Šių metų „Eurovizijos" nacionalinę atranką veda LRT laidų vedėjai Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis bei dainininkė Ieva Zasimauskaitė, prieš dvejus metus atstovavusi Lietuvai „Eurovizijos" dainų konkurse.

Dviejose pusfinalio laidose pasirodys po 9 atlikėjus ir po kiekvieno pusfinalio bus atsisveikinta su 5 iš jų. Finalinėje, šeštojoje, laidoje ant scenos pasirodys 8 atlikėjai. Šiandien filmuotą laidą žiūrovai išvys jau ateinantį šeštadienį.

Šįkart atlikėjų pasirodymus vertino dainininkas Andrius Mamontovas, atlikėja Monika Linkytė, grupės „Pieno lazeriai" lyderė Giedrė Kilčiauskienė ir prodiuseris Vaidas Stackevičius.

1. KaYra „Alligator"

Ryškų pasirodymą pristačiusi KaYra, arba Kristina Radžiukynaitė, sulaukė gausybės plojimų. „Tai tik dalis personažų, į kuriuos įsikūniju. Kalbu ne tik apie sceną. Tai, ką darau scenoje, stengiuosi tuo ir gyventi. Prieš eidama į sceną gyvenu tame liūdname klouno pasaulėlyje“, – po savo pasirodymo kalbėjo atlikėja.

Savo dainą parašiusi dainininkė siekia būti išgirsta, nes Europai parengė svarbią žinutę apie kaukes ir apsimetinėjimą, kurio šiandieniame pasaulyje netrūksta.

„Seniai norėjau parašyti dainą apie artisto gyvenimą, apie pastangas ir marionetės vaidmenį. Tikiuosi, jog klausytojas pajus dainos bei klipo ironiją ir tris minutes įsijaus į mano kailį – ką reiškia ant scenos kurti įvairiausius personažus, žiūrovui atiduoti save ir būti bet kuo, kuo jis panorėtų, o nulipus nuo scenos pajusti tuštumą.

Nors daina skamba smagiai ir lengvai, ji slepia ne visai linksmą mintį, ir aš tiesiog dievinu šį kontrastą. Dainą sukurti ir parašyti muziką man padėjo Marius Leskauskas, o žodžiai yra mano minčių srautas, apie tai, kaip tiek scenoje, tiek gyvenime yra sunku būti savimi ir mylėti save tokį, koks esi, be jokių personažų ir kaukių“, – yra sakiusi dainininkė.

2. Viktorija Miškūnaitė „The Ocean"

Įspūdingu vokalu pasižyminti operos solistė V. Miškūnaitė šįkart komisiją ir studijoje susirinkusius žiūrovus nustebino uždainavusi lietuviškai. Savo pasirodymą pradėjusi anglų kalba vėliau ji uždainavo gimtąja kalba, o dainą baigė ir vėl anglų kalba.

Tačiau balsas ne vienintelis įspūdingas šio pasirodymo akcentas. Viktorija buvo pasipuošusi ilga bei kriauklėmis dekoruota suknele, tad nenuostabu, kad tiek žengiant į sceną, tiek ir ją paliekant atlikėjai talkino du vyrai, kurie nešė jos sceninį kostiumą.

„Tiesą sakant, po praėjusio filmavimo buvau nustebinta dėl tokio didžiulio palaikymo. Buvo tikrai labai smagu. Su prodiuseriu daug bendravome ir kalbėjomės. Jis buvo susijaudinęs ir sakė, kad būtinai turiu dainuoti lietuviškai“, – pasakojo ji.

I. Zasimauskaitei pasiteiravus, kodėl ji nusprendė dainuoti lietuviškai, Viktorija sakė, kad tam įtaką padarė jos močiutė, kuri anūkei paskambino ir pasiskundė, jog jos dainos anglų kalba tiesiog nesuprato. „Pamaniau, kad „Euroviziją“ žiūri ir daugiau vyresnio amžiaus žmonių, kurie nesupras, todėl pasirinkau lietuvių kalbą“, – pasakojo ji po savo pasirodymo.

3. „Baltos varnos“ „Namų dvasia“

Lietuvišką dainą nacionalinės atrankos pusfinalyje atliko ir identiškos dvynės Teresė ir Milda Andrijauskaitės, kurios geriau žinomos kaip duetas „Baltos varnos“.

Žaliajame kambaryje Ievai merginos sakė, kad jas atskirti labiausiai padeda svogūnas, nes viena jį itin mėgsta, o kita negali pakęsti. Merginos ir vėl pasirinko dainuoti basomis, nes, anot jų, gyvenime tiesiog neavi aukštakulnių.

„Eurovizija“, žinoma, mums yra nauja, bet kiekvienoje scenoje įdomu, nes užkulisiuose vis būna skirtingi žmonės“, – pasakojo jos.

Anot komisijos narių, pirmoji atlikėja puikiai atliko savo darbą. „Ji turi ryškų ir lengvai įsimenamą priedainį. Man patiko tiek daina, tiek atlikimas, bet kartais norėjosi, kad tas lėtas šokis taptų kiek greitesniu“, – apie KaYrą kalbėjo A. Mamontovas.

Tačiau komisijos nariai atkreipė dėmesį į tai, kad V. Miškūnaitė šio pasirodymo metu pasirinko dainuoti lietuviškai. Tai gali būti laikoma ir atlikėjo neapsisprendimo ženklu.

„Kadangi jau esu girdėjusi visus atlikėjus, savo įspūdžius esu susidariusi, o šiandien klausiausi iš naujo. „Baltos varnos“, man atrodo, kad nepriklausomai, ar jos dalyvauja kaip „Eurovizijos“ konkurse, ar tiesiog dainininkės, kurios gavo eterį, išlošia kaip muzikantės“, – sakė G. Kilčiauskienė.

Žinoma dainininkė paminėjo ir KaYros pasirodymą, kurio pakeitimai paliko jai teigiamą įspūdį. „KaYra turi visiškai kitokį pasirodymą. Galima pamanyti, kad patekusi į finalą ji dar jį pakeis. Buvo tik nejauku kartais, nes jos grimas priminė filmą „Jokeris“, – kolegei pritarė R. Zilnys.

M. Linkytė paminėjo, kad dalyviai atkreipė dėmesį į anksčiau jau išsakytas pastabas. Pasak jos, iki šiol geriausio atrankos pasirodymo titulas už nuoširdumą priklauso „Baltoms varnoms“.

4. Rūta Loop „We came from sun"

Savo pasirodymą pakeitė ir atlikėja Rūta Žibaitytė. Rūtos Loop pseudonimu geriau žinoma dainininkė scenoje pasirodė vilkėdama baltą kostiumą, kaip ir jos šokėjos bei pritariantieji vokalistai. Dainininkė sakė, kad su savo komanda iki smulkiausių detalių išanalizavo pasirodymą ankstesniame filmavime, todėl ryžosi ir keistis.

„Šiemet mačiau daug stiprių pasirodymų ir džiaugiuosi, kad mes tobulėjame. Daug pasirodymų man patiko. Gal dabar atskirti būtų neetiška, bet daug kas man tikrai patiko“, – apie kolegas kalbėjo R. Žibaitytė.

5. Gabrielius Vagelis „Tave čia randu"

Nemažai patirties scenoje turintis G. Vagelis savo pasirodymą pradėjo sėdėdamas tarp studijoje susirinkusių žiūrovų. Su keturiais pritariančiaisiais vokalistais dainuojantis Gabrielius jautėsi tvirtai, o tai pastebėjo ir gausiais plojimais jį apdovanoję žiūrovai.

Pasiteiravus, kodėl savo pasirodyme jis atsisakė šokio, atlikėjas sakė, kad pirmojoje laidoje nukreipė visų dėmesį nuo dainos, todėl šįkart svarbiausia turėjo likti būtent daina ir vokaliniai gebėjimai. Dėl šios priežasties jo komandą papildė ir pritariantieji vokalistai. „Pagalvojau, kad manęs scenoje nepakanka ir norėjosi padaryti tą mini vakarėlį“, – paaiškino Gabrielius.

6. „The Roop" „On fire"

Pasak grupės, dainos pavadinimas „On Fire" (I'm on fire) reiškia jaustis pakylėtai, aistringai, susidomėjusiai, būti pilnam jėgų. Nuotaikingą dainos vaizdo klipą kūrė režisierė Indrė Juškutė ir operatorius Adomas Jablonskis.

„Šių metų daina yra apie tai, ką jau kelis metus savyje nešioju, stebiu aplinkoje. Tai – per greitas savęs „nurašymas". Mes per dažnai save nuvertiname. Manome, kad neatitinkame standartų ar esame neįdomūs, per jauni, per seni," – pranešime spaudai yra sakęs grupės lyderis Vaidotas Valiukevičius.

Dainininkas taip pat žadėjo nesustoti ir toliau tobulinti savo pasirodymą. Būtent ši grupė yra laikomi vienais iš atrankos lyderių.

Komisijos nariai pagyrų negailėjo visoms trims dainoms. „Neabejoju, kad Gabrieliaus dainą gros radijo stotys, bet jei „Eurovizijoje“ bus kita tokia daina anglų kalba, abejoju, kad pavys aplenkti. Lietuviškas vokalas geriau skamba kai yra folkloro elementų“, – apie G. Vagelio pasirodymą sakė A. Mamontovas.

„Rūta Loop apskritai yra viena perspektyviausių kylančių atlikėjų Lietuvoje. Klausydamas, kaip ta daina baigiasi, buvau visiškai laimingas ir patenkintas“, – vienos iš lyderių pasirodymą komentavo R. Zilnys.

Vis dėlto mažiausiai komentarų komisijos nariai turėjo grupei „The Roop“, kuriuos visi giria už originalų pasirodymą, šokį bei įsimintinus dainos žodžius. „Jie vieni visos atrankos favoritų. Tai puikus kontaktas su publika, režisūra, atlikimas... Labai nustebčiau jei jie nepatektų į finalą“, – komplimentų negailėjo prodiuseris V. Stackevičius.

7. Kristina Jure „My Sound of Silence"

Praeityje muziką norėjusi mesti Kristina dainavo apie tai, kas padeda įveikti net sunkiausius etapus ir nepalūžti. Daugelį metų buvusi pritariančiąja vokaliste ji nusprendė išbandyti ir savo sėkmę, todėl drąsiai žengia savo svajonės pasirodyti didžiojoje „Eurovizijoje“ link.

Atėjusi į žaliąjį kambarį K. Jure sulaukė daugybės komplimentų dėl įspūdingo dainos atlikimo ir puikių vokalinių galimybių. Ji neslėpė, jog stengėsi, o pasirodymas pareikalavo daug jėgų.

8. Alen Chicco „Somewhere Out There"

Kaip jau anksčiau yra sakęs Tomas Alenčikas, geriau žinomas Ane Chicco pseudonimu, žengti į didžiąją atrankos sceną dar kartą jį paskatino tai, jog konkurse netrūksta beprasmybės, todėl jis nusprendė pristatyti savo kūrybos dainą.

Dainos idėja kilo visiškai netikėtai, atlikėjas rėmėsi asmenine patirtimi: „Buvau vienas vidury ežero, vidurnaktį, švietė žvaigždės, labai ryškus mėnulis. Jaučiausi labai blogai, buvau prislėgas ir vienišas. Galvojau kad anksčiau kažkas buvo geriau. Vidury ežero norėjosi paklausti „Are you somewhere out there?" ir visiškoje tuštumoje man atsakė mano paties aidas, tarsi viltis, kad kažkur toli manęs laukia – aš ne vienas."

Šis kūrinys yra sudėtas iš skirtingų patirčių – beviltiškumo ir tikėjimo kovos. „Eurovizijoje" yra labai daug kičo ir beprasmių tekstų. Aš einu norėdamas parodyti savo istoriją, kuri atspindi ir kitų žmonių istorijas. Aš žinau, kad yra labai daug klausytojų, kurie jaučiasi panašiai, kaip aš. Aš manau, kad tokios dainos truputį pakelia nuo žemės ir atveria akis. Tikiuosi, kad ji suteiks kam nors vilties – jūs ne vienas, aš čia ir šiuo keliu galime eiti kartu," - sako atlikėjas.

Po savo pasirodymo Tomas sakė, kad nusivylė pamatęs pirmąjį savo pasirodymą atrankose, todėl šįkart pasirinko ne tokį ryškų dainos atlikimą. „Tikrai buvau nuoširdus, o scenoje net drebėjo rankos, kas būna retai“, – pasakojo Alen Chicco.

9. Aistė Pilvelytė „Unbreakable"

Būtent ši atlikėja neoficialiai yra tituluojama „Eurovizijos“ veterane, bet dėl to visiškai nesijaudina. Aistė Pilvelytė bando savo laimę „Eurovizijoje“ jau 12 kartą. Dėl šio fakto moteris susilaukia daug komentarų ir tokių epitetų kaip „rekordininkė“ ar „veteranė“.

„Visi sako, kad tai mano 12 kartas, tačiau tai yra dešimta, jubiliejinė, daina, kurią pati atsinešu į „Euroviziją“. Kažkada buvau diskvalifikuota iš konkurso. Tuo metu buvau labai jauna ir neturėjau savo dainos. Aš nepykstu ant žurnalistų, kad jie mini skaičių 12 – tebūnie“, – laidoje „DELFI Premjera“ sakė Aistė.

Jau praėjusį šeštadienį Aistės atliktą dainą puikiai įvertino tiek komisija, tiek ir žiūrovai. Komisijos nariai jau tuomet pripažino, kad šis jos pasirodymas yra vienas stipriausių. Ji neslepia, kad atlikti tokį kūrinį įkvėpė meilė dukrai.

„Man visada labai patiko švedų kompozitoriaus Thomo G:son dainos. Viena iš jo dainų yra laimėjusi „Euroviziją“. Pagalvojau, kad man reikia jį susirasti, užmezgiau kontaktą labai paprastai ir pradėjome bendradarbiauti nuotoliniu būdu. Taip gimė dabartinė mano daina. Šios dainos žinutė yra labai graži: moters meilė vaikui, vyrui daro ją nepalaužiamą. Meilė nugali viską, nes ji stipriausia jėga pasaulyje“, – kūriniu džiaugiasi dainininkė.

Tiesa, po pasirodymo A. Pilvelytė nepraleido progos ir pajuokauti. Paklausta, ar prisimena, koks buvo jos pirmasis pasirodymas, ji atkirto, kad tai buvo dar prezidentu būnant Valdui Adamkui.

Po paskutinių pasirodymų R. Zilnys sakė, kad ne visi pakeitimai pasiteisino. „Man patinka Alen Chicco balsas, bet pati daina „išaugo“ tik pabaigoje. Aistės Pilvelytės kūrinys yra geras, gerai padarytas ir tiesiog standartinis eurovizinis pop kūrinys“, – kalbėjo ekspertas.

„Nors aš ir nesiklausau tokio tipo dainų, bet čia renkame ne mano mėgstamiausią dainą, o pasirodymą, kuris atstovaus Lietuvai Roterdame. Reikia nulenkti galvą prieš Aistės ir jos komandos profesionalumą", - sakė V. Stackevičius.

DELFI primena, kad „Eurovizijos" nacionalinės atrankos „Pabandom iš naujo!" scenoje šiemet iš viso pasirodys 36 muzikos atlikėjai ir grupės. Kas iš jų atstovaus Lietuvai „Eurovizijoje", vyksiančioje gegužės 12–16 dienomis Roterdame (Nyderlanduose), paaiškės jau vasario 15 dieną nacionalinės atrankos finalo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)