Ukrainos nacionalinę „Eurovizijos“ atranką laimėjusi dainininkė Ana Korsun, naudojanti sceninį vardą Maruv, sulaukusi kritikos dėl Rusijoje rengiamų koncertų, šiame konkurse nedalyvaus, todėl bus renkamas naujas šalies atstovas, pirmadienį informavo nacionalinio radijo korespondentas Volodymyras Fomičovas.

„Maruv nevažiuos į „Euroviziją“. Rytoj mūsų kompanija pradės rinkti naują dalyvį, atstovausiantį mūsų šaliai šiame muzikos konkurse“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė V. Fomičovas.

Pirmadienio vakarą tai patvirtino ir Ukrainos nacionalinis visuomeninis transliuotojas, pranešęs, kad nerado sprendimo ir nepasirašė sutarties su atlikėja.

„Visuomeninis transliuotojas ir dainininkė Maruv, nugalėjusi nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje, dėl virtinės priežasčių nesusitarė dėl dalyvavimo dainų konkurse „Eurovizija 2019“, – sakoma nacionalinio transliuotojo pranešime spaudai.

Pranešime pabrėžiama, kad Maruv nugalėjo nacionalinėje atrankoje sąžiningame konkurse ir gavo maksimalų balų skaičių iš žiūrovų.

„Vis dėlto atlikėjas, atstovausiantis Ukrainai tarptautinėje arenoje, taip pat turi įsipareigojimų: pasirašęs sutartį su nacionaliniu transliuotoju atlikėjas konkurso metu tampa Ukrainos kultūros pasiuntiniu ir skelbia ne tik savo muziką, bet ir išsako Ukrainos visuomenės nuomonę pasaulyje. Po derybų nacionalinis transliuotojas ir dainininkė Maruv nerado bendro sprendimo dėl Ukrainos atstovo misijos tarptautiniame dainų konkurse“, – priduriama pranešime spaudai.

Taip pat „Eurovizijos“ taisyklės numato, kad konkurse dalyvaujantys transliuotojai privalo užtikrinti, jog jis nebus politizuotas. Pasak Ukrainos nacionalinio transliuotojo, pastaroji situacija turi politizavimo bruožų, tačiau už tai atsakinga esą yra „šalis-agresorė“.

Pati Maruv feisbuke sakė, kad esminiai jos nesutarimai su nacionaliniu transliuotoju susiję ne su gastrolėmis Rusijoje, o kitomis „pavergiančiomis“ sąlygomis.

„Šiandien mūsų susitikimas su Ukrainos visuomeninės televizijos ir radijo kompanijos (atstovais) truko apie septynias valandas, mes taip ir nepasiekėme dvišalio susitarimo, – rašė ji. – Pagrindiniai nesutarimai kilo dėl kitų sutarties punktų, kurie, jei pasirašyčiau, man būtų pavergiantys.“

„Aš – Ukrainos pilietė, moku mokesčius ir nuoširdžiai myliu Ukrainą. Bet nesu pasirengusi skelbti lozungų, paversti savo buvimo konkurse mūsų politikų reklamos akcija. Aš – muzikantė, o ne lazda politinėje arenoje“, – pabrėžė atlikėja.

Koncertai Rusijoje

Ukraina neteko savo dainos, kurią savaitgalį išsirinko „Eurovizijos“ dainų konkurso atrankoje, nacionaliniam transliuotojui perspėjus nugalėtoją, kad ji turi rinktis tarp teisės atstovauti savo šaliai ir koncertų Rusijoje.

Nesutarimai kilo netrukus po to, kai 27 metų dainininkė Maruv, vėlyvą šeštadienį iškovojo teisę atstovauti savo šaliai šių metų „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Keletas Ukrainos politikų pareiškė, kad Maruv reikėtų neleisti būti Ukrainos atstove, nes ji dažnai rengia koncertus Rusijoje. Ukrainos nacionalinis visuomeninis transliuotojas sekmadienį pranešė, kad Maruv buvo pasiūlyta sutartis, laikinai draudžianti koncertuoti Rusijoje. Šiai sutarčiai pasirašyti ji turinti 24 valandas.

Tuo metu Maruv anksčiau pirmadienį savo feisbuko paskyroje parašė, kad dėl jai paskelbto ultimatumo „jaučia spaudimą“. Pasak jos, konkurso organizatoriai „bando pavogti mūsų pergalę iš mūsų“. Ji sakė norinti atšaukti koncertus Rusijoje, bet nerimaujanti dėl kontrakto.

Maruv ryšiai su Rusija kelia problemų dėl įtampos tarp abiejų šalių, tvyrančios nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir pradėjo remti separatistų sukilėlius šalies rytuose.

Nepaisant reakcijos, kurią sukėlė Maruv pergalė, Ukrainos dainininkų ir grupių koncertai Rusijoje yra gana įprastas dalykas.

Priekaištų dėl savo koncertų Rusijoje Maruv sulaukė ir Kijeve vykusiame „Eurovizijos“ konkurso nacionaliniame finale savaitgalį. Kitos atrankos konkurso finalininkės – dvynių duetas iš Krymo – sulaukė provokuojančio renginio vedėjo klausimo, ar laiko Krymą Ukrainos dalimi.

„Nuo jūsų atsakymo priklausys, ar jūs palaidosite savo, ar savo mamos karjerą“, – pareiškė vedėjas, kalbėdamas apie atlikėjų motiną, dirbančią teisėja Rusijos aneksuotame Kryme.

Viena iš seserų apsiverkusi atsakė, kad visada palaikys savo tėvus, jeigu bus verčiama rinktis juos arba savo karjerą.

Tuo metu Ukrainos kultūros ministerija pirmadienį pareiškė, kad „Eurovizijos“ dainų konkurse gali dainuoti tik „patriotai, suvokiantys savo atsakomybę“ tuo metu, kai „tūkstančiai didvyrių žūsta (kovodami) už Ukrainos teritorinį vientisumą“.

„Eurovizijos“ scena jau ne pirmą kartą tampa sąskaitų tarp šalių suvedimo arena.

2017 metais „Eurovizijos“ konkursą organizavusi Ukraina neleido atvykti į jos teritoriją Rusijos atlikėjai Julijai Samoilovai pasipiktinusi, kad ši dainininkė koncertavo Kryme po to, kai pusiasalį 2014 metais aneksavo Rusija.

Metais anksčiau Rusiją užrūstino ukrainiečių dainininkės Jamalos konkurse atlikta daina „1944“ apie sovietų diktatoriaus Josifo Stalino vykdytą Krymo totorių trėmimą į centrinę Aziją ir kitas tolimas žemes.

2009 metais Gruzija bandė konkurse Maskvoje dalyvauti su daina „We Don't Wanna Put In“, bet konkurso organizatoriai Europos transliuotojų sąjungoje (EBU) ją atmetė dėl akivaizdaus žodžių žaismo su rusų lyderio Vladimiro Putino pavarde po 2008 metų rugpjūtį įvykusio Rusijos ir Gruzijos karo.