Palyginimui: pernai iš aštuonių dainų du finale skambėję kūriniai buvo sukurti ne Lietuvos autorių – Monikos Marijos dainuota „Light on“ (tiesa, dainininkė pati prisidėjo prie kūrinio atsiradimo) ir Jurijaus Veklenko atlikta „Run with the Lions“. Pastaroji triumfavo finale, o jos autoriams Pele Loriano, Ericui Lumiere ir Ashley Hicklinui atiteko Asociacijos LATGA premija – 5 tūkst. eurų. 2018 m. finale iš šešių skambėjusių dainų dvi buvo sukurtos užsienio autorių, tiesa, prie vienos iš jų atsiradimo prisidėjo ir Lietuvos kūrėjai.

Tiesa, tąsyk nacionalinę atranką laimėjo lietuvių autoriaus Vytauto Bikaus parašyta daina „When We‘re Old“, kurią įtaigiai sudainavo Ieva Zasimauskaitė. V.Bikui atiteko 3 tūkst. Eur premija, negana to, jis pelnė Metų autoriaus statulėlę M.A.M.A. apdovanojimuose. Beje, šis kūrinys didžiojoje „Eurovizijoje“ užėmė 12 vietą ir kol kas yra trečias geriausias šalies rezultatas pasirodymų konkurse istorijoje po „LT United“ dainos „We Are The Winners“ (ją sukūrė Andrius Mamontovas, Saulius Urbonavičius ir Viktoras Diawara), kuri 2006 m. užėmė 6-ąją vietą, ir Donato Montvydo 2016 m. atliktos „I’ve Been Waiting for This Night“ (dainos autoriai Jonas Thanderis ir Beatrice Robertsson), finale užėmusios 9-ąją vietą.

Beje, 2016-ųjų nacionalinės atrankos finale iš 6 kūrinių 5 sukurti užsienio autorių arba su jais glaudžiai bendradarbiaujant. 2017 m. finale iš 8 dainų 3 buvo sukurtos ne lietuvių autorių, o į finalą išsiuntėme grupę „Fusedmarc“, kurios nariai ir sukūrė nacionalinėje atrankoje triumfavusį kūrinį „Rain Of Revolution“ kartu su bičiuliu muzikos autoriumi Michailu Levinu. Tiesa, su šia daina į finalą patekti nepavyko.

„Žinoma, iš vienos pusės tai džiugina, kad Lietuvos autoriai aktyviai dalyvauja tikėdamiesi, kad jų dainos pateks į didžiąją „Euroviziją“. Iš kitos pusės, galime didžiuotis tuo, kad mūsiškė atranka rūpi užsienio kūrėjams ir jie mums rašo dainas. Žinoma, jeigu laimėtumėm šį konkursą ir dar su Lietuvoje sukurta daina, džiaugsmo ir pasididžiavimo veikiausiai būtų daugiau – mylėti savo šalį ir palaikyti jos atstovus yra natūralus dalykas“, – sako kompozitorius J.Jasinskis, kuriam taip pat teko garbė komentuoti „eurovizinius“ pasirodymus.

Kad atranka ir toliau būtų atvira tiek Lietuvos, tiek užsienio muzikos autoriams, kolegai linkęs pritarti ir Leonas Somovas: „Tikrai nereikia daryti jokios atskirties, kažkaip politikuoti. Nors ne visiems dalyviams, kaip matėme, tai patinka, manau, kad didesnė konkurencija tik padeda vystytis tiek konkursui, tiek kūrėjams, tiek atlikėjams. Manau, kad prie to labai prisideda ir Asociacijos LATGA įsteigta piniginė premija dainų autoriams.“

„Bendradarbiavimo sutarčių pagrindu Lietuvoje atstovaujame bei atlyginimą renkame ir 70 užsienio šalių autoriams, ne tik lietuviams. Pretenduoti į mūsų piniginę premiją turi vienodas teises tiek mūsų, tiek užsienio autoriai. Vis dėlto negalime nesidžiaugti tuo, kad nacionalinėje atrankoje daugėja lietuviškų dainų. Tai reiškia, kad Lietuvoje vis labiau vertinami mūsų šalies kūrėjai“, – sako Asociacijos LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Paulius Sartatavičius.

Beje, kaip jau tapo tradicija, nacionalinės atrankos finale triumfuosiančios dainos autoriams bus įteikta Asociacijos LATGA 5 tūkst. Eur dydžio piniginė premija. Tiesa, šį kartą tiesiogiai autoriams bus išmokėta 3000 Eur, likusi pinigų suma bus skirta dainos aranžuotės tobulinimui ir kūrinio sklaidai užsienio šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1951)