Pasirodžius informacijai, kad Jurijus visgi turėjo galimybę atsidurti konkurso finale, LRT oficialiai kreipėsi į Europos transliuotojų sąjungą (EBU). Skelbiama, kad Lietuvos nacionalinis transliuotojas sulaukė laiško iš paties „Eurovizijos“ konkurso vykdomojo prižiūrėtojo Jono Olos Sando.

lrt.lt rašo, kad minimame laiške konkurso rengėjai kaltės neprisiima, anot jų – rezultatai buvo suskaičiuoti teisingai, o Italijos transliuotojo RAI internetinėje svetainėje pateikti duomenys yra netikslūs ir netrukus bus ištaisyti.

„Europos transliuotojų sąjungos laiškas baigiamas tikinimu, kad „Eurovizijos“ antrojo pusfinalio rezultatai yra galiojantys ir suskaičiuoti teisingai“, – skelbiama lrt.lt portale.

DELFI susisiekė su Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovu Audriumi Giržadu, tačiau jis nuo bet kokių komentarų šia tema susilaikė. Tiesa, dar tik bręstant skandalui jis lrt.lt sakė, kad jei klaida iš tiesų pasitvirtintų, Lietuva galėtų tikėtis kompensacijos.

„Situacija išties įdomi. Mes, kaip transliuotojas, patyrėme moralinę ir reitinginę skriaudą, mums galbūt pakaktų, kad klaida būtų pripažinta. Tačiau dainos autorius ir atlikėjas galėtų pretenduoti į nemenką finansinę kompensaciją – kai daina skamba tokiai didelei auditorijai, autorinis atlygis už tai, kad daina konkurse nuskamba du kartus yra ženkliai didesnis, nei tada, kai nuskamba tik kartą“, – sakė LRT vyriausiasis prodiuseris A. Giržadas.

Kol kas komentaro šia tema pateikti negalėjo ir LRT atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė, kuri tikino, kad dėl darbų gausos dar nespėjo įsigilinti į situaciją dėl gauto laiško.

DELFI primena, kad atskleisti RAI duomenys viską galėjo apversti aukštyn kojomis. „Eurovizijos“ gerbėjai neslėpė šoko, kuomet internetiniame puslapyje išvydo gerokai kitokius balsavimo rezultatus antrajame pusfinalyje, nei pateikė pats dainų konkursas ir Europos transliuotojų sąjunga (EBU).

RAI paviešinti balsavimo duomenys (nurodoma procentais):

1. Albanija (16,08)

2. Rumunija (10,09)

3. Rusija (9,92)

4. Moldova (8,66)

5. Norvegija (8,58)

6. Šveicarija (5,93)

7. Šiaurės Makedonija (5,47)

8. Azerbaidžanas (5,40)

9. Malta (4,42)

10. Lietuva (4,13)

EBU paviešinti Italijos balsai:

1. Albanija (12 balų)

2. Rumunija (10 balų)

3. Norvegija (8 balai)

4. Rusija (7 balai)

5. Šveicarija (6 balai)

6. Moldova (5 balai)

7. Azerbaidžanas (4 balai)

8. Nyderlandai (3 balai)

9. Malta (2 balai)

10. Šiaurės Makedonija (1 balas)

Vienas iš Italijos delegacijos narių patvirtino, kad RAI pateikti balsavimo duomenys yra neva teisingi, skelbia escxtra.com. Jei ši informacija iš tiesų būtų pasitvirtinusi oficialiai, tai galėjo reikšti, kad kelioms skirtingoms valstybėms buvo skirti neteisingi balai – tarp šių šalių ir Lietuva.

Užsienio portalas pastebėjo, kad būtent dėl šios balsavimo klaidos labiausiai nukentėjo mūsų šalis, kadangi paviešinti balsai galėjo visiškai pakeisti mūsų atstovo padėtį „Eurovizijoje“.

„Ar Lietuva turėjo patekti į didįjį finalą?“ – buvo klausiama užsienio portale.

Pagal RAI duomenis, Lietuva iš Italijos turėjo gauti vieną balą, o tai reiškia, kad mūsų šalis turėjo pasivyti Daniją ir kartu su ja turėti vienodą balsų skaičių – 94. Kaip nurodo oficialios dainų konkurso taisyklės, aukštesnę poziciją tokiu atveju išsikovoja tas šalies atstovas, kuris surinko daugiau žiūrovų balsų. Šioje situacijoje tai yra J. Veklenko, kuris neva turėjo išeiti į šou finalą.

Dėl bręstančio skandalo DELFI anksčiau susisiekė su šių metų Lietuvos atstovu, kuris, net ir sužinojęs apie įsivėlusią klaidą italų balsavime, išliko ramus.

„Jei paaiškėtų, kad taip nutiko ir dėl klaidos nepatekome, tai labai liūdna, nes konkursas nėra mokyklos talentų laida, o didžiausias muzikinis šou pasaulyje, tačiau viskas nutiko taip, kaip turėjo ir jei reiktų grįžti atgal – aš dar kartą pasikartosiu, jog nieko nekeisčiau“, – tikino šių metų viltis J. Veklenko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)