1. MALTA

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive Maltai atstovaus Michela. Jai ką tik sukako aštuoniolika, mergina šiuo metu gyvena nedidelėje Gozo saloje, priklausančioje Maltos salynui, dar vadinamai paslėptu Viduržemio jūros perlu. Jos balsą daugelis vadina įsimintinu ir galingu. Merginai patinkančios muzikos žanrų spektras itin platus, nuo pop iki kantri muzikos bei soulo.

2. ALBANIJA

Šiais metais Albanijai „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus Jonida Maliqi. Ji yra Tiranos Menų universiteto absolventė, studijavusi smuiką ir gitarą. Ji laimėjo daug prizų ir apdovanojimų, tarp jų pirmąją vietą keliuose nacionaliniuose vaikų festivaliuose Albanijoje ir šalies muzikinį renginį „Kënga Magjike".

3. ČEKIJA

„BBC London" išleidusi savo pirmąjį singlą „Always June", grupė „Lake Malawi" Prahoje apšildė grupę „Thirty Seconds to Mars" (2014). 2015 m. grupė surengė pasirodymą „The Great Escape" festivalyje Braitone ir išleido albumą „We Are Making Love Again", kurios singlas „Chinese Trees" surinko daugiausiai balsų „Amazing Radio" apklausoje. Vėliau grupė „Lake Malawi" sulaukė „The Kooks" ir Mikos vadybininkų dėmesio ir apšildė abiejų atlikėjų koncertus Prahos arenoje.

Šiuo metu grupę sudaro Albertas Černý (pagrindinis vokalas, gitara), Jeronýmas Šubrtas (bosinė gitara ir klavišiniai) ir Antonínas Hrabalas (mušamieji). Albertas Černý gimė 1989 m. vasario 17 d. Čekijos plieno gamybos mieste Třinec, esančiame Slovakijos – Lenkijos pasienyje. Albertas kuria muziką ir žodžius „Lake Malawi" dainoms (jis taip pat kūrė dainas ir savo ankstesnėje grupėje „Charlie Straight"). Jis yra gavęs keturis Čekijos muzikos akademijos „Anděl" apdovanojimus, du „Slavík" apdovanojimus ir MTV apdovanojimą.

4. VOKIETIJA

Vokietijai šių metų „Eurovizijoje atstovaus „S!sters" su daina „Sister". Vienai iš taip vadinamo „Didžiojo penketo" valstybių, kurios iš karto patenka į finalą, atstovaujančios „S!sters" pasirodys didžiajame finale gegužės 18-ąją Tel Avive. Nacionalinėje Vokietijos atrankoje, šiemet pavadintoje „Unser Lied für Israel", „S!sters" laimėjo po labai atkaklios kovos, tik vienu tarptautinės komisijos balu aplenkusios „Makeda". Šalies „Eurovizijos" komisijos favorite tapo Aly Ryan, tad bilietą į Tel Avive vyksiantį „Eurovizijos" dainų konkursą „S!sters" iškovoti padėjo žiūrovų balsai.

Kas yra „S!sters"? Tai duetas, kurį sudaro 19-metė Carlotta Truman ir 26-erių Laurita Kastel. Carlotta su viešumu ir publika pažintis pradėjo nuo devynerių ir per tą laiką jau laimėjo daug apdovanojimų, įskaitant antrąją vietą „Vokietijos vaikų balse" 2014-aisiais.

Neilgai trukus ji jau dainavo 25 tūkstančių žmonių miniai Papenburgo festivalyje. Carlotta kasmet surengia daugybę solo pasirodymų, ji taip pat dirba drauge su žinomomis grupėmis. 2017-aisiais Alexas Christensenas pakvietė ją dalyvauti savo albumo projekte „Classical 90s Dance". 2018-ųjų pradžioje Carlotta metus pradėjo gyvu pasirodymu televizijos transliuotame renginyje „Willkommen 2018" prie Brandenburgo vartų Berlyne prieš 75 tūkstančius žiūrovų. 2018-ųjų spalį Carlotta Hanoverio universitete ėmė studijuoti populiariąją muziką.

Laurita Kastel yra iš Kionigzės Reino krašte Vokietijoje, o dabar gyvena Vysbadene. Jos motina Teresa Kastel yra Filipinuose gimusi dainininkė, o tėvas, Christophas Kastelis – žinomas klavišininkas. Muzikantų šeimoje augusi Laurita pirmą sykį ant scenos žengė būdama ketverių drauge su savo vyresniąja seserimi Jenniffer. Pabaigusi mokyklą Laurita ėmė rimtai darbuotis muzikos srityje ir rašyti savo dainas. „Vokietijos balso" ture ji dirbo pritariančiąja vokaliste. Ji taip pat buvo tokių dainininkių kaip Lena, Stefanie Heinzmann ir Sarah Connor pritariančioji vokalistė. Dabar Laurita kuria savo pirmojo albumo dainas.

„Eurovizijos" dainų konkurse „S!sters" atliks dueto pavadinimą atitinkančią dainą „Sister". Anglų kalba atliekamos dainos žodžius ir muziką sukūrė Laurell Barker, Tomas Oehleris, Marine Kaltenbacher ir Thomasas Stengaardas.

5. RUSIJA

Sergejus Lazarevas vėl grįžta į „Eurovizijos" dainų konkursą – jis atstovaus Rusijai jau antrą kartą. Jis yra vienas garsiausių Rusijos dainininkų, aktorių ir laidų vedėjų, kurio populiarumas apima kelias buvusias sovietines respublikas.
Sergejų, kaip menininką, sėkmė aplankė jauname amžiuje, o jo kelią į šlovę stebėjo visa šalis. Jis gimė 1983 metų balandžio 1 dieną Maskvoje. Būdamas ketverių, jis jau dalyvavo ir skynė pergales meninės gimnastikos varžybose. Vis dėlto, jo tėvai netrukus pastebėjo, kad berniukas labiau domisi muzika. Sulaukęs aštuonerių, jis pradėjo dainuoti klasikiniame chore, vėliau prisijungė prie populiarios vaikų muzikos grupės „Neposedy" (joje savo karjeras pradėjo ir Julija bei Lena iš anksčiau „Eurovizijos" dainų konkurse dalyvavusios grupės „t.A.T.u).
Sergejus taip pat aktyviai dalyvauja įvairiuose labdaros renginiuose ir projektuose, bendradarbiauja su fondu „Line of Life Foundation", kuris padeda pavojingomis ligomis sergantiems vaikams, kuriems reikia aukštųjų technologijų medicininės pagalbos. Jo labdaringų koncertų Maskvoje metu buvo surinkti pinigai brangioms operacijoms, kurios bus atliktos dideliam skaičiui vaikų.

6. DANIJA

Šiai šaliai antrajame 2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurso pusfinalyje su daina „Love Is Forever'" atstovaus Leonora. Šią dainą Leonorai parašė Lise Cabble, Melanie Wehbe ir Emilis Lei. Danijos nacionalinės atrankos šou buvo padalytas į du turus, abiejuose pusę vertinimų sudarė profesionalios komisijos, pusę – žiūrovų namuose balai. Į superfinalą pateko Sigmundas, Julie & Nina ir Leonora. Leonoros pasirodymas, kurio metu ji dainuoja sėdėdama ant milžiniškos kėdės, sulaukė 42 procentų balsavusiųjų paramos. Dainininkė už savęs paliko Julie & Niną su 35 procentais ir Sigmundą su 23 procentais.

Leonora Colmor Jepsen gimė į šiaurę nuo Kopenhagos esančiame Helerupe, jai yra 20 metų. Nuo septynerių ji aktyviai užsiėmė čiuožimu ant ledo ir iškovojo keletą titulų, tarp jų – Danijos jaunių čempionės. Ji taip pat dalyvavo Šiaurės šalių jaunių čempionate ir pasaulio jaunių čempionate. Šiandien Leonora profesionaliu čiuožimu nebeužsiima, tačiau tebėra aktyvi čiuožėja ir choreografė.
Šiuo metu ji yra visiškai susitelkusi į savo didžiąją aistrą – muziką. „Eurovizijos" dainų konkurse Danija pirmą kartą dalyvavo 1957-aisiais, prabėgus metams po paties pirmojo konkurso. Skandinavijos šaliai savo pirmosios pergalės ilgai laukti nereikėjo: 1963-aisiais nugalėjo Grethe ir Jorgenas Ingmannai su daina „Dansevise". Kitos pergalės Danija sulaukė jau tik 2000-aisiais – šįkart tai buvo „Olsen Brothers" su daina „Fly On The Wings Of Love". Duetas laimėjo Švedijoje vykusį konkursą. Po 13 metų trečioji Danijos pergalė buvo iškovota taip pat Švedijoje: tuomet laimėjo Emmelie de Forest su daina „Only Teardrops".

Praėjusiais metais Lisabonoje dainą „Higher Ground" atlikęs dainininkas Rasmussenas didžiajame finale liko devintas.

7. SAN MARINAS

„Eurovizijos" dainų konkurse San Marinui jau antrą kartą atstovaus Serhatas – patyręs dainininkas, dainų autorius, muzikos prodiuseris. Jis taip pat veda ir prodiusuoja televizijos laidas. O šių veiklų Serhatas nutarė imtis po to, kai Stambulo universitete įgijo odontologo specialybę. Serhato karjera televizijoje prasidėjo, kai jis ėmė vesti „Riziko" – turkišką populiariojo amerikietiškojo televizijos žaidimo „Jeopardy" versiją. Jis pats prodiusavo laidą ir dvejus metus iš eilės Turkijoje buvo apdovanotas kaip geriausias televizijos laidų vedėjas ir geriausias televizijos prodiuseris. 1997-aisiais Serhatas įkūrė Tarptautinį ir šalies mokyklų muzikos konkursą ir nuo to laiko moko jaunus talentingus muzikantus ir padeda jiems atrasti savo kelią.

Įvaldęs tiek odontologijos, tiek televizijos meną, Serhatas atsigręžė į muziką ir išleido „Total Disguise" – savo pirmąjį singlą, kurį atliko drauge su prancūzų dainininku Viktoru Lazlo. Tuo muzikinė veikla nesibaigė: Serhatas įrašė tris dainas anglų ir rusų kalbomis su Gruzijos ir Rusijos žvaigžde Tamara Gverdtciteli.

Jiedu drauge surengė turą po Rusiją, Baltarusiją ir Moldovą. Nuo 2013-ųjų Serhatas savo muzikinę karjerą tęsė Vokietijoje. Jis išleido dar vieną tarptautinį šokių hitą su Je M'adore. Kūrinys keliose Europos šalyse užkariavo šokių muzikos topus, o Vokietijos didžėjų ir šokių muzikos topo viršūnėje karaliavo penkias savaites. Tarp Serhato apdovanojimų – „Auksinis Aleksandrijos miesto raktas", įteiktas už tarptautinę muzikinę karjerą, taip pat „Didysis garbingo žaidimo prizas", kuriuo apdovanojo Turkijos nacionalinis olimpinis komitetas.

8. ŠIAURĖS MAKEDONIJA

Transliuotojas MKRTV atstovauti Šiaurės Makedonijai 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse išrinko Tamarą Todevską. Tamara „Eurovizijos" scenoje buvo jau ne kartą, tačiau tai bus pirmasis jos solo pasirodymas! Tamara ant scenos lipa nuo šešerių, ji kilusi iš muzikantų šeimos: jos motina yra operos dainininkė Makedonijos operoje, tėvas dėsto Skopjės Muzikos akademijoje, o sesuo Tijana Dapcevic atstovavo šaliai 2014 metų „Eurovizijos" dainų konkurse.

Pati Tamara taip pat nėra „Eurovizijos" naujokė, mat lipo ant jos scenos jau tris kartus: kaip pritariančioji vokalistė velioniui dainininkui Tose Proeski 2004 metais, kaip trio „Tamara, Vrčak & Adrijan" dalis 2008 metais ir pritariančioji vokalistė savo seseriai Tijanai 2014 metais. Tamara įrašė du solo albumus ir daug gimtojoje šalyje hitais tapusių singlų. 2015 metais ji surengė solinį koncertą didžiausioje uždaroje arenoje Skopjėje, kurioje buvo susirinkę tūkstančiai jos talento gerbėjų.

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Tamara siekia antrosios vietos, mat ji pravardžiuojama „amžinai antra" – būtent šia vieta jai teko tenkintis daugybėje pop muzikos festivalių. Tačiau ji nepraranda vilties, kad žmonės iš jos šiais metais tikisi trofėjaus!

9. ŠVEDIJA

Esminis dainų autoriaus Johno Lundviko dainininko karjeros proveržis įvyko 2018-ųjų „Melodifestivalen" (didžiausioje Švedijos dainų šventėje ir nacionalinėje „Eurovizijos" atrankoje), kai jo daina „My Turn" pateko tiesiai į finalą. Įspūdingą trečiąją vietą iškovojęs J. Lundvikas tapo didžiąja tų metų staigmena. 2019-aisiais Johnui pavyko pagerinti savo pasiekimą. Jo atliekama daina „Too Late For Love" sulaukė milžiniškos sėkmės ir tapo jo bilietu į 2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurso finalą Tel Avive. „Too Late For Love" sulaukė daug dėmesio, Švedijos TOP-50 pasiekė pirmąją poziciją ir šiuo metu yra viena dažniausiai Švedijos radijo stotyse grojamų dainų. J. Lundvikas yra neįtikėtinai autentiškas dainininkas, savo jaukia maniera ir puikiu muzikalumu keliantis Švedijos muzikinės scenos lygį.

Po savo proveržio 2018-aisiais Johno laukė įdomūs ir tiesiog beprotiški metai, per kuriuos jis sulaukė prestižinės užduoties – dainuoti koncerte, skirtame 70-ajam Švedijos karalienės Silvijos gimtadieniui. Po to jis pasirodė televizijos transliacijose, skirtose Švedijos nacionalinei dienai ir Victoriadagen – kasmet vykstančiam renginiui Švedijos sosto įpėdinės princesės Victorios gimtadieniui paminėti.

Johnas pasirodė svarbiausiose Švedijos televizijos laidose, įvairiuose koncertuose ir vasarą surengė sėkmingą koncertinį turą. 2019-ųjų pradžioje Johnas jau buvo susitaręs dėl dalyvavimo viename didžiausių Švedijos vasaros koncertinių turų ir būsimajame kalėdiniame ture. Kaip dainų autorius Johnas savo didįjį proveržį ir pripažinimą jau išgyveno 2010-aisiais, kuomet parašė dainą „When You Tell The World You're Mine", skirtą princesės Victorios ir jos išrinktojo Danielio vestuvėms. Šią dainą atliko Bjornas Skifsas ir Agnes.

10. SLOVĖNIJA

Slovėnija savo atstovą į Euroviziją išrinko sostinėje Liublijanoje įvykusiame nacionalinės atrankos finale EMA („Evrovizijska Melodija"). Gegužę į Tel Avivą vyks duetas Zala Kralj & Gašperas Šantlas su daina „Sebi". Šių metų nacionalinės atrankos renginį vedė Ajda Smrekar. Finale dėl teisės atstovauti savo šaliai šių metų Eurovizijos dainų konkurse Tel Avive rungėsi dešimt dalyvių, tarp jų – Ula Ložar, kuri jau atstovavo Slovėnijai Vaikų Eurovizijos dainų konkurse 2014 m.

Visos dešimt dainų rungėsi pirmajame balsavimo etape, po kurio komisija atrinko du superfinalininkus – Raiven bei Zalą Kralj & Gašperą Šantlą. Antrajame ture laimėtoją išrinko žiūrovai: už Zalą Kralj & Gašperą Šantlą balsavo 72,89 proc. žiūrovų, o už Raiven – 27,11 proc. Zala Kralj ir Gašperas Šantlas yra muzikinis duetas, kurių bendra kelionė prasidėjo 2017 m., kai jie kartu įrašė dainą „Valovi". Juodu supažindino bendras draugas. Daina „Valovi" gavo kelis Slovėnijos muzikinius apdovanojimus.
Visos dešimt dainų rungėsi pirmajame balsavimo etape, po kurio komisija atrinko du superfinalininkus – Raiven bei Zalą Kralj & Gašperą Šantlą. Antrajame ture laimėtoją išrinko žiūrovai: už Zalą Kralj & Gašperą Šantlą balsavo 72,89 proc. žiūrovų, o už Raiven – 27,11 proc. Zala Kralj ir Gašperas Šantlas yra muzikinis duetas, kurių bendra kelionė prasidėjo 2017 m., kai jie kartu įrašė dainą „Valovi". Juodu supažindino bendras draugas. Daina „Valovi" gavo kelis Slovėnijos muzikinius apdovanojimus.

11. KIPRAS

Kiprui 2019 m. Eurovizijos dainų konkurso finale atstovaus atlikėja Tamta. Ji atliks dainą „Replay", kurią prodiusavo Alexas P. Pasirodymo pastatymui vadovaus žinoma meninė režisierė ir choreografė Sacha Jean-Baptiste. Tamtos daina bus išleista vėliau, rašoma eurovision.tv.


Tamta gimė ir užaugo Gruzijoje. Būdama 21 m. ji persikėlė gyventi į Graikiją. Čia mergina sudalyvavo televizijos šou „Super Idol", kuriame užėmė antrąją vietą. Šiuo metu Tamta yra viena iš sėkmingiausių ir įtakingiausių atlikėjų Graikijos pop muzikos pramonėje, ji taip pat yra laikoma viena iš geriausių vokalisčių ir atlikėjų Graikijoje. Tamta išleido keturis studijinius albumus, dvidešimt skaitmeninių singlų ir 26 muzikinius vaizdo klipus.

12. OLANDIJA

Nyderlandams 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus Duncanas Laurence'as su daina „Arcade". Duncanas pasakoja: „Užaugau mieste, kur muzika buvo nepažįstamas dalykas. Mokyklos sistemoje vietos muzikai nebuvo. Vis dėlto, tai negalėjo sutrukdyti man kurti muziką. Kažkaip mane patraukė jos magišku būdu išreikšti save ir papasakoti savąją istoriją. Mes turėjome nedidelį vietos teatrą ir seną muzikos mokyklą. Kasdien grojau pianinu, rašiau savo dainas ir eilėraščius. Prisimenu tą laiką taip, lyg tai būtų buvę vakar. Buvau tikras, kad tapsiu muzikantu."

„Mano jaunystė nebuvo visada lengva. Prie manęs stipriai priekabiavo, negalėjau apsiginti. Muzika buvo saugus prieglobstis – vieta, kur nesijaučiau nesaugus, kur galėjau laisvai reikšti savo emocijas, – toliau pasakoja atlikėjas. – Kai man buvo šešiolika, laimėjau talentų šou ir gavau galimybę įrašyti savo pirmąjį demo kūrinį. Mano aistra muzikai tapo rimtesne, nusprendžiau stoti į Roko akademiją. Tai man suteikė galimybę keliauti ir apsilankyti Londone bei Stokholme.

Man didelį įspūdį paliko mano kolegos, bendraamžiai ar net jaunesni, kurie kūrė labai aukšto lygio muziką. Išmokau, kad gali patikti didelei auditorijai, neprarasdamas savo asmeninės istorijos pėdsako ir savo integralumo." „Mane visada įkvepia istorijos, kurios mane jaudina, tikros asmeninės patirtys iš mano paties ar kažkieno kito gyvenimo. „Arcade" įkvėpė žmogaus, kurį labai mylėjau ir kuris mirė jaunas, istorija. Žodžiai, akordai ir melodijos man atėjo automatiškai, tarsi būtų nukritę iš dangaus. Kai Joelis Sjöö ir Wouteris Hardy padėjo man užbaigti šią dainą, ji įgavo daug didesnį užmojį.

Iš labai asmeninės istorijos ji virto istorija, kuri artima kiekvienam. „Arcade" yra daina apie ilgesį... meilės ilgėjimąsi... ilgėjimąsi to, kas atrodo nepasiekiama. Ji kalba apie viltį. Viltį, kad rasi tai, ko tau gyvenime reikia", – kalbėjo Nyderlandų atstovas šiųmetėje „Eurovizijoje". – Po „Arcade" parašiau daug dainų, tačiau atrodo, tarsi „Arcade" yra visų jų centre. Nuo jos prasidėjo mano noras rašyti dainas, kurios žmonėms gali iš tiesų kažką reikšti.

Iki tol mano karjera vyko užkulisiuose, rašant kitiems atlikėjams. Tačiau puikus jausmas išeiti į šviesą ir pasidalinti savąja istorija. Noriu savo muzika pasiekti žmones, galbūt net jiems padėti. „Arcade" yra nedidelis patarimas sau ir, kas žino... Galbūt ji padės kažkam, kažkur... Nuoširdžiai tikiuosi, kad taip bus."

13. GRAIKIJA

2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive Graikijai atstovaus Katerine Duska su daina „Better Love". Katerine yra šiuo metu Atėnuose gyvenanti graikų ir kanadiečių kilmės dainininkė ir dainų autorė. Pripažinimo sulaukęs jos debiutinis albumas „Embodiment" pasirodė 2016-aisiais, jį išleido „Minos EMI/Universal Records". 2018-aisiais K. Duska singlą „Fire Away" Kanados televizija pasirinko oficialiai reklaminei kampanijai.

Katerine kuriama ir atliekama muzika primena tamsų Lykke Li ir Jessie Ware garso tembrą, o jos skiriamuoju ženklu tapę savotiški soulo stiliaus balso gergždesiai pelnė dainininkei palyginimų su Amy Winehouse. Savo hitu „One in a Million" ir perdainuota „Arctic Monkeys" daina „Do I Wanna Know" ji užsitarnavo indie žvaigždės statusą.

Ji bendradarbiavo ir vienoje scenoje drauge pasirodė su tokiais muzikantais kaip LP, Albinu Lee Meldau, Tomu Baxteriu, Yasmine Hamdan, Oddisee, Kadebostany, koncertavo prestižinėse visos Europos salėse, arenose ir muzikos festivaliuose, pavyzdžiui, „The O2 Academy", „Rockwave Festival", SNFCC, „Megaron" koncertų salėje ir „Sofar Sounds" ir „Amnesty International" festivalyje „Give a Home".

14. IZRAELIS

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive praeitų metų nugalėtojui Izraeliui atstovaus 27 metų dainininkas Kobi Marimi. Ramat Gano mieste gimęs vaikinas dainuoja jau nuo trylikos metų. Baigęs vidurinę mokyklą, nusprendė klausyti savo širdies balso ir siekti karjeros scenoje. Dėl šios priežasties trejus metus vaidybos studijoje ugdė pasitikėjimą savimi, kurio, paties atlikėjo teigimu, jam labai trūko. Studijuodamas išmoko ne tik to, ko ir norėjo, bet ir dar daugiau – atsikratė daugiau nei 50 kilogramų antsvorio, sukūrė vaidmenis keliose pjesių pastatymuose ir netgi buvo įvertintas „Metų proveržio" apdovanojimu, skelbia eurovision.tv.

K. Marini bręsdamas save regėjo kaip aktorių, tad jokios profesionalios muzikos patirties neturėjo tol, kol nenusprendė dalyvauti muzikiniame realybės šou „Rising Star". Laidų metų Kobi sulaukdavo vis daugiau ir daugiau visuomenės dėmesio – tiek dėl savo unikalaus stiliaus, tiek ir dėl unikalaus balso. Vaikinui ne tik pavyko nukeliauti iki finalo, bet ir laimėti: pergalė jam atnešė galimybę atstovauti Izraeliui 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse.


Vos tapęs Izraelio atstovu, K. Marimi iš karto virto visos šalies numylėtiniu. Jausmingai atliekama daina „Home" nepalieka abejingų – ji buvo parašyta specialiai K. Marimi kaip atviras pasakojimas, kokį sunkų kelią į sceną jam pavyko įveikti.

15. NORVEGIJA

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurse Norvegijai atstovaus „KeiiNO". Grupė derina elektroninę pop muziką su šiaurietiškomis liaudies melodijomis ir tradicine samių dainavimo forma, vadinama joik. Šį trio 2018 metais subūrė platininis dainininkas ir dainų kūrėjas Tom Hugo, samių reperis ir joik atlikėjas Fredas Buljo ir dainininkė Alexandra Rotan. Tel Avive jie atliks kūrinį „Spirit In The Sky".

Kūrinys „Spirit In The Sky" įkvėptas samių tikėjimo, kad sunkiais laikais jėgų žmogui suteikia gamta. Grupė jį sukūrė ir parašė bendradarbiaudama su suomių hitų kūrėju Henriku Tala, vokiečių prodiuseriu Ruedigeriu Schrammu ir dainų žodžių autoriumi Alexanderiu Olssonu. „KeiiNO" Norvegijos 2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurso televizinėje atrankoje „Melodi Grand Prix" iškovojo triuškinančią pergalę. Jų daina jau pasiekė Norvegijos populiariausių dainų sąrašų viršūnes.
Pernai metų „Melodi Grand Prix" Alexandros Rotan duetas su buvusia „Eurovizijos" atstove Stella Mwangi užėmė trečią vietą. 22 metų atlikėja muzikos gerbėjų akiratyje atsirado sėkmingai pasirodžiusi projektuose „MGP Junior" ir „Norwegian Idol".

16. JUNGTINĖ KARALYSTĖ

Salforde vykusiame ir tiesiogiai transliuotame koncerte nuspręsta, kad 64-ajame „Eurovizijos" dainų konkurse Jungtinei Karalystei atstovaus Michaelas Rice'as su daina „Bigger Than Us".

Komisija, sudaryta iš didelio „Eurovizijos" gerbėjo ir televizijos laidų vedėjo Rylano Clarko-Nealo, popžvaigždės ir „BBC Radio 1" didžėjos Mollie King ir didžėjaus, popžvaigždės ir laidų vedėjo Marvino Humeso, į superfinalą atrinko tris pasirodymus.

Komisija vieningai nusprendė, kad Kerrie-Anne „Sweet Lies" sudainavo geriau nei kitą tos pačios dainos versiją atlikusi Anisa. Taip pat dviem balsais iš trijų buvo nutarta, kad Jordanas Clarke'as geriau nei merginų grupė MAID atliko dainą „Freaks". M. Rice'as vieningu balsavimu pateko į finalą su savąja „Bigger Than Us" versija, išsiųsdamas „Holly Tandy" namo.


Kaip Mansas liko be kelinių
Didžiosios Britanijos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos „Eurovision: You Decide" metu Netta atliko 2018-aisiais konkursą laimėjusią dainą „Toy", o praėjusių metų Jungtinės Karalystės atstovė SuRie sudainavo savo dainą „Storm", šįkart pavertusi ją nuostabia balade.

Kol buvo skaičiuojami balsai, vienas iš renginio vedėjų ir 2015-ųjų „Eurovizijos" nugalėtojas Mans Zelmerlowas taip pat atliko ankstesnių „Eurovizijojos" dainų konkurse skambėjusių Jungtinės Karalystės hitų popuri. Bucks Fizz padėjo jam išsinerti iš kelnių, o Katrina Leskanich drauge sudainavo paskutinį kartą konkurse Jungtinei Karalystei pergalę atnešusią dainą – „Love Shine A Light".

Atrankos laimėtojas

Britų žiūrovai, balsuodami telefonu ir internetu, galiausiai turėjo nuspręsti, kas taps SuRie įpėdiniu ir šiemet atstovaus šaliai. Jie savo atstovu didžiajame „Eurovizijos" dainų konkurso finale, vyksiančiame Tel Avive gegužės 18 dieną, šeštadienį, pasirinko M. Rice'ą ir jo atliktą dainos „Bigger Than Us" versiją.

M. Rice'as jau buvo tapęs lažybų gerbėjų favoritu.

Komentuodamas komisijos sprendimą, R. Clarkas-Nealas pagyrė Michaelą, sakydamas: „Štai kaip turi skambėti „Eurovizijos" nugalėtojo pasirodymas!".

Michaelas, kuris augdamas visuomet žiūrėdavo „Euroviziją", žiūrovų dėmesį patraukė po „YouTube" vaizdo įrašo, kuriame jis dainuoja. Šis vaizdo įrašas sulaukė daugiau nei ketvirčio milijono peržiūrų ir padėjo jam patekti į „BBC One" šou „All Together Now" atranką ir galiausiai jį nugalėti. Didžiąją savo prizo, kurį sudarė daugiau nei 58 tūkstančiai eurų, dalį dainininkas atidavė savo mamai – tai buvo investicija į jos vaflių ir blynelių verslą. Michaelo pasirodymas finale pavergė 94 iš 100 teisėjų, įskaitant „Spice Girls" narę Geri Halliwell.

Michaelas yra entuziastingas kovotojas su patyčiomis. Jis įrašė singlą, skirtą su šia bėda kovojančiam judėjimui palaikyti. Dainininkas taip pat aplankė daugybę mokyklų visoje Jungtinėje Karalystėje, pasakodamas apie patyčių problemą, ypač todėl, kad ir pats buvo sulaukęs patyčių būtent todėl, jog dainavo.

17. ISLANDIJA

Islandijai šių metų „Eurovizijoje" atstovaus kolektyvas „Hatari". Tai pripažinimą pelniusi grupė, kurianti technomuzikai artimu stiliumi, savo kūrybą grindžianti antikapitalistinėmis nuotaikomis, distopijos idėjomis, o pasirodymams bei įvaizdžiui nepagailinti užuominų į sadomazochistinius polinkius.

„Hatari" – tai politiškai motyvuotas daug sričių apimantis projektas, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į nuožmią, visa gniuždančią agresiją, kurios nestinga kasdienybėje. Štai kaip patys atlikėjai aiškina kolektyvo koncepciją: „Ko nors pakeisti mes negalime, tačiau galime priversti pažvelgti į neoliberalios visuomenės nuopuolį, jos anomalijas, atkreipti dėmesį į kiekvieną beprasmišką minutę, paaukotą absurdiškai konkurencijai, ir į juokingą kainą, už kurią žmonės sutinka parsiduoti, darydamiesi vis labiau apgailėtini.

Mes galime išrėkti, kad esame svarbūs, bet it lunatikai iriamės kasdienėje rutinoje. Galime paraginti tuos, kas mus girdi, susivienyti, stoti petys į petį ir šokti. Visiškai atsiduoti šokiui arba mirti. „Hatari" išreiškia įsisąmonintą požiūrį į viltį ir neviltį, galią ir prievartą, taip pat įvaizdį, individualizmą, despotizmą ir apnuogina prieštaras, kylančias, kai visi įkalinti toje pačioje sistemoje ir stengiasi su ja kovoti. Taigi, mes „Hatari". Visi mes esame „Hatari".

18. ESTIJA

Estijos atstovas 2019-ųjų metų „Eurovizijoje" – Victoras Crone. Dainininkas gimė 1992-aisiais Švedijoje ir užaugo muzikų šeimoje: jo močiutė buvo dainininkė, o senelis – smuikininkas. Visgi muzika būsimą atlikėją sudomino tik sulaukus 12-os, kai tėvai nupirko jam pirmąją gitarą. Būdamas 14-os Victoras Crone pradėjo dainuoti ir pats kurti dainas, o po 18-ojo gimtadienio jam pasitaikė puiki proga nuvykti į Jungtines Valstijas ir muzikuoti Tenesyje, Niujorke, taip pat padirbėti legendinėje Los Andželo įrašų studijoje „Capitol Records".

2015-aisiais kartu su iraniečių kilmės Švedijos reperiu Behrang Miri Victorui teko pasirodyti Švedijos nacionalinės atrankos į „Euroviziją" finale. Deja, tada jų atlikta daina „Det rar vi inte for" laimėtoja netapo. 2017-aisiais jis prisidėjo prie švedo ir norvego dueto „Tungevaag & Raaban" įrašyto hito „Coming Up" sėkmės. Platformoje „Spotify" šis kūrinys buvo paleistas net 18 mln. kartų. 2016-aisias, per Stokholme vykusią įrašų sesiją, Victoras Crone susipažino su estu Stigu Rasta.

Kūrėjai netrukus rado bendrą kalbą ir labai greitai Stigas pasiūlė Victorui atvykti į Estiją. Nuo tada jie ir toliau dirba kartu, todėl Victorui tenka gana dažnai važinėti į Estiją. Per vieną jo viešnagę ir buvo sukurta daina „Storm". Pirmiausia gimė kūrinio tekstas, o tinkamo priedainio dar teko kelis mėnesius palaukti. Galutinė dainos versija buvo baigta kaip tik tada, kai buvo paskelbta paraiškų dalyvauti atrankoje į „Euroviziją" pradžia. Į konkursą kūrinys pateko ne be Stigo Rastos ir visos kūrybinės grupės iniciatyvos.

19. BALTARUSIJA

ZENA yra Baltarusijos šių metų atstovė „Eurovizijoje". Tikrasis dainininkės vardas – Zina Kuprijanovič. Ji gimė 2002 m. rugsėjo 17 d. Minske. Koncertuoti mergina pradėjo dar vaikystėje. Iki dabar ji yra pelniusi keletą svarbių apdovanojimų.

8. BALTARUSIJA ZENA yra Baltarusijos šių metų atstovė „Eurovizijoje". Tikrasis dainininkės vardas – Zina Kuprijanovič. Ji gimė 2002 m. rugsėjo 17 d. Minske. Koncertuoti mergina pradėjo dar vaikystėje. Iki dabar ji yra pelniusi keletą svarbių apdovanojimų.

Pernai ZENAI buvo pasiūlyta būti viena iš Minske vykusio vaikų „Eurovizijos" dainų konkurso vedėjų. ZENA yra tikra socialinių tinklų žvaigždė. Jos „Instagram" paskyrą yra užsiprenumeravę daugiau nei 93 tūkst., o „YouTube" puslapį – 48 tūkst. gerbėjų. Pastarojo peržiūros jau viršija 15 mln. Laisvalaikiu ZENA mėgsta šokti ir piešti.

20. AZERBAIDŽANAS

Šiais metais Azerbaidžanui „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus Chingizas. Jis gimė Maskvoje ir šešerių metų persikėlė į Azerbaidžano miestą Kazachą, kuriame gyvena vos 20 tūkstančių žmonių. Vaikystėje Chingizas išmoko groti gitara ir pradėjo kurti savo dainas.


Būdamas trylikos, Chingizas su motina ir broliu persikėlė gyventi į Baku, kur galiausiai buvo pakviestas dalyvauti Azerbaidžano „Pop Idol" versijos atrankoje. Sulaukęs milžiniško žiuri narių ir žiūrovų palaikymo, dainininkas šį šou laimėjo. Ši pergalė pavertė jį kylančia Azerbaidžano muzikos industrijos žvaigžde, o 2013 metais jis jau atstovavo savo šaliai tarptautiniame konkurse „Naujoji banga", kuris vyko Latvijos mieste Jūrmaloje. Po trejų metų jis dalyvavo konkurse „Ukrainos balsas".

Chingizas dievina šunis, kung fu ir jogą. Dainininkui patinka kvėpuoti grynu oru turistiniuose žygiuose ar medituojant lauke.

21. PRANCŪZIJA

Bilalis Hassani – atlikėjas, dainų kūrėjas ir tikra socialinių tinklų žvaigždė. Talentingas devyniolikmetis Paryžiuje laimėjo konkursą „Destination Eurovision", jį palaikė 35 proc. visų balsavusių, tad jam ir atiteko garbė bei atsakomybė atstovauti Prancūzijai šių metų konkurse Tel Avive. Bilalis konkurse atliks dainą „Roi", skleidžiančią meilės sau ir vilties žinią. Dainą sukūrė muzikos grupė „Madame Monsieur", praeitais metais atstovavusi Prancūzijai konkurse Lisabonoje. Emocionalus dainai sukurtas vaizdo klipas jau sulaukė daugiau nei milijono peržiūrų.

Bilalis – daugiau nei tiesiog menininkas: jis turi savo kanalą platformoje „YouTube", kur skelbia linksmus įsimintinus vaizdo įrašus, visada sulaukiančius pozityvios gerbėjų (ypač iš prancūziškai kalbančių šalių) reakcijos. Kiekvieną vaizdo įrašą jis pradeda nuo pasisveikinimo „Bonsoir Paris" ir tada jau imasi pasakoti apie savo gyvenimą. Ayos Nakamuros dainos „Djadja" ir Janet Jackson „Made for Now" interpretacijos sulaukė didžiulio dėmesio, Bibalio versijos sulaukė ir pačių dainininkių liaupsių.


Bilalio vaikystės istorija prasidėjo Prancūzijoje 1999 metais. Jis augo su Freddie Mercury, Davido Bowie ir Michaelo Jacksono muzika. Jam didžiulę įtaką padarė ir paskutinio XX amžiaus dešimtmečio divos Mariah Carey ir Whitney Houston. Be to, Bilalis svajojo patekti į „Euroviziją" nuo pat tos akimirkos, kai 2012 metais pamatė Loreen atliekančią dainą „Euphoria". 2015 metais savo charizmą Bilalis parodė muzikiniame šou „The Voice Kids", kur atliko Conchitos Wurst dainos „Rise Like a Phoenix" versiją.
Bilalis – milijonų jaunų žmonių iš viso pasaulio, norinčių išsilaisvinti ir nesigėdyti savo kitoniškumo, simbolis. Daina „Roi" jiems visiems siunčia labai svarbią žinutę: priimkite save tokius, kokie esate, skelbia eurovision.tv.

22. ITALIJA

2019-aisiais „Eurovizijos" dainų konkurse Italijai atstovaus Alessandro Mahmoudas, kitaip dar vadinamas Mahmoodu, su daina „Soldi". Mahmoodas gimė Milane 1992-aisiais, jo motina yra italė, o tėvas – egiptietis. 2016-aisiais jis dalyvavo „Sanremo Giovani" su daina „Dimentica", o 2017-aisiais bendradarbiavo su superžvaigždėmis Fabri Fibra ir Michele Bravi. Po metų jis drauge su Dardustu sukūrė hitu tapusį singlą „Nero Bali", kurį atliko Elodie ir Michele Bravi. Mahmoodas taip pat padėjo Marco Mengoni kurti albumą „Atlantico'", kuriame yra radijo stotis užkariavusi daina „Hola", atliekama kartu su Tomu Walkeriu. Su repo žvaigžde Gue Pequeno Mahmoodas išleido dainą „Doppio Whisky".

2018-aisiais Mahmoodas su „Island Records" išleido savo pirmąjį EP albumą „Gioventu Bruciata", kurį prodiusavo Ceri, MUUT ir Katoo. Albume yra daina „Anni '90" – bendradarbiavimo su Fabri Fibra rezultatas.

Pagrindinė albumo daina „Gioventu Bruciata" 2018-aisiais laimėjo „Sanremo Giovani", tad Mahmoodas pateko į pagrindinį Sanremo muzikos festivalį drauge su kitais dalyviais.


2019-ųjų vasarį Mahmoodas laimėjo Sanremo muzikos festivalį su daina, kurią parašė ir prodiusavo drauge su Dardustu ir Charlie Charles. Daina Italijoje išsyk tapo hitu ir pasiekė pirmąją visų Italijos topų vietą, puikiai pasirodė „iTunes", „Spotify", „Apple Music" ir netgi ir netgi pateko į „Spotify Global Top 50".
Kovą Mahmoodas išleido pilną „Gioventu Bruciata" albumą, kuris debiutavo pirmoje FIMI/GFK albumų topo vietoje.

23. SERBIJA

Serbijos garbė 2019-ųjų „Eurovizijoje" patikėta Nevenai Božovic. Būtent ji laimėjo „Beoviziją" – šalyje surengtą nacionalinę atranką. „Eurovizijoje" N. Božovic teko dalyvauti ir anksčiau. 2007-aisiais ji iškovojo trečią vietą vaikų „Eurovizijos" dainų konkurse, be to, prisidėjo prie grupės „My 3" pasirodymo 2013-ųjų „Eurovizijoje".

Nevena gimė 1994 m. birželio 15 d. Kosovo Mitrovicoje. Pradinėje ir vidurinėje mokykloje ji mokėsi groti pianinu (baigė fortepijono specialybės skyrių), o sulaukusi 16-os įstojo į Muzikos akademiją. Šiemet Nevena pasirinko solfedžio specializaciją Belgrado universiteto Muzikos fakultete. Po pirmojo dalyvavimo „Eurovizijoje", kai buvo tik 13-os, dainininkė yra pasirodžiusi daugelyje muzikos festivalių ir konkursų. Atlikusi dainą „Write to Me", ji laimėjo trečią vietą 2007-ųjų vaikų „Eurovizijoje". 2008-aisiais Nevenai teko dalyvauti Batipaljos mieste, Italijoje, surengtame festivalyje. Čia ji buvo pripažinta geriausio balso savininke ir apdovanota sidabro medaliu. Pastarąjį įteikė pats Italijos prezidentas Giorgio Napolitano. 2009-aisiais ši Serbijos dainininkė tapo Cherceg Novyje, Juodkalnijoje, vykusio festivalio „Suncane Skale" laimėtoja.

2010-aisiais N. Božovic buvo pripažinta geriausia debiutante Vrniačka Banioje (Serbija) vykusiame festivalyje ir atsidūrė tarp konkurso „The Voice of Serbia" pirmojo sezono finalistų. Didžiosios „Eurovizijos" scenoje Nevena pirmą kartą pasirodė 2013-aissiais, kaip viena iš grupės „My 3" narių.

24. ŠVEICARIJA

2019 metų „Eurovizijos" dainų konkurso dalyvis iš Šveicarijos – Luca Hanni. Savo muzikinę karjerą jis su trenksmu pradėjo 2012 metais: tuomet septyniolikmetis dainininkas laimėjo vokiečių „Pop Idol" versiją „Deutschland sucht den Superstar". Jis tapo pirmuoju ne vokiečiu, tapusio šio projektu nugalėtoju. Ir jauniausiu istorijoje. Luca, kuriam dabar 24 metai, užaugo muzikantų šeimoje. Būdamas penkerių, pradėjo mokytis groti būgnais, vėliau į jo gyvenimą atėjo pianinas, gitara ir galiausiai – vokalo pamokos. Baigęs mokyklą, pasirinko mūrininko amatą, ir šiandien jam labai patinka užsiimta praktiškais darbais: teigia, kad, jeigu ko imasi, kimba atsiraitojęs rankoves.


Jo pirmasis singlas užkopė į populiariausiųjų sąrašus Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje. Toliau jo karjera įgavo dar didesnį pagreitį: koncertai, festivaliai ir televizijos laidos. Talentingas vaikinas laimėjo ir kelis prestižinius muzikos apdovanojimus, pavyzdžiui, „Swiss Music Award" ir Kid's Choice Award" Los Andžele. Pastarąjį jis laimėjo dukart. Luca Hanni – arti žemės esanti žvaigždė, vaikinas noriai į savo gyvenimą įsileidžia gerbėjų. Jis daug su jais bendrauja socialiniuose tinkluose, noriai susirašinėja elektroniniais laiškais ar bendrauja prieš ir po koncertų.

„Mano gerbėjai tiesiog nuostabūs – jie mano karjeros širdis. Be jų niekada nebūčiau atsidūręs ten, kur esu dabar. Jie gyvybiškai svarbi mano darbo dalis. Tikiuosi kartu su šiais žmonėmis ir toliau eiti savo muzikinės karjeros keliu", – entuziastingai kalba Luca. Lucos veikla vien muzika neapsiriboja. Jis kuria drabužius savo drabužių prekės ženklui, turi parduotuvę, dirba modeliu ir leidžia žurnalą „Stories". Be to, vaikinas labai daug laiko ir pastangų skiria pūsline epidermolize sergančių vaikų ambasadoriaus pareigoms.

25. AUSTRALIJA

Australijos atstovė šių metų „Eurovizijoje" Kate Miller-Heidke yra plačiai pripažinta dainų autorė, per savo karjerą išmėginusi šiuolaikinės popmuzikos, folkloro ir operos žanrus.

Australijoje ji yra išleidusi keturis studijinius albumus. Jų dainos buvo įvertintos kaip platininės, be to, ne kartą figūravo populiariausių albumų bei singlų dešimtukuose. Naujausias dainininkės albumas „O Vertigo!", vos pasirodęs, iš karto pakilo į ketvirtą Australijos populiariausių albumų sąrašo vietą, pralenkė visus dažniausiai skambančius įrašus ir buvo nominuotas ARIA (Australijos įrašų pramonės asociacijos) apdovanojimui.

Ankstesnis Kate Miller-Heidke albumas „Nightflight" Australijoje buvo užkopęs net į antrą populiariausių sąrašo vietą, o dar vienas albumas „Curiouser" nustebino neregėtais pardavimo rezultatais. Į jį įtrauktos dainos „The Last Day On Earth" ir „Caught In The Crowd" pelnė platininių hitų statusą.

Bendradarbiaudama su Keiru Nuttallu, Kate Miller-Heidke sukūrė muziką ir tekstą miuziklui „Muriel's Wedding: The Musical". Jo premjera įvyko 2017-ųjų lapkritį Sidnėjuje. Visus šiuos metus spektaklis bus demonstruojamas Sidnėjaus ir Melburno teatruose. 2018-aisiais jis pelnė net penkis Helpmanno apdovanojimus. Vienas iš jų buvo suteiktas už originaliausia pripažintą muziką.

Pirmą kartą Australijoje surengtos „Eurovizijos" nacionalinės atrankos finale Kate Miller-Heidke, bendru žiuri ir publikos sprendimu, buvo išrinkta atstovauti šaliai 2019-ųjų „Eurovizijoje". Nacionalinės atrankos finalas įvyko šių metų vasario mėnesį Gold Kousto mieste.

Australijos atstovė Tel Avive vyksiančiame dainų konkurse atliks naujausią savo singlą „Zero Gravity", parašytą bendradarbiaujant su Keiru Nuttallu. Šiuo metu dainininkė įrašinėja savo penktą studijinį albumą.

26. ISPANIJA

Ispanijoje 2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurso atstovu tiek komisijos, tiek žiūrovų sprendimu tapo Miki. Jis atliks dainą „La Venda" – laukia užkrečiantis ir linksmas pasirodymas, atspindintis jo muzikinę karjerą.

Miki Nunezas gimė 1996-aisiais Terasoje, Ispanijoje. Jis mokėsi daugiausia pasitelkdamas praktiką, nors nelaiko savęs savamoksliu muzikantu. Mokytis muzikos Miki pradėjo vaikystėje – jo tėvai buvo pasirengę suteikti sūnui visus reikiamus instrumentus, nors namuose ir nebuvo įprasta pasišvęsti muzikai, skelbia eurovision.tv.

Miki sukauptas muzikinis išsilavinimas, atsidūrus koledže, padėjo lavėti toliau ir kaupti patirtį dalyvaujant įvairiuose talentų šou. Šie Miki įgūdžiai padeda atlikti tokią pakylėti gebančią dainą kaip „La Venda", pasižyminčią kiek kritikuojančiais, reikšmingais ir tuo pačiu darną skatinančiais vingiais. Tai tarsi siūlymas susivokti ir vertinti tai, ką turi. Po ilgų praktikos metų užsidegęs ir įvairiapusiškas atlikėjas gali pasigirti neįtikėtinai plačiu muzikiniu diapazonu.


Muzikinis peizažas, kuriame Katalonijos rumba ir Lotynų Amerikos perkusijos skambesys susilieja su šiltais ragelių garsais, Miki tikrai nesvetimas, ypač turint omenyje, kad jis buvo perdainuotus kūrinius atliekančios grupės „Dalton Bang" lyderis. Šešių narių grupei, kurią sukūrė geriausi mokyklos draugai, didžiulę įtaką darė Katalonijos scena. Tačiau grupė įkvėpimo taip pat sėmėsi ir iš soulo, ska, regio ir Lotynų Amerikos popmuzikos. Grupė ilgą laiką džiugino energijos kupinais pasirodymais – publika jautėsi tarytum dalyvaujanti fiestoje. O kai atėjo triumfo metas, Miki įrodė esąs jo nusipelnęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)