1. ARMĖNIJA
Šiemet Armėnijos atstovė „Eurovizijos" dainų konkurse – 24-erių popmuzikos ir soulo atlikėja Srbuk.

Dainininkės ir dainų kūrėjos karjera šovė aukštyn, kai 2011-aisiais ji sudalyvavo pirmajame populiariojo muzikinio šou „X Faktorius" armėniškosios versijos sezone ir užėmė antrąją vietą. Srbuk nuo pat mažų dienų mokėsi muzikos ir tapo viena didžiausių Armėnijos žvaigždžių.

Netrukus po to, kai baigėsi armėniškasis „X Faktorius", Srbuk drauge su savo grupe ėmė rengti mažus vietinius koncertus.Didžiausią dėmesį skyrusi perdainuotoms populiarioms XX a. pirmosios pusės Amerikos dainoms, džiazo, soulo, R&B ir šiuolaikinės popmuzikos kūriniams, grupė greitai subūrė platų gerbėjų ratą.

Srbuk tapo viena populiariausių atlikėjų Armėnijoje, ji nuolat dalyvauja muzikos festivaliuose, televizijos laidose ir įvairiuose viešuose renginiuose. Laikui bėgant, Srbuk ėmė vystyti unikalų muzikos ir pasirodymų stilių, semdamasi įkvėpimo iš plataus muzikinių stilių ir herojų spektro.


Srbuk kūrybai įtaką daro tiek tokios legendinės klasikinės vokalistės kaip Aretha Franklin, Etta James ir Ella Fitzgerald, tieksoulo ir R&B atstovai – Stevie Wonderis, Ray Charlesas ir Michaelas Jacksonas. Visa ši patirtis ir įkvėpimas susijungė debiutiniame jos soliniame single „Yete Karogh Es", ilgas savaites išbuvusiame Armėnijos topų viršūnėse.Praėjusiais metais Srbuk dalyvavo projekte „Ukrainos balsas". Ji pasiekė projekto finalą ir tapo viena populiariausių konkurso dalyvių. Tais pačiais metais Srbuk išleido singlą pavadinimu „Half a Goddess".

2. AIRIJA
2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurse Airijai atstovaus Sarah McTernan. Airių dainininkė ir dainų autorė iš Skarifo Klero grafystėje gimė 1994-ųjų kovo 11-ąją. Ketvirtajame „Airijos balso" sezone 2015-ųjų balandį ji užėmė trečiąją vietą. Jos mentorė ir mokytoja buvo Rachel Stevens iš populiariosios grupės „S Club 7".
Sarah šeimoje buvo vienintelis vaikas. Ji pati turi 2,5 metų amžiaus dukrelę Mią, kuriai taip pat patinka dainuoti. 2011-aisiais, baigusi vidurinę mokyklą, Sarah lankė slaugymo kursus Klero grafystėje esančiame Eniso mieste. Vėliau ji studijavo muzikos technologijas Limeriko technologijos institute, po kurių padarė pertrauką ir dirbo prekybos srityje. Sarah taip pat dirbo vizažiste.


2014-ųjų lapkritį, praėjusi „Airijos balso" atranką, netgi nerengdama jokių koncertų, Sarah sukūrė grupę „The Jeds". Grupė groja vestuvėse ir rengia koncertus Klere ir Mansteryje. Sarah groja smuiku, gitara, ukulele, pianinu ir airiška fleita. Praėjusiais metais Sarah siekė Lisabonoje vykusiame „Eurovizijos" dainų konkurse atstovauti San Marinui – atrankoje ji dalyvavo su daina pavadinimu „Eye of the Storm", kurią sukūrė Švedijos dainų autorės dvynės Ylva ir Linda Persson.

3. MOLDOVA
2019 metais Moldovai „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive atstovaus dainininkė Anna Odobescu. Ji gimė 1991 metų lapkričio 3 dieną Moldovos Dubesario mieste kairiajame Dniestro upės krante. Artistiškumas ir talentas pasireiškė jau ankstyvoje vaikystėje. Dar būdama labai maža, šiųmetinė Moldovos atstovė „Eurovizijoje" neteko tėvo, tad po netekties atsivėrusią tuštumą užpildė muzika. Anna baigė studijas Padniestrės Antono Rubinsteino vardo muzikos kolegijos popmuzikos ir džiazo katedroje, vėliau įgijo džiazo ir popmuzikos diplomą Kišiniovo muzikos, teatro ir vaizduojamųjų menų akademijoje. Talentinga mergina dainavo kartu su Victoro Zelenskio Džiazo orkestru ir tapo Kišiniovo menų mokyklos vokalo dėstytoja. Anna ir pati neišsiverčia be vokalo dėstytojo – merginai padeda Christina Pintille.

Anna dalyvauja įvairiuose muzikiniuose konkursuose, ne kartą tapo tiek nacionalinių, tiek tarptautinių apdovanojimų laureate. Konkursai Sankt Peterburge, Smolenske, „Discovery 2007" Grand Prix Tiraspolyje ir pirmoji vieta festivalyje „Slavic Baazar" Vitebste 2016 metais – tik keli iš jų. 2017 metais Anna dalyvavo muzikos talentų šou „Balsas" perklausoje Rusijoje, o 2018 metais išbandė laimę nacionalinėje „Eurovizijos" atrankoje „O Melodie Pentru Europa 2018", kur su daina „Agony" užėmė penktąją vietą. Anna Odobescu ištekėjusi už atlikėjo ir kompozitoriaus Alexandru Vdovicenco. Dainininkė teigia, kad muzika jai padeda rasti vidinę ramybę ir taiką su savimi bei pasauliu. „Eurovizijos" scenoje ji pasirodys kartu su trimis pritariančiais vokalistais: Michaela Andrei, Andrejumi Stefanetu ir Andreea Portarescu.


Štai ką pati Anna sako apie garbę atstovauti Moldovai: „Labai daug emocijų, bet jos išskirtinai nuostabios, jaučiuosi fantastiškai ir labai didžiuojuosi, kad man pavyko. Man tai itin didelis gyvenimo žingsnis. Tikiuosi garbingai atstovausiu savo šaliai, dėl to padarysiu viską".

4. ŠVEICARIJA
2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurso dalyvis iš Šveicarijos – Luca Hanni. Savo muzikinę karjerą jis su trenksmu pradėjo 2012 metais: tuomet septyniolikmetis dainininkas laimėjo vokiečių „Pop Idol" versiją „Deutschland sucht den Superstar". Jis tapo pirmuoju ne vokiečiu, tapusio šio projektu nugalėtoju. Ir jauniausiu istorijoje. Luca, kuriam dabar 24 metai, užaugo muzikantų šeimoje. Būdamas penkerių, pradėjo mokytis groti būgnais, vėliau į jo gyvenimą atėjo pianinas, gitara ir galiausiai – vokalo pamokos. Baigęs mokyklą, pasirinko mūrininko amatą, ir šiandien jam labai patinka užsiimta praktiškais darbais: teigia, kad, jeigu ko imasi, kimba atsiraitojęs rankoves.
Jo pirmasis singlas užkopė į populiariausiųjų sąrašus Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje. Toliau jo karjera įgavo dar didesnį pagreitį: koncertai, festivaliai ir televizijos laidos. Talentingas vaikinas laimėjo ir kelis prestižinius muzikos apdovanojimus, pavyzdžiui, „Swiss Music Award" ir Kid's Choice Award" Los Andžele. Pastarąjį jis laimėjo dukart. Luca Hanni – arti žemės esanti žvaigždė, vaikinas noriai į savo gyvenimą įsileidžia gerbėjų. Jis daug su jais bendrauja socialiniuose tinkluose, noriai susirašinėja elektroniniais laiškais ar bendrauja prieš ir po koncertų. „Mano gerbėjai tiesiog nuostabūs – jie mano karjeros širdis. Be jų niekada nebūčiau atsidūręs ten, kur esu dabar. Jie gyvybiškai svarbi mano darbo dalis. Tikiuosi kartu su šiais žmonėmis ir toliau eiti savo muzikinės karjeros keliu", – entuziastingai kalba Luca. Lucos veikla vien muzika neapsiriboja. Jis kuria drabužius savo drabužių prekės ženklui, turi parduotuvę, dirba modeliu ir leidžia žurnalą „Stories". Be to, vaikinas labai daug laiko ir pastangų skiria pūsline epidermolize sergančių vaikų ambasadoriaus pareigoms.


2017 metais Luca įsimylėjo šokį, tais pačiais metais tapo Vokietijos šokių šou „Dance Dance Dance" nugalėtoju. Per 2018 metų Kalėdas jis pasirodė Helene Fischer pramoginėje laidoje, kur atliko jausmingą modernaus šokio pasirodymą skambant paties dainai „Bei mir". „Dabar šokis mano gyvenime užima ypatingą vaidmenį. Jis padeda geriau atskleisti mano dainų aistrą ir pasakojamas istorijas". Nors ir gyvena pramogų pasaulio ritmu, Luca labai paprastas.

Laikas su šeima ir draugais jam pats svarbiausias, vaikinas mėgsta būti gamtoje, ypač su savo čichuachua veislės šuneliu Nala. Luca labai sportiškas ir noriai bando savo fizinių galimybių ribas tokiuose renginiuose kaip „Ninja Warrior". Tiesą sakant, patys įvairiausi iššūkiai – varomoji šio jauno žmogaus jėga. Vienas iš tokių yra ir dalyvavimas „Eurovizijos" dainų konkurse. Luca kelia sau tikslą būtinai pakliūti į finalą. Jam patinka viskas, ko imasi: „Galimybė pasirodyti tokioje scenoje prieš tiek entuziastingų šio konkurso gerbėjų ir stebint milijonams visam pasaulyje yra vienas iš ypatingiausių mano gyvenimo įvykių". „Išdrįsk svajoti" – tos šių metų konkurso šūkis, ir jis negalėtų būti dar labiau tinkamas Lucai.

5. LATVIJA
„Carousel" – 2015 metais savo veiklą pradėjęs indiepop duetas iš Latvijos sostinės Rygos. Šiais metais jis su daina „That Night" atstovaus Latvijai „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive. Dainininkė Sabine Zuga ir gitara grojantis Marcis Vasilevskis karjeros pradžioje perdainuodavo mylimiausių Latvijos atlikėjų dainas, tačiau 2018 metais žengė drąsų žingsnį į priekį ir pradėjo patys kurti muziką.
2019 metais duetas nusprendė dalyvauti nacionalinėje „Eurovizijos" dainų konkurso atrankoje. Vintažu ir romantika dvelkiančioje dainoje „That Night" švelnus bei šiltas Sabine vokalas ir muzikinis Marcio talentas pakerėjo komisiją, ir grupė gavo kelialapį į šiais metais Tel Avive vyksiančią „Euroviziją", skelbia eurovision.tv. Dabar duetas virtęs kvartetu, prie grupės prisijungė bosistas Stanislavas Judinas ir būgnininkas Marekas Loginas, kolektyvo skambesiui suteikę naujų spalvų.


Šiuo metu „Carousel" įrašinėja savo debiutinį albumą ir nekantriai laukia pasirodymo Tel Avive, kurį vertina kaip fantastišką galimybę pristatyti savo kūrybą tarptautinei auditorijai.

6. RUMUNIJA
Rumunijai šiais metais „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus 25 metų Ester Alexandra Cretu, dar žinoma sceniniu slapyvardžiu Ester Peony. Ester – atlikėja ir dainų kūrėja iš Rumunijos, aistrą muzikai pajutusi dar vaikystėje, kurią su šeima praleido Kanados Monrealio mieste. Tel Avive mergina atliko dainą „On a Sunday".
Būdama aštuonerių, Ester pradėjo mokytis dainuoti džiazą. Kai po ketverių metų grįžo į Rumuniją, Piteščio Dinu Lippati mokykloje pradėjo mokytis fortepijono klasėje. Trylikos ji pasirinko klasikinę gitarą, kuria groti intensyviai mokėsi iki devintos klasės. Galiausiai ėmė mokytis klasikinio dainavimo. 2013 metais Ester Bukarešte pradėjo studijuoti džiazą.

Dar po metų pradėjo kurti muziką tokiems atlikėjams kaip DJ Rynno, Sylvia, Tamy ir Pepe. Tų pačių metų žiemą Ester kartu su Ana Baniciu, Puya, Doddy, Vescanu ir Mahia įrašė kūrinį „Cuminte de Craciun". Ester pristatė savas Indilos dainos „Derniere Danse" ir Loreen „My Heart Is Refusing Me" versijas, o 2015 metais didelio pasisekimo sulaukė jos pirmasis singlas „Sub aripa ta" su Vescanu, kurio vaizdo klipas „YouTube" platformoje buvo peržiūrėtas daugiau nei 16 mln. kartų. Tais pačiais 2015 metais su tuo pačiu Vescanu, Alanu ir Kepa Ester įrašė dainą „Oameni". 2016 metais kartu su Phelipe Ester pristatė vaizdo klipą „1000 de motive", svetainėje „YouTube" peržiūrėtą beveik 3 mln. kartų.


2016 metų vasarą Ester išsiruošė į savo pirmą koncertinį turą „Noi sa fim sanatosi!", kur ją lydėjo Puya, Vescanas, Doddy ir Anastasia. Koncertai vyko didžiuose Rumunijos miestuose. 2017 metais Ester visą savo laiką skyrė muzikai ir rašė dainas ne tik sau, bet ir kitiems atlikėjams.

2018 metų pradžioje ji išleido mini albumą „Dig It" su keturiais kūriniais: „Om My Way", „So Fine", „Leaving Tommorrow" ir „Dig It". Po kelių mėnesių Ester kartu su Alexandru Şerbu ir Ioana Victoria Badea parašė dainą „On a Sunday", kuri ir laimėjo nacionalinę „Eurovizijos" atranką Rumunijoje. Daina siunčia aiškią žinutę: meilė, skiriama netinkamai žmogui, gali tapti labai pavojinga. Šiuo metu Ester įrašinėja savo debiutinį albumą, kuris pasirodys dar šiais metais.

7. DANIJA
Šiai šaliai antrajame 2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurso pusfinalyje su daina „Love Is Forever'" atstovaus Leonora. Šią dainą Leonorai parašė Lise Cabble, Melanie Wehbe ir Emilis Lei. Danijos nacionalinės atrankos šou buvo padalytas į du turus, abiejuose pusę vertinimų sudarė profesionalios komisijos, pusę – žiūrovų namuose balai. Į superfinalą pateko Sigmundas, Julie & Nina ir Leonora. Leonoros pasirodymas, kurio metu ji dainuoja sėdėdama ant milžiniškos kėdės, sulaukė 42 procentų balsavusiųjų paramos. Dainininkė už savęs paliko Julie & Niną su 35 procentais ir Sigmundą su 23 procentais.
Leonora Colmor Jepsen gimė į šiaurę nuo Kopenhagos esančiame Helerupe, jai yra 20 metų. Nuo septynerių ji aktyviai užsiėmė čiuožimu ant ledo ir iškovojo keletą titulų, tarp jų – Danijos jaunių čempionės. Ji taip pat dalyvavo Šiaurės šalių jaunių čempionate ir pasaulio jaunių čempionate. Šiandien Leonora profesionaliu čiuožimu nebeužsiima, tačiau tebėra aktyvi čiuožėja ir choreografė. Šiuo metu ji yra visiškai susitelkusi į savo didžiąją aistrą – muziką.

„Eurovizijos" dainų konkurse Danija pirmą kartą dalyvavo 1957-aisiais, prabėgus metams po paties pirmojo konkurso. Skandinavijos šaliai savo pirmosios pergalės ilgai laukti nereikėjo: 1963-aisiais nugalėjo Grethe ir Jorgenas Ingmannai su daina „Dansevise". Kitos pergalės Danija sulaukė jau tik 2000-aisiais – šįkart tai buvo „Olsen Brothers" su daina „Fly On The Wings Of Love". Duetas laimėjo Švedijoje vykusį konkursą. Po 13 metų trečioji Danijos pergalė buvo iškovota taip pat Švedijoje: tuomet laimėjo Emmelie de Forest su daina „Only Teardrops".


Praėjusiais metais Lisabonoje dainą „Higher Ground" atlikęs dainininkas Rasmussenas didžiajame finale liko devintas.

8. ŠVEDIJA

Esminis dainų autoriaus Johno Lundviko dainininko karjeros proveržis įvyko 2018-ųjų „Melodifestivalen" (didžiausioje Švedijos dainų šventėje ir nacionalinėje „Eurovizijos" atrankoje), kai jo daina „My Turn" pateko tiesiai į finalą. Įspūdingą trečiąją vietą iškovojęs J. Lundvikas tapo didžiąja tų metų staigmena. 2019-aisiais Johnui pavyko pagerinti savo pasiekimą.

Jo atliekama daina „Too Late For Love" sulaukė milžiniškos sėkmės ir tapo jo bilietu į 2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurso finalą Tel Avive. „Too Late For Love" sulaukė daug dėmesio, Švedijos TOP-50 pasiekė pirmąją poziciją ir šiuo metu yra viena dažniausiai Švedijos radijo stotyse grojamų dainų. J. Lundvikas yra neįtikėtinai autentiškas dainininkas, savo jaukia maniera ir puikiu muzikalumu keliantis Švedijos muzikinės scenos lygį.
Po savo proveržio 2018-aisiais Johno laukė įdomūs ir tiesiog beprotiški metai, per kuriuos jis sulaukė prestižinės užduoties – dainuoti koncerte, skirtame 70-ajam Švedijos karalienės Silvijos gimtadieniui. Po to jis pasirodė televizijos transliacijose, skirtose Švedijos nacionalinei dienai ir Victoriadagen – kasmet vykstančiam renginiui Švedijos sosto įpėdinės princesės Victorios gimtadieniui paminėti.

Johnas pasirodė svarbiausiose Švedijos televizijos laidose, įvairiuose koncertuose ir vasarą surengė sėkmingą koncertinį turą. 2019-ųjų pradžioje Johnas jau buvo susitaręs dėl dalyvavimo viename didžiausių Švedijos vasaros koncertinių turų ir būsimajame kalėdiniame ture. Kaip dainų autorius Johnas savo didįjį proveržį ir pripažinimą jau išgyveno 2010-aisiais, kuomet parašė dainą „When You Tell The World You're Mine", skirtą princesės Victorios ir jos išrinktojo Danielio vestuvėms. Šią dainą atliko Bjornas Skifsas ir Agnes.


2014-ųjų „Melodifestivalen" Johnas pakliuvo tiesiai į finalą – jis buvo Antono Ewaldo atlikto kūrinio „Natural" kompozitorius. J. Lundviko sukurta muzika taip pat skambėjo televizijos seriale „Empire", filme „Snabba Cash", jis sukūrė dainų tokiems atlikėjams kaip Sanna Nielsen ir Isacas Elliotas. Johnas taip pat parašė oficialią olimpinėms žaidynėms skirtą Švedijos dainą „All About the Games". Tel Avive Johnas kaip dainininkas ir dainos autorius atstovaus Švedijai, o kaip dainos teksto ir muzikos kūrėjas – ir Didžiajai Britanijai, mat jis yra vienas iš šios šalies atstovo Michaelo Rice'o kūrinio „Bigger Than Us" autorių.

9. AUSTRIJA
2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurse Austrijai su balade „Limits" atstovaus dainininkė, dainų autorė ir prodiuserė PÆNDA. Ši daina taip pat įtraukta į 2019-ųjų balandžio 26-ąją pasirodžiusį jos naująjį albumą „Evolution II". Dainoje pasakojama istorija apie tai, kaip dainininkė dėl savo užsidegimo ir aistros muzikai nepaisė jokių ribų ir stengėsi iki visiško išsekimo.
„Atpažinti tas akimirkas, kuomet prireikia pertraukos, man tapo savotišku procesu. Tai buvo ilgas ir kartkartėmis sudėtingas kelias – turėjau suprasti, kur yra mano pačios ribos", – aiškina PÆNDA. „Eurovizijos" daina pasakoja apie dainininkės pažeidžiamumą. Tuo pačiu ji perduoda žinutę apie tai, kaip svarbu tikėti savimi, kad atrastumei savo kelią. Esminė to sąlyga gali būti neturėti jokių ribų. Tą patį galima pritaikyti ir PÆNDA kuriamai muzikai, mat savo namuose esančioje studijoje kurdama įvairiausią skambesį ji aistringai ir azartiškai žaidžia su stilistiniais apribojimais ir mažina atotrūkį tarp žanrų.

Jos pačios stilius yra elektronikos, hiphopo, techno ir popmuzikos derinys. Ji vengia pretenzingumo ir klišių. Iš Štirijos žemės pietinėje Austrijoje kilusi muzikantė savo projektą pradėjo 2016-aisiais ir nuo to laiko kruopščiai eksperimentuoja su unikaliais garsais. PÆNDA tiesia tiltus sujungdama nišinės ir populiariosios muzikos pasaulius.

Jos singlai „Waves" ir „Good Girl" yra geri jos polinkio sujungti subtilias avangardo formas ir išjudinančią popmuziką pavyzdžiai. PÆNDA taip pat gali pasigirti žmogumi, padedančiu jai atrasti tinkamą skambesį. Ji sako: „Mano sesuo yra puikus indikatorius: jei ji nedainuoja ar neniūniuoja svarbiausių eilučių po to, kai išklauso mano naują dainą, suprantu, kad jos melodija nėra pakankamai galinga".


Naujajame jos albume „Evolution II" yra 10 įspūdingų pačios muzikantės parašytų ir prodiusuotų dainų. PÆNDA šiame albume – dar labiau prikaustanti dėmesį nei anksčiau. Ji atsikratė baimės kurdama muziką būti pernelyg tiesmuka ir atsiskleidžia kaip šiuolaikinė popmenininkė, pasižyminti rafinuotomis melodijomis ir aiškiomis garsų struktūromis.

Kūrinių temos apima tokius dalykus kaip pasitikėjimas savimi, gebėjimas apsispręsti, atkaklumas, ištvermė ir savivoka. Tokios albumo dainos kaip „So Loud", „Everything I'm Not" arba „Like a Domino" skatina klausytojus nesileisti išstumiamiems visuomenės ar apsišaukėlių patarėjų, tačiau tuo pačiu palieka vietos pažeidžiamumui. PÆNDA sako: „Daugybę kartų mane mėgino suklaidinti ar priversti pasijausti nesaugiai. Laimei, visados galiu pasikliauti keliais žmonėmis, kurie iš tiesų mane palaiko.

Buvo nelengva išmokti išlikti tikrai ir pasitikėti savimi. Tačiau tai tebuvo laiko klausimas". Pirmoji albumo daina, pavadinta „I Like the Way You Hate Me", yra tarsi simbolinis atsakas piktavaliams interneto komentatoriams ir kritikams, o „Love Myself" – lengvai įsimenanti odė meilei sau ir tikėjimui savo galimybėmis. „Ilgą laiką toleravau pernelyg daug dalykų ir dažnai tiesiog atsitraukdavau. Iš šios patirties išmokau tiek daug. Dabar žinau, ko noriu ir kas man išties svarbu", – sakė dainininkė. Toks požiūris paverčia „Evolution II" albumu be kompromisų, tačiau kupiną jausmo.

10. KROATIJA

Šiemet Kroatijai „Eurovizijos" dainų konkurse atstovauja Roko. Dainininkas gimė 2000-ųjų kovo 10-ąją Splite, čia baigė Marko Maruliciaus gimnaziją. Roko savo muzikinę karjerą pradėjo labai anksti. Jis ne tik dainuoja, bet ir nuo septynerių groja pianinu. Vaikinas dalyvavo daugelyje šalies ir tarptautinių muzikos festivalių bei realybės šou.
Roko pripažinimo savo šalyje sulaukė 2011-aisiais laidoje „Kroatijos talentai". Tačiau vienas didžiausių jo pasiekimų yra kito didelio televizijos talentų šou finalo pasiekimas 2018-aisiais ir ten iškovota antroji vieta. Jo metu Roko mentorius buvo Jacques Houdekas, teisėjų komisijos narys ir Kroatijos atstovas 2017-ųjų „Eurovizijoje", kur atliko dainą „My Friend". J. Houdekas yra vienas iš Roko dainos „The Dream" autorių.


Šiemet Roko laimėjo „Dora 2019", už jį balsavo tiek komisija, tiek žiūrovai. „Dora" – tai „Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė Kroatijos atranka, kurią transliuoja Kroatijos nacionalinė televizija HRT. Tapęs Kroatijos atstovu „Eurovizijoje", Roko išpildė savo svajonę.

11. MALTA

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive Maltai atstovaus Michela. Jai ką tik sukako aštuoniolika, mergina šiuo metu gyvena nedidelėje Gozo saloje, priklausančioje Maltos salynui, dar vadinamai paslėptu Viduržemio jūros perlu. Jos balsą daugelis vadina įsimintinu ir galingu. Merginai patinkančios muzikos žanrų spektras itin platus, nuo pop iki kantri muzikos bei soulo.
Tuomet nežinomas talentas sužibėjo „X faktoriaus" scenoje, palikdama teisėjus be žado. Michela nugalėjo finale taip įtikinamai, tarsi vien dėl to būtų gimusi. Prieš tai ji buvo laimėjusi Lietuvoje vykusioje „Muzikos talentų lygoje", dalyvavo konkurso „Baltic Voices" finale ir „Ultimate Artist" programoje Hertfordšyre, kur dirbo su Rihannos prodiuseriu.


Michela save apibūdina kaip eilinę merginą. Ji sako: „... bet kai aš pradedu dainuoti, mano balsas tarsi užvaldo mano visą esybę. Aretha Franklin kartą pasakė, kad visu kūnu dainuoja tavo siela. Tiksliai žinau, ką tai reiškia". Michela šiuo metu pasirašiusi sutartį su „Sony Music".

12. LIETUVA

Jurijus Veklenko, 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaujantis Lietuvai, yra garsus lietuvių pop muzikantas. Jis išgarsėjo sėkmingai dalyvaudamas keliuose televizijos šou, tokiuose kaip „Lietuvos talentai", „Lietuvos balsas", ir nugalėjęs populiariame televizijos šou „Mes esame vieno kraujo". Tel Avive jis atliks kūrinį „Run With The Lions".
Jurijus nacionalinėje „Eurovizijos" dainų konkurso atrankoje sėkmę bandė daugiau nei kartą, taip pat jis du kartus pasirodė kaip pritariamasis vokalistas „Eurovizijos" dainų konkurso didžiajame finale (su Andriumi Pojaviu Švedijoje 2013 metais bei 2015 metais su Monika Linkyte ir Vaidu Baumila Austrijoje). Šiais metais Jurijus nusprendė stabtelėti ir nacionalinėje atrankoje pasirodyti kaip pagrindinis vokalistas, ir „Run With The Lions" atnešė jam pergalę. 1990 metų liepos 6 dieną Lietuvos uostamiestyje Klaipėdoje gimęs Jurijus užaugo muzikantų šeimoje. Taigi, nuo vaikystės jį lydėjo muzika. Lankydamas aštuntą mokyklos klasę berniukas pradėjo dainuoti bažnyčios chore, kur sustiprėjo jo meilė muzikai ir susidomėjimas ja.


Persikėlęs į Lietuvos sostinę Vilnių, jaunasis menininkas įsitraukė į muzikinę veiklą, ėmė dalyvauti įvairiuose muzikos laidose ir vėliau prisijungė prie grupės „Rolikai". 2017 metais, pao pertraukos, Jurijus užlipo ant scenos su savo pirmąja daina kaip solo atlikėjas.

Šalia savo muzikinės karjeros Jurijus dirba svajonių darbą informacinių technologijų kompanijoje. Jis sako, kad IT ir muzika yra tobulas derinys, kur monotoniją pakeičia muzika ir atvirkščiai. 2018 metų pabaigoje Jurijus susitiko su „Run with the Lions" autoriais ir nusprendė pabandyti savo laimę Lietuvos nacionalinėje „Eurovizijos" dainų konkurso atrankoje. Visos atrankos, kuri vyko 2019 metų pradžioje, eigoje jo daina pirmavo ir gavo daugiausiai taškų tiek iš komisijos narių, tiek iš žiūrovų.

13. RUSIJA

Sergejus Lazarevas vėl grįžta į „Eurovizijos" dainų konkursą – jis atstovaus Rusijai jau antrą kartą. Jis yra vienas garsiausių Rusijos dainininkų, aktorių ir laidų vedėjų, kurio populiarumas apima kelias buvusias sovietines respublikas.
Sergejų, kaip menininką, sėkmė aplankė jauname amžiuje, o jo kelią į šlovę stebėjo visa šalis. Jis gimė 1983 metų balandžio 1 dieną Maskvoje. Būdamas ketverių, jis jau dalyvavo ir skynė pergales meninės gimnastikos varžybose.

Vis dėlto, jo tėvai netrukus pastebėjo, kad berniukas labiau domisi muzika. Sulaukęs aštuonerių, jis pradėjo dainuoti klasikiniame chore, vėliau prisijungė prie populiarios vaikų muzikos grupės „Neposedy" (joje savo karjeras pradėjo ir Julija bei Lena iš anksčiau „Eurovizijos" dainų konkurse dalyvavusios grupės „t.A.T.u). Nuo dvylikos Sergejus dalyvavo įvairiuose muzikos konkursuose ir ne vieną jų laimėjo. Tarp jų ir Italijoje organizuojamą tarptautinį konkursą „Bravo Bravissimo" bei prestižinį muzikinį televizijos konkursą „Ryto žvaigždė". 2002 metais jis su kolega iš grupės „Neposedy" ir draugu Vladu Topalovu sukūrė duetą „Smash!!".

2002 metais „Smash!!" nugalėjo tarptautiniame jaunųjų atlikėjų konkurse „Naujoji banga" Latvijoje su žinomiausia „Paryžiaus katedros" („Notre Dame de Paris") daina „Belle". Po šios pergalės jie sulaukė pasiūlymo pasirašyti sutartį su įrašų kompanija „Universal Music". Jų pirmasis albumas buvo parduotas daugiau kaip milijono egzempliorių tiražu, visoje šalyje buvo surengti dideli koncertiniai turai.

Grupė populiarumas augo iki pat 2004 metų, kai ji iširo. Iki tol „Smash!!" spėjo pakoncertuoti kaimyninėse šalyse ir Pietryčių Azijoje, taip pat tapo nugalėtoja geriausios grupės, geriausio pop projekto ir geriausio debiuto kategorijose.


Šalia savo muzikinės karjeros Sergejus 1999 metais pradėjo studijuoti aukštojoje mokykloje – įstojo į prestižinės Maskvos teatro mokyklos vaidybos fakultetą. 2002 metais jis Maskvos Puškino teatre atliko pirmąjį savo vaidmenį – vaidino Romeo spektaklyje „Romeo ir Džiuljeta". Iki šiol jis gavęs kelis teatro apdovanojimus ir atliko pagrindinius vaidmenis svarbiausiuose Puškino teatro pastatymuose, iš kurių naujausias – Figaro vaidmuo spektaklyje „Figaro vedybos".

Baigiantis 2004 metams, pasiekusi šlovės viršūnę, grupė „Smash!!" išsiskyrė ir Sergejus pradėjo solinę veiklą. 2005 metais pasirodė jo solinis albumas „Don't Be Fake", kuris netrukus tapo auksiniu. Kitais metais Sergejus Rusijos MTV muzikos apdovanojimuose tapo metų artistu, „MUZ-TV" ir „Auksinio gramofono" apdovanojimuose – metų proveržiu. 2007 metais buvo išleistas jo antras albumas „TV Show", kurį prodiusavo Brianas Rawlingas iš „Metrophonic".

Jis bendradarbiavo su daugiau nei tuzinu kompozitorių, tarp kurių buvo ir Robas Davisas, prodiusavęs Kylie Minogue hitą „Can't Get You Out Of My Head". 2007–2009 metais Sergejaus laukė dar prestižiškesni apdovanojimai, tarp jų metų artisto (Rusijos MTV muzikos apdovanojimai), geriausio metų atlikėjo („MUZ-TV" apdovanojimai) ir kiti. Kitas jo albumas, „Electric Touch", tapo auksiniu. Jį kūrė geriausi Europos prodiuseriai, jis buvo įrašytas Rusijoje, Anglijoje, Švedijoje ir JAV. Viena iš albumo dainų „Instantly" buvo įtraukta į filmo „Narnijos kronikos: „Aušros užkariautojo" kelionė" („The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader") Rusijoje ir kitose NVS šalyse garso takelį.

Sergejus įgarsino kelis filmų ir animacinių filmų veikėjus, pavyzdžiui, princą Artūrą animaciniame filme „Šrekas Trečiasis" („Shrek The Third"), vilką Hamfrį komedijoje „Alfa ir Omega" („Alpha and Omega") ir Troy Boltoną (jį vaidino Zacas Efronas) trijų dalių Disnėjaus filme „Vidurinės mokyklos miuziklas" („High School Musical"). Be sėkmės dainavimo ir aktorystės srityse S. Lazerevas taip pat užėmė prizines vietas įvairiuose televizijos šou, pavyzdžiui „Šokiai ant ledo" (antra vieta) ir „Cirkas su žvaigždėmis" (pirma vieta). 2014 metais Sergejus teisėjavo ketvirtame šou „Ukrainos balsas" sezone.

2015 metais Sergejus pradėjo turą „Lazarevo programa", per kurį apsilankė daugiau kaip 75 miestuose, o 2016 metais vykusio ir didžiausios sėkmės sulaukusio turo „The BEST" metu buvo apsilankyta daugiau kaip šimte miestų. 2015 metai tapo vieni sėkmingiausių S. Lazarevo muzikinėje karjeroje. Tai metais jis laimėjo daugybę prestižinių muzikos apdovanojimų, tarp jų geriausio dainininko („RU.TV" kanalo apdovanojimai), metų dainininko („Russian Music Box"), geriausio populiariosios muzikos atlikėjo ir geriausio pop dainininko („Nacionaliniai muzikos apdovanojimai). Pastarosios ceremonijos metu buvo paskelbta, kad Sergejus atstovaus Rusijai 2016 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Stokholme, kur užėmė trečią vietą.

Po „Eurovizijos" Sergejus tapo geriausiu atlikėju ir pasauliniu metų proveržiu „MUZ-TV" apdovanojimuose. Be to, jis laimėjo „International ESC Radio Award" apdovanojimuose geriausios dainos ir geriausio atlikėjo kategorijose. Lapkričio mėnesį, likus savaitei iki šimtojo koncerto ture „The BEST" (tai buvo antras jo koncertas su minėta programa Maskvoje), Sergejus laimėjo „Real Music BOX" apdovanojimą – buvo paskelbtas metų dainininku. Kitą dieną jo rankose atsidūrė „Auksinio gramofono" apdovanojimas, o albumas „The BEST" tapo auksiniu.

Dar daugiau apdovanojimų atnešė 2017 metai, tarp jų „MUZ-TV" apdovanojimą už geriausia daina tapusį kūrinį „You Are The Only One", „Russian Music Box Channel" apdovanojimą už metų vaizdo klipu tapusį dainos „Lucky Stranger" klipą. 2017 metų gruodžio 15 dieną jo albumas „The Epicentre" pasirodė „iTunes" ir kitose skaitmeninėse platformose, ir tai buvo pirmasis dainininko albumas, pilnai įrašytas Rusijoje. Naujas diskas anglų kalba „The ONE" buvo išleistas per 35-ąjį dainininko gimtadienį. Iki to laiko singlas „So Beautiful" iš albumo „In The Epicentre" Rusijoje ir NVS šalyse tapo platininiu. Sergejus 2012 metais iš gyvūnų prieglaudos pasiėmė augintinę Daisy. Ji įkvėpė vyrą sukurti nedidelį verslą, kurį jis pavadino „Poodle-Strudel". Nuo 2015 metų ši kompanija siūlo sveikus užkandžius katėms ir šunims. 2017 metais Maskvoje duris atvėrė nauja pagrindinė bendrovės parduotuvė.

Sergejus taip pat aktyviai dalyvauja įvairiuose labdaros renginiuose ir projektuose, bendradarbiauja su fondu „Line of Life Foundation", kuris padeda pavojingomis ligomis sergantiems vaikams, kuriems reikia aukštųjų technologijų medicininės pagalbos. Jo labdaringų koncertų Maskvoje metu buvo surinkti pinigai brangioms operacijoms, kurios bus atliktos dideliam skaičiui vaikų.

14. ALBANIJA

Šiais metais Albanijai „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus Jonida Maliqi. Ji yra Tiranos Menų universiteto absolventė, studijavusi smuiką ir gitarą. Ji laimėjo daug prizų ir apdovanojimų, tarp jų pirmąją vietą keliuose nacionaliniuose vaikų festivaliuose Albanijoje ir šalies muzikinį renginį „Kënga Magjike".
Jonida Maliqi dalyvavo televizijos muzikiniuose konkursuose „Top Fest" ir „Festivali i Këngës" Albanijoje, taip pat dalyvavo įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose visoje Europoje. Jonida ne tik pasirodo kaip solistė, bet ir vaidina įvairiuose Albanijos miuzikluose.

Ji yra ne tik dainininkė, bet ir laidų vedėja, Albanijos televizijoje yra vedusi kelis muzikos ir šokių šou. Savo gimtojoje šalyje 435 tūkstančius „Instagram" sekėjų turinti dainininkė yra gerai žinoma influencerė ir mados ikona.


15. NORVEGIJA

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Norvegijai atstovaus „KeiiNO". Grupė derina elektroninę pop muziką su šiaurietiškomis liaudies melodijomis ir tradicine samių dainavimo forma, vadinama joik. Šį trio 2018 metais subūrė platininis dainininkas ir dainų kūrėjas Tom Hugo, samių reperis ir joik atlikėjas Fredas Buljo ir dainininkė Alexandra Rotan.

Tel Avive jie atliks kūrinį „Spirit In The Sky". Kūrinys „Spirit In The Sky" įkvėptas samių tikėjimo, kad sunkiais laikais jėgų žmogui suteikia gamta. Grupė jį sukūrė ir parašė bendradarbiaudama su suomių hitų kūrėju Henriku Tala, vokiečių prodiuseriu Ruedigeriu Schrammu ir dainų žodžių autoriumi Alexanderiu Olssonu. „KeiiNO" Norvegijos 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurso televizinėje atrankoje „Melodi Grand Prix" iškovojo triuškinančią pergalę. Jų daina jau pasiekė Norvegijos populiariausių dainų sąrašų viršūnes.

Pernai metų „Melodi Grand Prix" Alexandros Rotan duetas su buvusia „Eurovizijos" atstove Stella Mwangi užėmė trečią vietą. 22 metų atlikėja muzikos gerbėjų akiratyje atsirado sėkmingai pasirodžiusi projektuose „MGP Junior" ir „Norwegian Idol".

Nuo tada ji intensyviai koncertuoja kaip pritariančioji Alano Walkerio vokalistė. 30 metų Fredas Buljo kilęs iš šiaurės Norvegijos miesto Kautokeino. Į Norvegijos muzikos pasaulį jis įžengė 2008 metais konkurse „Norvegijos talentai" pasirodęs su samių repo grupe „Dulova Duottar". Nuo tada jis surengė daugybę pasirodymų visoje Skandinavijoje ir Rusijoje, ir yra laikomas vienu talentingiausių samių muzikos atlikėjų.


Tomas Hugo Hermansenas yra patyręs dainų kūrėjas, kurio CV įrašyti populiariosios muzikos hitai atliekami įvairių Azijos grupių. 39 metų kūrėjo sąskaitoje keli radijo hitai Norvegijoje ir Vokietijoje, o „Melodi Grand Prix" fanai puikiai prisimena jo pasirodymus šiame šou 2013 ir 2018 metais. Tomas Hugo sukūrė hitus K-pop supergrupėms „EXO", „ShiNee" ir „TVXQ", taip pat „Echo" apdovanojimui nominuotai Vokietijos atlikėjai Y'akoto.

16. OLANDIJA

Nyderlandams 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus Duncanas Laurence'as su daina „Arcade". Duncanas pasakoja: „Užaugau mieste, kur muzika buvo nepažįstamas dalykas. Mokyklos sistemoje vietos muzikai nebuvo. Vis dėlto, tai negalėjo sutrukdyti man kurti muziką. Kažkaip mane patraukė jos magišku būdu išreikšti save ir papasakoti savąją istoriją. Mes turėjome nedidelį vietos teatrą ir seną muzikos mokyklą. Kasdien grojau pianinu, rašiau savo dainas ir eilėraščius. Prisimenu tą laiką taip, lyg tai būtų buvę vakar. Buvau tikras, kad tapsiu muzikantu."
„Mano jaunystė nebuvo visada lengva. Prie manęs stipriai priekabiavo, negalėjau apsiginti. Muzika buvo saugus prieglobstis – vieta, kur nesijaučiau nesaugus, kur galėjau laisvai reikšti savo emocijas, – toliau pasakoja atlikėjas. – Kai man buvo šešiolika, laimėjau talentų šou ir gavau galimybę įrašyti savo pirmąjį demo kūrinį. Mano aistra muzikai tapo rimtesne, nusprendžiau stoti į Roko akademiją. Tai man suteikė galimybę keliauti ir apsilankyti Londone bei Stokholme.

Man didelį įspūdį paliko mano kolegos, bendraamžiai ar net jaunesni, kurie kūrė labai aukšto lygio muziką. Išmokau, kad gali patikti didelei auditorijai, neprarasdamas savo asmeninės istorijos pėdsako ir savo integralumo." „Mane visada įkvepia istorijos, kurios mane jaudina, tikros asmeninės patirtys iš mano paties ar kažkieno kito gyvenimo. „Arcade" įkvėpė žmogaus, kurį labai mylėjau ir kuris mirė jaunas, istorija. Žodžiai, akordai ir melodijos man atėjo automatiškai, tarsi būtų nukritę iš dangaus. Kai Joelis Sjöö ir Wouteris Hardy padėjo man užbaigti šią dainą, ji įgavo daug didesnį užmojį.


Iš labai asmeninės istorijos ji virto istorija, kuri artima kiekvienam. „Arcade" yra daina apie ilgesį... meilės ilgėjimąsi... ilgėjimąsi to, kas atrodo nepasiekiama. Ji kalba apie viltį. Viltį, kad rasi tai, ko tau gyvenime reikia", – kalbėjo Nyderlandų atstovas šiųmetėje „Eurovizijoje". – Po „Arcade" parašiau daug dainų, tačiau atrodo, tarsi „Arcade" yra visų jų centre.

Nuo jos prasidėjo mano noras rašyti dainas, kurios žmonėms gali iš tiesų kažką reikšti. Iki tol mano karjera vyko užkulisiuose, rašant kitiems atlikėjams. Tačiau puikus jausmas išeiti į šviesą ir pasidalinti savąja istorija. Noriu savo muzika pasiekti žmones, galbūt net jiems padėti. „Arcade" yra nedidelis patarimas sau ir, kas žino... Galbūt ji padės kažkam, kažkur... Nuoširdžiai tikiuosi, kad taip bus."

17. ŠIAURĖS MAKEDONIJA

Transliuotojas MKRTV atstovauti Šiaurės Makedonijai 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse išrinko Tamarą Todevską. Tamara „Eurovizijos" scenoje buvo jau ne kartą, tačiau tai bus pirmasis jos solo pasirodymas! Tamara ant scenos lipa nuo šešerių, ji kilusi iš muzikantų šeimos: jos motina yra operos dainininkė Makedonijos operoje, tėvas dėsto Skopjės Muzikos akademijoje, o sesuo Tijana Dapcevic atstovavo šaliai 2014 metų „Eurovizijos" dainų konkurse.
Pati Tamara taip pat nėra „Eurovizijos" naujokė, mat lipo ant jos scenos jau tris kartus: kaip pritariančioji vokalistė velioniui dainininkui Tose Proeski 2004 metais, kaip trio „Tamara, Vrčak & Adrijan" dalis 2008 metais ir pritariančioji vokalistė savo seseriai Tijanai 2014 metais. Tamara įrašė du solo albumus ir daug gimtojoje šalyje hitais tapusių singlų. 2015 metais ji surengė solinį koncertą didžiausioje uždaroje arenoje Skopjėje, kurioje buvo susirinkę tūkstančiai jos talento gerbėjų.


2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Tamara siekia antrosios vietos, mat ji pravardžiuojama „amžinai antra" – būtent šia vieta jai teko tenkintis daugybėje pop muzikos festivalių. Tačiau ji nepraranda vilties, kad žmonės iš jos šiais metais tikisi trofėjaus!

18. AZERBAIDŽANAS

Šiais metais Azerbaidžanui „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus Chingizas. Jis gimė Maskvoje ir šešerių metų persikėlė į Azerbaidžano miestą Kazachą, kuriame gyvena vos 20 tūkstančių žmonių. Vaikystėje Chingizas išmoko groti gitara ir pradėjo kurti savo dainas.
Būdamas trylikos, Chingizas su motina ir broliu persikėlė gyventi į Baku, kur galiausiai buvo pakviestas dalyvauti Azerbaidžano „Pop Idol" versijos atrankoje. Sulaukęs milžiniško žiuri narių ir žiūrovų palaikymo, dainininkas šį šou laimėjo.

Ši pergalė pavertė jį kylančia Azerbaidžano muzikos industrijos žvaigžde, o 2013 metais jis jau atstovavo savo šaliai tarptautiniame konkurse „Naujoji banga", kuris vyko Latvijos mieste Jūrmaloje. Po trejų metų jis dalyvavo konkurse „Ukrainos balsas".


Chingizas dievina šunis, kung fu ir jogą. Dainininkui patinka kvėpuoti grynu oru turistiniuose žygiuose ar medituojant lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)