Renginio vedėjai Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar ir Lucy Ayoub iškilmingai paskelbė konkurso pradžią. Pirmąjį pusfinalį atidarė praėjusiais metais Izraeliui pergalę iš Portugalijos atvežusi atlikėja Netta Barzilai.

Tikra žvaigžde savo šalyje tapusi jauna dainininkė atliko savo hitą „Toy". Jau hitu tapęs Izraelio žvaigždės kūrinys užvedė publiką ir nepaliko abejingų.

1. KIPRAS

Šiemet Kiprui atstovauja gražuolė atlikėja Tamta, kuri didžiojoje „Eurovizijos" scenoje atliko dainą „Replay". Tiesa, Gruzijoje gimusi ir užaugusi dainininkė tik būdama 21 m. ji persikėlė gyventi į Graikiją.

Dabar seksualioji Tamta yra viena sėkmingiausių ir įtakingiausių atlikėjų Graikijoje. Ji jau išleido keturis studijinius albumus, o jos sąskaitoje yra net 26 muzikiniai vaizdo klipai.

Šįkart scenoje pasirodžiusi muzikos pasaulio žvaigždė taip pat buvo itin patraukli. „Eurovizijos" pusfinaliui ji pasirinko ryškų ir itin seksualų kostiumą, o scenoje jai talkino keturi šokėjai vyrai.

Įpusėjus dainai Tamta pakeitė kostiumą ir liko vilkėti tik blizgų trik bei ilgaaulius aukštakulnius iš latekso.

Kaip žinoma, Tamta turi daug gerbėjų Graikijoje, Kipre, Gruzijoje ir kitose šalyse, todėl ji yra laikoma viena iš konkurso lyderių.

2. JUODKALNIJA

Juodkalnijai Tel Avive atstovauja grupė „D mol" su daina „Heaven". Grupės nariai į sceną užlipo vilkėdami baltus kostiumus. Baltą spalvą lemtingam pasirodymui buvo pasirinkę tiek pagrindiniai vokalistai, tiek ir pritariantieji vokalai.

Viso scenoje Juodkalnijai atstovavo šeši atlikėjai, kiek ir leidžia "Eurovizijos" taisyklės. Būtent toks gali būti maksimalus žmonių skaičius pasirodymo metu.

Dainą „Heaven“ grupė sudainavo itin ryžtingai, o didžiausias dėmesys jų pasirodyme buvo skiriamas šokiui ir vokalui. Specialiųjų efektų jie nenaudojo.

Primename, kad po Serbijos ir Juodkalnijos atsiskyrimo, joms tapus dviem atskiroms valstybėms, Juodkalnija debiutavo Eurovizijos scenoje 2007 m. Iš dešimties iki šiol konkurse Juodkalnijai atstovavusių dalyvių į konkurso finalą pateko tik du – 2014 ir 2015 m. Pernai Vanja Radovanovićius pusfinalyje atsidūrė 16-oje vietoje su kūriniu „Inje“.

3. SUOMIJA

Darude yra vienas iš sėkmingiausių šių laikų suomių atlikėjų, žinomas ir pasaulio muzikos arenoje – jis yra viena iš ryškiausių šokių muzikos žvaigždžių. Pirmojo pusfinalio metu skambėjo jo daina „Look Away", kurią jis atliko kartu su vokalistu Sebastianu Rejmanu.

Šis pasirodymas dar repeticijų metu sulaukdavo daug dėmesio dėl puikios muzikos. Ir nors kostiumams ar specialiesiems efektams nebuvo skiriama daug dėmesio, daugelis dar prieš šį vakarą forumuose ir straipsnių komentaruose rašė, kad tai viena geriausių šių metų „Eurovizijos" dainų.

Šio pasirodymo metu Darude vilkėjo tamsius drabužius, o S. Rejmanas, kuris daugeliui priminė mūsų šalies atstovą Jurijų Veklenko - džinsus ir odinį švarką. Išvaizdus vyrukas dar iki pusfinalio užsitarnavo vieno seksualiausių dalyvių etiketę. Jų pasirodymą pagyvino scenos centre šokusi šokėja (žalia suknelė). Darude dainos metu grojo baltu sintezatoriumi.

Primename, kad pačiame transo muzikos populiarumo apogėjuje, šio amžiaus pradžioje, Darude (kurio tikras vardas yra Ville Virtanenas) sukūrė garsųjį singlą „Sandstorm". Šis kūrinys tapo vienu iš geriausiai parduodamų šokių muzikos singlų elektroninės šokių muzikos istorijoje – visame pasaulyje buvo parduota daugiau nei 10 mln. jo kopijų, o muzikos platformose, tokiose kaip „Spotify" ir „YouTube", kūrinys buvo perklausytas šimtus milijonų kartų.

4. LENKIJA

Lenkijos atstovės šiemet iš tiesų nustebino keturios merginos, kurios 2017 m. sukūrė grupę „Tulia" atliko dainą „Fire of Love" („Pali się"). Visos merginos dainavo pasipuošusios šiuolaikiška tautinio jų kostiumo interpretacija.

Kalbant apie šokį, atlikėjos taip pat sukosi nepamiršdamos tradicinių lenkiškų šokių judesių. Nacionalinių motyvų buvo gausu visame pasirodyme. Tuo ši grupė buvo įdomi nuo pat pradžių. Vis rečiau „Eurovizijoje" pasirenkama dainuoti gimtąja kalba, nors, remiantis konkurso taisyklėmis, galima dainuoti bet kokia kalba.

Ryškūs sijonai, galvos papuošalai ir tautinės juostos atrodė įspūdingai ir nors scenoje ypatingų efektų nebuvo, pasirodymas sulaukė gausių plojimų. Ekranuose buvo galima stebėti dainuojančias atlikėjas, kurios lūpomis kartojo eurovizinės Lenkijos dainos žodžius.

Jų dainose gausu folkloro elementų bei jos dainuoja tik Lenkijai būdingu stiliumi, kuris vadinamas „śpiewokrzyk" („rėkiantis dainavimas").

5. SLOVĖNIJA

Daugeliui „Eurovizijos" nugalėtojų pergalę atnešusia balta pasipuošęs Zala Kralj & Gašperas Šantlas duetas kūrinį „Sebi" sudainavo stovėdami vienas prieš kitą. Jiedu duetu tapo tik konkursui. Iki tol Zala perdainuodavo kitų atlikėjų kūrinius ir kūrė originalias dainas, Gašperas grojo gitara ir kūrė muziką.

Kaip kalbama užsienio žiniasklaidoje, pora tiek scenoje, tiek ir gyvenime esantys atlikėjai lyrišką dainą atliko ramiai, o jiems dainuojant ekranuose keitėsi vaizdai. Scena tapo galaktika, kurią keitė žvaigždėtas dangus. Sintezatoriumi grodamas Gašperas Šantlas viena ranka apkabino merginą ir nors pabaigoje visi laukė jų bučinio, pasirodymas baigėsi jiems taip ir nepasibučiavus. (palinko vienas prie kito, tačiau taip ir užtemo vaizdas ir baigėsi)

Pirmą kartą Eurovizijos dainų konkurse Slovėnija dalyvavo 1993 m. 1995 ir 2001 m. Slovėnija pakilo į 7 vietą – tai geriausias iki šiol pasiektas šios šalies rezultatas.

6. ČEKIJA

Dar vieni šių metų „Eurovizijos" lyderiai yra grupė „Lake Malawi", kurie atstovauja Čekijai su daina „Friend Of A Friend". Lengvai įsimenama pop stiliaus daina dar prieš pusfinalius sulaukė didelio susidomėjimo.

Pirmojo pusfinalio metu atlikėjas bei pagrindinis grupės vokalistas Albertas Černý privertė šokti bene visą salę. Scena jų pasirodymo metu nusidažė ryškiomis spalvomis, o ekranuose keitėsi geometrinės figūros.

Dainuodamas Albertas smagiai šoko ir nevengė bendrauti su kitais grupės nariais. Buvo galima pamanyti, jog jie dalyvauja ne „Eurovizijoje", o smagiame vakarėlyje.

„BBC London" išleidusi savo pirmąjį singlą „Always June", grupė „Lake Malawi" Prahoje apšildė grupę „Thirty Seconds to Mars" (2014). 2015 m. grupė surengė pasirodymą „The Great Escape" festivalyje Braitone ir išleido albumą „We Are Making Love Again", kurios singlas „Chinese Trees" surinko daugiausiai balsų „Amazing Radio" apklausoje. Vėliau grupė „Lake Malawi" sulaukė „The Kooks" ir Mikos vadybininkų dėmesio ir apšildė abiejų atlikėjų koncertus Prahos arenoje.

7. VENGRIJA

Vengras Joci Pápai antradienio vakarą atliko dainą „Az én apám". Septintas į sceną užlipęs dainininkas scenoje vilkėjo juodos spalvos drabužius ir pasirodė basomis kojomis.

Už nugaros mirgant aukso spalvos šviesoms, J. Papai apšvietė prožektorių šviesos. Atlikdamas dainą, kurioje apdainuoja savo santykius su tėvu ir atvirai išsako jausmus, jis sėdėjo ant juodo kubo. Jam atsistojus už nugaros keitėsi projekcijos, o scenoje pradėjo keistis spalvos.

Ekrane buvo rodomi skirtingų žmonių atvaizdai. Panašu, jog ir šis atlikėjas, kaip ir Lietuvos atstovas „Eurovizijoje" Jurijus Veklenko, publiką pasirinko sužavėti ne specialiaisiais efektais ar kostiumais, o balsu ir jautria žinute savo dainoje.

8. BALTARUSIJA

Baltarusijai šiemet atstovaujanti Zena yra jauniausia šių metų konkurso dalyvė. 16-metė mergina „Eurovizijoje" atliko dainą „Like it". Akivaizdu, jog koncertuoti mergina pradėjo dar vaikystėje bei iki dabar ji yra pelniusi keletą svarbių apdovanojimų, nes scenoje ji ne tik puikiai judėjo, bet ir be jokių trikdžių atliko savo dainą.

Mergina vilkėjo baltos spalvos kostiumėlį su raštais bei baltus ilgaaulius. Zenai uždainavus scena nusidažė rožine spalva. Šiame nuotaikingame pasirodyme netrūko specialųjų efektų, kurie viską tik pagyvino. Kiek vėliau specialiųjų efektų sąrašą papildė dūmai, ugnies liepsnos ir šviesos.

Kartu su jaunąja atlikėja pasirodę šokėjai demonstravo įspūdingus triukus. Neįmanoma nepastebėti ir to, kad Zena atrodė itin seksualiai. Patrauklų įvaizdį mergina buvo pasirinkusi ir oranžiniam kilimui dar pastarąjį sekmadienį.

Tiesa, Zena yra ir tikra socialinių tinklų žvaigždė. Jos „Instagram" paskyrą yra užsiprenumeravę daugiau nei 93 tūkst., o „YouTube" puslapį – 48 tūkst. gerbėjų. Pastarojo peržiūros jau viršija 15 mln. Laisvalaikiu ZENA mėgsta šokti ir piešti.

9. SERBIJA

Šį vakarą devintoji į sceną užlipo Serbijos atstovė Nevena Božovič, kuri atliko itin lyrišką kūrinį „Kruna". Ilgaplaukė gražuolė dainavo vilkėdama ilgą juodą suknelę. Seksualumo šiam įvaizdžiui suteikė skeltukas, kuris leido parodyti grakščias dainininkės kojas.

Specialieji efektai Nevenos pasirodymo metu sukūrė tarsi ledo skulptūros įvaizdį, o scena keitė spalvas iš melsvos į baltą. Specialieji efektai šį pasirodymą iš tiesų pagyvino bei leido pajausti scenos didį. Remiantis lažybininkais N. Božovič turėtų patekti į finalą.

Po pirmojo dalyvavimo „Eurovizijoje", kai buvo tik 13-os, dainininkė yra pasirodžiusi daugelyje muzikos festivalių ir konkursų. Atlikusi dainą „Write to Me", ji laimėjo trečią vietą 2007-ųjų vaikų „Eurovizijoje".

10. BELGIJA

Belgijai šiemet Tel Avivo „Expo" arenos scenoje atstovaujantis atlikėjas Eliotas pop stiliaus baladę „Wake up" atliko su dar dviejų muzikantų pagalba. Jam talkinę vaikinai grojo būgnais, o juodu kostiumu su raudonais akcentais pasipuošęs vokalistas dainavo balta spalva ir vertikaliomis linijomis nusidažiusioje scenoje.

Kiek vėliau specialieji scenos efektai keitė vieni kitus ir linijoms dingus ekranuose atsirado mirganti raudona ir mėlyna spalvos. Ir nors visos dainos metu dainininkas stovėjo gana stabiliai, kiek vėliau jis pradėjo ritmingai judėti bei puikiai bendravo su kamera.

Pirmą kartą atlikėjas buvo pastebėtas 7-ajame televizijos konkurso „The Voice Belgique" sezone. Po paties pirmojo pasirodymo su juo susisiekė kompozitorius Pierre'as Dumoulinas, nes, kaip pats teigė, buvo pakerėtas jaunuolio balso ir charizmos.

11. SAKARTVELAS

Sakartvelo garbę „Eurovizijoje" 2019 metais buvo patikėta ginti Otto Nemsadzei. Daininkas dainavo vilkėdamas juodos spalvos drabužiais, o jam už nugaros ekranuose specialieji efektai keitė vieni kitus.

Iliuziją, jog dainininkas dainuoja tarp žmonių greitai pakeitė didingų kalnų vaizdai, vėliau – takas po kojomis. Savo nacionaline kalba dainavęs O. Nemsadzei pasirodymą pagyvino gausiais efektais, kuriuos buvo įdomu sekti. Jo pasirodymo metu vis neapleido jausmas, kas dar laukia.

Dar vėliau prie dainininko prisijungė penki juodai pasipuošę pritariantieji vokalistai, o pabaigoje pasirodė netikra liepsna.

Kol vyksta šis konkursas, dainininkas darbuojasi ir prie antro savo albumo ir dažnai dalyvauja Sakartvele vykstančiuose muzikiniuose projektuose.

12. AUSTRALIJA

Viena konkurso lyderių, kuriai prognozuojama vieta finale ar net pergalė, yra australė atlikėja Kate Miller-Heidke. Sidabro spalvos suknele pasipuošusi dainininkė, atrodo, tarsi sklandė oru. Jos galvą puošė karūna.

Kūrinį „Zero Gravity" atlikusi dainininkė pasirodymo metu šoko kartu su dviem tamsias blizgias sukneles vilkėjusiomis šokėjomis. Itin puošni šviesiaplaukė iš tiesų atrodė tarsi pasipriešinus bet kokiems gravitacijos dėsniams bei kilo vis aukščiau ir aukščiau.

Su šokėjomis Kate sklandė ore ir paliko neišdildomą įspūdį tiek arenoje ją stebėjusiems žiūrovams, tiek ir tiems, kurie pasirodymą matė televizijos ekrane.

Australijos atstovė šių metų „Eurovizijoje" Kate Miller-Heidke yra plačiai pripažinta dainų autorė, per savo karjerą išmėginusi šiuolaikinės popmuzikos, folkloro ir operos žanrus. Australijoje ji yra išleidusi keturis studijinius albumus. Jų dainos buvo įvertintos kaip platininės.

Kaip skelbia užsienio žiniasklaida, šiuo metu dainininkė įrašinėja savo penktą studijinį albumą.

13. ISLANDIJA

Šios grupės pasirodymo laukė daugelis. „Hatari" yra pati kontraversiškiausia šių metų „Eurovizijos" grupė. Itin iššaukiančiame jų pasirodyme netrūko metalo ir latekso detalių. Metalinis narvas scenoje pasirodymo metu buvo apgaubtas dūmų ir liepsnų užsklanda.

Viso islandų pasirodymo metu šalia vokalistų šoko baltos spalvos kostiumais pasipuošusios šokėjos, taip dar labiau paryškindamos grupės narių kostiumų išskirtinumą. Scenoje netrūko nei specialiųjų efektų, nei itin akį traukiančios raudonos spalvos ar liepsnos.

Kaip skelbia eurovision.tv, kolektyvas „Hatari" buvo įkurtas 2015-aisiais Reikjavike (Islandijoje). Iš pradžių jis gyvavo kaip Klemenso Hannigano ir Matthiaso Tryggvi Haraldssono tandemas, tačiau netrukus jį papildė kaukėtasis būgnininkas Einaras Hrafnas Stefanssonas. Be šio trejeto „Eurovizijos" scenoje pasirodys ir šokėjai – Solbjort Sigurdarðottir, Andreanas Sigurgeirsson bei Astros Guðjonsdottir.

14. ESTIJA

Estijai šį vakarą atstovavo švedų kilmės atlikėjas Victoras Crone. Pasipuošęs juoda odine striuke, baltais marškinėliais ir juodomis kelnėmis jis atrodė paprastai, tačiau didžiausias dėmesys buvo skiriamas vis dėlto ne išvaizdai, o balsui.

Ir šįkart atlikėjas savo pasirodymą pradėjo gana lyriškai grodamas gitara. Ekranuose, kurie buvo įrengti čia pat scenoje, buvo galima matyti tarsi audringą dangų primenančias vizualizacijas. Šio dainininko pasirodymo metu keitėsi ir scenos grindų spalvos.

Victoras Crone yra įdomus tuo, kad Švedijoje ir užaugo muzikų šeimoje: jo močiutė buvo dainininkė, o senelis – smuikininkas. Visgi muzika būsimą atlikėją sudomino tik sulaukus 12-os, kai tėvai nupirko jam pirmąją gitarą.

15. PORTUGALIJA

Praėjusiais metais „Eurovizijos“ konkursantus priėmusios Portugalijos atstovas Conan Osiris savo pasirodymo metu sceną tarsi nudažė ryškiai raudona šviesa. Tačiau pats atlikėjas ir šokėjai vilkėjo ryškiai žalios spalvos kostiumus. Daug specialiųjų efektų šio atlikėjo pasirodyme nebuvo matoma.

Tiesa, iš tiesų žinomo kaip pakankamai ekstravagantiško atlikėjo tikrasis vardas yra Tiago Mirandai.

Filmas tapo vienu iš Tiago Mirandos sceninio slapyvardžio įkvėpimo šaltinių. Kitas pseudonimo dėmuo – Osiris – atėjo iš Egipto mitologijos ir simbolizuoja atgimimą bei prisikėlimą.

16. GRAIKIJA

Graikijai šiemet atstovaujanti Katerine Duska yra itin populiari atlikėja savo šalyje. Ji šio vakaro pasirodymą pradėjo su penkiomis šokėjomis ir vilkėdama šviesių atspalvių suknelę.

Šis pasirodymas buvo įdomus taip pat ir dėl šokėjų, kurių dalis scenoje turėjo špagas bei mėtė kamuolį. K. Duska dainuojant scenoje, ekrane skleidėsi lotoso žiedas.

Katerine kuriama ir atliekama muzika primena tamsų Lykke Li ir Jessie Ware garso tembrą, o jos skiriamuoju ženklu tapę savotiški soulo stiliaus balso gergždesiai pelnė dainininkei palyginimų su Amy Winehouse. Savo hitu „One in a Million" ir perdainuota „Arctic Monkeys" daina „Do I Wanna Know" ji užsitarnavo indie žvaigždės statusą.

17. SAN MARINAS

San Marinui atstovaujančio Serhato pasirodymas buvo itin ryškus, nors čia išskirtinių efektų ir nebuvo. Už dainuojančio atlikėjo nugaros ekranuose vieni kitus keitė atskiri dainos žodžiai.

Ant scenos kartu su Serhatu buvo ir šokėjos bei pritariančios vokalistės.

Šis atlikėjas yra itin populiarus ir Turkijoje bei Vokietijoje. Jis yra išleidęs tarptautinį šokių hitą su Je M'adore. Kūrinys keliose Europos šalyse užkariavo šokių muzikos topus, o Vokietijos didžėjų ir šokių muzikos topo viršūnėje karaliavo penkias savaites.

Šalys, kurios keliauja į finalą:

1. Graikija

2. Baltarusija

3. Serbija

4. Kipras

5. Estija

6. Čekija

7. Australija

8. Islandija

9. San Marinas

10. Slovėnija

DELFI primena, kad šių metų konkursas, kuris visus „Eurovizijos“ gerbėjus nukėlė į Izraelio sostinę Tel Avivą, šaliai viso kainavo daugiau nei 28.5 mln. eurų. Konkursas, kaip ir kasmet turi ir savo šūkį. Šiemet juo tapo raginimas „išdrįsk svajoti“.

Visas šio projekto naujienas kviečiame sekti kartu su DELFI žurnalistais, kurie šiuo metu dirba Izraelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (631)