1. KIPRAS

Kiprui 2019 m. Eurovizijos dainų konkurse atstovaus atlikėja Tamta. Ji atliks dainą „Replay", kurią prodiusavo Alexas P. Pasirodymo pastatymui vadovaus žinoma meninė režisierė ir choreografė Sacha Jean-Baptiste. Tamtos daina bus išleista vėliau, rašoma eurovision.tv.

Tamta gimė ir užaugo Gruzijoje. Būdama 21 m. ji persikėlė gyventi į Graikiją. Čia mergina sudalyvavo televizijos šou „Super Idol", kuriame užėmė antrąją vietą. Šiuo metu Tamta yra viena iš sėkmingiausių ir įtakingiausių atlikėjų Graikijos pop muzikos pramonėje, ji taip pat yra laikoma viena iš geriausių vokalisčių ir atlikėjų Graikijoje. Tamta išleido keturis studijinius albumus, dvidešimt skaitmeninių singlų ir 26 muzikinius vaizdo klipus.
Ji gavo daug apdovanojimų ir dar daugiau nominacijų. Dauguma jos singlų užkariavo radijo stočių eterį. Tamta taip pat suvaidino pagrindinius vaidmenis žinomuose miuzikluose, tokiuose kaip „Nuoma" („Rent") ir „Kabaretas" („Cabaret" – Sally Bowles). Jos įkūnytus vaidmenis itin palankiai įvertino ir teatro kritikai, ir žiūrovai. 2014–2018 m. ji buvo viena iš teisėjų talentų laidoje „X faktorius" – ir Graikijoje, ir Gruzijoje.

Ši laida dar labiau padidino jos populiarumą ir išgarsino ją abiejose šalyse ir dar Kipre. Tamta atliko savo kūrinius daugybėje festivalių, klubų ir muzikos renginių visame pasaulyje – nuo Gruzijos iki Australijos. Be to, ji bendradarbiavo su žinomiausiais pasaulio atlikėjais ir prodiuseriais – tokiais kaip Alexas P., Yacoubas Rami, Dimitrisas Kontopoulosas, „Gravitonas", Mikolasas Josefas, Mihai Traistariu, Helena Paparizou ir Sakisas Rouvasas. Tamta turi daug gerbėjų Graikijoje, Kipre, Gruzijoje ir kitose šalyse.

2. JUODKALNIJA

Juodkalnijai Tel Avive atstovaus grupė „D mol" su daina „Heaven" Kelias dienas pirmavusi gerbėjų apklausose, grupė „D mol" sugebėjo užkariauti ir Juodkalnijos publikos širdis.

Grupė nugalėjo Juodkalnijos konkurse „Montevizija 2019" ir atstovaus Juodkalnijai šių metų Eurovizijos dainų konkurse su daina „Heaven". Visų pirma šalies žiūrovai, radijo komisija, muzikos pramonės komisija ir tarptautinė komisija nusprendė, kurios dvi dainos paklius į antrąjį turą.
Tarptautinę komisiją sudarė buvę konkurso nugalėtojai Ruslana (Ukraina 2004 m.) ir Eldaras Gasimovas (Azerbaidžanas 2011 m.), taip pat 2018 m. Slovėnijos atstovė Lea Sirk, 2014 m. Vengrijos atstovas Andrasas Kallay Saundersas, 2002 ir 2016 m. Maltos atstovė Ira Losco bei Švedijos televizijos laidų vedėjas Jovanas Radomiras. Suskaičiavus komisijos narių balsus, į antrąjį turą pateko grupė „D mol" ir atlikėja Ivana Popović-Martinović. Andrea Demirović, kuri atstovavo Juodkalnijai 2009 m. Eurovizijos dainų konkurse, į galutinį sąrašą nepateko.


Galiausiai žiūrovai Juodkalnijoje turėjo balsuoti siųsdami SMS pranešimus ir galutinai nuspręsti, kas atstovaus jų šaliai 64-ajame Eurovizijos dainų konkurse.

Bilietai į Tel Avivą atiteko grupei „D mol". Renginio metu transliuotojas RTCG padovanojo kelionę į Tel Avive vyksiantį Eurovizijos dainų konkursą vienam iš žiūrovų, dalyvavusių SMS balsavime. Dainą „Heaven", kuri iš pradžių vadinosi „Ti", sukūrė Dejanas Božovićius, o žodžius jai parašė Aleksandaras Miličićius, skelbiama eurovision.tv.

Grupę „D mol" sudaro šeši nariai. Apie grupę neatskleidžiama daug informacijos, nes tai bus jos debiutas tarptautinėje scenoje. Tikimasi, kad per ateinančias savaites pasirodys daugiau informacijos apie šią grupę.

Po Serbijos ir Juodkalnijos atsiskyrimo, joms tapus dviem atskiroms valstybėms, Juodkalnija debiutavo Eurovizijos scenoje 2007 m. Iš dešimties iki šiol konkurse Juodkalnijai atstovavusių dalyvių į konkurso finalą pateko tik du – 2014 ir 2015 m. Pernai Vanja Radovanovićius pusfinalyje atsidūrė 16-oje vietoje su kūriniu „Inje". Reikės palaukti iki pirmojo pusfinalio, kuris įvyks gegužės 14 d., kad pamatytume, ar šiemet Juodkalnija trečią kartą pateks į finalą.

3. SUOMIJA

Suomijai 2019 m. Eurovizijos dainų konkurse atstovaus atlikėjas Darude kartu su dainininku Sebastianu Rejmanu. Darude yra vienas iš sėkmingiausių šių laikų suomių atlikėjų, žinomas ir pasaulio muzikos arenoje – jis yra viena iš ryškiausių šokių muzikos žvaigždžių.

Pačiame transo muzikos populiarumo apogėjuje, šio amžiaus pradžioje, Darude (kurio tikras vardas yra Ville Virtanenas) sukūrė garsųjį singlą „Sandstorm". Šis kūrinys tapo vienu iš geriausiai parduodamų šokių muzikos singlų elektroninės šokių muzikos istorijoje – visame pasaulyje buvo parduota daugiau nei 10 mln. jo kopijų, o muzikos platformose, tokiose kaip „Spotify" ir „YouTube", kūrinys buvo perklausytas šimtus milijonų kartų.
Darude yra daug apdovanojimų gavęs prodiuseris ir didžėjus, iki šiol išleidęs keturis kritikų palankiai įvertintus studijinius albumus, naujausias iš kurių – „Moments" (2015 m.) Patys naujausi Darude kūriniai, praturtinantys ir šaip turtingą jo diskografiją – „Surrender" ir 2018 m. pabaigoje išleistas singlas „Timeless". Darude pasiekimų sąrašas atspindi spartų jo populiarumo tarptautinėje arenoje augimą.

Atlikėjas vadinamas „didžiausiu Suomijos muzikos eksportu", jis yra gavęs nemažai prestižinių apdovanojimų, tokių kaip 3 suomių „Grammy" apdovanojimai, o kur bekeliautų – mojuoja „siniristilippu" (Suomijos vėliava su mėlynu kryžium). Darude yra rengęs pasirodymus didžiausiuose festivaliuose ir garsiausiuose klubuose visame pasaulyje. Vienas iš didžiausių jo kaip didžėjaus pasirodymų ko gero yra Naujųjų metų renginys Helsinkyje, kur jis pasitiko 2017-uosius metus kartu su 100 tūkst. žiūrovų. Tai buvo vienas iš Suomijos nepriklausomybės 100-mečiui skirtų renginių.


Būtent tai, kad per visus pasirodymus didžėjus pabrėžia, kad yra iš Suomijos, ir paskatino jo gimtąją šalį paprašyti jo atstovauti Suomijai 2019 m. Eurovizijos dainų konkurse. Darude atliks tautos išrinktą dainą „Look Away" kartu su vokalistu Sebastianu Rejmanu, kuris ir sukūrė šią dainą.

Daugybe talentų išsiskiriantis S. Rejmanas yra ne tik muzikantas, bet ir aktorius. Jis yra žinomas kaip grupės „The Giant Leap" narys ir kaip vieno iš populiariausių Suomijos draminių serialų „Syke" aktorius. Darude gerbėjai visame pasaulyje susipažins su S. Rejmano balsu – jis įdainuos Darude „Moments of a Lifetime" kūrinius. Charizmatiškasis S. Rejmanas papildys Darude pasirodymą ir įkvėps jam naujos gyvybės ir energijos.

4. LENKIJA

Lenkijai 2019 m. Eurovizijos dainų konkurse atstovaus grupė „Tulia", Tel Aviva ji atliks dainą „Fire of Love" („Pali się"). Šios grupės pradžia laikytina 2017 m. spalio mėn., kai „Depeche Mode" oficialiame savo gerbėjų puslapyje paskelbė įdomią folklorinę savo didžiausio hito „Enjoy the Silence" versiją.

Šį perdirbinį atliko keturios išskirtinės, talentingos merginos iš Ščecino. Gerbėjus sužavėjo unikalus kūrinio atlikimo stilius, dauguma jų klausydami braukė džiaugsmo ašaras. Tai ir paskatino merginas sukurti grupę „Tulia". Grupė „Tulia" suteikia modernaus skambesio klasikinės ir folklorinės muzikos dermėms. Grupės perdainuota Davido Podsiadlo daina „Nieznajomy" sukėlė tikrą ažiotažą – jos įrašas internete buvo peržiūrėtas daugiau nei 10 mln. kartų.
Klausytojus iš viso pasaulio užbūrė magiška vaizdo klipo atmosfera ir lenkų kultūros atspindžiai. 2018 m. grupei buvo labai svarbūs. „Tulia" – kartu su Natalia Nykiel ir „Pianohooligan" – koncertavo „Fryderyki 2018 Gala" – svarbiausiame Lenkijos muzikinių apdovanojimų renginyje.

Labai greitai po šio renginio buvo išleistas debiutinis grupės albumas, kuris gavo tris prestižinius apdovanojimus Lenkijos nacionaliniame dainų festivalyje Opolėje. Po to „Tulia" pasirodė 2018 m. Sopoto festivalyje ir 2018 m. „Lato z Radiem" festivalyje Gdynėje. Debiutinis „Tulia" albumas Lenkijoje jau tapo platininiu. Dvigubame albume yra 20 kūrinių, 7 iš kurių – originalios kompozicijos, atskleidžiančios meninį grupės potencialą. Albume figūruoja tokios lenkų superžvaigždės, kaip Kasia Kowalska ir Marcinas Wyrostekas.


Lapkričio 23 d. buvo išleistas penktas „Tulia" singlas „Pali się". Dainą įkvėpė vienas iš gražiausių pastarojo meto lenkų filmų – Paulo Pawlikowskio „Šaltasis karas". „Tulia" vokalistės yra Joanna Sinkiewicz, Dominika Siepka, Patrycja Nowicka ir Tulia Biczak. Šios jaunos, bet patyrusios atlikėjos dainuoja unikaliu lenkų folkloro stiliumi, vadinamu „śpiewokrzyk" („rėkiantis dainavimas").

5. SLOVĖNIJA

Slovėnija savo atstovą į Euroviziją išrinko sostinėje Liublijanoje įvykusiame nacionalinės atrankos finale EMA („Evrovizijska Melodija"). Gegužę į Tel Avivą vyks duetas Zala Kralj & Gašperas Šantlas su daina „Sebi". Šių metų nacionalinės atrankos renginį vedė Ajda Smrekar.

Finale dėl teisės atstovauti savo šaliai šių metų Eurovizijos dainų konkurse Tel Avive rungėsi dešimt dalyvių, tarp jų – Ula Ložar, kuri jau atstovavo Slovėnijai Vaikų Eurovizijos dainų konkurse 2014 m.
Visos dešimt dainų rungėsi pirmajame balsavimo etape, po kurio komisija atrinko du superfinalininkus – Raiven bei Zalą Kralj & Gašperą Šantlą. Antrajame ture laimėtoją išrinko žiūrovai: už Zalą Kralj & Gašperą Šantlą balsavo 72,89 proc. žiūrovų, o už Raiven – 27,11 proc. Zala Kralj ir Gašperas Šantlas yra muzikinis duetas, kurių bendra kelionė prasidėjo 2017 m., kai jie kartu įrašė dainą „Valovi". Juodu supažindino bendras draugas. Daina „Valovi" gavo kelis Slovėnijos muzikinius apdovanojimus.


Iki bendradarbiavimo abu atlikėjai turėjo patirties muzikoje – Zala perdainuodavo kitų atlikėjų kūrinius ir kūrė originalias dainas, Gašperas grojo gitara ir kūrė muziką. Atlikėjų teigimu, jų projektas stiprus tuo, kad jiedu sugeba kurti dainas ir jas atlikti vienas kitam.

Slovėnija „Eurovizijos" dainų konkurse Pirmą kartą Eurovizijos dainų konkurse Slovėnija dalyvavo 1993 m. 1995 ir 2001 m. Slovėnija pakilo į 7 vietą – tai geriausias iki šiol pasiektas šios šalies rezultatas. Nuo 2004 m., kai atsirado pusfinalis, Slovėnija į didįjį finalą sugebėjo pakliūti penkis kartus. 2019 m. gegužės 14 d. vyksiančiame Eurovizijos dainų konkurse Tel Avive Slovėnijos atstovai dainuos pirmojoje pirmojo pusfinalio dalyje.

6. ČEKIJA

„BBC London" išleidusi savo pirmąjį singlą „Always June", grupė „Lake Malawi" Prahoje apšildė grupę „Thirty Seconds to Mars" (2014). 2015 m. grupė surengė pasirodymą „The Great Escape" festivalyje Braitone ir išleido albumą „We Are Making Love Again", kurios singlas „Chinese Trees" surinko daugiausiai balsų „Amazing Radio" apklausoje. Vėliau grupė „Lake Malawi" sulaukė „The Kooks" ir Mikos vadybininkų dėmesio ir apšildė abiejų atlikėjų koncertus Prahos arenoje.
Po ilgo įrašymams skirto laikotarpio 2017 m. grupė išleido savo pirmąjį debiutinį albumą „Surrounded By Light". Kritikų palankiai įvertintame albume išsiskyrė singlas „Paris" ir alternatyvesnis „Prague (In The City)". „Lake Malawi" surengė daugiau nei 300 koncertų Čekijos Respublikoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Austrijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Jų muzika skamba čekų filmuose, taip pat didelio masto geležinkelio reklamos kampanijoje.


Šiuo metu grupę sudaro Albertas Černý (pagrindinis vokalas, gitara), Jeronýmas Šubrtas (bosinė gitara ir klavišiniai) ir Antonínas Hrabalas (mušamieji). Albertas Černý gimė 1989 m. vasario 17 d. Čekijos plieno gamybos mieste Třinec, esančiame Slovakijos – Lenkijos pasienyje. Albertas kuria muziką ir žodžius „Lake Malawi" dainoms (jis taip pat kūrė dainas ir savo ankstesnėje grupėje „Charlie Straight"). Jis yra gavęs keturis Čekijos muzikos akademijos „Anděl" apdovanojimus, du „Slavík" apdovanojimus ir MTV apdovanojimą.

7. VENGRIJA

Vengrijos nacionalinėje atrankoje „A Dal 2019" dėl dalyvavimo Eurovizijos dainų konkurse laimėjo Joci Pápai. Po trijų preliminarių atrankų, dviejų pusfinalių ir nacionalinio finalo atstovauti Vengrijai išrinktas Eurovizijos veteranas, kuris Tel Avive atliks dainą „Az én Apám". Į „A Dal 2019" filmavimus televizijoje pakliuvo trisdešimt atlikėjų, o finale jų liko tik aštuoni.

Transliuotojas MTVA nusprendė, kad į pusfinalį patekusio Petruskos daina „Help Me Out of Here" yra nuplagijuota grupės „Vampire Weekend" daina „White Sky", tad jį pakeitė Gergő Oláh, kurio dainai „Hozzád bújnék" daugiausiai balsų skyrė ir žiūrovai, ir komisija. Joci Pápai atstovauti Vengrijai Eurovizijoje buvo atrinktas po dviejų balsavimo turų. Po visų dalyvių pasirodymų komisija į kitą superfinalo turą atrinko Joci Pápai, „Acoustic Planet", „Bogi Nagy" ir Bence Vavra.
Po to rezultatai priklausė tik nuo televizijos žiūrovų balsų. Galiausiai nugalėtoju buvo paskelbtas Joci Pápai. Žodžius dainai „Az én apám" sukūrė Molnáras Ferencas „Caramel", o muziką – Molnáras Ferencas „Caramel" ir Joci Pápai. Joci Pápai dainas rašo nuo ketverių metų. Jis laimėjo 2017 m. nacionalinėje atrankoje ir atstovavo Vengrijai Eurovizijos dainų konkurse Kijeve. Tąkart finale jis buvo aštuntas.


Joci Pápai yra ne tik gabus dainininkas, bet ir kuria dainų muziką bei žodžius ir yra išleidęs du albumus – 2005 ir 2017 m. Šių metų dainoje „Az én apám" jis apdainuoja savo santykius su tėvu. Vengrija Eurovizijos dainų konkurse Eurovizijos dainų konkurse Vengrija dalyvauja nuo 1994 m.

Tais metais šaliai atstovaujanti Friderika Bayer su daina „Kinek Mondjam El Vétkeimet?" užėmė ketvirtą vietą. Pernai Vengrijai atstovavo metalo grupė AWS, kurios ugningas pasirodymas užtikrino Vengrijai vietą Eurovizijos finale Lisabonoje. Šiemet Vengrija dalyvaus pirmajame pusfinalyje gegužės 14 d.

8. BALTARUSIJA

ZENA yra Baltarusijos šių metų atstovė „Eurovizijoje". Tikrasis dainininkės vardas – Zina Kuprijanovič. Ji gimė 2002 m. rugsėjo 17 d. Minske. Koncertuoti mergina pradėjo dar vaikystėje. Iki dabar ji yra pelniusi keletą svarbių apdovanojimų.
Ypač verta paminėti pirmą vietą festivalyje „Slavianskij Bazar", 2014-aisiais iškovotą pergalę Vitebsko vaikų konkurse ir Specialiojo Baltarusijos Respublikos prezidento fondo stipendiją, skiriamą jaunaisiais talentais pripažintiems atlikėjams. 2016-aisiais ZENAI buvo patikėta įgarsinti pagrindinę „Disney" animacinio filmo „Vajana" („Moana") veikėją Rusijai pritaikytoje versijoje.


Kaip atlikėja, ZENA gali pasigirti gana solidžiu muzikiniu repertuaru. Ji yra išleidusi daugiau nei 20 dainų ir 10 vaizdo klipų. „Eurovizijos" scenoje ZENA tikrai nėra naujokė. 2015-aisiais ji tapo vaikų „Eurovizijos" dainų konkurso finalininkė, o 2016-aisiais laimėjo trečią vietą.

Pernai ZENAI buvo pasiūlyta būti viena iš Minske vykusio vaikų „Eurovizijos" dainų konkurso vedėjų. ZENA yra tikra socialinių tinklų žvaigždė. Jos „Instagram" paskyrą yra užsiprenumeravę daugiau nei 93 tūkst., o „YouTube" puslapį – 48 tūkst. gerbėjų. Pastarojo peržiūros jau viršija 15 mln. Laisvalaikiu ZENA mėgsta šokti ir piešti.

9. SERBIJA

Serbijos garbė 2019-ųjų „Eurovizijoje" patikėta Nevenai Božovic. Būtent ji laimėjo „Beoviziją" – šalyje surengtą nacionalinę atranką. „Eurovizijoje" N. Božovic teko dalyvauti ir anksčiau. 2007-aisiais ji iškovojo trečią vietą vaikų „Eurovizijos" dainų konkurse, be to, prisidėjo prie grupės „My 3" pasirodymo 2013-ųjų „Eurovizijoje".
Nevena gimė 1994 m. birželio 15 d. Kosovo Mitrovicoje. Pradinėje ir vidurinėje mokykloje ji mokėsi groti pianinu (baigė fortepijono specialybės skyrių), o sulaukusi 16-os įstojo į Muzikos akademiją. Šiemet Nevena pasirinko solfedžio specializaciją Belgrado universiteto Muzikos fakultete. Po pirmojo dalyvavimo „Eurovizijoje", kai buvo tik 13-os, dainininkė yra pasirodžiusi daugelyje muzikos festivalių ir konkursų.

Atlikusi dainą „Write to Me", ji laimėjo trečią vietą 2007-ųjų vaikų „Eurovizijoje". 2008-aisiais Nevenai teko dalyvauti Batipaljos mieste, Italijoje, surengtame festivalyje. Čia ji buvo pripažinta geriausio balso savininke ir apdovanota sidabro medaliu. Pastarąjį įteikė pats Italijos prezidentas Giorgio Napolitano. 2009-aisiais ši Serbijos dainininkė tapo Cherceg Novyje, Juodkalnijoje, vykusio festivalio „Suncane Skale" laimėtoja.


2010-aisiais N. Božovic buvo pripažinta geriausia debiutante Vrniačka Banioje (Serbija) vykusiame festivalyje ir atsidūrė tarp konkurso „The Voice of Serbia" pirmojo sezono finalistų. Didžiosios „Eurovizijos" scenoje Nevena pirmą kartą pasirodė 2013-aissiais, kaip viena iš grupės „My 3" narių.

Pirmajame pusfinalyje kūrinį „Ljubav Je Svuda" atlikęs kolektyvas liko 11-as. Nevena Božovic buvo viena iš žiuri narių, kai teko spręsti, kas atstovaus Serbijai 2015-ųjų metų „Eurovizijoje". 2007-aisiais dainininkei teko garbė dalyvauti Baltarusijoje organizuojamame festivalyje „Slavianskij Bazar". Čia ji iškovojo trečią vietą.

10. BELGIJA

Belgijai Tel Avive vyksiančiame 64-ajame „Eurovizijos" dainų konkurse atstovaus iš Monso miesto kilęs atlikėjas Eliotas. Jo atliekamos dainos „Wake Up" autorius – Pierre'as Dumoulinas – tas pats, kuris prisidėjo prie kūrinio „City Lights" atsiradimo. Ši rami popstiliaus baladė, sudainuota 2017-aisiais Belgijai „Eurovizijoje" atstovavusios Blanche, lėmė ketvirtą vietą didžiajame finale.
Visas Belgijos atstovo vardas – Eliotas Vassamilletas. Pirmą kartą atlikėjas buvo pastebėtas 7-ajame televizijos konkurso „The Voice Belgique" sezone. Po paties pirmojo pasirodymo su juo susisiekė kompozitorius Pierre'as Dumoulinas, nes, kaip pats teigė, buvo pakerėtas jaunuolio balso ir charizmos.


Eliotas bendravimo su dainos autoriumi pradžią prisimena štai kaip: „Pierre'as pakvietė mane į savo namus Lježe. Aš supažindinau jį su savo patirtimi ir turimais lūkesčiais. Gitarą pirmą kartą į rankas paėmiau būdamas 7-erių. Po poros muzikos teorijos studijų metų susiformavo mano skonis. Ypač pamėgau anglišką popmuziką ir melancholiškas dainas.

Pierre'as pasiūlė pasiklausyti juodraštinės dainos „Wake Up" versijos. Ji man iškart patiko. Dar aptarėme kūrinyje paliečiamas temas.

„Wake Up" – tai tarsi raginimas jauniems žmonėms būti aktyviems ir veikti išvien siekiant kilnių tikslų. Mūsų siunčiamos žinutės esmė – kvietimas būti draugiškiems ir atviriems." Po konkurso „The Voice Belgique" Eliotas pasirodė keliuose Belgijoje surengtuose koncertuose. Eliotui dar tik 18-a. Šiuo metu jis mokosi paskutinėje Monso miesto Šv. Stanislovo koledžo klasėje.

11. GRUZIJA

Gruzijos šių metų atstovas „Eurovizijoje" – Oto Nemsadzė. Dainininkas gimė 1989 m. birželio 18 d. gimtosios šalies rytuose įsikūrusiame Gorio mieste. Kai jam tebuvo 3-eji, motina ėmė mokyti sūnų dainuoti. Žinomumą Oto Nemsadzei atnešė pergalė 5-ajame „Geostar" sezone 2010-aisiais. Laimėtoju jis buvo pripažintas susumavus Gruzijos žiūrovų balsus.
2012-aisiais Oto Nemsadzė dalyvavo tarptautiniame muzikiniame konkurse 10+10. Tai visuomeniniu Gruzijos kanalu GPB transliuojamas renginys. Dar po metų dainininkas išleido pirmąjį savo albumą, pavadinimu „Fiqrebis Zgva", surengė pirmąjį solinį koncertą Tbilisyje ir laimėjo muzikinį konkursą „Bravo".

2014-aisiais Oto teko pasirodyti už gimtosios šalies ribų vykusiame konkurse „The Voice of Ukraine". Čia dainininkui atiteko garbinga antra vieta. 2016-aisiais jis vėl pelnė antrą vietą. Taip nutiko dalyvaujant televizijos šou „Your Face Sounds Familiar". Po poros metų Oto Nemsadzė pasirodė Ukrainos Lvovo arenoje surengtame roko grupės „Okean Elzy" koncerte.


Šiemet Oto Nemsadzė tapo konkurso „Georgian Idol" laimėtoju ir jam automatiškai buvo patikėta ginti šalies garbę 2019-ųjų didžiojoje „Eurovizijoje". Šiuo metu dainininkas darbuojasi prie antro savo albumo. Jis dažnai pasirodo Gruzijoje vykstančiuose įvairiuose plataus masto muzikiniuose renginiuose.

12. AUSTRALIJA

Australijos atstovė šių metų „Eurovizijoje" Kate Miller-Heidke yra plačiai pripažinta dainų autorė, per savo karjerą išmėginusi šiuolaikinės popmuzikos, folkloro ir operos žanrus. Australijoje ji yra išleidusi keturis studijinius albumus. Jų dainos buvo įvertintos kaip platininės, be to, ne kartą figūravo populiariausių albumų bei singlų dešimtukuose.

Naujausias dainininkės albumas „O Vertigo!", vos pasirodęs, iš karto pakilo į ketvirtą Australijos populiariausių albumų sąrašo vietą, pralenkė visus dažniausiai skambančius įrašus ir buvo nominuotas ARIA (Australijos įrašų pramonės asociacijos) apdovanojimui.

Ankstesnis Kate Miller-Heidke albumas „Nightflight" Australijoje buvo užkopęs net į antrą populiariausių sąrašo vietą, o dar vienas albumas „Curiouser" nustebino neregėtais pardavimo rezultatais. Į jį įtrauktos dainos „The Last Day On Earth" ir „Caught In The Crowd" pelnė platininių hitų statusą.
2009-aisiais minėta daina „Caught in the Crowd" padėjo Kate Miller-Heidke laimėti pagrindinį prizą tarptautiniame dainų autorių konkurse. Tokio pripažinimo anksčiau nebuvo pelnęs nė vienas Australijos atlikėjas. Klasikinį dainavimą Kvynslando konservatorijoje studijavusi atlikėja yra sukūrusi keletą vaidmenų Anglijos nacionalinėje operoje ir Niujorko „Metropolitan" operos teatre.

Ją buvo galima išvysti ir Sidnėjaus operos teatre pastatytame miuzikle „Jerry Springer: The Opera". Debiutinė Kate Miller-Heidke, kaip kompozitorės, opera „The Rabbits" buvo sukurta organizacijos „Opera Australia" užsakymu. Jos premjera įvyko 2015-aisiais Perto festivalyje. Vėliau pastatymas buvo įtrauktas į Melburno, Sidnėjaus ir Brisbano teatrų repertuarus ir tapo ypač populiarus.

Šis muzikinis spektaklis laimėjo keturis Helpmanno apdovanojimus, tarp kurių – prizai už geriausią muziką ir geriausią naują darbą. 2015-aisiais Kate Miller-Heidke įsiveržė į nacionalinę televiziją. Čia jos debiutu tapo vaidmuo keturių dalių muzikiniame mini seriale „The Divorce".


2016-aisiais ji išleido pirmą retrospektyvinę savo darbų kompiliaciją „The Best Of Kate Miller-Heidke: Act One". Tai dviejų diskų komplektas, į kurį, be įrašų iš anksčiau pasirodžiusių albumų, buvo įtraukta ir nauja Tarptautinei moters dienai skirta daina „You've Underestimated Me, Dude". 2016-aisiais keletą savo dainų Kate Miller-Heidke atliko su Tasmanijos simfoniniu orkestru Hobarto mieste surengtame muzikos festivalyje „Mona Foma".

Už vizualinius pasirodymo sprendimus tąkart buvo atsakinga menininkė Amy Gerhardt. Įspūdingas šou buvo įvertintas Helpmanno apdovanojimu kaip geriausias 2016-aisiais Australijoje surengtas šiuolaikinis koncertinis pasirodymas.

Nuo tada jis kartais rengiamas ir kituose Australijos miestuose. Kate Miller-Heidke yra įrašiusi tris koncertus su Sidnėjaus simfoniniu orkestru. Bendro darbo rezultatas – 2017-aisiais išleistas albumas „Live at the Sydney Opera House" buvo nominuotas keliems ARIA apdovanojimams, įskaitant nominaciją už geriausią klasikinės muzikos albumą.

Bendradarbiaudama su Keiru Nuttallu, Kate Miller-Heidke sukūrė muziką ir tekstą miuziklui „Muriel's Wedding: The Musical". Jo premjera įvyko 2017-ųjų lapkritį Sidnėjuje. Visus šiuos metus spektaklis bus demonstruojamas Sidnėjaus ir Melburno teatruose.

2018-aisiais jis pelnė net penkis Helpmanno apdovanojimus. Vienas iš jų buvo suteiktas už originaliausia pripažintą muziką. Pirmą kartą Australijoje surengtos „Eurovizijos" nacionalinės atrankos finale Kate Miller-Heidke, bendru žiuri ir publikos sprendimu, buvo išrinkta atstovauti šaliai 2019-ųjų „Eurovizijoje".

Nacionalinės atrankos finalas įvyko šių metų vasario mėnesį Gold Kousto mieste. Australijos atstovė Tel Avive vyksiančiame dainų konkurse atliks naujausią savo singlą „Zero Gravity", parašytą bendradarbiaujant su Keiru Nuttallu. Šiuo metu dainininkė įrašinėja savo penktą studijinį albumą.

13. ISLANDIJA

Islandijai šių metų „Eurovizijoje" atstovaus kolektyvas „Hatari". Tai pripažinimą pelniusi grupė, kurianti technomuzikai artimu stiliumi, savo kūrybą grindžianti antikapitalistinėmis nuotaikomis, distopijos idėjomis, o pasirodymams bei įvaizdžiui nepagailinti užuominų į sadomazochistinius polinkius. „Hatari" – tai politiškai motyvuotas daug sričių apimantis projektas, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į nuožmią, visa gniuždančią agresiją, kurios nestinga kasdienybėje.

Štai kaip patys atlikėjai aiškina kolektyvo koncepciją: „Ko nors pakeisti mes negalime, tačiau galime priversti pažvelgti į neoliberalios visuomenės nuopuolį, jos anomalijas, atkreipti dėmesį į kiekvieną beprasmišką minutę, paaukotą absurdiškai konkurencijai, ir į juokingą kainą, už kurią žmonės sutinka parsiduoti, darydamiesi vis labiau apgailėtini. Mes galime išrėkti, kad esame svarbūs, bet it lunatikai iriamės kasdienėje rutinoje.

Galime paraginti tuos, kas mus girdi, susivienyti, stoti petys į petį ir šokti. Visiškai atsiduoti šokiui arba mirti. „Hatari" išreiškia įsisąmonintą požiūrį į viltį ir neviltį, galią ir prievartą, taip pat įvaizdį, individualizmą, despotizmą ir apnuogina prieštaras, kylančias, kai visi įkalinti toje pačioje sistemoje ir stengiasi su ja kovoti. Taigi, mes „Hatari". Visi mes esame „Hatari"."
Kolektyvas „Hatari" buvo įkurtas 2015-aisiais Reikjavike (Islandijoje). Iš pradžių jis gyvavo kaip Klemenso Hannigano ir Matthiaso Tryggvi Haraldssono tandemas, tačiau netrukus jį papildė kaukėtasis būgnininkas Einaras Hrafnas Stefanssonas. Be šio trejeto „Eurovizijos" scenoje pasirodys ir šokėjai – Solbjort Sigurdarðottir, Andreanas Sigurgeirsson bei Astros Guðjonsdottir.

Į Tel Avivą grupę iš Islandijos lydės ir grafikos dizaineris Ingi Kristjanas Sigurmarssonas, vaizdo menininkas Baldvinas Vernharðssonas bei kostiumų kūrėjų duetas Karen Briem ir Andri Hrafnas Unnarssonas. Visi jie ir anksčiau yra prisidėję prie multimedijai priskiriamų „Hatari" pasirodymų.


„Hatari" dalyvavimas „Eurovizijos" dainų konkurse yra pirmas drąsus grupės žingsnis realizuojant globalaus pobūdžio misiją, kurios tikslas – demaskuoti nepataisomą kapitalizmo nuosmukį.

„Hatari" komanda į visumą bando sujungti pačius įvairiausius Islandijos muzikos ir meno elementus. Vienas iš kolektyvų įkūrėjų, Matthiasas Tryggvi Haraldssonas, yra žurnalistas ir rašytojas. Jis baigė teatro ir performanso meno studijas Islandijos meno akademijoje ir yra puikiai vertinamas kaip dramaturgas.

Kitas „Hatari" įkūrėjas, Klemensas Hanniganas, yra muzikantas, medžio dirbinių kūrėjas ir dizaineris, šiuo metu studijuojantis vizualiuosius menus Islandijos mano akademijoje.

Trečias grupės narys Einaras Hrafnas Stefanssonas yra muzikantas, prodiuseris ir garso inžinierius, praeityje bendradarbiavęs su įvairiomis Islandijos grupėmis. Solbjort, Andreanas ir Astros yra studijavę šiuolaikinį šokį Islandijos meno akademijoje. Visi jie laikomi daug žadančiais kūrėjais gimtosios šalies šokios scenoje. „Hatari" žada pakviesti prisijungti prie nihilizmo nuotaikomis persunktos kelionės į pasaulio centrą.

14. ESTIJA

Estijos atstovas 2019-ųjų metų „Eurovizijoje" – Victoras Crone. Dainininkas gimė 1992-aisiais Švedijoje ir užaugo muzikų šeimoje: jo močiutė buvo dainininkė, o senelis – smuikininkas. Visgi muzika būsimą atlikėją sudomino tik sulaukus 12-os, kai tėvai nupirko jam pirmąją gitarą. Būdamas 14-os Victoras Crone pradėjo dainuoti ir pats kurti dainas, o po 18-ojo gimtadienio jam pasitaikė puiki proga nuvykti į Jungtines Valstijas ir muzikuoti Tenesyje, Niujorke, taip pat padirbėti legendinėje Los Andželo įrašų studijoje „Capitol Records".
2015-aisiais kartu su iraniečių kilmės Švedijos reperiu Behrang Miri Victorui teko pasirodyti Švedijos nacionalinės atrankos į „Euroviziją" finale. Deja, tada jų atlikta daina „Det rar vi inte for" laimėtoja netapo. 2017-aisiais jis prisidėjo prie švedo ir norvego dueto „Tungevaag & Raaban" įrašyto hito „Coming Up" sėkmės. Platformoje „Spotify" šis kūrinys buvo paleistas net 18 mln. kartų.

2016-aisias, per Stokholme vykusią įrašų sesiją, Victoras Crone susipažino su estu Stigu Rasta. Kūrėjai netrukus rado bendrą kalbą ir labai greitai Stigas pasiūlė Victorui atvykti į Estiją. Nuo tada jie ir toliau dirba kartu, todėl Victorui tenka gana dažnai važinėti į Estiją.

Per vieną jo viešnagę ir buvo sukurta daina „Storm". Pirmiausia gimė kūrinio tekstas, o tinkamo priedainio dar teko kelis mėnesius palaukti. Galutinė dainos versija buvo baigta kaip tik tada, kai buvo paskelbta paraiškų dalyvauti atrankoje į „Euroviziją" pradžia. Į konkursą kūrinys pateko ne be Stigo Rastos ir visos kūrybinės grupės iniciatyvos.


Pasak atlikėjo, dainą „Storm" kiekvienas gali interpretuoti savaip, tačiau jis pats mano, kad tai kūrinys apie tai, kaip tenka atlaikyti sunkumus, žinant, kad kada nors jie baigsis. Atstovavimą Estijai dainininkas laiko didele garbe ir ypač rimtai vertina jam patikėtą užduotį. Šiuo metu jis apsistojęs Estijoje ir siekia dar vieno išsikelto tikslo – kasdien išmokti bent po vieną naują estišką žodį. Jį maloniai nustebino ypač šiltas Estijos publikos sutikimas.

Victoras Crone nuoširdžiai nori, kad juo didžiuotųsi taip draugiškai jį priėmusi šalis. Laisvalaikiu, kai netenka koncertuoti, Victoras mėgsta žaisti tenisą ir ledo ritulį. Pastaruoju metu jam teko treniruotis su buvusiais ir dabartiniais Estijos nacionalinės ledo ritulio komandos nariais. Dar dainininkas noriai plaukioja palei Stokholmo salyną nuosava motorine valtimi, žaidžia populiarų žaidimą „Counter-Strike" ir du kartus per dieną medituoja.

15. PORTUGALIJA

Portugalijos atstovas šių metų „Eurovizijos" scenoje – Conan Osiris. Šis sceninis pseudonimas priklauso 30-ies metų atlikėjui Tiago Mirandai. Conan yra iš Lisabonos, o savo gimtadienį jis švenčia sausio 5 d. Tą pačią dieną yra gimęs ir Hajao Mijadzakis, garsus animacinių filmų režisierius, be kita ko, sukūręs ir animė stiliaus serialą „Future Boy Conan".

Filmas tapo vienu iš Tiago Mirandos sceninio slapyvardžio įkvėpimo šaltinių. Kitas pseudonimo dėmuo – Osiris – atėjo iš Egipto mitologijos ir simbolizuoja atgimimą bei prisikėlimą.
Conan sugeba ne tik dainuoti, bet yra ir neprastas šokėjas, pats savarankiškai įvaldęs šią meno rūšį. Jis taip pat rašo dainas, yra kompozitorius ir prodiuseris. Nors formaliai Conan studijavo meną ir dizainą, pats teigia daug geriau perpratęs įvairių žmonių gyvenimus.

Galbūt todėl viena iš jo karjeros stotelių tapo darbas legendinėje Lisabonos seksualinių reikmenų parduotuvėje. Kaip muzikos kūrėjas Conan debiutavo 2014-aisiais, įrašydamas išskirtinai instrumentinį albumą, pavadinimu „Silk".

Vėliau, 2016-aisiais, pasirodė jo albumas „Musica Normal". Kalbėdamas apie pastarąjį Conan pareiškė: „Normali muzika – tai bet kokia muzika, kurią geba suvokti gyva būtybė. Normali muzika yra tokia muzika, kuri tinka, viskam, kuo tik įmanoma norėti užsiimti: juoktis, verkti, šokti, keliauti, palysti po dušu ir t. t."


2017-ųjų gruodį Conan išleido trečią albumą – „Adoro Bolos", o 2018-aisiais debiutavo televizijoje. Tąsyk pasirodė populiarioje vakarinėje programoje „5 Para a Meia-Noite".

Šio šou vedėja – Filomena Cautela, viena iš 2018-aisiais Lisabonoje surengtos „Eurovizijos" vakaro šeimininkų. 2018-ųjų pabaigoje Conan buvo pasiūlyta sukurti dainą Portugalijos nacionaliniam atrankos į „Euroviziją" konkursui, tačiau menininkas nusprendė, kad savos kūrybos dainą pats gali ir atlikti. Kūrinį „Telemoveis" geriausiu pripažino tiek komisija, tiek žiūrovai.

16. GRAIKIJA

2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive Graikijai atstovaus Katerine Duska su daina „Better Love". Katerine yra šiuo metu Atėnuose gyvenanti graikų ir kanadiečių kilmės dainininkė ir dainų autorė. Pripažinimo sulaukęs jos debiutinis albumas „Embodiment" pasirodė 2016-aisiais, jį išleido „Minos EMI/Universal Records". 2018-aisiais K. Duska singlą „Fire Away" Kanados televizija pasirinko oficialiai reklaminei kampanijai.
Katerine kuriama ir atliekama muzika primena tamsų Lykke Li ir Jessie Ware garso tembrą, o jos skiriamuoju ženklu tapę savotiški soulo stiliaus balso gergždesiai pelnė dainininkei palyginimų su Amy Winehouse. Savo hitu „One in a Million" ir perdainuota „Arctic Monkeys" daina „Do I Wanna Know" ji užsitarnavo indie žvaigždės statusą.


Ji bendradarbiavo ir vienoje scenoje drauge pasirodė su tokiais muzikantais kaip LP, Albinu Lee Meldau, Tomu Baxteriu, Yasmine Hamdan, Oddisee, Kadebostany, koncertavo prestižinėse visos Europos salėse, arenose ir muzikos festivaliuose, pavyzdžiui, „The O2 Academy", „Rockwave Festival", SNFCC, „Megaron" koncertų salėje ir „Sofar Sounds" ir „Amnesty International" festivalyje „Give a Home"

17. SAN MARINAS

„Eurovizijos" dainų konkurse San Marinui jau antrą kartą atstovaus Serhatas – patyręs dainininkas, dainų autorius, muzikos prodiuseris. Jis taip pat veda ir prodiusuoja televizijos laidas. O šių veiklų Serhatas nutarė imtis po to, kai Stambulo universitete įgijo odontologo specialybę.

Serhato karjera televizijoje prasidėjo, kai jis ėmė vesti „Riziko" – turkišką populiariojo amerikietiškojo televizijos žaidimo „Jeopardy" versiją. Jis pats prodiusavo laidą ir dvejus metus iš eilės Turkijoje buvo apdovanotas kaip geriausias televizijos laidų vedėjas ir geriausias televizijos prodiuseris. 1997-aisiais Serhatas įkūrė Tarptautinį ir šalies mokyklų muzikos konkursą ir nuo to laiko moko jaunus talentingus muzikantus ir padeda jiems atrasti savo kelią.
Įvaldęs tiek odontologijos, tiek televizijos meną, Serhatas atsigręžė į muziką ir išleido „Total Disguise" – savo pirmąjį singlą, kurį atliko drauge su prancūzų dainininku Viktoru Lazlo. Tuo muzikinė veikla nesibaigė: Serhatas įrašė tris dainas anglų ir rusų kalbomis su Gruzijos ir Rusijos žvaigžde Tamara Gverdtciteli.

Jiedu drauge surengė turą po Rusiją, Baltarusiją ir Moldovą. Nuo 2013-ųjų Serhatas savo muzikinę karjerą tęsė Vokietijoje. Jis išleido dar vieną tarptautinį šokių hitą su Je M'adore. Kūrinys keliose Europos šalyse užkariavo šokių muzikos topus, o Vokietijos didžėjų ir šokių muzikos topo viršūnėje karaliavo penkias savaites. Tarp Serhato apdovanojimų – „Auksinis Aleksandrijos miesto raktas", įteiktas už tarptautinę muzikinę karjerą, taip pat „Didysis garbingo žaidimo prizas", kuriuo apdovanojo Turkijos nacionalinis olimpinis komitetas.


Tačiau „Eurovizijos" gerbėjai Serhatą geriausiai prisimena kaip San Marino Respublikos atstovą 2016-aisiais Stokholme vykusiame Eurovizijos dainų konkurse, kur jis atliko dainą „I Didn't Know". Nors Serhatas nepateko į didįjį finalą, jo daina Jungtinių Valstijų šokių muzikos tope pasiekė 25 vietą. 2018-aisiais dainininkas išleido naują dainos „Didn't Know" versiją, kurią atliko drauge su legendine Jungtinių Valstijų dainininke Martha Wash.

Jis taip pat kartu su buvusia „Eurovizijos" dainų konkurso nugalėtoja Helena Paparizou išleido naują dainos „Total Disguise" versiją. Naujasis Serhato albumas prodiusuojamas Švedijoje, Vokietijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje. Jis bus išleistas 2019-ųjų gegužę. Serhatą San Marino televizija RTV pasirinko antrą kartą atstovauti šaliai „Eurovizijos" dainų konkurse – jis bus San Marino atstovas 2019-ųjų konkurse Tel Avive. Šįkart jis yra ne tik dainos atlikėjas, bet ir kompozitorius bei žodžių autorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)